16/7/09

«Χρόνια μακριά» το Ιράν από τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικής βόμβας, λέει το Βερολίνο

Πρόσκληση στο Ιράν για διάλογο απήυθυνε εκ νέου η Χίλαρι Κλίντον

Αναιρεί δημοσίευμα
Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND θεωρεί ότι το Ιράν βρίσκεται αρκετά χρόνια ακόμα μακριά από τη δυνατότητα κατασκευής και δοκιμής πυρηνικής βόμβας. Νωρίτερα, το περιοδικό Stern ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι, σύμφωνα με την BND, η Τεχεράνη θα έχει αυτή τη δυνατότητα εντός έξι μηνών.
Στο δημοσίευμά του, το περιοδικό ανέφερε ότι αξιωματούχοι της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει προχωρήσει στον εμπλουτισμό επαρκούς ποσότητας ουρανίου για να μπορεί σύντομα να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα και να πραγματοποιήσει υπόγειες δοκιμές, παρόμοιες με αυτές που έκανε η Βόρεια Κορέα.
«Αν το επιθυμούσαν, θα μπορούσαν εντός έξι μηνών να προκαλέσουν την έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου», επισήμανε στο περιοδικό αξιωματικός της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Στη συνέχεια, ωστόσο, εκπρόσωπος της BND ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται αρκετά χρόνια μακριά από αυτή τη δυνατότητα, αναφέροντας ότι υπό ιδανικές συνθήκες το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σε λιγότερο από πέντε χρόνια.
Τόνισε πάντως ότι σχετικά με το θέμα επικρατεί αβεβαιότητα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ιράν να μπορεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και νωρίτερα.
Ορισμένοι ξένοι αναλυτές δηλώνουν ότι το Ιράν μπορεί να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του απαιτούμενου υλικού για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά οι περισσότεροι σημειώνουν ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί ένα με δύο χρόνια λόγω τεχνικών και πολιτικών εμποδίων.
Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 θα συνέλθουν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Έτοιμες για διάλογο οι ΗΠΑ»
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επαναλαμβάνει την πρόσκλησή των ΗΠΑ για διάλογο με την Τεχεράνη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η επιλογή δεν θα ισχύει «επ' αόριστον».
«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με το Ιράν, αλλά ο χρόνος για να περάσουμε στην πράξη έχει έλθει» αναμένεται να δηλώσει η Χ.Κλίντον σε ομιλία που θα δώσει εντός της ημέρας.
«Η ευκαιρία δε θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοιχτή επ' αόριστον» προσθέτει η Χ.Κλίντον, σημειώνοντας ότι δεν έχει «αυταπάτες» για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός άμεσου διαλόγου με την Τεχεράνη.
«Αλλά πρέπει να καταλάβουμε την σημασία της προσπάθειας για ένα διάλογο με το Ιράν και να προσφέρουμε στους ηγέτες του μία ξεκάθαρη επιλογή: ή θα γίνουν υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας ή θα συνεχίσουν το δρόμο της απομόνωσης» αναφέρει στην ομιλία της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.