28/1/17

Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο

Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο «Το Βήμα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους.

Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν - και δέσμευσαν - προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.

Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει.
Κατά τα φαινόμενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.
Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.
Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού.

Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος.
Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.
Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του '20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού. Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.
Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια.

4 σχόλια:

 1. Η "αξία του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος" δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία φαλιρισμένη επιχείρηση που ζούσε μόνο από τα δανεικά των Τραπεζών, της οποίας τα αφεντικά και οι μεγαλοκαραχαρίες "δημοσιογράφοι" πλούτισαν τρώγοντας αυτά ακριβώς τα δανεικά.

  Σκούζουν λοιπόν οι παρθένες της δημοσιογραφίας για τους παχυλούς μισθούς που χάνουν και όχι για το χρεωκοπημένο μαγαζί που βουλιάζει και στέλνει στην ανεργία τους απλούς εργαζόμενους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οταν έκλεισε η ΜΙΝΟΣ -ιστορική βιομηχανία θερμοσιφώνων με 80 εργαζόμενους- Οταν έκλεισε η ΚΗΜ Δαμιγος -η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ η ιστορικη βιομηχανια προιόντων ξυλου- όταν έχει κλείσει κόσμος και κοσμάκης - σε άλλες πολύ ιστορικές και σε άλλες λιγότερο ιστορικές βιομηχανίες - το βήμα δημοσίευε τις π@παριες του ντερμπεντέρη για το πόσο καλά τα λένε οι ξένοι και ότι πρέπει να μπουν κανόνες και να κάνουμε ότι κι αυτοί.... ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΕΥΧΕΣΑΙ ΓΙΑΝΝΗ - κάποτε τα τζαμπα δάνεια θα τελειωναν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν κάποτε ο ισχυρότερος άνθρωπος τής Ελλάδος. Κυριολεκτικά ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις. Ειδικά, μετά την Μεταπολίτευση και επί των αλήστων ημερών Ανδρέα Παπανδρέου έδενε κι έλυνε, κατά το κοινώς λεγόμενο. Στις Δημόσιες Υπηρεσίες αγόραζαν υποχρεωτικώς το "Βήμα".
  Πέρασαν πολλά λεφτά από τα χέρια του. Έκανε πολιτισμό (Μέγαρο) με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, δημιούργησε αυτός και οι συνεργάτες του χρέη, τα οποία τούς χαρίστηκαν και πάλιν εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο Ψυχάρης είχε διορισθεί Διοικητής τού Αγίου Όρους από τον Πάγκαλο, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.

  Καιρός να σταματήσει πια αυτό το ΔΟΛιο σκάνδαλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. There is a great Mexican movie called El Dictador elaborating the relationship btw government and media worth watching 10 times...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.