5/7/09

Οι "ξενοσυνείδητοι" της XVης Μεραρχίας

Η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες
Η ενδεκασέλιδη δακτυλόγραφη έκθεση του γραφείου Α2 της ΧVης Μεραρχίας έχει τίτλο: "Επί της καταστάσεως του πληθυσμού παραμεθορίου περιοχής Μεραρχίας" και είναι διαβαθμισμένη ως "άκρως απόρρητη". Τα συνημμένα της παραρτήματα, Α και Β, λανθάνουν. Συντάχθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1955, και όπως είθισται στις εκθέσεις αυτές, δίπλα στην ημερομηνία υπάρχει η συντομογραφία Σ.Τ.Γ. (: Στρατιωτικό Ταχυδρομικό Γραφείο) με τον κωδικό 917.

Ο επιτηρούμενος πληθυσμός της XVης Μεραρχίας

Η περιοχή ευθύνης της XVης Μεραρχίας περιελάμβανε ολόκληρο τον νομό Καστοριάς --όρια 1951-- και το πρώην τμήμα Πρεσπών, που διοικητικά ανήκε στον νομό Φλωρίνης και αφορούσε την περιοχή που εκτείνεται δυτικά του Βαρνούντα (Περιστέρ), Βέρνου (Βιτσίου) και Τρικλαρίου όρους (Μάλι-Μάδι) και εκείνη εκατέρωθεν της Μικρής Πρέσπας, μέχρι την οροθετική γραμμή, στα βουνά της Σούα Γκόρα, που στην ιστοριογραφία για τον Εμφύλιο Πόλεμο έχει κωδικοποιηθεί ως χερσόνησος του Πυξού. Τουτέστιν την περιοχή των "άπαρτων κάστρων" (Γράμμος και Βίτσι), στην οποία έξι χρόνια πριν τη σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης είχαν παιχτεί οι τελευταίες πράξεις του εμφυλίου δράματος.

Η αρχική ταξινόμηση της Μεραρχίας λαμβάνει ως βάση την "καταγωγή" και διαπιστώνει ισορροπία μεταξύ του γηγενούς σλαβόφωνου και ελληνόφωνου στοιχείου (39,84% και 40,33% αντίστοιχα), ενώ οι πρόσφυγες αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, με 18,69%. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο ελληνόφωνο στοιχείο η έκθεση σιωπηρά συμπεριλαμβάνει τους γηγενείς Βλάχους --δίγλωσσους ή μη-- των κοινοτήτων του Πισοδερίου, της Κλεισούρας και του Άργους Ορεστικού (Χρούπιστα), καθώς και τους προσφάτως εποικισθέντες Βλάχους από την Ήπειρο. Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί, η ομαδοποίηση βάσει της "καταγωγής", ναι μεν παραμένει διαχρονική αξία των ελλήνων επιτελών, δεν επαρκεί όμως για την ακριβή περιγραφή του φρονήματός τους. Έτσι το γραφείο Α2 της Μεραρχίας περνά σε επιμέρους ταξινόμηση του "κράματος" των πληθυσμών της περιοχής, όπως το χαρακτηρίζει. Το "γηγενές Σλαυόφωνον" στοιχείο κατατάσσεται σε: "ξενοσυνειδήτους" (40%), "ρευστής συνειδήσεως" (50%) και "ελληνικής συνειδήσεως" (10%). Με άλλα λόγια το 90% των σλαβόφωνων θεωρούνται ύποπτοι για το στράτευμα και ως εκ τούτου το ηθικό τους κρίνεται "αδιαβάθμητον λόγω της συνθέσεώς των εκ ατόμων ξενοσυνειδήτων και ρευστής συνειδήσεως".

Η εδαφοποίηση του φρονήματος

Επειδή όμως οι παραπάνω ταξινομήσεις και λίγο πολύ γνωστές είναι από τα χρόνια του Μεσοπολέμου και από μόνες τους δεν οδηγούν με τρόπο απτό στον έλεγχο και τη χειραγώγηση του πληθυσμού, το γραφείο Α2 προχώρησε στην περαιτέρω κατάτμηση της περιοχής ευθύνης του. Έτσι οι κατηγοριοποιήσεις αφορούν πια το έδαφος. Το σύνολο των οικισμών της περιοχής τεμαχίστηκε σε πέντε ενιαία γεωγραφικά "εδαφικά διαμερίσματα", βάσει εθνολογικών, ιστορικών και ιδεολογικών κριτηρίων.

Η λογική της ταξινόμησης, η οποία εκτίθεται στη συνέχεια, σκιαγραφεί με τον πιο απτό τρόπο τη μετεμφυλιακή πρακτική του ελληνικού κράτους στη χωρική της διάσταση. Η διαβάθμιση "επικινδυνότητας" στην κλίμακα της εθνικοφροσύνης δεν περιορίζεται μόνο στο ατομικό ή κοινοτικό φακέλωμα, αλλά διαχέεται και στιγματίζει ανάλογα το έδαφος. Στόχος, η δημιουργία διακριτών χωρικών ζωνών ώστε η δέσμη των κατασταλτικών μέτρων και ο βαθμός εφαρμογής τους να ανταποκρίνονται στις "πραγματικές" για κάθε ζώνη "ανάγκες". Έτσι η λογική της μπάρας αποκτά μια εσωτερική-επιχειρησιακή διαβάθμιση, η οποία στα χέρια του στρατού μεταφράζεται στον βαθμό καταπίεσης, ευτελισμού και τρομοκρατίας που ασκούνται στα εδαφικά του διαμερίσματα. Οι αόρατες αυτές μπάρες ορίζουν τον διαφορετικό βαθμό επιβολής του στρατοκρατικού καθεστώτος με τα λόγια του Φίλιππου Δραγούμη.

Η εκκαθάριση του εδάφους και η εξελλήνιση του τόπου

Όπως θα φανεί στη συνέχεια, η αξιολόγηση της κατάστασης και τα ληπτέα μέτρα δεν αναλώνονται στην ελπίδα και συνακόλουθα στην προσπάθεια εξελλήνισης των γηγενών, αλλά σ' αυτήν καθ' εαυτή την εξελλήνιση του τόπου. Η διαφορά δεν αποτελεί λογοπαίγνιο ούτε ρητορική ακροβασία. Αντίθετα, η παραπάνω διαπίστωση είναι ουσιαστική και ερμηνευτική μαζί, γιατί παραπέμπει στην κυρίαρχη αντίληψη των επιτελών και στο κεντρικό ζητούμενο της ελληνικής πολιτικής ως προς την περιπόθητη Μακεδονία, από τη δεκαετία του 1870 και εντεύθεν. Μια πολιτική που δεν βασίζεται στον αλυτρωτισμό, όπως τεχνηέντως έχει καλλιεργηθεί από τη δημόσια ιστορία, αλλά προσδιορίζεται από μια γεωπολιτική λογική, η οποία στοχεύει και διεκδικεί το έδαφος.

Η δυσπιστία της XVης Μεραρχίας έναντι των επιμέρους διακρίσεων των σλαβοφώνων και συνακόλουθα η αμφιβολία της για τα αισθήματα ακόμη και των γκρεκομάνων αποτυπώνεται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο όταν αναφέρεται στους επαναπατρισθέντες σλαβόφωνους φυγάδες. Οι τελευταίοι, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν επί τη επανόδω τους, καθίστανται εχθροί "της Ελλάδος και του καθεστώτος έτι μάλλον, αφ' ου οι περισσότεροι είναι Σλαυϊκής συνειδήσεως και καταγωγής".

Είναι προφανές εδώ ότι η καταληκτήρια λέξη καταγωγή συνδέεται νομοτελειακά με την εθνική συνείδηση. Συγχρόνως αποτελεί και τον εξηγητικό μίτο, πάλι νομοτελειακά, της εχθρότητας σύσσωμης της σλαβόφωνης κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και το καθεστώς της. Έτσι, με μια μονοκονδυλιά, καταστρατηγείται και μένει έκθετη η όλη διαδικασία κατάταξης σε κατηγορίες στην κλίμακα της εθνικοφροσύνης του γηγενούς σλαυοφώνου στοιχείου, αναιρείται η αιτιολογική της βάση, ενώ τα κριτήρια που επιστρατεύτηκαν μένουν μετέωρα. Το όλο ζήτημα τοποθετείται σε γονιδιακή βάση, με αποτέλεσμα τόσο οι κοινωνικές επιστήμες όσο και η πολιτική να σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Αντίθετα ο στρατός νιώθει απόλυτη ικανοποίηση, καθώς έτσι εξηγείται το τρισχιλιετές, το αδιάσπαστον και το ανάδελφον του έθνους. Όσο για τους εχθρούς, το μήνυμα είναι σαφές και κρυστάλλινο, αλλά όχι καινούργιο. Το έχει εκπέμψει η θεά ιστορία από τον καιρό του Βουλγαροκτόνου. Η XVη Μεραρχία, απλά, μας το υπενθυμίζει.

Το γραφείο Α2, υπενθυμίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου η μετανάστευση "επιτρέπεται μόνον εις Εθνικόφρονα άτομα, μη επιτρεπομένης ταύτης εις τα αντεθνικώς δράσαντα", κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: "την διαφυγήν του Εθνικόφρονος στοιχείου και της παραμονής των αναρχικών". Όπερ σημαίνει ότι θα μεταβληθεί επί τα χείρω "το ποσοστόν του Εθνικού στοιχείου". Υπαινικτικά, για ακόμη μια φορά, ελληνόφωνοι και πρόσφυγες τοποθετούνται στη χορεία των εθνικοφρόνων ατόμων, ενώ οι σλαυόφωνοι σε εκείνη των αναρχικών.

Κατά τα λοιπά, το κλειδί για την ανάσχεση του εικαζόμενου κινδύνου προκύπτει αβίαστα διά της αντιστροφής του πλαισίου: εν πρώτοις "να σταματήση η μετανάστευσις των Εθνικοφρόνων κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών" και εν δευτέροις "να επιτραπή η μετανάστευσις των αναρχικών και Σλαυοφρόνων ει δυνατόν οικογενειακώς".

Τούτου δοθέντος, η ποινικοποίηση των φρονημάτων θα ισχύσει από την ανάποδη. Θα τιμωρούνται με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα οι "υγιώς" σκεπτόμενοι και πράττοντες, ενώ θα τυγχάνουν του ευεργετήματος της απόκτησης διαβατηρίου οι θιασώτες του παραπετάσματος "αναρχικοί", καθώς και οι επιρρεπείς στα δολάρια και στην αυτονομιστική προπαγάνδα εκ Καναδά, "σλαυόφρονες" αυτονομιστές. Εάν, μάλιστα, το "ει δυνατόν" της τελευταίας πρότασης, αποβεί όντως μπορετό, τότε η περιοχή ευθύνης της Μεραρχίας θα απαλλαγεί οριστικά από τον βραχνά της παρακολούθησης των εναπομεινάντων μελών των οικογενειών των μεταναστών, από τον έλεγχο των εμβασμάτων, από τη λογοκρισία της αλληλογραφίας κλπ., κυρίως όμως θα εξαλειφθεί το βέβαιο ενδεχόμενο της αναπαραγωγής του ανεπιθύμητου στοιχείου εντός των εθνικών ορίων. Έτσι θα καταστεί όχι μόνο λόγω, αλλά και έργω, το ζήτημα της σλαυομακεδονικής μειονότητας, ανύπαρκτο. Να θυμίσω εδώ ότι το 1955 οπότε συντάσσεται η εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα, ως προς τους σλαβόφωνους Μακεδόνες, έχει ήδη εγκαινιάσει την πολιτική του ανύπαρκτου ζητήματος.

Εκείνο που ούτως ή άλλως οφείλει να καταλάβει η πολιτική ηγεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της επιχείρησης "εποικισμός", είναι η προνομιακή μεταχείριση των εποίκων. Οι οδηγίες είναι σαφείς και ο στόχος ευκρινέστατος, καθώς ο εποικισμός αποτελεί μονόδρομο για τον ποθούμενο εξελληνισμό: "Να παραχωρούνται τα καλλίτερα κτήματα της περιοχής και εις έκτασιν 50-60 στρέμματα [στους εποίκους]. Διότι μόνον τότε θα εγκατασταθώσι καλοί Έλληνες οίτινες με την ευημερίαν των και το φρόνημά των θα επιβληθώσιν ευχερώς επί των εντοπίων Σλαυοφρόνων και μόνον διά του μέτρου τούτου θα καταστώσιν βαθμιαίως τα χωρία ταύτα Ελληνικά από Εθνικής απόψεως". Και για να γίνει σαφέστερη η Μεραρχία ως προς τη σπουδαιότητα, από "Εθνικής απόψεως", του μέτρου του εποικισμού, τονίζει με έμφαση: "Όλα τα άλλα μέτρα ουδεμίαν επίδρασιν σχεδόν θα έχουν διά την μεταστροφήν του πληθυσμού. Επιτακτική είναι η ανάγκη αμέσου εφαρμογής του μέτρου τούτου".

Επειδή οι παραλήπτες της έκθεσης --αρχηγός ΓΕΣ, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υπουργός Εθνικής Αμύνης (βλ. πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, Μακεδόνας μάλιστα ο ίδιος)-- ίσως δεν γνωρίζουν πού θα βρουν εκείνους τους καλύτερους Έλληνες με δύναμη επιβολής, που θα μεταστρέψουν ολοκληρωτικά τον πληθυσμό διά της χειραγώγησης των εντοπίων σλαυοφρόνων ώστε να καταστήσουν τα χωριά άπαξ διά παντός Ελληνικά, η Μεραρχία προσφέρει για μια ακόμη φορά τα φώτα της με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση επί της ανθρωπογεωγραφίας της πατρίδας: η επιλογή των εποίκων πρέπει να γίνει "εκ της Λοιπής ΕΛΛΑΔΟΣ (Πελοποννήσου-Κρήτης-Στερεάς) πλην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ". Ο θρίαμβος της Ελλάδας των Μακεδονομάχων.

Του Σπυρου Καραβα
Σπύρος Καράβας διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΥΓΗ



48 σχόλια:

  1. Kimon βασιλοχουντικέ τι έχεις να πείς γιαυτο το αίσχος;Το ίδιο ερώτημα απευθύνεται και στον Ζαφείρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΙ ΣΥΝΓΓΕΝΟΙΣ Ο ΗΡΑΚΛΙΔΗΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 1900 τι είδους πληθυσμό είχε η οχρίδα και οι άλλες περιοχές νότια των σκοπίων, της νότιας αλβανίας?
    Για πιο λόγο να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και να μην διεκδικούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραια ,

    να τα δωσει στο ουρανιο τοξο και στο τρεμοπουλο για περαιτερω αξιοποιηση ,

    απο την αλλη θα βαλουμε μακεδονες να βριζονται με αιτολοακαρνανες

    και η Ελληνικη πολιτεια να προσπαθει να επανορθωσει τις εντυπωσεις δημιουργωντας στρατοπεδα λαθρομεταναστων στην παραμεθοριο,

    να δουμε που θα παει το πραμα τελικα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν είναι για δημοσίευση.
    Μια ταπεινή γνώμη είναι να αφήσετε τα πολιτικά άρθρα και να έχετε μόνο τα ουσιαστικά, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο όταν σχετίζεται με σοβαρά θέματα. Το πλήθος της πληροφορίας που παρέχετε ίσως είναι πάνω από αυτό που μπορεί να σχολιάσει ο απλός πολιτης. Να βάλετε έναν αριθμό άρθρων που μπορούν να τον παρακολουθούν όλοι και να παίρνετε απόψεις από όλους. Βεβαια μέσα από το πλήθος της πληροφορίας μπορείτε να περάσετε μηνύματα. Μέσα από φιλτραρισμένα άρθρα να πάρετε περισσότερες και πιο ενδιαφέρον απόψεις. Τα θέματα που θέλετε να μάθει ο απλός κόσμος να τα γράφετε. Μην πέσετε στην παγήδα της ποσότητας και χάσετε την ποιότητα. Μην κωλήσετε με το ιντερνετ, και γίνετε μανιακοί, χάνοντας όλα τα υπόλοιπα. Η αλήθεια είναι εκεί έξω. Η ποσότητα πληροφορίας που παρέχεται στον απλό λαό είναι πολύ περισσότερη από ότι μπορεί να επεξεργαστεί και να φιλτράρει, με αποτέλεσμά μέσω της επιπλέον πληροφορίας να περνάν στο υποσυνείδητο ότι θέλουν. Προσοχή μην κανταντήσετε σαν το τρωκτικό, που δίνει ένα τόνο πληροφορίες περνόντας μηνύματα, αλλά ξεπέσει τόσο πολύ, που πλέον δεν το λαμβάνει κανένας στα σοβαρά. Φιλτράρετε τις πληροφορίες όσο περισσότερο μπορείτε ή βγάλτε άρθρα για να πείτε κάτι ή για να πάρετε αντιδράσεις μιας συγκεκριμενης ομάδας ανθρώπων που παρακολουθούν το ιστολόγιο.
    Δεν είναι για δημοσίευση αλλά κάποια λόγια ενός φίλου που θέλει να μην παρακμάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για μένα το βασιλοχουντικός όχι απλώς δεν το δέχομαι αλλά πρόσεξε πως μιλάς κι όλας γιατί θα απαντήσω ανάλογα!
    Τι άλλο να έκανε η μεραρχία;πολλοί από τους σλαβόφωνους πράγματι δεν είχαν ελληνική συνείδηση και πράγματι στον εμφυλίο εγκλημάτησαν πολλαπλώς απέναντι στους Έλληνες συμμαχόντας με το ΚΚΕ για μια "ελεύθερη,ανεξάρτητη Μακεδονία".Από εκεί και πέρα τι άλλο να έκανε το ελληνικό κράτος;ούτε σφαγές έκανε ούτε γενοκτονίες μιμούμενο το τουρκικό και το βουλγάρικο,σίγουρα η απαγόρευση γλώσσας και η παρακολούθηση δεν είναι πράγματα σωστά αλλά για την εποχή εκείνη ο κίνδυνος επέβαλλε και μη ορθές συμπεριφορές,αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι συγκρίσιμο με τα αίσχη των "προοδευτικών" γειτόνων μας σε σχέση με τον ελληνισμό,πταίσματα είναι σε σχέση με όλα αυτά.
    Εκτός κι αν Νικηφόρε συμφωνείς με την σκοπιανή προπαγάνδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ανώνυμε 8:38,
    αντί να βαφτίζεις τους σχολιαστές καλύτερα να μας δώσεις ένα όνομα που θες να βαπτισθούν οι Σκοπιανοί έτσι για να καταλάβουμε πού το πάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή δεν μου αρέσει να σχολιάζω αυτή την άσχημη περίοδο που πέρασε η πατρίδα μας με τον εμφύλιο, παρακαλώ αυτόν που ανάρτησε αυτό το έγγραφο να σχολιάσει τον λόγο που το έκανε και να πάρει μία θέση.
    Ίσως κάτι να μπορούσε να προσθέσει και ο Σάββας για να γνωρίζουμε και εμείς οι αναγνώστες του blog τη θέση του σε αυτά τα τόσο λεπτά ζητήματα.
    Δεν θα το ζητούσα αυτό αν δεν είχε αναρτηθεί το συγκεκριμένο άρθρο. Ειλικρινά μου δημιουργήθηκαν ερωτηματικά γιατί να ανοίγουμε τέτοια κεφάλαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ἡ ἀριστερὰ καὶ τὸ ΚΚΕ δυστυχῶς δὲν ἔχουν νὰ προσφέρουν τίποτε στὸν τόπο, εἶναι δυνάμεις ὀπισθοδρομικές.
    Τὸ μόνο καλὸ ποὺ ἔκαναν ἦταν ἡ ἐθνικὴ ἀντίσταση καὶ ἐκεῖ ἀκόμη παραπλάνησαν τοὺς τιμίους ἀνθρώπους, τοὺς κατέστρεψαν καὶ πρὶν καλά-καλά φύγουν οἱ γερμανοὶ κυνηγοῦσαν τὸ 542 τάγμα, τὸν ΕΔΕΣ κ.λ.π. καὶ στὸ τέλος ἔκαναν καὶ τὸν ἐμφύλιο. Τί ἠλιθιότης καὶ ὑποκρισία νὰ πιστεύουν ὅτι θὰ νικήσουν τοὺς νικητὲς τοῦ Β' παγκοσμίου πολέμου.
    Ἀπὸ τὰ περαπάνω γίνεται φανερὸ τὸ ἐνδιαφέρον τους γιὰ τοὺς Ἕλληνες
    Ἔχουν κακοποιήσει τὴν παιδεία, ἰδίως τὰ πανεπιστήμια καὶ ὅτι ἄλλο τοὺς περνάει ἀπὸ τὸ χέρι.
    Τέλος χρειάζονται τὰ ἑκάστοτε ἰσχυρὰ κράτη τέτοιες ἰδέες γιὰ νὰ μὴν μπορεῖ ἡ κακόμοιρη Ψωροκώσταινα νὰ ἔχη ἰσχυρὸ πολιτικὸ λόγο καὶ νὰ τὴν κάνη τελικὰ ὅτι θέλουν οἱ ἄλλοι στὸ ὄνομα τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων, τῆς έλευθερίας κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ἀνώμυμε 6 Ιούλιος 2009 1:17 μμ,
    πρέπει νὰ ξέρης ὅτι ἄλλο πρᾶγμα ἐθνικὴ ἑνότητα καὶ ἄλλο ἐθνικὴ λήθη.
    Αὐτὰ τὰ λάθη κόστησαν αἷμα ἑλληνικὸ καὶ δὲν πρέπει νὰ ἐπαναληφθοῦν εἰδικὰ σὲ χαλεποὺς καιρούς.
    Τὸ ἑλληνικὸ πολιτικὸ φαυλοκρατικὸ σύστημα ἔχει δεξιοὺς, ἀριστεροὺς καὶ ὅλων τῶν εἰδῶν φαυλοκράτες.
    Δὲν βλέπεις τί γίνεται. Ἡ ἀριστερὰ δὲν ἔχει τίποτε νὰ δώση καὶ ἐὰν ὑπάρχη κάτι σωστὸ τὸ πολεμᾶ.
    Ὅποιος θέλει νὰ δῆ τί πραγματικὰ γίνεται στὴν Ἑλλάδα πρέπει νὰ διαβάση ὁπωσδήποτε νεώτερη ἱστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έμένα κύριοι ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος ήταν το 1955 Α2 ανακριτικό γραφείο στην Καστοριά καλό θα ήταν να είναι όλοι προσεκτικοί με τα σχόλια περί των βασιλοχουντικών και τα συναφή γιατί εκτός αυτών που τα έζησαν από κοντά και είδαν τι ακριβώς έγινε οι υπόλοιποι δεν τα ξέρουν επακριβώς πλην των στρατιωτικών που δεν γνωρίζω..Αν λοιπόν και γω πω τις ιστορίες που γνωρίζω από το στομα του λίγο πριν πεθάνει σε πολλούς του ΚΚΕ δεν θα αρέσει καθόλου και θα αμφισβητήσουν πολλοί και θα ειπωθούν πολλά γι αυτό θα πω ότι σε έναν Εμφύλιο γίνονται πολλά εκατέρωθεν...και όλα είναι εγκλήματα κατά του Εθνους..ΘΑ μπορούσα να εκφράσω προσωπική γνώμη αλλά δεν θα ήταν αντικειμενική σε καμμία των περιπτώσεων, γι αυτό προτιμώ να πω το απλό καλό είναι από τα λάθη να μαθαίνουμε αν και απο όσο βλέπω τα λάθη και τα πάθη όσος χρόνος και αν περάσει είτε επαναλαμβάνονται είτε δεν ξεπερνιώνται.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To συγκεκριμένο άρθρο είναι αναδημοσίευση από την Αυγή.
    Το να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε δεν οδηγεί πουθενά.
    Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο έγιναν και πρέπει να τα γνωρίζουμε για να διδαχτούμε και από τα καλά και από τα κακά.
    Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, η άποψή μου είναι η εξής:
    Στη βόρειο Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 κατοικούσε αριθμός σλαβόφωνων που άλλοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Βούλγαροι και άλλοι ως Έλληνες.
    Αντίστοιχα, στα Σκόπια και τη Βουλγαρία (Ανατολική Ρωμυλία) κατοικούσε πολλαπλάσιος αριθμός Ελλήνων, μεγάλο μέρος των οποίων κατακρεουργήθηκε τα τέλη του 19ου αιώνα, θύμα του βουλγαρικού εθνικισμού, που υποκινήθηκε από τον ρωσικό-σλαβικό εθνικισμό.
    Μετά το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Συνθήκη τη Νεϊγί, συμφωνήθηκε εθελουσία ανταλλαγή των πληθυσμών.
    Βάσει της παραπάνω Σύμβασης περί τους 50.000 Έλληνες περίπου μετανάστευσαν από Βουλγαρία στην Ελλάδα και 90.000 Βούλγαροι από Ελλάδα στη Βουλγαρία. Κατά δε τις επίσημες στατιστικές παρέμειναν στην Ελλάδα 41.017 σλαβόφωνοι που δεν επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν.
    Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι σλαβόφωνοι που παρέμειναν στην Ελλάδα με τη δική τους θέληση, θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες.
    Το γεγονός αυτό, δηλαδή της παραμονής σλαβόφωνων στην ελληνική επικράτεια, έδωσε τη δυνατότητα στους επιβουλείς του ελληνισμού, τότε στους Σοβιετικούς, τώρα στις ΗΠΑ, να προσπαθούν να κάνουν διάφορα παιχνίδια με τους σλαβόφωνους, για να εξυπηρετήσουν φυσικά τα δικά τους σχέδια και συμφέροντα.
    Σε αυτά τα σχέδια, τότε και τώρα, χρησιμοποιούνται διάφοροι φορείς και άτομα, είτε από τους ίδιους τους σλαβόφωνους, είτε από τους υπόλοιπους έλληνες δημοκράτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Άλοτε χρησιμοποιούνται ερήμην και άλοτε με τη θέλησή τους.
    Για την πρώτη περίπτωση δεν έχω να πω τίποτα, για τη δεύτερη, νομίζω ότι είναι υπόθεση των αρχών της ελληνικής πολιτείας, καθότι κάτι τέτοιο, συνειδητή εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλης χώρας εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδος και του Ελληνισμού, νομίζω ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα.
    Όσον αφορά το έγγραφο της μεραρχίας, την περίοδο εκείνη οι σλαβόφωνοι χρησιμοποιήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση με τον πιο σκληρό τρόπο και η εμπλοκή της μεραρχίας έγινε ως αντίδραση σε εκείνη την επιχέιρηση χειραγώγησης και χρησιμοποίησης του θέματος για τους σκοπούς του σλαβικού εθνικισμού.
    Πάντως το θέμα είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται με ένα σχόλιο.

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. konion
    έχεις απόλυτο δίκιο ότι η λήθη δεν είναι καλός σύμβουλος. Δεν εννοούσα ότι πρέπει να ξεχάσουμε. Περίμενα όμως απλώς αν ανοιχθεί ένα τέτοιο θέμα αυτό να γίνει πιό συστηματικά και όχι έτσι ευκαιριακά με έναυσμα ένα τέτοιο άρθρο της ΑΥΓΗΣ. Υπάρχουν σίγουρα και εγκυρότεροι έλληνες ιστορικοί που πραγματεύονται περισσότερο νηφάλια την συγκεκριμένη περίοδο. Ο συγκεκριμένος φαίνεται παθιασμένος.

    Διαφωτιστική και η απάντηση του Σάββα. Ευχαριστώ.

    Ανώνυμος 1:17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και να θυμήσουμε κ.Καλεντερίδη πως και γιατί και εναντίον ποιον ξεκίνησε ο βουλγαρικός εθνικισμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ NOF 1949


    Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον Ελληνικό λαό, παρά την παραποίηση της ιστορίας από τους κομμουνιστές, είναι ότι ο συμμοριτοπόλεμος 1946-1950 , δεν ήταν παρά η ανταρσία των Σλαβομακεδόνων επί Ελληνικού εδάφους για «Ενιαία και Ανεξάρτητη Μακεδονία», σύμφωνα με τις προσταγές τις Μόσχας.


    Η Εταιρεία των Μακεδονικών Σπουδών στην ιστοσελίδα της ανέρτησε πρόσφατα ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του NOF (Narodno Osloboditelen front) από το 2ο συνέδριό του το 1949 στις Πρέσπες όπου μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε όλο το προδοτικό κείμενο.
    http://www.ems.gr/ems/client/userfiles/file/TO_MAKEDONIKO/N_O_F_.pdf
    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2008/06/nof.html

    Δίνω έμφαση στα αποσπάσματα που δείχνουν ότι σκοπός του NOF, σηλαδή των σλαβομακεδόνων, σε συνεργασία με τους αντάρτες του "Δημοκρατικού Στρατού" ήταν η απόσπαση εδαφών ή ολόκληρης της Μακεδονίας από την Ελλάδα.

    [σελ 3-4]
    To 2o Συνέδριο του ΝΟΦ είναι ένα μεγάλο γεγονός χαράς γιά καθένα μας-γιά κάθε μακεδόνισσα καί γιά όλους τούς φίλους μας.
    Ό μοναρχοφασισμός στα 1948 έβαλε όλα τά δυνα­τά του κι' έκανε ότη περνούσε άπό τό χέρι του γιά νά διαλύσει τό ΔΣΕ-να συντρίψει τό λαϊκό δημοκρατικό κίνημα στήν Έλλάδα,-νά ερημώνει τα μακεδονικά χωριά μας-νά έξολοθρέψει τό μακεδόνικο πληθυ­σμό τους, τό λαό μας, ό­λους εμάς, νά περάσει τό πάν «διά πυρός καί σιδήρου» όπως έλεγε στίς δια­ταγές του προς τις ορδές του-νά κάνει τέλος τήν Ελλάδα σίγουρη πολεμική βάση γιά τ' αφεντικά του τούς άμερικανοάγγλους υ­ποκινητές του καινούργιου πολέμου ενάντια στις Λαϊ­κές Δημοκρατίες καί τη Σοβ. "Ενωση-ένάντια σε όλους τούς λαους του κοσμου πού άγωνιζονται γιά λευ­τεριά, Δημοκρατία καί είρήνη.
    Άλλ ό μοναρχοφασισμός έσπασε τά μούτρα του. Καί νά, ' τώρα εμείς έδώ εκατοντάδες αντιπρό­σωποι του μακεδόνικου λαου άπ' τό τμήμα τουτο εδώ της Μακεδονίας, πιό άπο-φασιστικοί καί πιό αίσιόδοξοι άπό κάθε άλλη φορά, περνούμε μέρος στή δου­λειά τοϋ 2ου Συνεδρίου της Εθνικής Επαναστατι­κής μας οργάνωσης -ΝΟΦ. Κι' άπ' αυτήν την άποψη τό 2ο Συνέδριο τοϋ ΝΟΦ είναι ένα άπ' τά σημαντιά αποτελέσματα της κοινής αγωνιστικής προσπά­θειας ελλήνων καί μακεδόνων που δειχνει ξεκάθαρα οτι: ή κοινή αυτή προσπάθεια στέφθηκε μ' επιτυχία, ότι άπ' τίς μεγάλες μάχες του 1948 ό ΔΣΕ καί γενι­κά ή λαϊκή μας επανάστα­ση βγήκε ακόμα πιό δυνα­μωμένη, ότι εκείνος πού απότυχε κι' εξασθένισε εί­ναι ό μοναρχοφασισμός.
    Άλλά δέν είναι αυτή μόνο ή σημασία τοϋ 2ου Συνε­δρίου τοϋ ΝΟΦ. Στην πρίν λίγο καιρό παρμένη άπόφαση τής 5ης ολομέλειας τής Κ.Ε του Κ.K.Ε. , του καθοδηγητή και οργανωτή του λαικού αγώνα, διαβάζουμε:
    «Στή Βόρεια Ελλάδα ό μακεδόνικος (σλαβομακεδονικός) λαός τάδωσε oλα για τον αγώνα και πολεμά μέ μιά όλοκλήρωση η­ρωισμού καί αύτοθυσίας πού προκαλούν τό θαυμα­σμό. Δέν πρέπει νά υπάρ­χει καμιά αμφιβολία ότι σάν αποτέλεσμα της νίκης τού ΔΣΕ, και τής λαϊκής έπανάστασης ό μακεδόνικος λαός θα βρει τήν πλήρη έθνική άποκατάστασή του έτσι όπως θέλει ο ίδιος προσφέροντας σήμερα τό αίμα του γιά νά τήν απο­χτήσει.»

