5/7/09

Κ. Παπακώστας: Η Τουρκία να τηρήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ (2001) για τους αγνοούμενους


Τελέστηκε το Σάββατο, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, η κηδεία του Εφέδρου Στρατιώτη Πεζικού Πέτρου Χατζημιχαήλ. Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας.

Ο Πέτρος Χατζημιχαήλ, από την Κάτω Ζώδια, το όγδοο σε σειρά από τα εννέα παιδιά του Γιάννη Μιχαήλ Κκαΐλη και της Θεογνωσίας Χριστοδούλου, με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 74, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδας και κατατάγηκε έφεδρος στο 316 Τάγμα Επιστράτευσης. Μετά από ισχυρή επίθεση του Αττίλα, στις 2 Αυγούστου του 1974, στην περιοχή κοντά στο χωριό Βασίλεια, ο Πέτρος τραυματίστηκε και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν. Με την πρόσφατη όμως ανεύρεση και ταυτοποίηση των λείψανων του, ανέφερε ο κ. Παπακώστας, δόθηκε τέλος στην παρατεταμένη αγωνία της οικογένειάς του.

Αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, ο Υπουργός Άμυνας είπε, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί κάποια βήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά. Δεν θα σταματήσουμε, πρόσθεσε, να εργαζόμαστε, ώστε η Τουρκία, τηρώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ανοίγοντας τα αρχεία του στρατού και των άλλων Υπηρεσιών της, ώστε να δοθούν τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Ο κ. Παπακώστας είπε, επίσης, ότι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας είναι η οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της μικρής μας πατρίδας.

Αγωνιζόμαστε, πρόσθεσε, «για λύση που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Ο ίδιος τόνισε, ότι «η λύση αυτή πρέπει να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει επίσης, να είναι συμβατή με τις αρχές και της αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, εμμένουμε στην αρχική μας θέση, ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού ανήκει στους Κυπρίους και πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Υπουργός, υλοποιήσαμε τον στόχο της διάνοιξης του Λιμνίτη. Η σχετική συμφωνία, είπε ο κ. Παπακώστας, αποτελεί θετική εξέλιξη και αναζωογονεί την αισιοδοξία μας για συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία αποτελεί τελικό και σταθερό όραμά μας. Γιατί, η διάνοιξη οδοφραγμάτων, τόνισε, δεν σημαίνει και λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Σε όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας, αξίζει ο θαυμασμός μας, για την επιμονή και την υπομονή με την οποία έχουν μετατρέψει όλα αυτά τα χρόνια τον πόνο σε πηγή δύναμης, στον καθημερινό αγώνα μέχρι την πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων μας.

romiossini.com

2 σχόλια:

  1. Εἶναι πλέον πιά ἐξοργιστικό νά πιστεύει κάποιος στήν Ἑλλάδα ἤ στήν Κύπρο ὅτι ἡ Τουρκία θά τηρήσει κάποια συμφωνία. Πότε τό ἔπραξε; Κι ἐάν ἐπέλθει συμφωνία μεταξύ Χριστόφια καί Ταλάτ, πιστεύει κανείς ὅτι θά τηρηθεῖ; Εἶμαι σχεδόν σίγουρος ὅτι μέ τήν πρώτη εὐκαιρία οἱ Τοῦρκοι θά πάρουν ὅλη τήν Κύπρο μέ τήν ἀνάλογη βοήθεια, βεβαίως. Γι' αὐτό πιστεύω ὅτι ὁ κ. Χριστόφιας δέν μᾶς τά λέει καλά... εἰδικά ὅταν λέει τά ἐξῆς:

    Όχι, κύριοι, αν δεν βρούμε τη δυνατότητα συμφιλίωσης και αν δεν δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συμφιλίωσης, τότε πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι η διχοτόμηση είναι γεγονός και θα μας μείνει. Αλλά η διχοτόμηση είναι καταστροφή. Δεν υπάρχει περίπτωση καθαρού ελληνικού κράτους. Όλοι οι ακραιφνείς πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Και εκείνοι είναι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Επειδή νιώθω κι εγώ ότι έχω ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, θα προχωρήσω. Όχι μόνος μου, μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο και με όσο γίνεται περισσότερη συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις.

    http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/all/A18CC8F1E1A8BA0FC22575710058DC90?opendocument

    παραθέτω τήν ἱστοσελίδα γιά ὅποιον ἐνδιαφέρεται νά διαβάσει ὅλη τήν συνέντευξη τύπου πού παραχώρησε ὁ κ. Χριστόφιας.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Η Τουρκία να...<

    Κι αν δεν...; Το "να" το ξέρουν όλοι.
    Για το δεύτερο δεν έχουν απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.