16/7/09

Η τορπιλλάκατος Τ2 και η Ιστορία της


Η τορπιλλάκατος Τ2 ήταν σοβιετικής κατασκευής όπως οι 5 από τις 6 που είχε το Κυπριακό Ναυτικό και ναυλοχούσε μαζί με την Τ6 στην Ναυτική Βάση "Χρυσούλης" της Αμμοχώστου. Το βεληνεκές των τορπιλλών τους ήταν 2 μίλια (!), ενώ για να εκτοξευθούν η Τ/Κ έπρεπε να αναστρέψει την κίνησή της και να στρέψει την πρύμη της προς τον στόχο (!!!).


Κυβερνήτης ήταν ο υποπλοίαρχος Κ., ενώ σε αυτήν επέβαινε και ο διοικητής της ΝΒ "Χρυσούλης", πλωτάρχης Π. Στις 01.20 της 21/07/1974 η Τ/Κ προσάραξε σε αβαθή του κόλπου της Αμμοχώστου, βορείως της Ναυτικής Βάσης, λόγω αιφνίδιας, ταυτόχρονης, βλάβης και των δύο μηχανών της. Το πλήρωμα επιβιβάσθηκε σε λέμβο και αποβιβάσθηκε με ασφάλεια στην ΝΒ Χρυσούλης. Ο πλωτάρχης Π. ανέφερε στη Εξεταστική Επιτροπή ότι η Τ/Κ επίτηδες οδηγήθηκε στα αβαθή για να προσαράξει, εξαιτίας της αντίθετης πολιτικής εκτίμησης που είχαν ο ίδιος και ο υποπλοίαρχος Κ. και "άρνησης εκτέλεσης της εντολής του Ναυτικού Διοικητή Κύπρου" (αντιπλοιάρχου Π.), ο οποίος πράγματι ανήκε στον μυημένο πυρήνα των πραξικοπηματιών που ανέτρεψαν στις 15/07/1974 την νόμιμη ηγεσία της Κύπρου. Για την ιστορία, ουδείς εκ των Κ., Π. και Π. ετιμωρήθη ή υπέστη συνέπειες.
Ο ακούραστος εξερευνητής Νηρεύς με πληροφόρησε ότι η τορπιλάκατος Τ2 της οποίας την τύχη περιγράψαμε παραπάνω, τελικά ΔΕΝ εκτίθεται (ή δεν εκτίθεται πλέον) στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Να κατάλαβαν άραγε οι επίγονοι του "Μάλτα γιόκ" ότι δεν είναι και μεγάλο κατόρθωμα να εκθέτεις ως λάφυρο πολέμου μια εγκαταλελειμένη Τ/Κ ή βούλιαξε μόνη της? Πάντως, κάτι είναι κι' αυτό...Αμ δε που κατάλαβαν! Πραγματικά, δεν υπάρχει καμιά Κυπριακή τορπιλάκατος στο, κατά τα άλλα, πολύ ενδιαφέρον (και «αυτοκρατορικό») ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (Istanbul Naval Museum / İstanbul Deniz Muzesi) στο Besiktas, αλλά επειδή μου είχαν κάνει εντύπωση οι πολλαπλές αναφορές (δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά) στο θέμα αυτό…είπα να το ψάξω λιγάκι. Το λιγάκι, βέβαια, μου πήρε αρκετό καιρό, καθώς οι πηγές σε αυτό θέμα είναι απειροελάχιστες και οι περισσότερες ανακριβείς. Όμως, τελικά βρήκα την άκρη και τις 2 μοναδικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν…ή τουλάχιστον που μπόρεσα να βρω. Οι φωτογραφίες προέρχονται από ένα Τουρκικό site (διακρίνεται στις φωτό) και μάλλον είναι του 2003 ή 2004.

