19/7/09

Σάκος του μποξ Αθήνα και Λευκωσία


Ενταση, εκφοβισμός, απειλές με φόντο τον μπαμπούλα ενός θερμού επεισοδίου, αποτελούν τη συνταγή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η τακτική που υιοθετείται από την Τουρκία είναι να μεταφέρει πιθανές πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί ενόψει και της αξιολόγησής της από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Σάκος του μποξ Αθήνα και Λευκωσία

Άγκυρα: Εξαγωγή έντασης και μεταφορά των πιέσεων στην ελληνική πλευρά
Του Κώστα Βενιζέλου
Σχεδιασμός μέχρι το Δεκέμβριο από το τουρκικό ΥΠΕΞ για Κυπριακό, ελλα- δοτουρκικά και ενταξιακές
Ενταση, εκφοβισμός, απειλές με φόντο τον μπαμπούλα ενός θερμού επεισοδίου, αποτελούν τη συνταγή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η τακτική που υιοθετείται από την Τουρκία είναι να μεταφέρει πιθανές πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί ενόψει και της αξιολόγησής της από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, στη Λευκωσία και την Αθήνα. Να διαχειριστούν, δηλαδή, οι δυο κυβερνήσεις το τρίμηνο (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) υπό την σκιά των τουρκικών απειλών αλλά και τις παραινέσεις των τρίτων ότι «δεν πρέπει να εξαγριωθεί περισσότερο η Τουρκία, πρέπει να βοηθηθεί στην Ε.Ε., να λύσουμε τις διαφορές». Από τη Θράκη, Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, το μέτωπο θα είναι ανοικτό τους επόμενους μήνες και θα αποτελεί το όπλο της Άγκυρας για να μεταφέρει το σκηνικό των πιέσεων σε άλλους. Το Δεκέμβριο ενώ θα κρίνεται η Τουρκία, στο επίκεντρο θα είναι Ελλάδα και Κύπρος...
Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο ( δεν θα φθάσουν μέχρι και θερμό επεισόδιο καθώς γνωρίζουν και τα όρια της Ελλάδος), οι εξαγγελίες για έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδος και Κύπρου, αποτελούν μέρος της τακτικής αυτής.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αποφάσισαν να στείλουν ερευνητικό πλοίο αντί πολεμικό, θέλοντας προφανώς να χειρισθούν το ζήτημα αυτό πιο «διπλωματικά» αλλά και να εκθέσουν Αθήνα και Λευκωσία, όταν αντιδράσουν. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει ως «νομική διαφορά» τα όσα θα υποστηρίξουν Ελλάδα και Κύπρος για τις παραβιάσεις και θα ζητήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την Αθήνα, διαιτησία.
Επιπροσθέτως στο Κυπριακό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας, για αυτό προβαίνουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις καθορίζοντας τα πλαίσια των κινήσεών τους.
Οι εντολές που έλαβε ο Ταλάτ προσφάτως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, είναι να διατηρήσει τη διαδικασία μέχρι το Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλίνει από τη γραμμή που καθορίσθηκε εξαρχής. Οι οδηγίες αφορούν περισσότερο την τακτική: Διατήρηση των διαφορών, ανάδειξη μικρών συγκλίσεων και πρόκληση επιδιαιτησίας για να μην καταρρεύσει η διαδικασία.
Σε ό,τι δε αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πεδίο των κυπρογενών (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), η Τουρκία έχει διασυνδέσει την εκπλήρωσή τους με το απευθείας εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης - ψευδοκράτους (που δεν είναι στην ατζέντα των Βρυξελλών) παραπέμποντας παράλληλα για μετά τη λύση του Κυπριακού.
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο σχεδιασμός είναι σαφής. Να αποφύγει η Άγκυρα τις πιέσεις και να μην έχει απώλειες μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και αργότερα. Αυτή η τακτική θα έχει ασφαλώς δυσκολίες κυρίως στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, στην Τουρκία θεωρούν πως μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους, χωρίς «παράπλευρες απώλειες», στο Κυπριακό και στα ελλαδοτουρκικά. Κι αυτό θα συνεχισθεί.
Στο χώρο των εν δυνάμει μεσολαβητών, εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι να περάσει ομαλά η Τουρκία το Δεκέμβριο και εάν αυτό γίνει κατορθωτό, να επιλυθούν και οι «διαφορές» με Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά, θα υπάρξουν δικές τους παρεμβάσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει τούτο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19/07/2009

12 σχόλια:

  1. Δυστυχως οδευουμε προς μια νεα εθνικη καταστροφη τυπου 74 οπου στο τελος και μετα απο πολλα θυματα θα απαλαγουμε απο την χουντα των ανικανων κομματαρχων.
    αυτη την φορα τα ισοβια θα ειναι ..ισοβια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα προτιμούσα τον ατιμωτικό δια αγχόνης θάνατο όλων των υπαιτίων!