    [σελ 32-33]
    Οι σκοποι του αγώνα του ΔΣΕ, οι σκοποί τής πολιτικής τής ΠΔΚ, οί σκοποί τής πολιτικής γραμμής τοϋ ΚΚΕ σχετικά μέ τό δικό μας μακεδόνικο ζητημα εί­ναι ξεκάθαρα διατυπωμένοι στην αποφαση της 5ης ολομελειας τής ΚΕ του ΚΚΕ που αναφέραμε καί στήν άρχή τής εισήγησης αυτής:
    «Δέν πρέπει νά υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι σάν άποτέλεσμα τής νίκης τού ΔΣΕ καί τής λαϊκης επανά­στασης, ο μακεδόνικος λαός θά βρει τήν πλήρη εθνική αποκατάσταση του, έτσι όπως την θέλει ο ιδιος προ­σφέροντας σήμερα τό αίμα του γιά νά τήν αποκτήσει».
    Αυτοί είναι καί Οί δι­κοί μας σκοποί, οί σκοποί τής πολιτικής τού ΝΟΦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. «Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης» (1)


    O όρος «αλύτρωτη Αιγαιακή Μακεδονία», είναι ένας συνήθης ισχυρισμός των Σλαβομακεδονιστών του κράτους των Σκοπίων, ο οποίος μαρτυρείται από πλήθος πηγών. Παρουσιάζει επίσης εντυπωσιακή διαχρονικότητα και αποτελεί την πλέ¬ον σοβαρή εκδήλωση της αλυτρωτικής προπαγάνδας. Αξίζει εδώ να αναφερ¬θεί πως μέχρι το 1940 η σχετική έκφραση δεν υπήρχε, αφού χρησιμοποιούνταν ο όρος «Βαρντάρσκα Μπανόβινα» [Επαρχία του Βαρδάρη] προκειμένου να περιγραφούν οι νοτιοσερβικές περιοχές.

    Η πρώτη αναφορά γίνεται στην ίδια την ιδρυτική διακήρυξη του ΑΣΝΟΜ [1], όπου τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η ενοποίηση της Μακεδονίας με βάση το δικαί¬ωμα του αυτοπροσδιορισμού. «Είναι αναγκαίο να ενώσουμε όλο τον μακεδόνικο λαό και από τα τρία τμήματα της Μακεδονίας μέσα σε ένα μακεδονικό εθνικό κρά¬τος... οι Μακεδόνες από την ελληνική και τη βουλγαρική Μακεδονία πρέπει να ακο¬λουθήσουν το παράδειγμα των Μακεδόνων στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία».


    Οι διακηρύξεις για την ενότητα του μακεδονικού χώρου και την «αλύτρωτη αιγαιακή Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 δεν στάθηκαν όμως μόνο φραστικές, αλλά μετουσιώθηκαν σε πράξη. Σήμερα θεωρείται δε¬δομένη η ανάμειξη των Γιουγκοσλάβων στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο καθώς και η ανοικτή υποκίνηση όχι τόσο των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού (συμμοριτών), όσο κυρίως των οργανώσεων εκείνων που απαρτίζονταν από Σλαβοφώνους και είχαν θέσει ως στόχο τους την απόσχιση της ελληνικής Μακεδονίας. Είναι γνωστή εξάλλου η αποσχιστική κίνηση του Ηλία Δημάκη, γνωστού ως Γκότσε [2] , ο οποίος τον Νοέμβριο του 1944 εγκατέστησε το αρχηγείο του στο Μοναστή¬ρι και εργάσθηκε εκεί για την ανασυγκρότηση της ομάδας του μέσω ευρείας στρατολόγησης από τον χώρο των προσφύγων από την Ελλάδα. Πολύ σύντο¬μα το σώμα του αριθμούσε περί τα 1.000 άτομα, υπό την ονομασία «Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης». Διοικητής του σώματος τοποθετήθηκε ο Ηλίας Δημάκης, Υποδιοικητής ο παλαιός Σνοφίτης Ναούμ Πέγιωφ από το χωριό Γά-βρος της Καστοριάς, ο οποίος είχε διαφύγει στη ΛΔΜ ήδη από τον Ιούνιο του 1944, Πολιτικός Επίτροπος ο Μιχαήλ Κεραμιτζίεφ, συγχωριανός του Πέγιωφ και Υποεπίτροπος ο Βανγκέλ Αγιάνοφσκι - Ότσε από την περιοχή της Έδεσσας.

    Σήμερα, εξάλλου, έχει τεκμηριωθεί η άποψη πως η ίδρυση του ΝΟΦ πραγ¬ματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΜ και με απροκάλυπτο σκοπό την ένωση της ελληνικής Μακεδονίας με την γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Είναι άκρως αποκαλυπτικό μάλιστα το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε στα Σκόπια, στα τέλη του 1946, ο Λάζαρ Κολισέφσκι με ηγετικά στελέχη του ΝΟΦ, δίνοντάς τους εντολή να κατέβουν στην Ελλάδα και να πολεμήσουν στο πλευρό του ΚΚΕ: «Εσείς τώρα θα πάτε κάτω», τους παρότρυνε ο πρωθυπουργός της ΛΔΜ,

    « ...Ο καθοδηγητής του αγώνα σας θα είναι το ΚΚΕ... η γραμμή του ΚΚΕ διορ¬θώθηκε... να τους έχετε εμπιστοσύνη... ό,τι προβλήματα έχετε, θα τα επιλύσετε με την ηγεσία του ΚΚΕ. πολεμήστε με όλη σας την ψυχή μαζί με τον ελληνικό λαό. ενάντια στο σοβινισμό, τον σεπαρατισμό και τις τοπικές τάσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. «Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης» (2)

    Αυτά τα φιλογιουγκοσλαβικά στοιχεία του ΝΟΦ είχαν ξεκάθαρα ομολογημέ¬νο στόχο, που δεν ήταν άλλος από την απόσχιση της ελληνικής Μακεδονίας και την ένωσή της με την γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της οργάνωσης Μπίλτεν [Δελτίο] στις 15 Μαρτίου του 1946 και απέκρουε τις κατη¬γορίες για συνεργασία με τους Βουλγάρους:

    «Δεν είμαστε Οχρανίτες κι ακόμη περισσότερο αυτονομιστές. Αυτό το αποδείχνει η γραμμή μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον αυτονομισμό, γιατί αυτός οδηγεί τον μακεδονικό λαό στο γκρεμό, σε νέα δουλεία και ακόμη γιατί ο αυτονομισμός είναι γραμμή της διεθνούς αντίδρασης, η οποία έχει σαν σκοπό να σπάσει την ενότητα των λαών της Γιουγκο¬σλαβίας».
    Η διάψευση όμως των παραπάνω κατηγοριών συνοδεύθηκε από επιβεβαίωση της πολιτικής της απόσχισης της ελληνικής Μακεδονίας και της ένωσής της με την ΛΔΜ:
    «Ο μακεδονικός λαός έχει δικαίωμα να ενωθεί κι αυτό το δικαίωμα το κατέκτησε με το όπλο. Ο μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου μπαίνοντας μέσα στις γραμμές του ΕΛΑΣ και πολεμώντας ενάντια στο φασισμό ταυτόχρονα πολεμούσε και για την εθνική του λευτεριά. Ο μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου με όλο του το δίκαιο ζητάει να ενωθεί με τον στυλοβάτη του, την πρωτοπόρα Μακεδονία του Βαρδάρη... θέλουμε να ζήσουμε με τα λεύτερα αδέλφια της Μακεδονίας του Βαρδάρη, για να μπορέ¬σουμε να απολαύσουμε τους καρπούς που κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας»

    Η Δημιουργία της Ταξιαρχίας.
    Με τη λιποταξία των κομιτατζήδων από τους Γερμανούς και με την προσέλευση τους στον ΕΛΑΣ, μια επικίνδυνη κατάσταση βουλγαρικού και γιουγκοσλαβικού φασιστικού αλυτρωτισμού πέρασε στους κόλπους του ΕΛΑΣ. Παρ' όλο που συνέβη αυτό το σημαντικό γεγονός, καμιά φωνή διαμαρτυρίας δεν ακούστηκε από τους ηγέτες του ΚΚΕ για την παροχή ασυλίας σ' εγκληματίες πολέμου, δοσίλογους και προδότες. Μετά τον πόλεμο, το ΚΚΕ κατηγόρησε δριμύτατα την Κυβέρνηση Τσαλδάρη, διότι παραχώρησε άσυλο σε συνεργάτες των Γερμανών και των Ιταλών, σοβαρό λάθος της κυβέρνησης, το οποίο διέπραξε και το ΚΚΕ με τους δοσίλογους και εγκληματίες πολέμου στη Δυτική Μακεδονία.

    Σαν να μην είχε κάνει αρκετά λάθη και σαν να μην είχε πάρει γρήγορες αποφάσεις χαρακτηρίζοντας τους σλαβόφωνους στην Ελλάδα ως Σλαβομακεδόνες, επιτρέποντας την ίδρυση του ΣΝΟΦ, και τελικά στρατολογώντας κομιτατζήδες στις τάξεις του ΕΛΑΣ, το κόμμα έκανε και ένα ακόμη λάθος: Επέτρεψε την ίδρυση του «Σλαβομακεδονικού Τάγματος» με τον Γκότσεφ ως πολιτικό επίτροπο, ελπίζοντας ν' απορροφήσει τους κομι-τατζήδες που εγκατέλειπαν τους Γερμανούς. Ο ΕΛΑΣ είχε πραγματικά επιτρέψει την ίδρυση σλαβομακεδονικών ταγμάτων μέσα στα συντάγματα του, ένα τάγμα κατά σύνταγμα: το 28ο Τάγμα στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ και ένα δεύτερο τάγμα στην περιοχή του Καϊμακτσαλάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ζαφειρη οταν γραφω κατι υπογραφω με το ονομα μου το σχολιο δεν ειναι δικο μου.Το αντιθετο μαλιστα ειμαι φανατικα εναντιον των δηθεν μακεδονων και των υποστηρικτων τους,που πρεπει να ξερεις οτι υπαρχουν σε ολους τους πολιτικους χωρους τα ονοματα ειναι γνωστα.Νικηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. «Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης» (3)

    Ο Γκότσεφ ανέλαβε τη διοίκηση του τάγματος με σταθερό χέρι, κάνοντας σχέδια από την αρχή να το κατευθύνει προς τον Τίτο. Σε λιγότερο από ένα μήνα από τη δημιουργία του, το τάγμα διπλασίασε τη δύναμη του με τη στρατολόγηση συνεργατών των Γερμανών και των Βουλγάρων και έγινε καταφύγιο για πολλά απεγνωσμένα άτομα που προσπαθούσαν ν' αποφύγουν αντίποινα στο τέλος του πολέμου: Κομιτατζήδων, Οχρανιτών, Σλαβομακεδόνων τυχοδιωκτών, Βουλγάρων και Γιουγκοσλάβων πρακτόρων και αυτονομιστών υπό τας διαταγάς ορισμένων σλαβόφωνων κομμουνιστών που είχαν ελευθερωθεί από τη Ακροναυπλία, και οι οποίοι αγωνίζονταν σκληρά να θάψουν το βουλγαρικό τους παρελθόν .

    Πριν περάσει τα σύνορα προς τη Γιουγκοσλαβία, το τάγμα του Γκότσεφ είχε αποκτήσει ήδη πλήρη ανεξαρτησία από το 28ο Σύνταγμα της 9ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Είχε γίνει σοβαρή και φανερή απειλή στις προθέσεις και στα σχέδια του ΕΑΜ της περιοχής και δυναμική μηχανή προπαγάνδας, προωθώντας εξτρεμιστικές θέσεις πάνω στο Μακεδόνικο ζήτημα, ευνοϊκές για τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους και για τις επιδιώξεις του Τίτο για την ελληνική Μακεδονία. Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν είχε υπολογίσει τους κινδύνους, όταν είχε επιτρέψει την ίδρυση του τάγματος.

    Οι σχέσεις μεταξύ Τάγματος Γκότσεφ και ΕΛΑΣ χειροτέρευσαν περαιτέρω, όταν ο Γκότσεφ αρνήθηκε να υπακούσει διαταγή του ΕΛΑΣ να επιτεθεί εναντίον γερμανικής φάλαγγας και ακολούθως να μετακινήσει το τάγμα του στη Σιάτιστα. Ο ΕΛΑΣ αμέσως διέταξε το 28ο Σύνταγμα να προβεί στη διάλυση ή στην απέλαση του σλαβομακεδονικού Τάγματος Γκότσεφ, με τη βία, αν υπήρχε ανάγκη. Στη Γιουγκοσλαβία, όπου το οδήγησε ο Γκότσεφ, αποφεύγοντας τη μάχη, το τάγμα μετονομάστηκε ως «Πρώτη Ταξιαρχία της Μακεδονίας του Αιγαίου» . Το ταξίδι από τη Βουλγαρία στο ΣΝΟΦ της Δυτικής Μακεδονίας και τελικά στη Γιουγκοσλαβία είχε συμπληρωθεί. Ο Γκότσεφ είχε υποδυθεί τέσσερις εθνότητες: ελληνική, βουλγαρική, σλαβομακεδονική και τελικά κομμουνιστική γιουγκοσλαβική. Αν ζούσε σήμερα, ασφαλώς θα ήταν «Μακεδόνας» στην ΠΓΔΜ, απ' ευθείας απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. «Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης» (4)

