23/7/09

Στήνουν παιγνίδι Σουηδοί-Άγγλοι


Στήνεται παιχνίδι εντός της ΕΕ από Σουηδούς και Βρετανούς, γι' απαλλαγή των ευθυνών της Τουρκίας και του Ταλάτ, καθώς και για την άσκηση πιέσεων επί του Προέδρου Χριστόφια, και δημιουργία κλίματος για να επιρριφθούν ευθύνες στους ώμους της ε/κ πλευράς και κατ' επέκταση του Προέδρου Χριστόφια, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό ώς τον Δεκέμβριο.

Ετοιμάζονται να ρίξουν ευθύνες στον Χριστόφια
Τρεις κύριοι στόχοι προωθούνται από τη Σουηδική Προεδρία, με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας

ΒΡΕΤΑΝΟΙ
Θέλουν «ζωντανό» τον Ταλάτ

Βρυξέλλες
Στήνεται παιχνίδι εντός της ΕΕ από Σουηδούς και Βρετανούς, γι' απαλλαγή των ευθυνών της Τουρκίας και του Ταλάτ, καθώς και για την άσκηση πιέσεων επί του Προέδρου Χριστόφια, και δημιουργία κλίματος για να επιρριφθούν ευθύνες στους ώμους της ε/κ πλευράς και κατ' επέκταση του Προέδρου Χριστόφια, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό ώς τον Δεκέμβριο.

Στόχοι
Σαφής είναι, πλέον, η πρόθεση της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ να αντισταθμίσει τις τουρκικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, στη λογική της εφαρμογής του «απευθείας εμπορίου». Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ επιβεβαίωσε προχθές στις Βρυξέλλες, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις προθέσεις της χώρας του, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ. Προθέσεις οι οποίες ήταν καταγραμμένες προ καιρού, εδώ και δυο τουλάχιστον μήνες. Η σουηδική πολική λαμβάνει υπόψη την τουρκική στοχοθεσία, η οποία είχε συζητηθεί μεταξύ του κ. Μπιλντ και του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, και κωδικοποιείται ως εξής:
1. Σύνδεση των τουρκικών υποχρεώσεων με το «απευθείας εμπόριο».
2) Αθώωση της Τουρκίας, εφόσον η ευθύνη βαραίνει τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων.
3) Δημιουργία κλίματος και στήριξης του ισχυρισμού ότι η Τουρκία και οι Τ/κ θέλουν λύση ώς το τέλος του έτους, και ότι πρόκειται για στόχο εφικτό. Με τη φόρμουλα επιδιώκεται αφενός η άσκηση πιέσεων επί της ε/κ πλευράς, αφετέρου η δημιουργία της εικόνας ότι την ευθύνη για πιθανή αδυναμία εξεύρεσης λύσης την έχουν οι Ε/κ.

Οι «εκλογές»
Οι στόχοι αυτοί προωθούνται ήδη από τη Σουηδική Προεδρία και απώτερος σκοπός είναι η αθώωση της Τουρκίας εντός της ΕΕ τον Δεκέμβριο και η ταυτόχρονη στήριξη του κ. Ταλάτ, ο οποίος δεν πρέπει, κατά τους Βρετανούς, να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης από αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Κυρίως οι Βρετανοί επιδιώκουν να διευκολύνουν τον κ. Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» τον Απρίλιο του 2010. Τα πράγματα είναι, ήδη, δύσκολα για τον κ. Ταλάτ, ο οποίος πλήρωσε το κόστος των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος. Συνεπώς, εάν επωμιστεί και το κόστος της αδυναμίας λύσης του Κυπριακού, θα είναι εύκολη η νίκη του Ντερβίς Έρογλου. Οι Βρετανοί, πάντως, θεωρούν πιο βολικό τον κ. Ταλάτ, καθότι μπορεί να διατυπώνει με πιο διπλωματικό πολιτικό λόγο τις τουρκικές αξιώσεις.
σημερινη 23/07/2009 ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ skal, δέχομαι αυτά που μου έγραψες σε κάποια άλλη ανάρτηση (για την "ήττα" των Τούρκων στο κουρδικό), με κάποια όμως μικρή επιφύλαξη.

    Και η επιφύλαξη μου βρίσκεται εδώ, σε αυτήν την ανάρτηση.

    Θα μου επιστρέψεις να φοβάμαι ότι τα δυο θέματα, πιθανόν να συνδέονται.

    ΥΓ. ο φόβος μου δεν προκαλείται από την στάση Αγγλων, Σουηδών, Τούρκων, ή USAανων, αλλά στην δικιά μας απάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gregoire δέν εἶναι θέμα ἀπάθειας, εἶναι θέμα στρατηγικῆς. Ξέρεις πόσο δύσκολο εἶναι ