31/1/17

Κυπριακό - Αγκάθι οι ελευθερίες των Τούρκων πολιτών

Έντονος προβληματισμός στη Λευκωσία για το θέμα που προκύπτει με τις ελευθερίες Τούρκων πολιτών
Κυριάκος Πομηλορίδης
Σε μία προσπάθεια να θέσει την ΕΕ και ειδικότερα την κομισιόν ενώπιον των ευθυνών τους, σε σχέση με την προκλητική απαίτηση της Τουρκικής πλευράς, για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε όλους του τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει στις Βρυξέλλες τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Όπως  πληροφορείται ο Αντ1, ο κος Μαυρογιάννης, ο οποίος βρίσκεται ήδη καθοδόν για την Βελγική πρωτεύουσα, μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα στο διευθυντή του γραφείου του Ζαν Κλόντ Γιούγκερ, με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των αρχών και αξιών της ΕΕ να πάρει θέση στην απαίτηση της Άγκυρας, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει και ο Ακιντζί.

Απαίτηση που όπως αναμένεται να υποδειχθεί πέραν του ότι θέτει την Κύπρο υπό την ομηρία της Τουρκίας, συγκρούεται βίαια με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και αποσκοπεί στο να βάλει τη Τουρκία από το παράθυρο στην Ε.Ε.

Το θέμα, απασχολεί όμως και τον Τουρκοκυπριακό τύπο. Η εφημερίδα Αφρίκα υποστηρίζει πως το 2010 η Ε/Κ πλευρά και ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχθηκε ως θέμα αρχής την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους τούρκους υπηκόους. Δημοσιεύει μάλιστα και απόσπασμα από το σχετικό απόρρητο όπως υποστηρίζει έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται κατ΄ λέξη.

Η ε/κ πλευρά συμφώνησε ως θέση αρχής στην απόλαυση των 4 ελευθεριών από τους τούρκους υπηκόους. Η ε/κ πλευρά εξέφρασε την ανάγκη να συμβουλευθεί πρώτα την Ελλάδα για τα πιο πάνω.

Αναφέρεται επίσης, πως οι δύο ηγέτες ( Χριστόφιας και Ταλάτ) θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ έτσι ώστε να προωθήσει την απαιτούμενη εργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Αυτή η προσπάθεια αναφέρεται θα γίνει μέσω του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, του Αλεξάντερ Νταουνερ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η εφαρμογή των 4 ελευθεριών για τους τούρκους πολίτες, θα γίνει με τρόπο που να μην διαταράσσεται η δημογραφική αναλογία μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Όλα τα πιο πάνω, αναφέρεται τέλος, υπόκεινται, είναι δηλ υπό την αίρεση, της επίτευξης συμφωνίας στο θέμα των τούρκων εποίκων που ζουν στο βορρά.

Να αναφέρουμε πως το θέμα όντως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης στις αρχές του Φλεβάρη του 2012, μετά την επιστροφή του τότε προέδρου Δημήτρη Χριστόφια από την Τριμερή συνάντηση στον Γκρην τρί στην Ν.Υ.

Η σχετική αναφορά, όπως από τότε αποκαλύψαμε, βρίσκεται σ΄ έγγραφο το οποίο ο τότε πρόεδρος έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο μαζί με το έγγραφο των συγκλίσεων της 29ης Ιανουαρίου του 2010.

Η θέση τότε της κυβέρνησης Χριστόφια ήταν ότι εκείνο που διασφαλιζόταν ήταν τα δικαιώματα των ε/κ και όχι αυτά των τούρκων.

Για το θέμα που προέκυψε με την τουρκική απαίτηση, όπως αυτή κατατέθηκε από τους κυρίους Τσαβούσογλου- Τουρκές και Γιλντιρίμ ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο κος Σχοινάς αρκέστηκε ωστόσο να υποδείξει πως η κομισιόν , όπως έχει κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζει εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και πως ο ρόλος της Επιτροπής επιτυγχάνεται καλύτερα αν μένει στο εσωτερικό της διαδικασίας, αντί να τρέχει να σχολιάζει κάθε φορά που κάποιος κάνει δηλώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.