Εν τέλει, πραγματικά υπάρχουν και εκτίθενται και μάλιστα όχι μία αλλά δύο Κυπριακές τορπιλάκατοι, οι οποίες όμως εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο του Στόλου (Golcuk Naval Museum / Golcuk Donanma Muzesi), το οποίο βρίσκεται στον Ναύσταθμο του Golcuk στον Βόσπορο. Επειδή αρχικά είχα επιφυλάξεις, το έψαξα και αφενός (με μια απλή σύγκριση με τις παραπάνω φωτογραφίες) πρόκειται πράγματι για του ιδίου τύπου με τις Κυπριακές τορπιλακάτους και αφετέρου το Τουρκικό Ναυτικό δεν είχε ποτέ αυτού του τύπου τορπιλακάτους Σοβιετικής προέλευσης. Άσε που η πινακίδα το λέει ξεκάθαρα: «KIBRIS». Το «ECHIZELERI» δεν κατάφερα να βρώ τι σημαίνει, ίσως να μας διαφωτίσει κάποιος Τουρκομαθής. Οι αριθμοί των πλοίων (11 & 12) δεν πρέπει να συμπίπτουν με τους Κυπριακούς (Τ1….6) και αυτό ίσως να σημαίνει ότι επισκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο διάστημα από το Τουρκικό Ναυτικό.

Και για όσους δεν θυμούνται: ο Ναύσταθμος του Golcuk, όπου και το Αρχηγείο του Στόλου, είναι αυτός που είχε ισοπεδωθεί στον μεγάλο και πολύνεκρο σεισμό της Νικομήδειας, τον Αύγουστο του 1999. Ο σεισμός αυτός, καθώς και ο σεισμός της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο ήταν οι αφορμές για την επακολουθήσασα απόπειρα Ελληνοτουρκικής προσέγγισης, την αποκαλούμενη και «Διπλωματία των σεισμών», η οποία συνεχίσθηκε αργότερα με ζεϊμπέκικα και κουμπαριές!
πηγές:shipfriends.gr


Βιβλίο του Κύπριου δημοσιογράφου και ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη «1974, το άγνωστο παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής» - εκδόσεις αλφάδι, Λευκωσία 2002 –
συνημμένη φωτογραφία.Κατά τα ανωτερω πρόκειται για την Τορπιλλάκατο Τ2

4 σχόλια:

  1. Γιατί στην Ελλάδα οι δειλoí, οι προδότες και οι εφιάλτες πρέπει πάντα να προστατεύονται;

    Ο υποπλοίαρχος Κ και ο πλωτάρχης Π! Δώστε τώρα τα ονόματα τους για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός τους ριψάσπιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε sub92 νομίζω ότι τα εξαιρετικά αυτά "κομμάτια πληροφόρησης" σχετικά με τα γεγονότα της Κύπρου το 74 και ίσως και άλλων εποχών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό blog σχετικού με την ιστορία. Μιά ιδέα λέω. ΓΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ 7:17 σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.Θα ηθελα να ξέρεις ότι πολλές απο τις αναρτήσεις είναι αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης προσπάθειας. Κίνητρο για αυτή την προσπάθεια είναι Το Infognomon, δηλαδή ο Κος Σάββας, οι Συνδιαχειριστές, οι Σχολιαστές και οι Αναγνώστες.Πιστεύω ότι απομονωμένες σε ένα ξεχωριστό χώρο θα έχαναν πολλή απο την μαγεία που τους προσφέρει το Ιστολόγιο τούτο.Αλλωστε μπορεί μεν να αποτελούν Ιστορικά κομμάτια αλλά αν απομονωθεί η Ιστορία απο το Σήμερα χάνει την αξία της.Δεν οικοιοποιούμε τίποτα απο την προσπάθεια αυτή, είναι συνολική και ανήκει σε όλον τον Ελληνισμό και σας ευχαριστώ όλους.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάθετε λοιπόν λίγα ακόμα για τον Υποπλοίαρχο Κ.
    1) Όλοι στο ΠΝ γνωρίζουν το ονομά του και τον περιφρονούν όπως τη λέπρα.
    2) Η πατρίδα για να τον ''ανταμείψει'' για τις υπηρεσίες του, τον είχε τοποθετήσει στο παρελθόν ναυτικό ακόλουθο στην Ουάσιγκτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.