30/1/17

Ανησυχία κλιμάκωσης Ισραήλ-Λιβάνου λόγω κοιτασμάτων…

Ο Λίβανος ετοιμάζεται αν δημοπρατήσει άδειες για τη διεξαγωγή ερευνών με στόχο την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή στα σύνορα των δυο χωρών την οποία το εβραϊκό κράτος θεωρεί δικιά του, με αποτέλεσμα να εγείρονται φόβοι κλιμάκωσης της κατάστασης.
Αναμένεται η πρόσκληση και άλλων εταιριών να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις για την έρευνα και ανάπτυξη πέντε συνολικά μπλοκ έχοντας ορίσει το διάστημα 2 Φεβρουαρίου με 31 Μαρτίου για την κατάθεση των προσφορών και την κυβέρνηση να ανακοινώνει τους νικητές στις 15 Νοεμβρίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου τερματίζει μια τριετή περίοδο απραξίας που έφερε τη χώρα πίσω σε σχέση με όσα έκαναν το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος, που επίσης διαθέτουν σοβαρά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή και πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Σεισμικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί αποκαλύπτουν, ότι η χώρα θα μπορούσε να διαθέτει 96 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και 850 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, τα οποία καταρχήν θα αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα της χώρας σε ενεργειακή τροφοδοσία και δευτερευόντως θα επιτρέψει την αποκόμιση σοβαρών κερδών, με την προώθηση των αγαθών στις διεθνείς αγορές.

Αυτό θα επιτρέψουν τη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σε μια χώρα ιδιαιτέρως πιεσμένη, που φιλοξενεί ήδη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τον αιματηρό εμφύλιο στη γειτονική Συρία.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν δήλωσε, ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα διασφαλίσει την προστασία των συμφερόντων του σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες πιστεύει ότι έχει δικαιοδοσία και ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.