31/1/17

Οι νεοσύλλεκτοι και ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*
Η μοναδική δυνατότητα είναι η τιμωρία των νεοσυλλέκτων κατά το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο.
Το 2012, ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας, Κρέσνικ Σπαχίου, ίδρυσε το κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία». Πρόκειται για το αλβανικό ισοδύναμο της Χρυσής Αυγής. Είναι ακραία εθνικιστικό, ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα που υποστηρίζει θερμά την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Μαζί με την ίδρυση του κόμματος, ο Σπαχίου καθιέρωσε και τον χαιρετισμό με τα δύο χέρια, που συμβολίζει τον αλβανικό αετό ο οποίος ενώνει όλους τους Αλβανούς εντός και εκτός Αλβανίας. Ο χαιρετισμός στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους χούλιγκαν στα αλβανικά γήπεδα και σταδιακά από όλους τους Αλβανούς εθνικιστές.
Η φωτογραφία με τους νεοσύλλεκτους του ελληνικού στρατού που σχημάτιζαν με τα χέρια τους το σύμβολο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού προκάλεσε σοκ. Το πρόβλημα εντοπίζεται αφενός στον ενστερνισμό μιας μεγαλοϊδεατικής αλβανικής αντιλήψεως που απειλεί εδαφικά την Ελλάδα και αφετέρου στην υιοθέτηση μιας χειρονομίας που έχει την ίδια απαξία με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Μοιραίως το θέμα επανέφερε στην επιφάνεια τον τρόπο αποδόσεως της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλογενείς αλλοδαπούς. Δεν περιμένουμε ότι το παιδί αλλοδαπών που έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια θα αποκηρύξει διαρρήδην τη σχέση του με την πατρίδα των γονέων του.

Αλλωστε, το ελληνικό δίκαιο δεν θέτει ως όρο την αποβολή της προηγούμενης ιθαγένειας. Ο πολιτογραφούμενος, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει νομικές και ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον δεσμό που απέκτησε με το ελληνικό κράτος.

Συζητήθηκε να αφαιρεθεί από τους νεοσυλλέκτους η ελληνική ιθαγένεια. Αφ’ ης στιγμής, όμως, κάποιο άτομο αποκτήσει νομίμως την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, εξομοιώνεται πλήρως με όσους έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ο νόμος ορίζει περιοριστικά τις περιπτώσεις αφαιρέσεως ιθαγενείας από Ελληνες πολίτες. Ενας από αυτούς είναι η ανάρμοστη συμπεριφορά προς την ελληνική ιθαγένεια. Για να εφαρμοστεί, χρειάζεται να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α. Ο ελεγχόμενος να ενήργησε πράξεις που είναι ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Ελληνα.

β. Να αντιβαίνουν αυτές οι πράξεις προς τα συμφέροντα της Ελλάδος και παράλληλα να είναι προς όφελος άλλου κράτους.

γ. Ο ελεγχόμενος να διαμένει στο εξωτερικό.

Είναι προφανές ότι δεν καλύπτεται η προϋπόθεση της διαμονής στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη διάταξη τέθηκε εν ισχύι το 1955 υπό εντελώς διαφορετικές πραγματικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να ξαναμελετηθεί με ψυχραιμία και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Προφανώς δεν θέλουμε ως Ελληνες πολίτες τους Αλβανούς Χρυσαυγίτες. Η πόρτα, όμως, της αυτόματης πολιτογραφήσεως για τους χιλιάδες νέους που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και είναι κατ’ ουσίαν Ελληνες δεν πρέπει να κλείσει. Οι ελάχιστοι προβληματικοί δεν προσδιορίζουν τον μεγάλο όγκο των σοβαρών νέων ανθρώπων που αισθάνονται την Ελλάδα ως πατρίδα τους.

Επομένως, η μοναδική δυνατότητα είναι η τιμωρία των νεοσυλλέκτων κατά το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο και όχι η έκπτωση από την ιθαγένεια. Επ’ αυτού υπενθυμίζεται ότι το 2013 στην Αθήνα ένας εικοσάχρονος ποδοσφαιριστής πανηγύρισε ένα γκολ χαιρετώντας ναζιστικά.

