30/1/17

Αβραμόπουλος: Aπειλή για την ΕΕ η ξενοφοβία

Την απογοητευτική ανταπόκριση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Echo ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας επίτροπος επισημαίνει ότι αντί του αρχικού στόχου των 160.000, μόλις 10.500 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος αποδίδει τις δυσλειτουργίες της ΕΕ στην τάση ορισμένων κρατών-μελών να θέτουν ως προτεραιότητα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιακή αρχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, κατοχυρωμένη στις Συνθήκες της ΕΕ. Ο επίτροπος αναφέρει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αποτελεί σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και τονίζει ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως τα συμφωνηθέντα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η πόρτα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να μείνει ανοιχτή, καθώς οι δύο πλευρές χρειάζονται η μια την άλλη. Η Τουρκία, ωστόσο, αναφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η ΕΕ, ήτοι το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ως προς τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν, ο επίτροπος Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η κατά το δυνατό συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αστυνομικής αρχής αντίστοιχης του αμερικανικού FBI, πρόταση η οποία έχει συναντήσει την αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Tijd, o Δ. Αβραμόπουλος εκφράζει την άποψη ότι ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία συνιστούν μια απειλή για την ΕΕ και τον δυτικό πολιτισμό, υπό τον τίτλο «Η άνοδος του λαϊκισμού φέρνει την Ευρώπη πίσω στις σκοτεινότερες περιόδους της ιστορίας της». Επισημαίνεται, επίσης, πως ο Δ. Αβραμόπουλος αποτελεί το «μυστικό όπλο» της Ευρώπης στην προσπάθειά της να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν, λόγω της πολύχρονης φιλικής σχέσης που συνδέει τους δύο άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/401045/avramopoulos-apeili-gia-tin-ee-i-ksenofovia

3 σχόλια:

 1. Xenophobia is a theoretical threat, when invasion is a real one. AND the first derives from the second. As the invasion becomes out of control, xenophobia will rightly grow.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ευρωπη κατα αβραμοπουλο δεν πρεπει ναναι ξενοφοβικη κιεμεις στο ελαντα δεν πρεπει ναμαστε φοβικοι γενικως...προσεξτε το σημειο :" Επισημαίνεται, επίσης, πως ο Δ. Αβραμόπουλος αποτελεί το «μυστικό όπλο» της Ευρώπης στην προσπάθειά της να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν, λόγω της πολύχρονης φιλικής σχέσης που συνδέει τους δύο άνδρες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Ο Έλληνας επίτροπος επισημαίνει ότι αντί του αρχικού στόχου των 160.000, μόλις 10.500 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί".

  Όταν αυτοί, οι εταίροι, δεν τηρούν τις υποσχέσεις των και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, πώς μπορούν να απαιτούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις δικές της; Κι όμως, η Ελλάδα τις τηρεί, όσο τής επιτρέπουν οι δυνάμεις της.
  Παρουσιάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι το ίδιο αναξιόπιστοι με τούς Τούρκους και μετά μάς κουνούν και το δάκτυλο από πάνω! Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία ευαγγελίζονταν κάποιοι αφελείς ή πουλημένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.