17/7/09

Ξήλωσαν το μνημείο αγνοουμένων στη Λήδρας


Σε μια χρονική στιγμή όπου η μνήμηόλων γυρίζει πίσω 35 χρόνια, τις μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες της κυπριακής τραγωδίας, η ενέργεια των αρμοδίων να ξηλώσουν το σημείο αναφοράς σ’ εκείνους που αναζητούνται από το 1974, ήταν μια πράξη που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο λόγος για το σημείο που βρίσκεται στην οδό Λήδρας. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους ήταν πως υπήρχε ανάγκη να μετακινηθεί το μνημείο για τεχνικούς λόγους.
Ξήλωσαν το μνημείο αγνοουμένων στη Λήδρας
Τεχνικοί και όχι πολιτικοί οι λόγοι διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Σε μια χρονική στιγμή όπου η μνήμη όλων γυρίζει πίσω 35 χρόνια, τις μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες της κυπριακής τραγωδίας, η ενέργεια των αρμοδίων να ξηλώσουν το σημείο αναφοράς σ’ εκείνους που αναζητούνται από το 1974, ήταν μια πράξη που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο λόγος για το σημείο που βρίσκεται στην οδό Λήδρας. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους ήταν πως υπήρχε ανάγκη να μετακινηθεί το μνημείο για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, δεν εκφεύγει της μνήμης κανενός ότι την απομάκρυνση του είχε ζητήσει στο παρελθόν η τ/κυπριακή πλευρά. Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν χθες πως η όλη εξέλιξη δεν περιείχε καμιά πολιτική σκοπιμότητα. Χθες λίγο πριν το μεσημέρι εργάτες μετέβησαν στο τέρμα της οδού Λήδρας και άρχισαν να κατεβάζουν τις φωτογραφίες των αγνοουμένων από το χώρο όπου είχε δημιουργηθεί προκειμένου να υπενθυμίζει στους επισκέπτες μια από τις τραγικές πτυχές του 1974. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση και συνάμα ερωτηματικά όχι μόνο για την ενέργεια να ξηλωθεί το σημείο αναφοράς στους αγνοούμενους αλλά κυρίως για τη χρονική στιγμή που επιλέγηκε να γίνει αυτό.
Το όλο θέμα ηγέρθη πριν από αρκετό καιρό εξ αφορμής επιστολής που είχε σταλεί από την κλαδική των υπαλλήλων του τελωνείου μέσα από την οποία τονιζόταν το ακατάλληλο του κτιρίου μέσα στο οποίο στεγάζονταν μαζί με τους αστυνομικούς. Το Υπουργείο Εργασίας ως το αρμόδιο για την ασφάλεια των χώρων εργασίας αφού εξέτασε το συγκεκριμένο κτίριο το έκρινε ακατάλληλο και επικίνδυνο και εισηγήθηκε τη διεξαγωγή έργων. Μετά από σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπουργείων (Εξωτερικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης) αποφασίστηκε ότι ο μόνος προσφερόμενος χώρος για προσωρινή μετακίνηση των υπηρεσιών μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης του παλαιού κτηρίου στο τέρμα της Λήδρας ήταν το σημείο όπου βρισκόταν το μνημείο για τους αγνοούμενους. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, κυρίως νοτιότερα του σημείου όπου βρίσκεται σήμερα το σημείο ελέγχου, θα ερμηνευόταν διαφορετικά και θα έστελνε αρνητικά πολιτικά μηνύματα. Ακολούθησε συνεννόηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων προκειμένου να ζητηθεί η συγκατάθεσή της ώστε να ξηλωθεί το μνημείο για να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε στον “Φ” ότι δόθηκε η συγκατάθεση νοουμένου ότι θα τους παραχωρηθεί άλλος χώρος ώστε να τοποθετήσουν τις φωτογραφίες των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου υπήρξε από μέρους των εμπλεκομένων υπουργείων δέσμευση ότι θα τους δοθεί άλλος χώρος για να στήσουν προσωρινά το μνημείο τους.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μας ανέφεραν ότι οι φωτογραφίες θα φυλαχθούν και ότι η δέσμευση είναι πως μόλις ολοκληρωθούν τα έργα και οι υπηρεσίες επιστρέψουν στην προηγούμενη τους θέση τότε το μνημείο θα ξαναστηθεί. Πάντως από πλευράς συγγενών αγνοουμένων υπήρξε κατηγορηματική τοποθέτηση ότι σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να μην στηθεί εκ νέου το μνημείο τότε θα αντιδράσουν έντονα. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι η όλη ενέργεια ήταν καθαρά τεχνική και δεν υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Οι ίδιοι κύκλοι απέρριψαν κατηγορηματικά πως η μετακίνηση του μνημείου θα πρέπει να συνδεθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με απαιτήσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν το κατοχικό καθεστώς. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η απόφαση είχε ληφθεί πριν από ένα μήνα και όλοι ανέμεναν σχετική ενημέρωση από πλευράς του τμήματος δημοσίων έργων για το πότε θα ξεκινούσαν τα έργα. Αντί όμως οποιασδήποτε ειδοποίησης προσωπικό του τμήματος δημοσίων έργων μετέβηκε χθες στο τέρμα της οδού Λήδρας και άρχισε να ξηλώνει.
Θα μεταφερθούν εκεί προσωρινά αστυνομία- τελωνείο Εγινε με τη συγκατάθεση της Επιτροπής Αγνοουμένων
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Δηλαδη φοβηθηκαν τι θα πουν οι τουρκοι και οχι οι συμπολιτες τους?Δεν επρεπε ομως να τους δωσουν αδεια,μεγα σφαλμα,σιγα μην βρουν ακρη με τους πουλημενους,οι αγνοουμενοι ξανααγνοουνται...Ντροπη το λιγοτερο που μου βγαινει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φοβάμαι πως πρόκειται για φθηνές δικαιολογίες.Οπότε...Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πιστεύω οτι θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι Κύπριοι έχουν μνήμη, δεν θέλουν να ξεχάσουν και δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Τέτοιο μνημείο θα είχε αποκαθηλωθεί μόνο στο δικό μας θλιβερό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ κατεβάζουν την ελληνική σημαία και δεν παίζουν τον εθνικό ύμνο!στην Κύπρο επικρατεί ελληνοαλλεργία,αυτό σας κάνει εντύπωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πώς να αποκαλούμε πλέον το Χριστοφια; Νενεκόφια ή Καταστρόφια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμμ, το κείμενο είναι γραμμένο παραπλανητικά.