Ο συγκεκριμένος παίκτης είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παίδων και είχε διατελέσει αρχηγός της Εθνικής Νέων. Εκ των υστέρων δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον συμβολισμό του χαιρετισμού και ότι δεν είναι οπαδός του ναζισμού ή ρατσιστής. Η ομάδα του αντέδρασε διακόπτοντας το συμβόλαιο που είχε μαζί του. Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η στάση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Αποφάσισε τον ισόβιο αποκλεισμό του από όλες τις εθνικές ομάδες.

Οι νεοσύλλεκτοι μπορεί να μην καταλάβαιναν απολύτως τι συμβόλιζε ο χαιρετισμός τους. Το φαινόμενο, όμως, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο ελληνικός στρατός σωστά αντέδρασε με έντονο τρόπο. Δυστυχώς, για τους νέους αυτούς ανθρώπους, η τιμωρία οφείλει να είναι παραδειγματική, όπως ήταν και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου για τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Σε άλλη περίπτωση, απειλείται μακροπρόθεσμα η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

* Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Καθημερινή

5 σχόλια:

 1. Ταϋγέτη.

  Εἶναι τόσο ἠλίθιο νὰ μιλᾶ ὁ νομοθέτης γιὰ ἰθαγένεια.
  Ἀπόδοσις ὑπηκοόητος ἔπρεπε νὰ λέγεται.
  Μοιάζει νὰ μὴ γνωρίζει ὁ νομοθέτης τὴν Ἑλληνική γλῶσσα.

  Ἰθαγενὴς εἶναι αὐτὸς ποὺ ἔχει τουλάχιστον ἕνα γονέα Ἕλληνα,διότι ἡ λέξις σημαίνει τὸν κατ᾿εὐθείαν ἀπόγονο ,"ἰθύς+γένος".
  Ὁ νομοθέτης δλδ μοῦ λέει ὅτο ὁ λαθροπακιστάνος ποὺ πῆρε τὴν ἰθαγένεια εἶναι κατ᾿εὐθείαν ἀπόγονος τοῦ Καραϊσκάκη καὶ τοῦ Μεγαλέξανδρου.

  Ἀφοῦ εἴμαστε λαὸς ἠλιθίων γιατὶ νὰ μὴ χαθοῦμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστή παρατήρηση για την Ιθαγένεια.
   Έχει μαλλιάσει το στόμα μου.

   Διαγραφή
 2. "Οι νεοσύλλεκτοι μπορεί να μην καταλάβαιναν απολύτως τι συμβόλιζε ο χαιρετισμός τους."
  Ναι,ναι σίγουρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μέχρι στιγμής η τιμωρία τους είναι 60 μέρες φυλακή. Δηλαδή και οι 7 θα κάνουν 11 μήνες θητεία αντί για 9 μήνες. Εκτός αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία θητείας 3 ή 6 μηνών οπότε θα υπηρετήσει 5 ή 8 μήνες αντίστοιχα.

  Ταπεινή μου γνώμη:
  Συστηματική παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και κινήσεων σε εξόδους μέχρι να απολυθούν και φυσικά άοπλοι και οι 7.
  Το θέμα είναι οι ειδικότητες και που θα τους στείλουν κιόλας...

  Για μεταθέσεις προτείνω:

  2 μεταθέσεις στα 2 βορειότερα, τάγματα της XVI μεραρχίας.
  1 μετάθεση σε Σαμοθράκη 41ο ΣΠ.
  3 μεταθέσεις σε 3 διαφορετικές ΑΔΤΕ
  1 σπέσιαλ μετάθεση (για τον οργανωτή, πάντα ένας είναι ο “αρχηγός”) σε μονάδα μηχανικού(πρώτα να χαμογελάσει από τη χαρά) και στην κατάλληλη θέση(μετά θα του φύγει το χαμόγελο)...

  Όχι απόσπαση σε φυλάκια, να μην χαλαρώαουν ούτε στιγμή.