    Η αποπομπή

    Μια πιο σοβαρή αιτία που ανάγκασε το ΚΚΕ να αποπέμψει το Τάγμα Γκότσεφ ήταν ότι το κόμμα, κάτω από σοβαρή πίεση, εγκατέλειψε τελικά και ειλικρινά την ιδέα της αυτονομίας για τη Μακεδονία και γύρισε στην πολιτική του 1935 της ισότητας των μειονοτήτων στη Ελλάδα. Για ένα βραχύ χρονικό διάστημα, το κόμμα, πιεζόμενο από τις ανάγκες του πολέμου, είχε ξεφύγει από την πλατφόρμα της ισότητας. Οι διαρκείς παραβιάσεις αυτής της πολιτικής από τους φιλοβούλγαρους και φιλογιου-γκοσλάβους σλαβόφωνους έφερε μεγάλη αντίδραση στους κόλπους και στην ηγεσία του ΚΚΕ από μέλη του κόμματος και από ανώτερους ηγέτες του ΕΛΑΣ που κατάγονταν από τη Δυτική Μακεδονία.
    Η αντίδραση αυξήθηκε, όταν έγινε γνωστό ότι οι σλαβόφωνοι, οι οποίοι ευνοούσαν τα Σκόπια, έκαναν το παν για να υπονομεύσουν τους σκοπούς του ΕΛΑΣ: ενεργοποίηση και κατήχηση των κατοίκων της υπαίθρου στη Δυτική Μακεδονία ότι όλοι οι σλαβόφωνοι ήταν «Μακεδόνες» και όχι Έλληνες ή Βούλγαροι, ότι οι Έλληνες της Δυτικής Μακεδονίας δεν ήταν στην πα-ραγματικότητα Μακεδόνες, και ότι οι «Μακεδόνες» του Γκότσεφ και του Μητρόφσκη είχαν το δικαίωμα της αυτονόμησης της Μακεδονίας και της απόσχισης της από την Ελλάδα, για να ιδρύσουν το «Μακεδόνικο κράτος» εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.
    Ο Γιώργος Παπαβύζας αναφέρει σχετικά......
    Αντικειμενική εξέταση των γεγονότων στη Μακεδονία υπό κατοχή, ει¬δικότερα στη Δυτική Μακεδονία, αποδεικνύει την πολυπλοκότητα του φαινομένου των σλαβόφωνων και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βόρειοι γείτονες της Ελλάδας προσπάθησαν σκληρά και με παράνομα μέσα — συνεργασία με τον κοινό εχθρό, απάτη, τρομοκρατία, κτηνωδία — να επιβάλουν σημαντική παραλλαγή της μακεδόνικης ιστορίας και να προ¬βάλουν μια τεχνητή εθνότητα, η οποία να διαφέρει από τους Έλληνες, Σέρβους και Βούλγαρους, για να προωθήσουν ανά τον κόσμο το μύθο ύπαρξης «Μακεδόνικου» έθνους .............Οι πολλαπλές εθνικές μεταμφιέσεις ήταν τόσο τέλειες και δυναμικές, ώστε άφησαν πίσω ένα ανεξίτηλο ψέμα που εξακολουθεί να διαιωνίζεται.
    Αξίζει να σημειωθεί οτι το όνομα "Ουράνιο Τόξο" του εθνικιστικό κόμματος των Σκοπιανών Σλαβομακεδονιστών στην Ελλάδα και ο οποίος στα Σλάβικα αποκαλείτε ως Vinozhito , είναι σύνθημα όπου χρησιμοποιήθηκε από τους Σλαβομακεδονιστές αυτονομιστές κατά την διάρκεια των ετών του εμφυλίου πολέμου στην Μακεδονία που ήθελαν να καταλάβουν την πόλη της Φλώρινας.[3]
    Η ΠΓΔΜ από το 1993 με νόμο δίνει συντάξεις στους αυτονομιστές της δεκαετίας του 40. Σύμφωνα με τον άρθρο 196 του Νόμου 80/1993 ο οποίος αφορά την συνταξιοδοτική και αναπηρική ασφάλιση οι Σλάβοι αυτονομιστές και "συμμετέχοντες στο Εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα στη Μακεδονία του Αιγαίου" ΄ όπως και τα μέλη των οικογενειών τους. [4]
    Βιβλιογραφία
    1. Μακεδονισμός: Ο ιμπεριαλισμός των Σκοπίων., 1944-2006,Εκδοτικός Οίκος Έφεσος & Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, 2007
    2. ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΡΡΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1862-2007 , Γιώργος Παπαβύζας, Εκδόσεις Συμμετρία, 2007
    3. Λεηλασία Φρονημάτων, τόμος Α, Ιωάννης Κολλιόπουλος, Εκδόσεις Βάνιας, 1994
    4. http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/search/label/SNOF%2FNOF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΤΟ ΚΚΕ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΓΚΟΤΣΕ

    Στις 2 Αυγούστου 1944, επέτειο του Ήλιντεν, στο χωριό Χαλάρα (Pozdivista) της Καστοριάς, με την παρουσία εκπροσώπων του ΚΚΕ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας και του πολιτι­κού επιτρόπου της IX. Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Ρένου Μιχαλέα ιδρύετο το σλαβομακεδονικό τάγμα Φλώρινας-Καστοριάς, γνωστό ως Τάγμα Goce. Διοικη­τής ήταν ο Ηλίας Δημάκης (ψευδώνυμο Goce) και πολιτικός επίτροπος ο Χρήστος Κόκκινος.

    Ο Goce επιδόθηκε σε μια συστηματική στρατολόγηση των Σλαβόφωνων για να αυξήσει τη δύναμη του Τάγματος που αρχικά είχε 400 άτομα. Ταυτό­χρονα, στρατιωτικοί σύνδεσμοι από τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, κυρίως ο Petre Bogdanov (ψευδώνυμο Kocko), προπαγάνδιζαν πάλι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και συνένωσης του «μακεδόνικου λαού», απαιτώντας την ίδρυ­ση Γενικού Στρατηγείου. Ο πολιτικός επίτροπος της IX. Μεραρχίας Ρένος Μιχαλέας, έχοντας μια ασαφή λενινιστική αντίληψη για το δικαίωμα της αυ­τοδιάθεσης, ήταν ανεκτικός απέναντι στις κινήσεις αυτές ερχόμενος συχνά σε σύγκρουση με το Μακεδόνικο Γραφείο του ΚΚΕ, το οποίο αργότερα τον κα­θαίρεσε από τη θέση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ- ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ (1)


    Η εφημερίδα Αυγή, όπως και η δημοσιογραφική ομάδα του ΙΟΥ, αποτελεί την αιχμή του δόρατος του «Μακεδονισμού» στην Ελλάδα, με πολιτικό καθοδηγητή τον SIRIZA , όπου έχουν καταφύγει βάσει οργανωμένου σχεδίου ο σκληρός πυρήνας του «Μακεδονικού» Πανθέου στην χώρα μας. Αυτοί συνεπικουρούμενοι από μία ομάδα σκληρών Σλαβομακεδόνων «Πανεπιστημιακών», που εργάζονται και μισθοδοτούνται από την Ελλάδα, έχουν οργανώσει ένα ικανότατο δίκτυο προπαγάνδας και δυσφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό απομονώνουν συστηματικά την Εθνική συνοχή με την υπονόμευση του Εθνικού φρονήματος.

    Διαβάστε το παρακάτω άρθρο που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ήταν αρμοδιότητας Εισαγγελέα


    Ο Νάσος Θεοδωρίδης, δικηγόρος και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του SINASPISMOY. Στις 27/03/2009 δημοσίευσε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ άρθρο με τίτλο «Αιρετικές σκέψεις για την «εθνική ιδεολογία» του σχολείου». Εγω δεν μπόρεσα να διακρίνω έστω και μία μικρή διαφορά μεταξύ των απόψεων του ΟΤ και της θέσης του SINASPISMOY.


    «Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο είναι ακόμα παγιδευμένο στην εθνικιστική προπαγάνδα του 19ου αιώνα, δηλαδή σε εθνικούς μύθους που κατ’ ουσία νομιμοποιούν τη θυσία πολύτιμων ζωών χάριν άψυχων εδαφών και που δικαιολογούν ηθικά πολέμους σαν αυτούς που διεξήγε συστηματικά ο ελληνικός στρατός στις αρχές του εικοστού αιώνα αιματοκυλίζοντας τα Βαλκάνια σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε ισχνή μειοψηφία. Η παραχαραγμένη ιστορία που μας διδάσκουν ονομάζει απελευθερωτικούς όλους τους πολέμους του ελληνικού κράτους και άρα εμφανίζει στρεβλά ως αμυντική την επεκτατική των κρατικών συνόρων εθνική πολιτική. Διαιρεί τον κόσμο σε «εμάς» τους Έλληνες και τους «άλλους» λαούς, αποδίδοντας σε «εμάς» τους Έλληνες μόνο δίκαια, ενώ στους «άλλους» δολοπλοκίες και «συμφέροντα».
    Αν όλα αυτά δεν είχαν πολιτικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση αντιλήψεων περί εξωτερικής πολιτικής, θα μπορούσαμε να παραπέμψουμε το θέμα αποκλειστικά στους αρμόδιους επιστήμονες. Από τη στιγμή όμως που μια τέτοια πλύση εγκεφάλου έχει ορατές παρενέργειες που συνίστανται π.χ. στη δημιουργία «εδραίας πεποίθησης» των πολιτών ότι είναι τάχα αυτονόητο κυριαρχικό «δικαίωμα» η επέκταση στα 12 μίλια (λες και το Αιγαίο δεν είναι κλειστή θάλασσα) ή ότι υφιστάμεθα «ταπεινωτικές» παραβιάσεις του εναέριου χώρου (όταν η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει παρανόμως επεκτείνει στον αέρα τα 6 μίλια σε 10) ή ότι είναι προσβλητική για τους Έλληνες η απολύτως θεμιτή αξίωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ονοματίζει τον εαυτό της όπως εκείνη επιθυμεί (και όχι όπως επιτάσσουν οι κήνσορες της ελληνικής εθνικοφροσύνης), τότε η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να παραμένει απαθής χωρίς να λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ταράξουν τα νερά.



    Και ακριβώς επειδή το σχολείο διδάσκει εθνική ιδεολογία (δηλαδή μυθολογία αντί για ιστορία) έχει σφιχταγκαλιάσει και τον μιλιταριστικό θεσμό των παρελάσεων. Ο Ιωάννης Μεταξάς ασφαλώς θα είχε πεθάνει ήσυχος, αν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά τον θάνατό του οι πολυαγαπημένες του μαθητικές παρελάσεις, το «έργο της καρδιάς του», θα συνέχιζαν να θεωρούνται αναπόσπαστο στοιχείο της εθνοκεντρικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο σωβινισμός έχει ριζώσει τόσο βαθιά στα εκπαιδευτικά μας πράγματα ώστε ουδείς μοιάζει να αναρωτιέται για το νόημα της επετειακής μεταμφίεσης των μαθητών σε κουρδιστά στρατιωτάκια, κατά την οποία τα παιδιά καλούνται να... συμπορευτούν με τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας. Μέσα από τις παρελάσεις, είτε τις στρατιωτικές είτε τις μαθητικές, το έθνος που έγινε κράτος προβάλλει την ύπαρξη εξωτερικής «απειλής από τους εχθρούς μας», για να κρύψει τα συμφέροντα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας της κυρίαρχης τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ- ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ (2)


    Αναμφίβολα μπορεί να διαγνώσει κανείς μέσα στην ιστορία του ανθρώπινου βίου πολλά πραγματικά είδη συμφερόντων (π.χ. ατομικό, ταξικό, κλαδικό,), αλλά θα ήταν ανορθολογικό να υποστηριχτεί ότι υφίσταται αυτοτελής «έννοια εθνικού συμφέροντος». Ουδέποτε είναι δυνατόν να ταυτίζονται εκ των προτέρων τα συμφέροντα ποικίλων και κοινωνικά ετερόκλητων ομάδων που αυθαίρετα έχουν «ενταχτεί» από την κρατική εξουσία σε ένα «έθνος-κράτος» (και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν επ' αυτού, αφού η υπηκοότητα τους προκύπτει συνήθως αυτοδικαίως από το ΤΥΧΑΙΟ γεγονός της γέννησης τους σε ένα συγκεκριμένο τόπο). Σε αντίθεση με τα όσα λέει η χονδροκομμένη σχολική προπαγάνδα, τα «έθνη» (και άρα και το ελληνικό) δεν είναι προαιώνια και αναλλοίωτα, αλλά δημιουργήθηκαν από τα κράτη για λόγους πρακτικούς, διοικητικούς και οικονομικούς, όπως π.χ. η διευκόλυνση στην εξάπλωση του εμπορίου και η δυνατότητα άσκησης στρατολογικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους. Άρα, η αποδόμηση της εθνικής ιδεολογίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον μιας αντι-συστημικής αριστεράς».


    Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το δικό μας καθήκον, των Ελλήνων, και τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά και συλλογικά για να αποτρέψουμε την Εθνική αποδόμηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το "αλυσόδεμα" της Ελλάδας ο πρώτιστος στόχος.

    Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιδιώξεις τους καθόριζαν από την πρώτη στιγμή του πολέμου τη στρατηγική και τακτική των Άγγλων και μπροστά στην εκπλήρωσή τους δεν είχαν τον παραμικρό δισταγμό
    Η διατήρηση και η παραπέρα ενίσχυση των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών θέσεων, που είχε η βρετανική αυτοκρατορία προπολεμικά σ' όλο τον κόσμο, ήταν ο βασικός, στρατηγικός στόχος του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού από την πρώτη μέρα που τα σύννεφα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου άρχισαν να εμφανίζονται στον ουρανό της Ευρώπης. Αυτός ο στόχος καθόριζε τις επιμέρους κινήσεις και την τακτική της. Και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, όπως και σ' όλη τη διάρκειά του, η σφραγίδα του στρατηγικού αυτού στόχου μπαίνει βαριά σε όλες τις ενέργειες των Άγγλων. Ο πόλεμος δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και η νίκη κατά του φασιστικού τέρατος, η αναγκαία προϋπόθεση, για την παγκόσμια ενίσχυση του βρετανικού αυτοκρατορικού λέοντα.
    Η Ελλάδα, χώρα μισοαποικιακή και βαθιά εξαρτημένη, με το βρετανικό κεφάλαιο να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αμέσως πριν τον πόλεμο περίοδο, αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της βρετανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. "Η βρετανική αυτοκρατορία, έγραφε ο Τσόρτσιλ προς τους Αμερικανούς το 1943, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις θέσεις της στη Μεσόγειο, δεν πρέπει να χάσει την Ελλάδα, γιατί αργότερα θα χάσει την Ιταλία και την Τουρκία".
    Η τακτική του "διαίρει και βασίλευε"
    Τρία ολόκληρα χρόνια, από το 1941 έως την απελευθέρωση, η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση αντιμετωπίζει καθημερινά την υποκριτική, διπρόσωπη και ύπουλη τακτική των Εγγλέζων. Τυπικά ήταν σύμμαχοι στο μεγάλο και κοινό αντιφασιστικό αγώνα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι διαθέσεις και η πρακτική τους κλιμακώνονταν από μη φιλικές, μέχρι απροκάλυπτα εχθρικές. Έκαναν ό,τι μπορούσαν και πέρναγε από το χέρι τους, για να σκάψουν το λάκκο του ΕΑΜ. Η γνωστή και από παλιότερα τακτική τους του "διαίρει και βασίλευε" γνώρισε νέες μέρες... δόξας. Η συκοφαντία και η εχθρική προπαγάνδα, μαζί με τις ραδιουργίες και τις ίντριγκες, ήταν οι πλέον συνηθισμένες μεθοδεύσεις τους. Στα πλαίσια αυτά συνεργάστηκαν και αξιοποίησαν τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β', τον αστικό πολιτικό κόσμο της χώρας, ακόμη και συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών, όπως ο επίσκοπος Δαμασκηνός. Ενίσχυαν πολύμορφα, με όπλα, λίρες και άλλα εφόδια, άλλες αντάρτικες ομάδες (π.χ. ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ), για να αποδυναμώσουν την επιρροή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στο λαό και να τον στρέψουν ενάντια στην ΕΑΜική Αντίσταση, ενώ την ίδια στιγμή στερούσαν από την τελευταία και τα πλέον στοιχειώδη για τη διεξαγωγή του αντιφασιστικού αγώνα. Έφτασαν για την προώθηση των σκοπών τους, μέχρι και στη συγκρότηση ανάλογων οργανώσεων και ένοπλων ομάδων, ενώ δε δίστασαν να προχωρήσουν σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφάλειας και τους Χίτες, ακόμη και με τους Γερμανούς κατακτητές.
    Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, όμως, παρ' όλα όσα μετέρχονταν οι Εγγλέζοι, κατορθώνει να αναδειχτεί στη μοναδική ουσιαστικά αντιφασιστική και απελευθερωτική δύναμη στη χώρα. Η επιρροή της στο λαό δυναμώνει ραγδαία και σύντομα γίνεται η ψυχή και η συνείδηση του αγωνιζόμενου έθνους, η ελπίδα για ένα μεταπελευθερωτικό, λαοκρατικό αύριο της ανοικοδόμησης και της αναγέννησης. Η πλειοψηφία του αστικού πολιτικού κόσμου, που συνεργάζεται με τους Εγγλέζους, στηρίζοντας στους τελευταίους τους δικούς της, ιδιοτελείς στόχους, αδυνατεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη συνεχώς επιρροή και κύρος του ΕΑΜ. Και καθώς, η στροφή του πολέμου, που σημαδεύτηκε από την ηρωική μάχη του Στάλιγκραντ (2 Φλεβάρη 1943), έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο Κόκκινος Στρατός σημειώνει τη μία νίκη μετά την άλλη, ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός καταλαβαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσει τα "μεγάλα μέσα" και προσανατολίζεται ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αποφασίζεται η επέμβαση.

    Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του ίδιου του Ουίν. Τσόρτσιλ, η ιδέα της επέμβασης γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1943, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης Τσόρτσιλ - Ρούσβελτ στο Κεμπέκ του Καναδά, όταν είδαν πως οι θέσεις του ΕΑΜ, για ομαλές και σύμφωνες με τη θέληση του λαού μεταπελευθερωτικές εξελίξεις, έχουν κερδίσει σημαντικές θέσεις και ο αστικός πολιτικός κόσμος της χώρας αδυνατεί να χειραγωγήσει τις εξελίξεις. Γράφει σχετικά ο Τσόρτσιλ: "Ήταν η πρώτη σκέψη, ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας τη στιγμή της απελευθέρωσης". Και λίγο μετά, με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 1943, γράφει πως είναι απαραίτητο να σταλούν 5.000 Βρετανοί στρατιώτες, "εάν οι Γερμανοί εγκαταλείψουν την Ελλάδα, με τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και πυροβόλα...". Ενώ, σε τηλεγράφημά του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Ιντεν, το Νοέμβρη του 1943 σημειώνει: "Θα πρέπει το χτύπημα, για να είναι αποφασιστικό, να καταφερθεί κατά του ΕΛΑΣ την κατάλληλη στιγμή".
    Ήδη, από την άνοιξη του 1943, έχει σχηματιστεί - και με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία των Εγγλέζων - η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη. Βασικοί της στόχοι είναι η δημιουργία και η συγκρότηση των περιβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας και η ένταση του αντικομμουνισμού, των διώξεων και των δολοφονιών αντιστασιακών στελεχών. Κι ενώ, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ προχωρούσαν στον αφοπλισμό των ιταλικών δυνάμεων κατοχής και ενίσχυαν τον εξοπλισμό και το αξιόμαχο του αντάρτικου κινήματος, οι Γερμανοί οργανώνουν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (Οκτώβρης του 1943 έως το Φλεβάρη του 1944) και ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Ζέρβα - υποκινούμενες από τους Βρετανούς - επιτίθενται ενάντια σε τμήματα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Την ίδια στιγμή (Νοέμβρης του 1943), ο πράκτορας των Εγγλέζων, Νεοζηλανδός λοχαγός Ντόναλντ Στοτ πραγματοποιούσε στο σπίτι του διορισμένου δημάρχου Αθήνας, Αγ. Γεωργάτου, δύο χωριστές και αποκαλυπτικές για το περιεχόμενό τους συσκέψεις. Μία, με τον εξουσιοδοτημένο από το Βερολίνο Γερμανό αξιωματικό Λόος και μία, με τους ηγέτες των δωσιλογικών εθνικιστικών οργανώσεων, των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων, του ΕΔΕΣ Αθήνας, (Παπαγεωργίου, Παπαθανασόπουλου, Βεντήρη, Γρίβα, κλπ.). Η πρώτη αποσκοπούσε στη διερεύνηση των δυνατοτήτων χωριστής αγγλογερμανικής συμφωνίας, με σκοπό την παύση του πολέμου, ώστε να σταματήσει η προέλαση του σοβιετικού "Κόκκινου Στρατού" στο ανατολικό μέτωπο. Η δεύτερη, στην οποία παραβρέθηκε και αξιωματικός της Γκεστάπο, στόχευε στο ξεπέρασμα των διαφορών, που έχουν μεταξύ τους οι δωσιλογικές οργανώσεις και στη συνένωσή τους στην ομοσπονδιακή οργάνωση, Πανελλήνιος Απελευθερωτικός Σύνδεσμος. Κατέληξε δε στη σύνταξη και υπογραφή συμφώνου αντικομμουνιστικής συνεργασίας, που υπέγραψαν όλοι οι μετέχοντες αντιπρόσωποι. Ταυτόχρονα, η βρετανική διπλωματία ερχόταν σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και παζάρευε μαζί της την είσοδο της Τουρκίας στο πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων (και ειδικότερα των Άγγλων...), με αντάλλαγμα την παραχώρηση της Λήμνου και έξι νησιών των Δωδεκάνησων.
    Τα σχέδια των Εγγλέζων, όμως, δεν καρποφορούν σε όση έκταση επιθυμούσαν. Εμφανώς απογοητευμένος ο Τσόρτσιλ σημειώνει στα απομνημονεύματά του, για τα σχετικά αποτελέσματα της διάσκεψης της Τεχεράνης (1 Δεκέμβρη του 1943): "Οι αποφάσεις της Τεχεράνης επηρέασαν έμμεσα τη θέση της Ελλάδας... Οι σύμμαχοι δε θα αναλάβουν ποτέ πια μεγάλη απόβαση στη χώρα αυτή, αλλά και ήταν απίθανο να σταλούν αξιόλογες βρετανικές δυνάμεις στην περίπτωση γερμανικής αποχώρησης". Το γεγονός, όμως, αυτό δεν πτοεί τους εκπροσώπους της βρετανικής αυτοκρατορίας. Μέσα στο 1944 ενέτειναν την εφαρμογή των διχαστικών ενεργειών τους και εκμεταλλευόμενοι και τα τραγικά λάθη της ηγεσίας του κινήματος (συμφωνία του Λιβάνου, της Καζέρτας, κλπ.) δημιούργησαν προϋποθέσεις για την ανοιχτή, ένοπλη επέμβασή τους στην Ελλάδα και τη βίαιη επιβολή των αντιλαϊκών και διχαστικών επιδιώξεων και στόχων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
    Τα εγκληματικά, διχαστικά σχέδια σε πλήρη δράση

    Τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου, στις αρχές του Οκτώβρη 1944, αφού ο ΕΛΑΣ είχε απελευθερώσει το νότιο τμήμα της χώρας και τα τελευταία τμήματα των χιτλερικών εγκατέλειπαν την περιοχή της πρωτεύουσας. Είναι ολοφάνερο, πως η απόβαση αυτή δεν εξυπηρετούσε κανέναν απολύτως στόχο, σχετικό με τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Γεγονός, που αποδείχνεται τόσο από τη συμφωνία Βρετανών - Γερμανών, σχετικά με την ανεμπόδιστη αποχώρηση των τελευταίων από την Ελλάδα, όσο και από ανάλογη δήλωση του Τσόρτσιλ, που έγινε στις 8 Δεκέμβρη 1944 στη βρετανική Βουλή: "Τα αγγλικά στρατεύματα πραγματοποίησαν εισβολή στην Ελλάδα, η οποία δεν υπαγορευόταν από πολεμική αναγκαιότητα, επειδή η κατάσταση των Γερμανών στην Ελλάδα είχε καταστεί απελπιστική". (Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ, α` τόμος, σ. 485).
    Στις 15 Οκτώβρη - τρεις μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας - έρχεται στην πρωτεύουσα ο στρατηγός Σκόμπι και τις ίδιες μέρες αποβιβάστηκαν στο Πασαλιμάνι και άλλα αγγλικά στρατεύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το σχέδιο "Μάνα"
    Οι ενέργειες, όμως, αυτές ήταν ενταγμένες στο σχέδιο επέμβασης στην Ελλάδα, το οποίο ήταν από καιρό επεξεργασμένο και είχε την κωδική ονομασία "Μάνα". Για το σχέδιο αυτό σημειώνει ο Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του: "Το σχέδιο συνίστατο βασικά στην κατάληψη των Αθηνών και του αεροδρομίου των από μια ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών, στο να εγκαταστήσουμε 4 σμήνη καταδιωκτικών, να εκκαθαρίσουμε το λιμάνι Πειραιώς, για την αποβίβαση μεταγενεστέρως ενισχύσεων... Η καθυστέρησις που εσημείωσαν οι Γερμανοί στην εκκένωσιν των Αθηνών μάς υποχρέωσε να τροποποιήσουμε το σχέδιό μας. Τίποτε δεν έδειχνε μια προσεχή αναχώρησιν της φρουράς, δυνάμεων 10.000 ανδρών και γι' αυτόν τον λόγο, στις 13 Σεπτέμβρη ετηλεγράφησα στο στρατηγό Ουίλσον, για να του είπω να ετοιμάσει μια προκαταρκτική κάθοδο στην Πελοπόννησο, απ' όπου ο εχθρός ήδη υποχωρούσε προς τη διώρυγα της Κορίνθου. Από τα μεσάνυχτα της 13ης του Σεπτεμβρίου τα στρατεύματα του "Μάνα" ετέθησαν σε 48ωρη επιφυλακή. Διοικητής ήταν ο στρατηγός Σκόμπι... ".
    Ηδη, από τις 12 Σεπτέμβρη και πάλι στις 22 του ίδιου μήνα, ο Γ. Παπανδρέου, φοβισμένος από τις παλλαϊκές διαστάσεις, που έπαιρνε η απελευθερωτική δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αλλά και η ορμητική προέλαση του σοβιετικού στρατού στα Βαλκάνια, τηλεγραφούσε στον Τσόρτσιλ: "... Ενώπιον της διαμορφωθείσης κρίσιμου καταστάσεως, τα πολιτικά μέσα προς αντιμετώπισίν της δεν είναι πλέον επαρκή. Μόνον η άμεσος παρουσία επιβλητικών βρετανικών δυνάμεων εις την Ελλάδα και μέχρι των τουρκικών ακτών ημπορεί να μεταβάλει την κατάστασιν... ". (από το βιβλίο του Ν. Κεπέση: "Ο Δεκέμβρης του 1944", σ. 41).
    Οι πρώτες μέρες της απελευθέρωσης
    Στις 18 Οκτώβρη έρχεται στην Αθήνα η κυβέρνηση της "Εθνικής Ενότητας". Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του αθηναϊκού λαού, που έγινε στην πλατεία Συντάγματος, διακήρυξε ξανά ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα την οικονομική ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού και των Σωμάτων Ασφαλείας από τους συνεργάτες των κατακτητών, την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά των προδοτών της πατρίδας, την αποκατάσταση κράτους δικαίου, που θα προασπίζει τα δικαιώματα του λαού, κλπ. Πομπώδεις διακηρύξεις και μεγαλοστομίες, που διαψεύστηκαν οικτρά τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση ήταν τα έργα τόσο του ιδίου όσο και των Εγγλέζων.
    Να, πώς συνοψίζει τα γεγονότα των πρώτων μεταπελευθερωτικών ημερών και μέχρι το Δεκέμβρη, ο Ν. Κεπέσης, στο βιβλίο του "Ο Δεκέμβρης του 1944": "Παρ' όλ' αυτά και μόνο από τη μελέτη των γεγονότων της περιόδου εκείνης, χωρίς τη βοήθεια των στοιχείων απ' τα παρασκήνια, που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας μεταπολεμικά, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι η ανίερη συμμαχία των Άγγλων, της Δεξιάς και του Παπανδρέου, με την καθοδήγηση των πρώτων, δρούσε με βάση ένα "σχέδιο ενέργειας". Το σχέδιο εκείνο, επεξεργασμένο, όπως φαίνεται, από πριν από τους Άγγλους βασικά, προσαρμοζόταν κάθε τόσο, κάτω από την πίεση των πραγμάτων, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τη βασική του κατεύθυνση.
    Το σχέδιο εκείνο, όπως συνάγεται από τη μελέτη όλων των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν και τα ζήσαμε, απόβλεπε κυρίως στα εξής:
    α. Εξοπλισμός των παρακρατικών οργανώσεων της Δεξιάς, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν συνεργάτες των καταχτητών.
    β. Ενίσχυση των θέσεών τους μέσα στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ θα έπρεπε να εκκαθαρισθούν από τα δοσίλογα στοιχεία, όπως προβλέπανε οι συμφωνίες στο Λίβανο και την Καζέρτα.
    γ. Τρενάρισμα της δίκης των μεγαλοδοσιλόγων, για να μη βγούνε στη φόρα τόσα και τόσα "άπλυτα".
    δ. Οργάνωση προκλήσεων ενάντια στο λαό και το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ από τις τρομοκρατικές, παρακρατικές οργανώσεις της Δεξιάς, με δολοφονικές και άλλες έκνομες ενέργειες.
    ε. Περιορισμό, βαθμιαία, των δικαιωμάτων του ΕΛΑΣ, όπως θα δούμε συγκεκριμένα παρακάτω, μέχρι και του σημείου να αξιώσουν το μονομερή αφοπλισμό και τη διάλυσή του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η συμφωνία Τσόρτσιλ - Χίτλερ
    Το πλέον, ίσως, χαρακτηριστικό παράδειγμα και απόδειξη συνάμα της ακραία ιδιοτελούς, βαθιά αντιλαϊκής και παντελώς ανήθικης στάσης και τακτικής του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού αποτελεί η σχετική με την Ελλάδα συμφωνία του, με τον Χίτλερ. Προκειμένου να διευκολύνει το "πέρασμα" της Ελλάδας στη βρετανική σφαίρα επιρροής και να δυσκολέψει την προέλαση του σοβιετικού "Κόκκινου Στρατού", ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δε δίστασε να κάνει κάτι μοναδικό στα χρονικά του πολέμου, ενώ αυτός ακόμη συνεχιζόταν.
    Να, πώς περιγράφει το γεγονός ο Αλμπερτ Σπέερ, υπουργός της Πολεμικής και Βιομηχανικής Παραγωγής του Χίτλερ, σε συνέντευξή του στον Β. Μαθιόπουλο, που είχε δημοσιευτεί στο "Βήμα" στα 1976 (Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του ίδιου "Ο Δεκέμβριος του 1944"):
    "Είμαι αυτήκοος μάρτυρας ενός γεγονότος, που μας είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση το φθινόπωρο του 1944. Θυμάμαι συγκεκριμένα ότι ο στρατηγός Γιοντλ, αρχηγός του Γενικού (γερμανικού) Επιτελείου, ήρθε μια μέρα και μου ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας, που αφορούσε την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή, πρωτοφανής μέχρι τότε και όπως γνωρίζω ΜΟΝΑΔΙΚΗ σε όλο τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αφορούσε - όπως, τουλάχιστον, μου είπε ο Γιοντλ - την εκκένωση της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα χωρίς βρετανική ενόχληση. Η συμφωνία αυτή έγινε στη Λισαβόνα και το ποιος είχε την πρωτοβουλία δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι δεν έγινε σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά πολύ ψηλότερα, για να μην υπάρξουν ακριτομυθίες. Η πληροφορία για το περίεργο αυτό "τζέντλεμαν αγκρίμεντ" μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου προκάλεσε σε όσους το έμαθαν κατάπληξη. Και, πράγματι, οι Άγγλοι την τήρησαν. Τα γερμανικά πολεμικά και μεταγωγικά σκάφη φορτώθηκαν στρατό από τα ελληνικά νησιά - που εκκένωσαν - πέρασαν, το φθινόπωρο του 1944, ανενόχλητα μπροστά από τα μάτια των Βρετανών και ανάμεσα από τα βρετανικά υποβρύχια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το τίμημα της συμφωνίας, κατά τη γνώμη μου, ήταν να παραχωρήσουν οι Γερμανοί τη Θεσσαλονίκη στους Άγγλους αμαχητί και μ' αυτόν το τρόπο η Ελλάδα να περιέλθει στο δυτικό στρατόπεδο. Και, βέβαια, ο Χίτλερ θα διατηρούσε ανέπαφες τις δικές του δυνάμεις, που κατείχαν το ελληνικό χώρο".
    Πενήντα και πλέον χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες - χώρια οι 20.000, που έμειναν στην Κρήτη για αρκετό καιρό μετά την απελευθέρωση της χώρας - με όλον το βαρύ οπλισμό τους, κατάφεραν έτσι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, με μόνο αντίπαλο τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Δυνάμεις, που χρησιμοποιήθηκαν στους επόμενους μήνες, όχι μόνο στο ανατολικό μέτωπο, αλλά και στο δυτικό, απέναντι στις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις. Στοιχείο, που ήταν προφανώς σε γνώση της βρετανικής ηγεσίας, αλλά δε στάθηκε δυνατό να εμποδίσει την άθλια συμφωνία. Είναι κι αυτό ένα γεγονός, που φανερώνει πόσο ήταν αποφασισμένος να κάνει οτιδήποτε ο Τσόρτσιλ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ιμπεριαλιστικές βρετανικές επιδιώξεις και στόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
    Το στρατιωτικό ζήτημα και η σημασία του
    Το κύριο πρόβλημα των Άγγλων, της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας και των πολιτικών εκπροσώπων της ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων τους στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η επιδίωξη αυτή εκ των πραγμάτων απαιτούσε την καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος, την ποδηγέτηση δηλαδή και συντριβή των ΕΑΜικών αντιστασιακών οργανώσεων και του ΚΚΕ ως προϋπόθεση για την παλινόρθωση του προπολεμικού αστικού καθεστώτος στη χώρα. Η Κατοχή και η Αντίσταση είχαν αλλάξει ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Τα παλιά αστικά κόμματα είχαν καταντήσει κόμματα - σφραγίδες κι αν είχαν επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, μετά την Απελευθέρωση, αυτό οφειλόταν στις αδικαιολόγητες υποχωρήσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Λίβανο και στην Καζέρτα. Από την άλλη μεριά, ο λαός, συσπειρωμένος στη συντριπτική του πλειοψηφία γύρω από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, με την πάλη του κατά του φασισμού, είχε ήδη δημιουργήσει από τα χρόνια της Κατοχής ένα νέο τύπο εξουσίας, που ξέφευγε από τα πλαίσια του αστικού συστήματος και έτεινε προς τη λαϊκοδημοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας. Πέραν όμως αυτού, η ΕΑΜική - λαϊκή πλειοψηφία είχε κι ένα ακόμη σημαντικό ατού: Ηταν εξοπλισμένη, αφού είχε δημιουργήσει το δικό της λαϊκό στρατό, τον ΕΛΑΣ και τις άλλες ένοπλες ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις. Συνεπώς, πρώτη επιδίωξη της ντόπιας και ξένης αντίδρασης ήταν να αφοπλίσει το λαό. Ο ΕΛΑΣ, εμπειροπόλεμος και ετοιμοπόλεμος όπως ήταν - με μάχιμη και εφεδρική δύναμη 130.000 περίπου ανδρών - αποτελούσε το σοβαρότερο ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδιά της. Χωρίς τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, οι επιδιώξεις της ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Κι ακριβώς αυτό, η επιδίωξη δηλαδή να αφοπλιστεί το λαϊκό κίνημα για να μπορέσουν στη συνέχεια να το καθυποτάξουν, έφεραν ως αποτέλεσμα τα Δεκεμβριανά.
    Το στρατιωτικό ζήτημα πριν την Απελευθέρωση
    Η προσπάθεια διάλυσης του ΕΛΑΣ εντάχθηκε στα πλαίσια της λύσης του στρατιωτικού προβλήματος της χώρας μετά την Απελευθέρωση. Στα πλαίσια που υπαγόρευε δηλαδή η ανάγκη για τη συγκρότηση εθνικών ενόπλων δυνάμεων στη μεταπολεμική Ελλάδα. Πρώτη νύξη στο πρόβλημα έγινε στο συνέδριο του Λιβάνου. Εκεί αποφασίστηκε ότι το μεταπολεμικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας θα λυνόταν ειρηνικά μέσα από εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης και Βουλής και μέσα από δημοψήφισμα, ώστε να αποφανθεί ο λαός αν θα καταργούσε ή όχι τη μοναρχία. Τα πράγματα θα οδηγούνταν σ' αυτή την εξέλιξη με ευθύνη κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Γ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Η κυβέρνηση αυτή θα αντιμετώπιζε και το στρατιωτικό ζήτημα με τη διάλυση των αντάρτικων και άλλων στρατιωτικών σωμάτων και τη συγκρότηση εθνικού στρατού μέσα από κανονική στρατολογία κλάσεων. Το στρατό αυτό θα στελέχωναν επαγγελματίες στρατιωτικοί και αντάρτες αρχηγοί που ήθελαν να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Να πώς περιγράφει τη λύση του στρατιωτικού ζητήματος ο Γ. Παπανδρέου, στις 18/10/1944, μιλώντας στο λαό της Αθήνας στο Σύνταγμα: "Εν τη μερίμνη προς αποκατάστασιν του Ελευθέρου Ελληνικού κράτους, η κυβέρνησις θα επιδιώξη την ανασύνταξιν των ενόπλων δυνάμεων του Εθνους, με κριτήρια αποκλειστικώς εθνικά και Στρατιωτικά, όπως προσδιορίζει το Εθνικόν Συμβόλαιον του Λιβάνου. Θα αποδοθούν αι δίκαιαι τιμαί εις τους γενναίους αγωνιστάς των ανταρτικών μας δυνάμεων και τα στελέχη των θα εύρουν την πρέπουσα θέσιν εις τον ανασυντασσόμενον τακτικόν μας Στρατόν. Βάση του εθνικού μας Στρατού διά το μέλλον, όπως συνέβαινε ανέκαθεν εις την Ελλάδα και όπως συμβαίνει εις όλους τους Ελευθέρους λαούς, θα είναι η τακτική στρατολογία. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός διεκδικεί την τιμήν να είναι υπερασπιστής της Πατρίδος." ("Ντοκουμέντα της αντίστασης", εκδόσεις ΠΟΝΤΙΚΙ, σελ. 233 - 234). Η λύση αυτή - ως γενικό περίγραμμα θέσεων - έβρισκε σύμφωνο και το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Άλλοι οι πραγματικοί σκοποί
    Η ντόπια και ξένη αντίδραση, φυσικά, δεν επιθυμούσε να πραγματοποιήσει όσα υποσχόταν στα λόγια κι όσα αποδεχόταν στις συμφωνίες. Γνώριζε καλά πως δε θα μπορούσε να έχει υπό τον έλεγχό της και να χρησιμοποιήσει για τους αντιλαϊκούς της σκοπούς ένα στρατό με τις παραπάνω προδιαγραφές, όπως τις περιγράφει στο λόγο του ο Γ. Παπανδρέου. Αν γινόταν κανονική στρατολογία, η βάση του στρατού θα ήταν στη συντριπτική της πλειοψηφία ΕΑΜική και ΕΛΑΣίτικη. Αν ο στρατός στελεχωνόταν από αντιστασιακούς επαγγελματίες στρατιωτικούς και αντάρτικα στελέχη, το αποτέλεσμα θα ήταν πάλι το ίδιο. Η αντίδραση χρειαζόταν ένα στρατό του χεριού της κι αυτό σήμαινε πως οι ΕΑΜίτες και οι ΕΛΑΣίτες έπρεπε να αποκλειστούν, στόχος που πέρναγε αποκλειστικά μέσα από τη συντριβή του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος.
    Ο Γ. Παπανδρέου, από την εποχή του Λιβάνου ακόμη, δεν έκρυβε αυτές του τις επιδιώξεις. Στις 13/7/1944, λίγες εβδομάδες μετά τη Διάσκεψη - παρόλο που υποτίθεται ότι εξέφραζε, ως πρωθυπουργός, την κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" - σε συνάντησή του με τον υπαρχηγό του ΕΔΕΣ, Κ. Πυρομάγλου, ρωτούσε τον τελευταίο αν ο ΕΔΕΣ είναι σε θέση να διαλύσει τον ΕΛΑΣ. Η απάντηση του Πυρομάγλου δεν τον ικανοποίησε. Και ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του:
    o "Τότε τον ΕΛΑΣ, θα τον διαλύσω με τους Άγγλους".
    o "Προ ή μετά την απελευθέρωσιν, κύριε πρόεδρε;".
    o "Μετά την απελευθέρωσιν"
    (Κ. Πυρομάγλου: "Η Εθνική Αντίστασης", Εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, σελ. 274).
    Ακριβώς σ' αυτή τη γραμμή κινήθηκε και αυτή τη γραμμή υπηρέτησε. Αλλά και οι Εγγλέζοι, που ήταν οι εμπνευστές, καθοδηγητές και στη συνέχεια οι εκτελεστές αυτής της υπόθεσης έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το παρακάτω τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ προς τον υπουργό του επί των Εξωτερικών, Α. Ιντεν, στις 7/11/44: "Ελπίζω - έλεγε ο Τσόρτσιλ - ότι η ελληνική ταξιαρχία θα φτάσει σύντομα και ότι δε θα διστάσει να ανοίγει πυρ, όπου είναι αναγκαίο... Χρειαζόμαστε άλλες 8 με 10 χιλιάδες στρατιώτες για να κρατήσουμε για λογαριασμό της ελληνικής κυβερνήσεως, την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα επεκτάσεως της ελληνικής εξουσίας πρέπει να το εξετάσουμε αργότερα". Η αντίδραση οδηγούσε τα πράγματα σε ρήξη με το ΕΑΜικό κίνημα και στήριξε αυτές της τις επιδιώξεις στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονταν στην Ελλάδα, στις αντικομμουνιστικές οργανώσεις των συνεργατών των Γερμανών και κάθε λογής δοσιλόγων, καθώς και στα στρατιωτικά σώματα ελλήνων πραιτοριανών που είχε υπό τον έλεγχό της. Η Ορεινή Ταξιαρχία, π.χ., για την οποία κάνει λόγο στο τηλεγράφημά του ο Τσόρτσιλ, αλλά και ο Ιερός Λόχος είχαν δημιουργηθεί από ακραιφνή ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, μετά την καταστολή του κινήματος της Μέσης Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο συμμοριτοπόλεμος δεν έληξε το 1949, όπως ευρέως πιστεύεται, αμέσως μετά την συντριβή των ΚΣΜ στον Γράμμο, αλλά οι μάχες με απομονωμένες ομάδες κομιτατζήδων συνεχίστηκε μεμονωμένα μέχρι το 1952, ιδίως στην περιοχή της Καστοριάς και Φλώρινας με αρκετά θύματα. Είναι λοιπόν ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ για εμπόλεμη περιοχή, η έκθεση και οι προτεινόμενες ενέργειες της ΧV Μεραρχίας σε μία περιοχή όπου οι Σλαβόφωνοι μαζί με το ΚΚΕ είχαν πάρει τα όπλα για να αυτονομήσουν την Μακεδονία, σπέρνοντας τον όλεθρο και την συμφορά στην χώρα μας, γεγονός που πληρώνουμε μέχρι σήμερα και θα πληρώνουμε και στο μέλλον. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο πόσοι Σλαβόφωνοι ήσαν "Γραικομάνοι", έτσι η μετακίνηση πληθυσμών από την Νότια Ελλάδα με ξεκάθαρη εθνική συνείδηση ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, αν η χώρα δεν ήθελα να ξαναζήσει το όργιο του αίματος και της συμφοράς. Πολλοί απόγονοι σλαβομακεδόνων κομιτατζήδων, σήμερα απεργάζονται συμφορές για την Ελλάδα, οργανωμένοι σε Πανεπιστήμια, Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, Τηλεοπτικά κανάλια και Εφημερίδες, επιδιώκοντας την Εθνική αποδόμηση με φανατισμό.

    Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι σε πολλές σκοπιανές ιστοσελίδες διαφημίζονται «προοδευτικοί και δημοκρατικοί» δικηγόροι που νομιμοποιούν τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα μέσω ΜΚΟ και νομικών χειρισμών, μέρος και αυτό της τελικής φάσης του σχεδίου εξόντωσης του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
    Το στρατιωτικό ζήτημα οδηγεί στη ρήξη
    Οι διεργασίες γύρω από τη λύση του στρατιωτικού προβλήματος ξεκίνησαν στις αρχές Νοέμβρη 1944. Στις 3/11 ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη με εξαίρεση τη Μήλο και την Κρήτη. Και ο Γ. Παπανδρέου - ύστερα από υπόδειξη του Σκόμπι και χωρίς να έχει ασχοληθεί με το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο - δήλωνε στις 5 Νοεμβρίου για το στρατιωτικό ζήτημα: "Μετά τη συντελεσθείσαν πλήρην απελευθέρωσιν της Ελλάδος λήγει και η ηρωική μας αντίστασις. Είναι, επομένως, φυσικόν ότι επακολουθεί και η αποστράτευσις των ανταρτικών μας ομάδων αντιστάσεως ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, η οποία και ορίστηκε διά την 10η Δεκεμβρίου. Οι μόνιμοι αξιωματικοί των ανταρτικών σωμάτων επανέρχονται εις τον τακτικόν μας στρατόν, όπου θα εύρουν θέσιν ανάλογον με τα εθνικάς των υπηρεσίας. Οι έφεδροι αξιωματικοί, εάν επιθυμούν να μονιμοποιηθούν, θα εισέλθουν εις ειδικήν σχολή εκπαιδεύσεως. Αι λεπτομέρειαι του τρόπου αποστρατεύσεως θα καθορισθούν εν συνεννοήσει με τους αρχηγούς των ανταρτικών ομάδων στρατηγούς Σαράφην και Ζέρβαν" (Γ. Παπανδρέου: "Κείμενα - Η απελευθέρωσις της Ελλάδος", εκδόσεις ΜΠΙΡΗΣ, σελ. 195 - 196). Ο Παπανδρέου ψευδόταν ασυστόλως όταν επικαλούνταν την απελευθέρωση της χώρας ως αιτία για τη διάλυση των ανταρτικών σωμάτων και ιδιαίτερα του ΕΛΑΣ. Η χώρα δεν είχε απελευθερωθεί εξ ολοκλήρου. Αλλά, πέραν αυτού ο πόλεμος κατά του φασισμού συνεχιζόταν στην Ευρώπη και δεν υπήρχε κανένας λόγος να αποστρατευτούν οι αντιστασιακές ένοπλες οργανώσεις στις απελευθερωμένες περιοχές. Τέλος, ο Παπανδρέου, ενώ εκφραζόταν ευκόλως και με σαφήνεια σε ό,τι αφορούσε το ενδεχόμενο διάλυσης των αντάρτικων δυνάμεων, ποιούσε σιγήν ιχθύος σχετικά με τη διάλυση των στρατιωτικών σωμάτων της Μ. Ανατολής. Οι προθέσεις του, καθώς και αυτές των Βρετανών καθοδηγητών του ήταν καθαρές.
    Ωμές επεμβάσεις του Σκόμπι
    Μετά τις παραπάνω δηλώσεις Παπανδρέου αρχιστράτηγος - βάσει της συμφωνίας του Λιβάνου - των υπό δημιουργία νέων ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και επιφορτισμένος με το καθήκον της ανασυγκρότησης τους, ανέλαβε ο δημοκρατικός στρατηγός Οθωναίος, ο οποίος όμως δεν έμεινε και για πολύ στη θέση αυτή. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, όρισε επιτελάρχη του τον αρχηγό του ΕΛΑΣ στρατηγό Στ. Σαράφη. Όμως ο Σκόμπι είχε διαφορετική γνώμη. Σε ρόλο επικυρίαρχου της Ελλάδας όχι μόνο απέρριψε αυτή την επιλογή του Οθωναίου αλλά και του υπέδειξε ότι στη θέση του επιτελάρχη έπρεπε να τοποθετηθεί ο Χίτης στρατηγός Βεντήρης. Η εξέλιξη αυτή και η δουλική στάση του πρωθυπουργού Παπανδρέου στις απαιτήσεις των Άγγλων οδήγησαν το στρατηγό Οθωναίο σε παραίτηση.
    Στις 9/11 ένας νέος παράγοντας προστέθηκε στο στρατιωτικό ζήτημα. Εφθασαν στην Αθήνα οι πραιτοριανοί της Ορεινής Ταξιαρχίας, με αποστολή καθορισμένη από τον ίδιο τον Τσόρτσιλ να ανοίγουν πυρ κατά του λαϊκού κινήματος, όπου κρίνουν αναγκαίο. Τα πράγματα περιπλέκονταν ακόμη περισσότερο και ο Παπανδρέου κατ' επιταγήν των Βρετανών υπαναχωρούσε από την αρχική συμφωνία για διάλυση όλων των ανταρτικών και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων της Μ. Ανατολής και τη δημιουργία εθνικού στρατού μέσα από την τακτική στρατολογία με την κλήση κλάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ύστατη προσπάθεια του ΕΑΜ
    Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η ρήξη, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ πρότειναν τη συγκρότηση τμήματος ενιαίου εθνικού στρατού, που θα αποτελούνταν από την "ορεινή ταξιαρχία", τον "ιερό λόχο", τμήματα του ΕΔΕΣ και μια ταξιαρχία του ΕΛΑΣ "ίση προς το άθροισμα των άνω δυνάμεων και με ίσον οπλισμόν". Ο Γ. Παπανδρέου αποδέχτηκε αρχικά την πρόταση αυτή, για να την αναιρέσει στη συνέχεια, ύστερα από εντολή του στρατηγού Σκόμπι και του Βρετανού πρεσβευτή Λίπερ. Στις 28/11/44, μάλιστα, ανακοίνωσε ένα αλλοιωμένο κείμενο ως δήθεν συμφωνία με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, που, αν εφαρμοζόταν, έδινε τη δυνατότητα στους Εγγλέζους και τους ντόπιους συνεργάτες τους να αφοπλίσουν το λαϊκό κίνημα. Καταρχήν, δινόταν η δυνατότητα στον ΕΔΕΣ να συμμετέχει στο τμήμα του εθνικού στρατού με δύναμη ανάλογη αυτής που θα συμμετείχε ο ΕΛΑΣ, πράγμα που ήταν έξω από τη συμφωνία. Επίσης, έμεναν ανέπαφα τα στρατιωτικά τμήματα του Ιερού Λόχου και της Ορεινής Ταξιαρχίας, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικές δυνάμεις της αντίδρασης να ήταν υπέρτερες του ΕΛΑΣ, αν αυτό γινόταν αποδεκτό. Ακόμη το τμήμα στρατού που θα συγκροτούνταν δε θα ήταν ενιαίο, αλλά θα αποτελούνταν από ασύνδετες μεταξύ τους δυνάμεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας λογικής - αν γινόταν αποδεχτή - δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Στο όνομα του δήθεν εθνικού στρατού οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ θα μπορούσαν με μια διαταγή να σταλθούν στα σύνορα και το λαϊκό κίνημα θα βρισκόταν έρμαιο κάτω από τις λόγχες των Βρετανών και των ντόπιων πραιτοριανών. Φυσικό επόμενο ήταν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ να απορρίψουν τα τερτίπια του Παπανδρέου και των Εγγλέζων. Και κάτω από την αδιάλλακτη στάση της αντίδρασης η ρήξη πλέον ήταν αναπόφευκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Οι Σβώλος - Καφαντάρης ξεσκεπάζουν τους υπεύθυνους
    Για τη σημασία που είχε το στρατιωτικό ζήτημα στα Δεκεμβριανά και για το ποιοι ευθύνονταν για τη ρήξη είναι αποκαλυπτικό το άρθρο του Σβώλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΜΑΧΗ" στις 5/12/1945: "Στο σχέδιο συμφωνίας με την Αριστερά - λέει ο Σβώλος - που μονόγραψε ο κ. Παπανδρέου στις 22 Νοεμβρίου, όρισε ο ίδιος ρητά ότι θα διελύετο ουσιαστικά και η Ορεινή Ταξιαρχία, με τη χορήγηση αορίστου αδείας στους άνδρες της. Δυστυχώς ο Παπανδρέου μετέβαλε τη συμφωνία, γιατί όπως εξήγησε ο ίδιος πολλές φορές, η βρετανική κυβέρνηση (ειδικότερα η επιθυμία του Τσόρτσιλ) και η απόφαση των εδώ βρετανικών στρατιωτικών αρχών δεν επέτρεψαν τη διάλυση της ταξιαρχίας... Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί, όπως έλεγε, στην απαίτηση του κ. Σκόμπι για τη διατήρηση της ορεινής ταξιαρχίας... Υποβάλαμε, ο σ. Ζέβγος, ο Τσιριμώκος κι εγώ στον Παπανδρέου, συνεννοημένοι με τον Σαρηγιάννη, ένα σχέδιο δημιουργίας μεικτού στρατιωτικού τμήματος που θ' απαρτίζετο από την υφισταμένη τότε Ορεινή Ταξιαρχία, τον Ιερό Λόχο, ένα τμήμα του ΕΔΕΣ και μια ταξιαρχία του ΕΛΑΣ που συμφωνήθηκε να έχει δύναμη και οπλισμό, ίσα με το σύνολο όλων των άλλων δυνάμεων που θα διατηρούνταν. Το τμήμα αυτό θα ήταν κάτι σαν μεραρχία, θα είχε όπως επίσης συμφωνήσαμε, ενιαία διοίκηση. Αναφέρθηκαν μάλιστα και ονόματα υποψηφίων μεράρχων... Δυστυχώς ο Παπανδρέου, ενώ συμφωνήσαμε στη βάση αυτή, δημοσίευσε την άλλη μέρα εντελώς αλλιώτικο το μέρος αυτό του σχεδίου μας, έτσι που εματαιώνετο ο σκοπός του... Το ξέσπασμα της δυσπιστίας από την πλευρά της Αριστεράς ήταν δικαιολογημένο και ευεξήγητο. Επιμείναμε ακόμα στη συνεννόηση. Ζητήσαμε από τον Παπανδρέου να επανέλθει στο αρχικό που είχε συμφωνηθεί, αλλά στο μεταξύ το ΚΚΕ, ζητώντας ριζικότερες λύσεις, ξαναγύρισε σ' εκείνο που και ο Παπανδρέου θεωρούσε λογικό, αλλά αδύνατο, επειδή δεν το επέτρεπαν οι Άγγλοι, στην ιδέα της αποστράτευσης όλων, Ορεινής Ταξιαρχίας, Ιερού Λόχου και ανταρτών. Ο Παπανδρέου στο σχέδιο που του ανέπτυξε ο Σιάντος δεν αντέταξε παρά μόνο την άρνηση των Άγγλων και την αδυναμία του να μεταβάλει τις αντιλήψεις τους.".
    Έτσι για χάρη των Εγγλέζων και των πραιτοριανών τους φτάσαμε στη Δεκεμβριανή σύγκρουση. Κι αυτό ακριβώς φώναξε στον Γ. Παπανδρέου ο Καφαντάρης στην πολιτική σύσκεψη των παρατάξεων (26/12/44), όταν ο Τσόρτσιλ ήρθε στην Αθήνα. "Αν ο κ. Παπανδρέου - είπε στη σύσκεψη ο Καφαντάρης - ενόμιζε ότι έπρεπε να οδηγηθούμε σε σύρραξη θα όφειλε να διαλέξει άλλες αφορμές και όχι το ζήτημα των 2.000 πραιτοριανών, όταν μάλιστα είχε δεχτεί τη διάλυσή τους και κατόπιν υπαναχώρησε." (Π. Ρούσου, "Η Μεγάλη Πενταετία", τόμος Β`, σελ. 367 και "Λευκή Βίβλος ΕΑΜ", σελ. 61. ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αν εχει κανεις την υπομονη να διαβασει τις αντιπαραθεσεις σας θα διαπιστωσει οτι η καταρα της φυλης που λεγεται διαφωνια και κομματισμος,εχει δηλητηριασει τις σκεψεις σας.Οι εχθροι τριβουν τα χερια τους και προχωρουν για τα επομενα σταδια των ορεξεων τους.Μπραβο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος είπε...
    Επειδή δεν μου αρέσει να σχολιάζω αυτή την άσχημη περίοδο που πέρασε η πατρίδα μας με τον εμφύλιο, παρακαλώ αυτόν που ανάρτησε αυτό το έγγραφο να σχολιάσει τον λόγο που το έκανε και να πάρει μία θέση.
    Ίσως κάτι να μπορούσε να προσθέσει και ο Σάββας για να γνωρίζουμε και εμείς οι αναγνώστες του blog τη θέση του σε αυτά τα τόσο λεπτά ζητήματα.
    Δεν θα το ζητούσα αυτό αν δεν είχε αναρτηθεί το συγκεκριμένο άρθρο. Ειλικρινά μου δημιουργήθηκαν ερωτηματικά γιατί να ανοίγουμε τέτοια κεφάλαια. 1:17 μμ

    Ο Λόγος που με έκανε να αναρτήσω αυτό το θέμα ήταν η ιδιότητα του αρθρογράφυ της Αυγής:Του Σπυρου Καραβα,Ο Σπύρος Καράβας διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

    Δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν θέματα Ταμπού στην Ιστορία μας.Εχω διαβάσει πάρα πολλά και παρα πολύ σε σχέση με την περίοδο αυτή. Οταν βρέθηκα μπροστά στο θέμα αυτό σκέφτηκα:

    Γιατί σήμερα Kε Καθηγητά;

    Ποιός διάβολος είναι αυτός που πάει να αναμοχλευσει πάθη περασμένων δεκαετιών που τόσο στοίχισαν στον Ελληνισμό?

    Ποιοί διάβολοι είναι αυτοί που χωρίζουν με τεχνητές ευθείες σε μέν και δέν?

    Ποιοί είναι αυτοί που στέργουν να υιοθετήσουν
    αυτές τις πρακτικές εξαπολύοντας το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο απέναντι στον ιδεολογικό εχθρό που είναι Ελληνας?

    Ολες αυτές οι σκέψεις επαληθεύτηκαν. Αρκεί ενα έναυσμα και εξαπολύει ο ένας στην αντίπερα όχθη υγρό πυρ. Ξαναδιαβασετε τα σχόλια κα ιπείτε μου ποιός είχε την νηφαλιότητα να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό;

    Γιατί δεν την είχατε οι υπόλοιποι;

    Τέλος είπα μέσα μου , μέρες που πλησιάζουν, σε συνέχεια της ανάρτησης περί τουρκοφιλίας ένθεν και εκείθεν, δεν είναι τυχαίο που είμαστε εδώ ΣΗΜΕΡΑ.

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΕΡΣΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥ

    Δεν την μάθαμε την Ιστορία μας

    Οσο για τον Αρθρογράφο της Αυγής θα θελα πολύ να τον δώ τόσο αποκαλυπτικό και για τα Λάθη της Αριστεράς διαχρονικά και για άλλες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας καθηγητής γάρ.

    Αυτα είχα να πώ ανώνυμε για το πως και το γιατί. Επρεπε να το καταλάβεις βλέπεις κινούμε απο την ΑΥΓΗ και τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και τις θεωρώ όλες, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα που αναγνωρίζουν το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.Δεν κάνω μάθημα, πέρασε πολύ χρόνος για να μεστώσει η σκέψη μου, πολοί παιδεύτηκαν να με διδάξουν, πολλούς ζήλεψα και προσπάθησα να τους μοιάσω και να υιοθετησω το στοιχείο της νηφαλιότητας, σε αυτούς μέσα είναι και ο Κύριος Σάββας Καλεντερίδης.

    Σας ευχαριστώ που με αντέξατε και όσο με αντέχετε και βρισκομαι μπροστά σε ανάλογα θέματα το ίδιο θα πράττω.

    Φιλικά προς όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητή ΝΑΙΑΣ δεν ήταν στις προθέσεις μου να αρχίσω μια αντιπαράθεση με τον βασιλοχουντικό Kimon, αλλα όπως παρατήρησες στέλνει το ένα σεντόνι μετά το άλλο απο την μονόπλευρη ιστορία που διδασκόμασταν στα σχολεία την εποχή της χούντας.Επρεπε λοιπόν να του αποδείξω οτι και το αντίπαλο δέος διαθέτει σεντόνια.Πολύ ευχαρίστως να σταματήσω αυτήν την αντιπαράθεση αλλα δεν βλέπω να είναι πρόθυμος και ο απέναντι.Θα εξακολουθεί να προβοκάρει γιατί αυτό έμαθε να κάνει μια ζωή.Και να φανταστείς οτι δήλωσα δημόσια σε ποιαν αριστερά ανήκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η αλήθεια είναι ότι τα σεντόνια εκατέρωθεν δεν μπορεί να τα διαβάσουν οι περισσότεροι αναγνώστες.Εσύ ανώνυμε με πολύ ευκολία δεν χρησιμοποιείς τους όρους-φετίχ της αριστερά τύπου "βασιλοχουντικός" αλλά είναι γνωστή η τακτική πες πες κάτι θα μείνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΒΙΤΣΙ;

    Αναφορικά με τους ποίους αντιμετώπισε ο Εθνικός Στρατός στην επιχειρήσει ΠΥΡΣΟΣ, όπου εκδιώχθηκαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες το 1949, παραθέτω το εξής μικρό απόσπασμα από το Γενικό επιτελείο Στρατού [1].

    Ν.Δ. Γράμμος

    1. Εν πρώτη Γραμμή

    -107 Κουμονιστοσημοριτική (ΚΣ) Ταξ/χια Βελισάρη με Σ.Δ εις στενό
    -538 Ταγμα ΚΣ Λαδία εις Μετσοραβιάνη
    -538 Τάγμα Σουμάδη εις Καμενικ
    538 Τάγμα Μίδη εις Γκόλιο

    Συνολική δύναμις 700 ΚΣ.

    Εκ τούτων 25% Νοφίται (Σλαβομακεδόνες)με φανατισμένα στελέχη ΝΟΦ και 30% γυναίκες

    [1]Γενικό Επιτελείο Στρατού «Οι μάχες του Βίτσι και του Γράμμου»

    Ελεύθερη Σκέψη Αθήναι 2004, σ52

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

    Οι διαχειριστές του ιστολογίου διερωτώνται γιατί επέλεξε αυτή η στιγμή για να παρουσιασθεί αυτό το κείμενο από τον αριστερό κ. «καθηγητή».

    Οι απαντήσεις είναι προφανείς!

    Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε
    ότι η πιο σημαντική αλλά λιγότερο συζητημένη συνισταμένη των αιτίων της σημερινής κατάντιας στον τόπο μας, εκτός από το μεσαιωνικό φεουδαρχικό κατεστημένο βολευτών-βουλευτών, μεγαλοδημοσιογράφων, ¨καλιτεχνών¨και ¨κοσμικών¨που αποβλάκωσαν την Ελληνική κοινωνία, είναι και η αριστερή Πανεπιστημιακή Συντεχνία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι πανεπιστημιακοί ¨δάσκαλοι¨ είναι αυτοί που από το 1993 και μετά διοικούν την Ελλάδα με το κυρίως κέντρο εξουσίας τα Οικονομικά Πανεπιστήμια. Το βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Νεοφιλελεύθερος Βαρόνος και Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1995-1998 Χριστοδουλάκης, ο. Λομβέρδος, ο Βενιζέλος, είναι Πανεπιστημιακοί «Καθηγητές». Επίσης στενός φίλος του εν λόγω τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι και ο Πανεπιστημιακός «καθηγητής» Αλογοσκούφης, όπως και ο Παυλόπουλος καθώς και πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη. Στην Συντεχνία αυτή μετά την μεταπολίτευση έδωσε πρωτεύοντα ρόλο ο Τσάτσος, αφού της ανεγνώρισε ιδιαίτερα συνταγματικά δικαιώματα όπως η έμμισθη κατοχή και άλλων θέσεων στο δημόσιο πλην της θέσεως του ¨καθηγητού¨ δημιουργώντας μία νέα προνομιακή τάξη στην Ελληνική κοινωνία στην θέση των συνταγματαρχών. Ανάλογο παράδειγμα συνταγματικά κατοχυρωμένης προνομιακής μεταχείρισης σε συντεχνία δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συντεχνιακή αυτή τάξη λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών της μεταπολίτευσης ασπάσθηκε την «προοδευτική και δημοκρατική» ιδεολογία αφού η επαγγελματική ανέλιξη στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ανάλογη του «προοδευτισμού και δημοκρατισμού» του κάθε μέλους της που στην πληοψηφία της ανήκει ιδεολογικά στον SIRIZA. Η συμμαχία της με το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο θα προϋπέγραφε την καταδίκη του Ελληνικού λαού στον πλέον ακραίο σκοταδισμό. Η εισροή των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα με τα διάφορα «Ερευνητικά» προγράμματα και η διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δεν άφησε την παρασιτική αυτή τάξη αδιάφορη.
    Παχουλοί διπλοί και τριπλοί μισθοί, διορισμοί συγγενικών προσώπων εταιρίες μαϊμούδες, απίθανα ερευνητικά προγράμματα τους άνοιξαν τον δρόμο για τα Tennis club της Εκάλης, ενώ οι βίλες τους συναγωνίζονται στην χλιδή μεσαιωνικά παλάτια. Θυμηθείτε πόσοι πανεπιστημιακοί «δάσκαλοι» είναι σήμερα στην φυλακή για κατάχρηση των ερευνητικών κονδυλίων. Τα διάφορα λοιπόν ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν δράσεις που αφορούν και τις μειονότητες. Κάθε λοιπόν ερευνητικό πρόγραμμα μπορεί να έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1.5 Εκ. ΕΥΡΩ. Φαντασθήτε λοιπόν τον χειριστή του προγράμματος να διαχειρίζεται τα ποσά αυτά. Όχι μόνο θα συμπαραστέκονται στους λαθρομετανάστες μέσω των Ευρωπαικών προγραμμάτων, αλλά θα εφεύρουν και ανύπαρκτες μειονότητες για την εξυπηρέτηση των διαρκώς αυξανομένων κρατικών οικονομικών προνομίων τους..

