29/1/17

Δεκάδες δις θα κερδίσει η Τουρκία από την ενδεχόμενη αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι το όφελος για την Τουρκία, από ενδεχόμενη αναβάθμιση της Τελωνειακής της Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση που τέθηκε ήδη ενώπιον της Επιτροπής Εμπορικής Πολιτικής, και η εξέλιξη, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην Αγκυρα.
Παύλος Ξανθούλης
Δώρο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ επιφυλάσσει για το καθεστώς Ερντογάν η πιθανολογούμενη αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Η Κομισιόν υπέβαλε ήδη πρόταση, η οποία τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορικής Πολιτικής
Στοχεύοντας σε επέκταση της υφιστάμενης Τελωνειακής Ενωσης πέραν των βιομηχανικών προϊόντων, στα γεωργικά προϊόντα, τις δημόσιες συμβάσεις και τις μεταφορές.
Σε αριθμούς, οι πλέον συντηρητικές αναλύσεις εκτιμούν ότι η αναθεωρημένη Τελωνειακή Ενωση θα εκτινάξει τον όγκο εμπορευματικών συναλλαγών Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης από 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ανάλογες εκτιμήσεις, σε δολάρια, έκανε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός ο Υπουργός Οικονομικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι εμπορευματικές συναλλαγές θα διπλασιαστούν από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

 «Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί η Κομισιόν έχει ανοίξει τον δρόμο, ανάβοντας πράσινο φως για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης.»

Σημειώνεται ότι το νέο δώρο των Βρυξελλών προς την Αγκυρα δρομολογείται ένα μόλις μήνα μετά τις φωνές που ακούστηκαν για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Και οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης λαμβάνουν χώρα παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν εφαρμόζει καν στη βασική της μορφή τη Τελωνειακή Ενωση, διατηρώντας κλειστά τα λιμάνια της για όλα τα πλοία με αφετηρία τη Κύπρο.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Λευκωσία έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της, εξηγώντας στους εταίρους της ότι δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας.

Ξένοι διπλωματικοί κύκλοι διασυνδέουν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά υπενθυμίζουν ότι η Λευκωσία, καλωσόρισε, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τις συζητήσεις για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας.

Η πρόταση της Κομισιόν
Επέκταση υφιστάμενης Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας πέραν των βιομηχανικών προϊόντων και σε:
- Γεωργικά προϊόντα
- Δημόσιες συμβάσεις και
- Μεταφορές.
Τα οφέλη της αναβάθμισης
Προς αναθεώρηση η Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας
Εκτίναξη όγκου εμπορευματικών συναλλαγών
Μέχρι σήμερα: €140 δις ετησίως
Εκτίμηση: €280 δις ετησίως
Προς αναθεώρηση η Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας
Εμπορευματικές συναλλαγές:
από $150 δις διπλασιασμός σε τουλάχιστον $300 δις
Ο Αν. Πρωθυοιτυργός της Τουρκίας Mehmet Sismek είπε ότι «Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί η Κομισιόν έχει ανοίξει τον δρόμο, ανάβοντας πράσινο φως για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας.»
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. And I guess the southern EU countries will cosign their death. Another treaty that only benefits Germany. We are really crazy....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ωραία, τώρα εκτός από λιαστές τομάτες τουρκίας θα τρώμε και αυγά τουρκίας... Άραγε μπορεί η κυβέρνηση να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.