    Σε κάποια σημεία, το άρθρο μιλά για "σημείο αναφοράς". Σε άλλα, μιλά για "μνημείο".

    Στη πραγματικότητα, αυτό που υπήρχε ήταν ένα δωμάτιο, στο ισόγειο του πρώτου κτηρίου εκεί στην είσοδο προς τα κατεχόμενα, με φωτογραφίες και λίγα κείμενα για την εισβολή. Τίποτα ιδιαίτερα πλούσιο ή προσεγμένο.

    Ακριβώς χτες που πέρασα από εκεί, οι φωτογραφίες μετακινήθηκαν δίπλα. Δηλ., υπάρχουν ακόμα, γι' αυτό και μπόρεσε να τις φωτογραφίσει ο φωτογράφος της "σημερινής" --αν και, κατά τη συνήθεια των εφημερίδων, παρέλειψε να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο του.

    Στο δωμάτιο προστέθηκε μια ξύλινη επέκταση, και οι εργασίες συνεχίζονται --απομένει βάψιμο, παράθυρα, κεραμίδια, κλπ.

    Υποθέτω πως ο χώρος θα προορίζεται ως σημείο ελέγχου για τους εξερχόμενους, ενώ ακριβώς απέναντι είναι ένα άλλο δωμάτιο για έλεγχο των εισερχομένων.

    Σε λίγες μέρες θα ίδωμεν περισσότερα.

    Αλλά για το ότι πρέπει να υπάρχει εκεί ένα σημείο πληροφόρησης δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία. Για το ότι, τώρα, ένας χώρος που να προβάλλει την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη προσφυγοποίηση, θα έρχεται πολύ εύκολα και αναπόφευκτα σε άμεση σύγκρουση με τη κυρίαρχη πολιτική..., ε, ούτε και για αυτό βλέπω καμμιάν αμφιβολία.

    Από την άλλη..., ας μη λησμονούμε πως πρόκειται για ένα σημείο όπου μπαίνει κανείς στα κατεχόμενα. Ε, ναι, τα ερείπεια έχουν σκεπαστεί και μετά τα σημεία ελέγχου του κατοχικού καθεστώτος συναντά κανείς μαγαζιά και κέντρα αναψυχής. Παρ' όλην αυτή την εξωραϊσμένη εικόνα, όποιος μπαίνει στα κατεχόμενα και καταφέρνει να μη καταλάβει πως υπάρχει κατοχή..., ε, τι μπορεί να του πει κανείς πια;

    Με άλλα λόγια: η κυρίαρχη πολιτική δεν είναι απελευθερωτική. Αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με το ότι ο Χριστόφιας είναι αριστερός --ο Νίκος Ανανιάδης-Αναστασιάδης-πως-τον-λένε, που του κάνει αντιπολίτευση, δεν είναι αριστερός μα ήταν ο βασικός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανανά.

    Η κυρίαρχη πολιτική, λοιπόν, δεν είναι απελευθερωτική. Ας μη ξεχνούμε όμως πως κάποιοι θέλουν όχι να στήσουν απελευθερωτικό και αντικατοχικό κίνημα, μα να κάνουν αντιπολίτευση. Όπως βλέπετε, η αντιπολίτευση τους δεν παραμένει και πολύ πιστή στη πραγματικότητα.
    -.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.