30/1/17

Υπόγειες συγκρούσεις για τις αλλαγές μουφτήδων στη Θράκη

Εμπλοκή Μεγάρου Μαξίμου, υπουργείου Εξωτερικών, μουσουλμάνων βουλευτών και τοπικών παραγόντων
Ενα απίστευτο παρασκήνιο, το οποίο αποδεικνύει την έλλειψη συντονισμένης πολιτικής και παράλληλα τη σκληρή υπόγεια σύγκρουση κορυφαίων παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών, διεξάγεται τους τελευταίους μήνες στη Θράκη.

Στο επίκεντρο της διαμάχης, στην οποία εμπλέκονται τοπικά ακραία στοιχεία, καθώς και πρόσωπα που είτε επίσημα είτε άτυπα συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες, βρίσκονται οι αλλαγές στις μουφτείες Διδυμοτείχου και Ξάνθης και η συνακόλουθη επιρροή στην κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα ακριτική περιοχή.

Το θέμα των μουφτήδων, επί χρόνια «αγκάθι» στην κρατική πολιτική στη Θράκη, σε συνδυασμό με την επιμονή της Αγκυρας να ζητεί τη θέσπιση δίγλωσσων νηπιαγωγείων (στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου «κλείνει το μάτι»), έχει δημιουργήσει «εύφλεκτες» ισορροπίες με αβέβαιη κατάληξη.

Μεγάλο παρασκήνιο

Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά πιθανή μελλοντική παύση του μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, οι υπόγειες συγκρούσεις είναι μεγάλες, καθώς έχει ισχυρούς υποστηρικτές τόσο κοντά στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού όσο και εντός του υπουργείου Εξωτερικών - συγκεκριμένα σε κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη της επιλογής του Νίκου Κοτζιά. Είναι σαφές ότι υπάρχουν καταδικαστικές (αν και όχι αμετάκλητες, όπως στην περίπτωση του μουφτή Διδυμοτείχου) αποφάσεις εναντίον του κ. Σινίκογλου, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε με προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη στις 3 Αυγούστου 2011.
Για τη συνέχεια BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.