  Σκούπισμα, σφουγγάρισμα,λάντζα,ειδικοί στις "Καλλιόπες", τρίψιμο-πλύσιμο εξωτερικού μέρους πάσης φύσεως μηχανοκίνητων μέσων της μονάδας μέχρι και των εκτός λειτουργίας, γόπινγκ χωρίς σκούπα κτλ(μόνο χεράκια και σακούλα),
  Σκάψιμο, κουβάλημα ατελείωτο, προγραμματισμένες και έκτακτες υπηρεσίες και συνεχείς "εφόδους" αξιωματικών μονάδας την ώρα που κάνουν υπηρεσία.

  Για τους 2 πρώτους μήνες να μην πάρουν έξοδο Σάββατο ή Κυριακή κι αν συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα...να μαζεύουν 10αρες και η έξοδος τους να πέφτει σε μέρα νυχτερινής και άρα να την χάνουν.

  Και κάτι πολύ σπέσιαλ για την περίπτωση τους:

  Χορτοκοπτικό 3 το μεσημέρι με ζέστη. Κάνεις χρωματάκι.

  Από τα χειρότερα που μπορεί να σου τύχουν στο στρατό ειδικά αν τις επόμενες μέρες περιμένουν επιθεώρηση οπότε τι κι αν είναι 3 το μεσημέρι με ζέστη? Αν βρεθείς λάθος ώρα στο λάθος σημείο...είσαι ο “τυχερός” με το χορτοκοπτικό.
  Το έχω δει να το κάνει φαντάρος που ήταν καλό παιδί απλώς είχε την ατυχία να τον επιλέξει ένας κλασσικός ουγκ ουγκ καραβανάς (δεν είναι όλοι, δεν είναι οι περισσότεροι, είναι όμως αρκετοί και ο συγκεκριμένος όπως τον έκοψα πάει για “βασιλιάς” τους ).
  Έβγαινα από το διοικητήριο “καλυμμένος” με “αποστολή” μεν αλλά μόλις είδα τον τύπο μεσημεριάτικα να κρατά το χορτοκοπτικό και να κοιτάει γύρω του για “θύμα” είπα μέσα μου “Ωχ ρε π...! Rabbit method now!” και έγινα “λαγός” διότι αν με έβλεπε...ήξερε ότι είμαι γεωπόνος ασχέτως αν του έλεγα ότι ήμουν σε “αποστολή”.
  Τελικά την πλήρωσε ο πιο ψηλός του λόχου... Αθηναίος (με Κρητικό επίθετο και καταγωγή) με μουστάκι. Τι ήθελε να βγει από το κτίριο για τσιγάρο και γιατί να καπνίζει?
  Φώναξε ο μαυρομπερές βλάκας( ο συγκεκριμένος) μέσα στη μεσημεριανή ζέστη:“Ψηλέεε”...γύρισε αυτός “Ναι εσύ! Έλα εδώ”. Στο βάθος μακριά ο “μπλεσκουφης” γεωπόνος απομακρυνόταν με έναν φάκελο και ένα σάντουιτς στα χέρια και σκεφτόταν (με ελαφρύ χαμόγελο) ένα ποίημα που έλεγε μικρός με τον παππού του και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα του ποιήματος που λέει:
  Τρέχει ο λαγός ακόμα 
  με ένα λάχανο(σάντουιτς στη συγκεκριμένη περίπτωση) στο στόμα,
  Και εδιδάχθη να προσέχει 
  Που εμβαίνει και που τρέχει  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. >Οι νεοσύλλεκτοι μπορεί να μην καταλάβαιναν απολύτως τι συμβόλιζε ο χαιρετισμός τους<

  Μια χαρά καταλαβαίνουν, κ. καθηγητά, είναι καλά δασκαλεμένοι, γι αυτό συνεχώς προκαλούν ποικιλοτρόπως, όχι μόνον εδώ, αλλά κι αλλού:

  Νέο σκάνδαλο με Αλβανούς νεοσύλλεκτους στον Ελβετικό στρατό

  Κι έτσι θα κάνουν, όσο δεν βρίσκεται κάποιος να τούς κόψει τα πόδια. Η ανεκτικότητα εκτρέφει το έμφυτο θράσος αυτών των κατσαπλιάδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.