29/1/17

Η Τερέζα Μέι υπογράφει μπίζνες με τον Ερντογάν – Συμφωνία για μαχητικά αεροπλάνα

Πρώτα οι μπίζνες, στη συνάντηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ.Ερντογάν.Η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η κ. Μέι.
“Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το έδαφος των εμπορικών συναλλαγών μας μετά το Brexit”, δήλωσε η Μέι έπειτα από μια συνάντηση με τον Tούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πιο μεγάλη μπίζνα όμως αφορά στη συμφωνία για κατασκευή νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών…
Η βρετανική BAE Systems υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI), όπως  ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
«Η συμφωνία σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός. «Η συνεργασία μας στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», εξηγεί η Τερέζα Μέι.
«Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι.
bankwars

6 σχόλια:

 1. Συγκινητική η προσπάθεια τής αγγλίδας πρωθυπουργού να στηρίξει τον τούρκο εταίρο της. Μόνον αυτοϋπονομευμένη και μάλλον αλυσιτελής και ατελέσφορη. Καθ' όσον θέτει ως παράμετρο τής συμφωνίας (επομένως και τής υλοποίησής της) την ιδιαίτερη σημασία τής αγγλοτουρκικής συμμαχίας "στα πλαίσια τού Ν.Α.Τ.Ο." . Όμως η "χανούμ" είναι προς το παρόν στις αγκάλες τού Αρκούδου και στο πλεκτό τού Ν.Α.Τ.Ο. τα τούρκικα μανίκια έχουν ξεχειλώσει επικίνδυνα.
  Και μπορεί η Θηρεσία τού Λονδίνου να προτρέπει τον Ντόναλντ για καλές σχέσεις με τον Βλαδίμηρο (ανοικτές θύρες μάλλον παραβιάζει) αλλά αυτό ίσως και να περνάει από την διαχείριση τού θέματος με τον σουλτάνο και τις αυτοκρατορικές κουτουράδες του. Χειρισμό ο οποίος πιθανότατα να σημαίνει τα πάντα (και αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται πλέον τίποτε) ύστερα μάλιστα και από τις σταδιακά αναβαθμιζόμενες σχέσεις τού Ν.Α.Τ.Ο. με το Ισραήλ, που θα μπορούσε κάλλιστα να αναπληρώσει μιαν εξερχομένη χώρα τής μείζονος περιοχής (ενδεχομένως και συμπληρωματικά προς ένα φιλοΝΑΤΟϊκό Κουρδικό κρατικό σχήμα) . Επομένως η υλοποίηση τής συμφωνίας αυτής προϋποθέτει κάτι που σήμερα βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο: θετικές και προαγόμενες σχέσεις ανάμεσα στο σουλτανάτο και το ΝΑΤΟ .
  Εξ άλλου για να υπογραφεί η συμφωνία αυτή εξυπακούεται ότι οι δύο χώρες την επεξεργάζονταν πολύ καιρό πριν. Και τι κοινό έχουν αυτές; προφανώς το ότι η μία βγαίνει με το brexit από την Ε.Ε. και η άλλη ύστερα από μακροχρόνιο άκαρπο flirt με την ιδέα να ενταχθεί σε αυτήν, έχει πλέον ως δεδομένο ότι η προοπτική αυτή ημέρα με την ημέρα ξεθωριάζει και ατονεί μέχρις καταργήσεως, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις. Στην βάση αυτήν η αγγλίς Θηρεσία ίσως επιχειρεί να στήσει μια βιτρίνα ηγεμονικής μεταυτοκρατορικής δραστηριοποίησης τής απομονουμένης αλβιόνος με ισχυρούς εταίρους. Και φυσικό ήταν να διαλέξει τον παλιό και δοκιμασμένα χρήσιμο τούρκο:
  Εύκολος θόρυβος για να ακουστεί η περαιτέρω καταρρέουσα ex-empire ως δήθεν μεγάλη παίκτρια σε μακρόπνοα projects, ύστερα μάλιστα από την σημαδιακή συνάντηση με τον Πρόεδρο των πρώην αμερικανικών αποικιών της.
  Αλλά αυτό έχει και μιαν ακόμη παράπλευρη εξυπηρέτηση αγγλικών συμφερόντων: υποστήριξη του σουλτάνου, ο οποίος τόσο χρήσιμος είναι στο βρώμικο στημένο παιχνίδι αξιοποίησης τής Κύπρου ως δεύτερου (κατ' Ανατολάς) Γιβραλτάρ. Οι δήθεν συνομιλίες τής Γενεύης είναι σε αόριστη παράταση ˙ τα συμφέροντα τούρκων και άγγλων ταυτόσημα: διατήρηση των στρατευμάτων τους στα εδάφη τής Κυπριακής Δημοκρατίας, ενάντια στα ψηφίσματα τού Ο.Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τα αγγλικά στρατεύματα μετά το brexit θα αποτελούν σε λίγο ομοίως στρατεύματα χώρας εκτός Ε.Ε. που θα σταθμεύουν σε εδάφη Κράτους μέλους τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς και ο τούρκικος στρατός κατοχής που καταπατεί τεράστιες εκτάσεις τής Κυπριακής Δημοκρατίας , οι οποίες από το 2004 είναι εδάφη τής Ε.Ε.
  Αυτά πράττουν και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε το “καλό φιλικό κλίμα” και προς τις δύο αυτές πλευρές, που υπονομεύουν και αντιμάχονται Ελληνικά ζωτικά συμφέροντα τόσο στον Ελλαδικό χώρο περιλαμβανομένου τού Αιγαίου πελάγους του, όσο και στην νήσο τής Κύπρου μαζί με συναφείς εκτενέστατες θαλάσσιες περιοχές τής Ανατολικής Μεσογείου.
  Μια θνησιγενής συμφωνία βιτρίνας προς εξυπηρέτηση κυρίως (μεταξύ άλλων προφανώς) των ανθελληνικών σχεδίων μιάς κυρίας τού Λονδίνου και τού μπαμπά τής Άγκυρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θαλεγα οτι συνδραμουμε συσσωμοι στο ως ανω εγχειρημα...οπως ακριβως εγινε και την επταετια '67-΄74...

   Διαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ..έτσι η εξωτερική πολιτική θέλει πολλά λεφτα , θελει μπαξισια , θελει συμφωνίες με όλους αυτούς τους ταληρογλήφτες τους ευρωπαίους

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.