    Η διεθνής απήχηση τέτοιου είδους «καθηγητών» στον χώρο της επιστήμης τους είναι μηδενική. Άλλωστε στην διεθνή κατάταξη των Πανεπιστημίων ως προς την Αριστεία τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι , πολύ πιο κάτω από τα πανεπιστήμια του Ιράν και του Πακιστάν και για τον λόγο αυτό αρνούνται να αξιολογηθούν όπως πράττουν οι συνάδελφοι τους σε όλα τα μέρη του κόσμου.

    Είναι λοιπόν δυνατόν με αυτή την λοιμική και λιμική αριστερά που παρασιτεί στην Ελλάδα να δούμε ποτέ
    πρόοδο σε αυτό τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΥΓΗΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ –ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ (ΟΤ)



    Στην ανθελληνική και συνεπή Γραμμή της αριστεράς στην χώρα μας, εντάσσεται και το γεγονός ότι η Εφημερίδα Αυγή, το ΟΤ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων παρουσιάζουν ταυτόχρονα τα ίδια ανθελληνικά θέματα;



    1) Η εφημερίδα Αυγή, δημοσίευσε την 17/10/2008 άρθρο του συντάκτη της κ. Κ. Πουλακίδα με τίτλο «Να απομακρυνθούν τα πεδία βολής από κατοικήσιμες περιοχές ». Ο συντάκτης. επιχειρεί εντέχνως να συνδέσει το θέμα του πεδίου βολής Φλώρινας με άλλα σχετικά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο άρθρο αναφέρεται:

    Για το συγκεκριμένο πεδίο βολής στη Φλώρινα κατέθεσαν χθες ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης και Γιάννης Μπανιάς ζητώντας να σταματήσει η χρησιμοποίησή του και να απέχουν τα πεδία βολής 50 χιλιόμετρα από τον κοντινότερο οικισμό. Η ερώτηση στηρίζει το αίτημα των κατοίκων των χωριών Λόφοι, Κέλλη, Βεύη και Μελίτη, να σταματήσει η ρύπανση στα εδάφη και τα νερά τους και να τους αποδοθούν ελεύθερες οι περιουσίες τους. Σημειώνουν μάλιστα ότι πριν από μερικά χρόνια έπεσε βλήμα 50 μέτρα από το γήπεδο της Κέλλης.


    2) Η Ιστοσελίδα του Συνασπισμού Φλώρινας την Τρίτη 14/10/2008, ανήρτησε την εξής ανακοίνωση:

    «Η Ν.Ε. Φλώρινας του Συνασπισμού θέλει να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους των Λόφων αλλά και των άλλων όμορων χωριών στον αγώνα που κάνουν για να μην επαναλειτουργήσει το πεδίο βολής στην περιοχή τους. Είναι γνωστό πως η λειτουργία του εν λόγω πεδίου βολής δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια, την υγεία και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή των κατοίκων, και για αυτό ακριβώς το Γ.Ε.Σ. και το Υπουργείο Άμυνας είχε (ανεπισήμως) σταματήσει τη χρήση του εδώ και πέντε περίπου χρόνια….
    Στα επεισόδια του πεδίου βολής συμετείχαν και οι: Goran Momiroski, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ Α1, Gorazd Comovski, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Α2, Igor Jankovski, ΚΑΜΕΡΑΜΑΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ Α1, Mary Jordanovska, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ NOVA MAKEDONJIA.

    3) Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 14 Οκτωμβρίου 2008, τo δελτίο τύπου του «Ουρανίου Τόξου» αναφέρει:
    «Δελτίο Τύπου: Σκηνές πολέμου στους Λόφους / Zabrdeny, Φλώρινα/Lerin - 14 Οκτώβριος 2008
    Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε.Σ. - Ουράνιο Τόξο εξέφραζε την ελπίδα ότι οι ανευθυνο-υπεύθυνοι που αποφάσισαν την διεξαγωγή βολών στο πεδίο βολής Λόφων/Zabrdeny πήραν το μήνυμα από την καθολική αντίδραση των κατοίκων. Σ’ αυτό συνηγορούσε, άλλωστε και η εκ νέου υπόσχεση ότι για όσο διάστημα διαρκούσε η άσκηση, δεν θα πραγματοποιείτο ούτε μια βολή βαρέων όπλων.
    Δυστυχώς, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν πρόκειται να βάλουν ποτέ μυαλό. Σε μια πρωτοφανή επίδειξη κουτοπονηριάς και θράσους (και φυσικά χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, ώστε να πιαστούν «στον ύπνο» οι κάτοικοι), άρματα μάχης εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά χθες στους δρόμους των Λόφων/Zabrdeny με προφανή στόχο να πραγματοποιήσουν τις βολές που δεν κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα. Ήρθαν μάλιστα συνοδευόμενα από πολυάριθμες ειδικές μονάδες της Αστυνομίας, με σκοπό να επιβάλλουν το «νόμο του ισχυρού» με καουμπόικες μεθόδους.
    Πότε επιτέλους θα γίνει σεβαστή η βούληση των κατοίκων των μακεδονικών χωριών που ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνση του εν λόγω πεδίου βολής και παίρνουν διαρκώς κοροιδία και βία ως απάντηση;
    Σε ποια άλλη χώρα- μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης γίνονται αυτά τα αίσχη; Πότε θα σταματήσει ο συνεχιζόμενος διεθνής διασυρμός της Ελλάδας;…
    Φτάνει πια! Αν και τώρα, μετά από όλα αυτά, δε σταματήσει ΑΜΕΣΑ η λειτουργία αυτού του επαίσχυντου πεδίου βολής, τότε οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη όσων θα επακολουθήσουν.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπητοί φίλοι

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί σας ενοχλούν οι προσφωνήσεις των «προοδευτικών και δημοκρατικών» δυνάμεων, όπως «Χουντικός», «Μεταξικός», «Φασίστας», «Χιτλερικός»,«Βασιλικός», «Ρατσιστής», «Ξενόφοβος»; Μήπως αυτά δεν ακούμε 35 χρόνια τώρα μετά την μεταπολίτευση; Η αριστερά στην Ελλάδα
    εκπαιδεύτηκε και έμαθε να συνομιλεί χωρίς επιχειρήματα, μόνο συνθηματολογικά. Νομίζω ότι τα κατάφερε καλά σε αυτό τον τομέα, αφού στην συνείδηση του λαού ταύτισε την έννοια «Ελλην και Εθνικισμός » με τον Φασισμό. Αν παρατηρήσετε κι διαβάσετε τα «αριστερά σεντόνια» σε αυτό το ιστολόγιο θα διαπιστώσετε ότι είναι όλα εκτός θέματος,προσπαθούν να μας αποπροσανατολισουν από τον κύριο σκοπό μας που είναι Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, είναι συνθηματολογικά με σκοπό να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, αναπαραγάγων τις γνωστές θέσεις και απόψεων των «καπετάνιων» που
    προκάλεσαν την μεγάλη σφαγή, ενώ αρνούνται να δεχθούν τις νέες ιστορικές έρευνες για τα γεγονότα που η ιστορική επιστήμη δειλά μα σταθερά μετά το 2004 αρχίζει να φέρνει στην επιφάνεια. Όπως αρνούνται να δεχθούν και την αυτοκριτική πολλών κομμουνιστών πρωταγωνιστών των γεγονότων που διαπίστωσαν μετά 40 χρόνια «ότι έκαναν λάθος».

    Πολλοί από εμάς ανακαλύπτουμε ότι αυτά τα οποία διδαχθήκαμε στο σχολείο την περίοδο της ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΙΑΣ στην χώρα μας, δεν ήταν παρά μυθεύματα που στόχευσαν στην ωραιοποιήσει και «αποποινικοποίηση» ενώπιον της ιστορίας ενός μεγάλου εγκλήματος: Της κομμουνιστικής ανταρσίας 1944-1950. Πολλοί αναρωτιούνται, μα αυτά συνέβησαν πριν 50 χρόνια... Η χώρα μας όμως κατέχει μία παγκόσμια πρωτοπορία: Η ιδεολογία που προκάλεσε τόση καταστροφή στο παρελθόν, να είναι ζωντανή σήμερα, ενώ παντού σε όλο τον κόσμο έχει πεθάνει προ πολλού. Αν λοιπόν δεν πολεμήσουμε τον Εθνομηδενισμό και τον τρόπο σκέψης που επέβαλαν οι αριστεροί σε όλες τις πολιτικές συνιστώσες, θα είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε τα ίδια γεγονότα πολύ σύντομα. Μπορεί οι Εθνικές δυνάμεις να κέρδισαν στο πεδίο της μάχης, έχασαν όμως την «μητέρα των μαχών», την ιδεολογική μάχη.

    Άν οι Ελληνικές Πατριωτικές και Εθνικές δυνάμεις δεν μπορέσουν να απομυθοποιήσουν στο μέλλον τα είδωλα πάνω στα οποία χτίσθηκε ο «αριστερός μύθος» , ποτέ δεν θα μπορέσουμε σαν Έθνος να αποκτήσουμε αυτογνωσία για την αντιμετώπιση των εξωτερικών εχθρών, και του νέου εσωτερικού εφιάλτη που σχετίζεται με την ανάπτυξη μουσουλμανικής συνιστώσας στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΑΣ ΠΑΡΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ Ή ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ (ΔΙΟΤΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σᾶς συστήνω νὰ διαβάσετε τὸ βιβλίο:
    ἡ Νεοελληνικὴ Φαυλοκρατία
    τοῦ Βαγγέλη Κοροβίνη
    ἀπὸ τὶς ἐκδόσεις Ἁρμὸς
    Ἡ τιμή του εἶναι 12 εὐρὼ.
    Εἶναι περίπου 200 σελίδες καὶ διαβάζεται σχετικὰ εὔκολα.
    Δείχνει ὅλο τὸ βᾶθος τῆς φαυλοκρατίας στὴν Ἑλλάδα καὶ θὰ σᾶς λύση πολλὲς ἀπορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εγώ διαβάζοντας όλα αυτά θέλω να δηλώσω κάποια πράγματα. Ναι είμαι βασιλικός. Αλλά είμαι οπαδός του τελευταίου αληθινού βασιλέα που χάθηκε υπερασπιζόμενος τα τοίχοι της πρωτεύουσάς μου της Κωνσταντινούπολης. Ναι είμαι χουντικός αλλά είμαι οπαδός του τελευταίου στρατιωτικού κινήματος. Του κινήματος του στρατιωτικού συνδέσμου στο Γουδί που έβαλε τα θεμέλια της αναμόρφωσης της Ελλάδας που με αυτή την παρακαταθήκη διπλασιάστηκε η χώρα μας λίγα χρόνια αργότερα. Ναι είμαι κομμουνιστής. Θαυμάζω τους μοναχούς του Αγίου Όρους που διατηρώντας μια κοινοβιακή παράδοση απαρνούνται τα εγκόσμια θεωρώντας ότι ο πλούτος είναι ασήμαντος ζώντας μέσα στην κοινότητά τους και για την κοινότητά τους. Ναι είμαι θαυμαστής αστών πολιτικών. Είμαι θαυμαστής του Ελευθερίου Βενιζέλου που διπλασίασε την Ελλάδα εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία που του έδινε η περίσταση μη διστάζοντας να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις πολιτειακών παραγόντων της εποχής του. Κάποιος που μπορεί να δει την ελληνική ιστορία χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες μπορεί να κρατήσει τα καλύτερα… Πολλοί θα καθίσουν για να βρουν τρωτά σημεία σε όλα αυτά τα παραδείγματα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν πολλά… Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν να μαθαίνεις ιστορία αν δεν μαθαίνεις από τα λαμπρότερα κομμάτια της και αποφεύγοντας να επαναλάβεις τα σκοτεινότερα; Αλλά ψάχνεις πάντα συστηματικά να αναμοχλεύσεις τις ακαθαρσίες της για να αναπαράγεις μίση που έχουν καταλαγιάσει εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια;
    Ας απαντήσουμε όλοι μας σ’ αυτό το απλό ερώτημα.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα "σεντόνια" και της μιας και της άλλης πλευράς, διότι αφήνουν τον αναγνώστη ελεύθερο να εξάγει τα συμπεράσματα του.Τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά οτι σε έναν εμφύλιο πόλεμο φταίνε και οι δύο πλευρές.Αλλά βρε παιδιά, ζούμε στο 2009 και οι περισσότεροι εξ ημών ουτε καν είχαν γεννηθεί εκείνη την τραγική για το γένος εποχή.Γιατί συνεχίζουμε και αναπαράγουμε γεγονότα τα οποία άλλα έθνη που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις(π.χ.Ισπανία), προσπαθούν να ξεχάσουν και να προχωρήσουν μπροστά;Με την λογική του "εαμοβούλγαρου" και του "Γερμανοτσολιά" η Ισπανία δεν έγινε αυτό που θαυμάζουμε σήμερα.Αναφέρομαι στην Ισπανία διότι πρόσφατα ταξίδευσα σ'αυτήν την χώρα και έτριβα τα μάτια μου απο την πρόοδο της σε πολλούς τομείς, με πρώτο και καλύτερο τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. εμ φίλτατε Μίνωα,το παράδειγμα της Ισπανίας το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές,μια χώρα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη δική μας από κάθε άποψη,μέσα σε μερικά χρονάκια μας πέρασε για τα καλά!κι αυτό διότι όταν οι Ισπανοί τη δεκαετία του '80 προόδευαν,στην Ελλάδα που έρρεε πακτωλός χρημάτων που το ελληνικό έθνος δεν είδε ποτέ στην ιστορία του,για το μόνο που νοιαζομασταν και νιώθαμε εθνικά υπερήφανοι ήταν που ο παππούς μπορούσε...να τα καταφέρνει με την τότε νέα ακόμα Μιμή!αυτή ήταν η μόνη μας έννοια και περηφάνεια,που είχαμε αρχηγό βαρβάτο που λέει και το τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Δεν θα σχολιάσω το άρθρο του Καράβα διότι δεν έχω στην κατοχή μου την έκθεση.

    Θα υπενθυμίσω όμως ένα ατόπημα που έκανε ο καθηγητής ιστορίας όπου υποστήριξε ότι το ελληνικό και "ελληνίζον" στοιχείο της Μακεδονίας ούτε πριν την εμφάνιση της ΕΜΕΟ (1893) ούτε κατόπιν συγκρότησε κάποιο πολιτικό κίνημα υπέρ της απαλλαγής από τον τουρκικό ζυγό, υπέρ της αυτονόμησης της Μακεδονίας ή υπέρ της ένωσής της με την Ελλάδα.

    Σχετική απάντηση εδώ.

    Ας το έχουμε υπόψη όταν διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε άρθρα του Καραβά που έχουν σαν θέμα την Μακεδονία.Το ιστορικό «λίφτινγκ», όπως θα μπορούσε να ονο­μάσει κανείς τις «ιστορικές επισημάνσεις» του, έχουν άρωμα εθνοαποδόμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.