20/7/09

"Στο στόμα του λύκου βρέθηκαν τελικά οι πενιχρές δυνάμεις των δύο λόχων".


Είναι πραγματικά τρομακτικά έντονος ο συγκλονισμός που νιώθει κανείς ακούγοντας ή διαβάζοντας τις αφηγήσεις στρατιωτών που επέζησαν από εκείνες τις σκληρές μάχες στις 6 - 8 Αυγούστου.
.
«Έκτη Αυγούστου,1974 ημέρα Τρίτη.Μια από τις μεγαλύτερες μάχες της εισβολής του 1974 ξεκίνησε από νωρίς στις τέσσερις και είκοσι το πρωί.Οι Τούρκοι είχαν τον έλεγχο της περιοχής ανατολικά του Καραβά,λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ήδη πυρπολημένο,Ξενοδοχείο «Ζέφυρος».Από ημέρες είχαν σχεδόν κυκλώσει τις δύο κωμοπόλεις,ελέγχοντας σχεδόν όλα τα υπερκείμενα υψώματα του Πενταδακτύλου.Τα πολεμικά πλοία των Τούρκων συμπλήρωσαν με τη σειρά τους τον ασφυκτικό κλοιό που είχε ήδη δημιουργηθεί στην περιοχή.

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πέταλο που σχημάτισαν οι δυνάμεις της 39ης Μεραρχίας του Αττίλα,βρισκόντουσαν από την Παρασκευή 2 Αυγούστου στην περιοχή Καραβά ο Δεύτερος Λόχος του 256 Τάγματος Πεζικού με επικεφαλής τον Ανθυπολοχαγό Σταύρο Μπιτσάκη από τα Χανιά της Κρήτης,και στην περιοχή Λαπήθου ο Πρώτος Λόχος με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Λουκά Καράλη.Πενήντα τρία άτομα ο ένας Λόχος και πενήντα έξι ο άλλος.Μαζί τους τέσσερα θωρακισμένα αρχαία Μάρμορ Χάρικτον με τον Ανθυπίλαρχο Χόπλαρο,ένα Λαντ Ρόβερ με το μοναδικό ΠΑΟ εκατό έξι χιλιοστών.

Δυτικά στη γραμμή Βασίλεια - Βαβυλά ο Τρίτος Λόχος με το Λοχαγό Ευτύχιο Σαλάτα και ο Ισχνός Λόχος βαρέων όπλων με τον Ανθυπολοχαγό Γιώργο Χατζηνικολάου από την Κατωκοπιά.Μαζί τους και μια διμοιρία της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Επίσης στην περιοχή βρισκόντουσαν μερικοί άνδρες της εκατοστής ενενηντακοστής Μοίρας Πυροβολικού που στρατοπέδευε στον Καραβά,καθώς επίσης και οι άνδρες του 70 Τάγματος Μηχανικού που τοποθετούσαν ναρκοπέδια στην περιοχή.

Στο στόμα του λύκου βρέθηκαν τελικά οι πενιχρές δυνάμεις των δύο λόχων.Γύρω στα εκατό παλλικάρια με τον αρχαίο οπλισμό των μαρτινιών, των Στεν,και των Μπρεν,κράτησαν στα ανατολικά και στα νότια κράσπεδα του Καραβά και της Λαπήθου την πρώτη επίθεση της 39ης Μεραρχίας του Αττίλα εκείνο το πρωί της Τρίτης,6 Αυγούστου.

Πλήρωσαν με πολλούς νεκρούς κάθε τους βήμα οι Τούρκοι εισβολείς.Οι λιγοστοί μαχητές αντιστάθηκαν με τα πενιχρά τους μέσα προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στην επίθεση των Τούρκων.

Μια ολόκληρη μονάδα Τούρκων πεζοναυτών,εξολόθρευσε στις πλαγιές του Πενταδακτύλου ο Λόχος του Ευτύχιου Σαλάτα και οι όλμοι του Ανθυπολοχαγού Χατζηνικολάου.Τα παλλικάρια του Μπιτσάκη γονάτισαν τους Τούρκους πεζικάριους μέσα στις λεμονιές στην είσοδο του Καραβά.Το μοναδικό ΠΑΟ της ομάδας,κατάφερε να καθηλώσει την πομπή των Τουρκικών αρμάτων καταστρέφοντας το επικεφαλήςάρμα στην περιοχή του κέντρου «Churchill» στον Καραβά.

Στις 11:45 οι δύο Λόχοι του 256 ΤΠΖ διατάσσονται να υποχωρήσουν και να εγκατασταθούν στη γραμμή Βασίλειας – Βαβυλά.Όμως οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να κάνουν απόβαση στην περιοχή της Αϊρκώτισσας στη Λάπηθο και αφού είχαν ήδη κρυφτεί στις καλαμιές που υπήρχαν στην περιοχή έστησαν φονική ενέδρα στους μαχητές του256 ΤΠΖ που υποχωρούσαν.

Σκληρός ο απολογισμός για το 256 ΤΠΖ.Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες του νεκροί ή αγνοούμενοι. Ο Ανθυπολοχαγός Μπιτσάκης νεκρός στην Αϊρκώτισσα,ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Κωνσταντίνος Κεντώνης από τη Μόρφου νεκρός στον Καραβά,ο Ανθυπολοχαγός Γιώργος Χατζηνικολάου από την Κατωκοπιάχάνεται με τα 13 παλλικάρια του στην ενέδρα της Αϊρκώτισσας.Οι Ανθυπολοχαγοί Ανδρέας Λοϊζίδης και Θεόδωρος Χαραλάμπους χαμένοι στη Λάπηθο μαζί με τους συμπολεμιστές τους.Και κοντά σ΄ αυτά αγνοούμενοι επίσης 26 στρατιώτες του 70 Τάγματος Μηχανικού και μια ομάδα του 286 Μ.ΤΠΖ που βρισκόταν στην περιοχή.
karavas.org.cy

2 σχόλια:

  1. Κακώς κατηγορούνται τα φουκαριάρικα τα BREN, ήσαν ευθύβολα και δεν πάθαιναν εύκολα εμπλοκές ούτε υπερθεμαίνονταν πολύ εύκολα όπως τα BAR.

    Τα Enfield ήσαν πολύ παλαιά και αργά, τα M1 των Τούρκων ήσαν πολύ καλλίτερα.

    Η μάχη δεν χάθηκε στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στο πολιτικό.

    Η μάχη προδόθηκε!

    Κρίμα στους γενναίους Έλληνες μαχητές της Κύπρου που πάλαιψαν σαν θηρία!

    Κρίμα στους σημερινούς Έλληνες που θα πάνε σαν τα τραγιά στην σφαγή!

    Διότι, κακά είναι τα ψέματα, η πολιτική των σημερινών "μας" ηγετίσκων οδηγεί στην ήττα ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δικιο, να ανοίξει επιτέλους αυτός ο φάκελος της Κύπρου, και μην μου πείτε κύριε Καλεντερίδη να προσέξουμε, να μην μιλάμε για προδοσίες γιατί και εγω το '74 υπηρετουσα σε επιτελικό γραφείο και είχα ακούσει πολλά απο Δημοκρατικούς και μη Δημοκρατικούς Αξιωματικούς.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.