29/1/17

Κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με την πρόσφατη Αγγλοτουρκική Συμφωνία για μαχητικά αεροπλάνα

τού Κρίτωνα Καππαδόκη
Συγκινητική η προσπάθεια τής αγγλίδας πρωθυπουργού να στηρίξει τον τούρκο εταίρο της. Μόνον αυτοϋπονομευμένη και μάλλον αλυσιτελής και ατελέσφορη. Καθ' όσον θέτει ως παράμετρο τής συμφωνίας (επομένως και τής υλοποίησής της) την ιδιαίτερη σημασία τής αγγλοτουρκικής συμμαχίας "στα πλαίσια τού Ν.Α.Τ.Ο." . Όμως η "χανούμ" είναι προς το παρόν στις αγκάλες τού Αρκούδου και στο πλεκτό τού Ν.Α.Τ.Ο. τα τούρκικα μανίκια έχουν ξεχειλώσει επικίνδυνα.
Και μπορεί η Θηρεσία τού Λονδίνου να προτρέπει τον Ντόναλντ για καλές σχέσεις με τον Βλαδίμηρο (ανοικτές θύρες μάλλον παραβιάζει) αλλά αυτό ίσως και να περνάει από την διαχείριση τού θέματος με τον σουλτάνο και τις αυτοκρατορικές κουτουράδες του. Χειρισμό ο οποίος πιθανότατα να σημαίνει τα πάντα (και αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται πλέον τίποτε) ύστερα μάλιστα και από τις σταδιακά αναβαθμιζόμενες σχέσεις τού Ν.Α.Τ.Ο. με το Ισραήλ, που θα μπορούσε κάλλιστα να αναπληρώσει μιαν εξερχομένη χώρα τής μείζονος περιοχής (ενδεχομένως και συμπληρωματικά προς ένα φιλοΝΑΤΟϊκό Κουρδικό κρατικό σχήμα). Επομένως η υλοποίηση τής συμφωνίας αυτής προϋποθέτει κάτι που σήμερα βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο: θετικές και προαγόμενες σχέσεις ανάμεσα στο σουλτανάτο και το ΝΑΤΟ.

Εξ άλλου για να υπογραφεί η συμφωνία αυτή εξυπακούεται ότι οι δύο χώρες την επεξεργάζονταν πολύ καιρό πριν. Και τι κοινό έχουν αυτές; προφανώς το ότι η μία βγαίνει με το brexit από την Ε.Ε. και η άλλη ύστερα από μακροχρόνιο άκαρπο flirt με την ιδέα να ενταχθεί σε αυτήν, έχει πλέον ως δεδομένο ότι η προοπτική αυτή ημέρα με την ημέρα ξεθωριάζει και ατονεί μέχρις καταργήσεως, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις. Στην βάση αυτήν η αγγλίς Θηρεσία ίσως επιχειρεί να στήσει μια βιτρίνα ηγεμονικής μεταυτοκρατορικής δραστηριοποίησης τής απομονουμένης αλβιόνος με ισχυρούς εταίρους. Και φυσικό ήταν να διαλέξει τον παλιό και δοκιμασμένα χρήσιμο τούρκο: Εύκολος θόρυβος για να ακουστεί η περαιτέρω καταρρέουσα ex-empire ως δήθεν μεγάλη παίκτρια σε μακρόπνοα projects, ύστερα μάλιστα από την σημαδιακή συνάντηση με τον Πρόεδρο των πρώην αμερικανικών αποικιών της.
Αλλά αυτό έχει και μιαν ακόμη παράπλευρη εξυπηρέτηση αγγλικών συμφερόντων: υποστήριξη του σουλτάνου, ο οποίος τόσο χρήσιμος είναι στο βρώμικο στημένο παιχνίδι αξιοποίησης τής Κύπρου ως δεύτερου (κατ' Ανατολάς) Γιβραλτάρ. Οι δήθεν συνομιλίες τής Γενεύης είναι σε αόριστη παράταση ˙ τα συμφέροντα τούρκων και άγγλων ταυτόσημα: διατήρηση των στρατευμάτων τους στα εδάφη τής Κυπριακής Δημοκρατίας, ενάντια στα ψηφίσματα τού Ο.Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τα αγγλικά στρατεύματα μετά το brexit θα αποτελούν σε λίγο ομοίως στρατεύματα χώρας εκτός Ε.Ε. που θα σταθμεύουν σε εδάφη Κράτους μέλους τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς και ο τούρκικος στρατός κατοχής που καταπατεί τεράστιες εκτάσεις τής Κυπριακής Δημοκρατίας , οι οποίες από το 2004 είναι εδάφη τής Ε.Ε.
Αυτά πράττουν και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε το “καλό φιλικό κλίμα” και προς τις δύο αυτές πλευρές, που υπονομεύουν και αντιμάχονται Ελληνικά ζωτικά συμφέροντα τόσο στον Ελλαδικό χώρο περιλαμβανομένου τού Αιγαίου πελάγους του, όσο και στην νήσο τής Κύπρου μαζί με συναφείς εκτενέστατες θαλάσσιες περιοχές τής Ανατολικής Μεσογείου.
Μια θνησιγενής συμφωνία βιτρίνας προς εξυπηρέτηση κυρίως (μεταξύ άλλων προφανώς) των ανθελληνικών σχεδίων μιάς κυρίας τού Λονδίνου και τού μπαμπά τής Άγκυρας.
Κρίτων Καππαδόκης.
Υ.Γ. Για τις σχέσεις τού ΝΑΤΟ με την παρούσα τουρκική κυβέρνηση, ενημερωτικό είναι και το ακόλουθο δημοσίευμα:


2 σχόλια:

  1. Απόλυτα σωστές παρατηρήσεις οι οποίες συμβαίνουν σε ενα κόσμο που αλλάζει σαν τα νερά του Ευβοϊκού ,εντελως ανάποδη ροη...
    Ο κίνδυνος επαυξάνεται αν μπει στο θάλαμο θυσίας και ο ρωσσος,που μεχρι σημερα για δικούς του λογους κράταγε αντίσταση...Ο τούρκος για ολους φαινεται οτι εχει το φάρμακο τους, πχ με τον Άγγλο πέσανε οι πρωτες οικονομικές παραγγελίες για το αεροπλάνο ,με το ρώσος οι αγωγοί, πυρηνικοί σταθμοί κλπ και αναρωτιέσαι τωρα Σαββα τι κάνουμε εμεις δια μέσου των πολιτικών μας...Και αν σημερα ο Κοτζιάς κρατάει όσο μπορει κόντρα ,να σαι σίγουρος οτι σε άλλη παρτιδα πολιτικών μετα απο λιγο χρονο θα βρεθεί ο κατάλληλος του να προσυπογράψει....Οι καλές δουλιες θελουν τον χρονο τους ,που λεμε καιαυτο εγινε σ το κυπριακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δωσε προτασεις κριτωνα...(προς την κυβερνηση εννοειται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.