    Η δικαιολογία ....... της θέλησης των Αμερικανών δεν με ικανοποιεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἡ ἐφημερίδα τά γράφει αὐτά γιά νά ξυπνάει κάπου κάπου ἀπό τόν λήθαργο τόν Κύπριο κατά πρῶτον, καί κατά δεύτερον ἐμᾶς. Σκεφτεῖτε τό ἑξῆς, ἐάν εἶναι σίγουρο ὅτι ἡ Τουρκία δέν θά ρίξει οὔτε σφαῖρα οὔτε ἔχει πιθανότητες νά ἁρπάξει κάτι ἀπό Ἑλλάδα καί Κύπρο, θά τό ἔγραφε κάποια ἐφημερίδα; Πῶς λοιπόν, σέ ἕναν αἰῶνα πού κυριαρχεῖ ἡ (παρα)πληροφόρηση θά γινόταν κάτι τέτοιο; Ἔτσι, λοιπόν, γιά μᾶς τούς ἀναγνῶστες ὅλων αὐτῶν τῶν εἰδήσεων δέν μποροῦμε νά γνωρίζουμε τί ἀκριβῶς ἰσχύει καί τί ἀκριβῶς δέν ἰσχύει. Ὁ καθένας μας ἐκφράζει τή γνώμη του καί ἐπειδή στή χώρα μας ὑπάρχει βεβαρημένο ἱστορικό καλά κάνουμε καί εἴμαστε σέ ἐγρήγορση, εὐελπιστῶ νά εὑρίσκεται σέ ἐγρήγορση καί ὁ ἑλληνικός στρατός. Οἱ φῆμες ὁμιλοῦν γιά διάλυση· οἱ δημοσιογράφοι πού τά λένε αὐτά δέν μοῦ φαίνονται καί ἰδιαιτέρως εἰλικρινεῖς.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἡ καταστροφή ἔχει ἤδη γίνει. Ποιός θυμᾶται τήν Συμφωνία τῆς Μαδρίτης (8-7-1997) μεταξύ Σιμήτη καί Ντεμιρέλ; Οἱ Τοῦρκοι θεωροῦν δικό τους τό μισό Αἰγαῖο νομίμως! Οἱ πτήσεις τῶν ἑλληνικῶν μαχητικῶν, πέρα ἀπό τό 25 Μεσημβρινό εἶναι παραβάσεις. Τά νησιά Λῆμνος, Αἵ Στράτης, Σαμοθράκη, μισή Ἄνδρος, Φολέγανδρος, Λέσβος, Ρόδος κ.ἄ. ἀνήκουν στήν πλευρά τῶν Τούρκων. Οἱ κοινές ναυτικές ἀσκήσεις πού ἐπρόκειτο νά διεξαχθοῦν προσφάτως στόν Αἵ Στράτη, στά πλάισια τοῦ ΝΑΤΟ, δέν διεξάχθησαν ἐπειδή ἡ Τουρκία ἄσκησε ΒΕΤΟ.

    Εἰς ἄλλα μέ ὑγεία
    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ

    http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/aegean.html

    Τά στέλνω αὐτά γιά τίς συνομιλίες πού θά διεξαχθοῦν αὐτές τίς μέρες στήν Σμύρνη, ἐνῶ ἐμεῖς κοιμόμαστε καί πίνουμε τίς φραπεδιές μας στή Νέα Σμύρνη. Μή περιμένετε καλό ἀπό αὐτά πού θά συμβοῦν. Τό μπλόγκ ἐδῶ μᾶς ἐνημερώνει καί ψαχνόμαστε. Ἐάν ὑπῆρχαν μπλόγκς τέτοια μιά δεκαετία πρίν ἴσως νά εἴχαμε κάποια καλά ἀποτελέσματα. Ἀναρωτιόμουν, γιατί οἱ ἑλληνικές κυβερνήσεις δέν προχωροῦν μέ ἀμερικάνικες ἑταιρεῖες τά κοιτάσματα πετρελαίου πέρα ἀπό τό 25 Μεσημβρινό. Τώρα, γνωρίζω ἡ θάλασσα πέρα ἀπό τό 25 Μεσημβρινό δέν μᾶς ἀνήκει καί σιγά σιγά μᾶς τό φέρνουν. Ἔχω δίκιο κύριε Σάββα;

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν οδευουμε προς καταστροφη και αυτο μας το απεδειξε ενα Ελληνικο σκαφος του Λιμενικου σωματος το οποιο δεν ειναι στρατιωτικο σωμα και το οποιο αναγκασε Τουρκικη Ακταιωρο που ρυμουλκουσε λεμβο με λαθρομεταναστες να ανακρουσει πρυμνη για το Αιβαλι , ας φανταστουμε τι θα γινοταν αν ηταν Ελληνικο Πολεμικο σκαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είπαμε. Ομάδα και σύστημα που σκοράρει δεν τα αλλάζεις. Χρόνια τώρα με τα φτυσίματα και τις ξεφτύλες το Άνκαρα μας έχει στην τσίτα, στα στεντόρια "ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ...", τώρα γιατί να αλλάξει; Με πιο πολύ ροχάλα και πιο πολύ ξεφτύλα εμείς θα ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ πιο δυνατά, μέχρι απεργία πείνας έξω από την Κομισιόν θα κάνουν μαζί Ντόρα και Παυλόπουλος για να μπει η τουρκιά στην ΕΕ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει. Αν δούμε τα πραγματικά στρατιωτικά μεγέθη δεν είμαστε καθόλου άσχημα. Αν θεωρούμε ότι το πλοίο δεν πρέπει να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα υπάρχουν τρόποι αντίδρασης χαμηλής έντασης αφήνοντας την Τουρκία να ανοίξει τον χορό του τρελάδικου αν πραγματικά το επιθυμεί. Ας θυμηθούμε λίγο το “Rainbow Warrior” της Green Peace. Εκεί που θέλω να επιμείνω είναι στην μη αποδοχή της ψυχολογίας του ηττημένου. Δεν δώσαμε καμία μάχη που την χάσαμε ώστε να παραχωρήσουμε πράγματα. Δεν χρειάζεται να παραχωρήσουμε γιατί απλούστατα έχουμε υπεραρκετά μέσα για να απαντήσουμε οδυνηρά στις προκλήσεις. Απλά χρειάζεται να το εμπεδώσουμε και να έχουμε τις ανάλογες απαιτήσεις απ’ τους πολιτικούς μας. Αλλά και οι πολιτικοί μας για να λέμε την αλήθεια είναι με την «πλάτη στον τοίχο» γιατί θα πρέπει να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό τα πεπραγμένα τους. Ποιος είναι αυτός που θα μπορούσε να ανεχτεί υποχωρήσεις ενώ γνωρίζει ότι αυτό θα είναι το πολιτικό του τέλος μέσα στην πλήρη ανυποληψία; Ας είμαστε αισιόδοξοι άλλωστε εμείς δεν έχουμε και καμιά πρεμούρα για το τι θα κάνει η Τουρκία ως τον Δεκέμβριο. Και ας συνειδητοποιήσουμε το απλούστατο γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό είναι τελείως επουσιώδη θέματα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είτε λυθούν είτε δεν λυθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν βλέπουν θετικά την ένταξη ακριβώς λόγο του μεγέθους της Τουρκίας και των πόρων που απαιτεί αυτή. Άρα ας μην τρώμε το παραμύθι ότι ως τον Δεκέμβριο πρέπει να λήξουν τα ελληνοτουρκικά για να επιτευχθεί η ένταξη. Ακόμα και αν αύριο το πρωί λυνόταν όλα τα θέματα της νοτιοανατολικής άκρης της Ευρώπης η Τουρκία πάλι θα ήταν αδύνατο να ενταχθεί. Μόνο με πολιτική απόφαση πλήρους υποταγής του μορφώματος που λέγεται Ευρώπη στις ΗΠΑ θα γίνει η ένταξη. Αλλά αυτή η περίπτωση θα είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν το αποκλείω αλλά τότε θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..."Ποιος είναι αυτός που θα μπορούσε να ανεχτεί υποχωρήσεις ενώ γνωρίζει ότι αυτό θα είναι το πολιτικό του τέλος μέσα στην πλήρη ανυποληψία;"...
    Θα ήθελα να το πιστέψω αλλά υπάρχει προηγούμενο που σημαίνει ότι υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί. Αν υπάρχει ένας υπάρχουν κι άλλοι. Ένα όνομα θα πω: Pan-Kάlos...Μια χαρά είναι η πολιτική του καριέρα. Επικαλέστηκε τον Αίολο το '96 και όλα του πάνε πρίμα. Γιατί να μην αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους φερέλπιδες ριψάσπιδες
    IoΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελευθέριος Β.

    to rainbow warior ths green peace poy kolaei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δέν είναι μόνο ο Πάγκαλος που θα έπρεπε να είχε σβήσει πολιτικά, είναι και η Γιαννάκου που παρόλο που καταψηφίστηκε στις εκλογές, μπήκε πρώτη Ευρωβουλευτίνα. Και όσο έχει υγεία θα συνεχίζει εις ανώτερα...

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμπέρασμα. Όσο υποχωρείς και ενδίδεις τόσο συνεχίζεται η καριέρα σου...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.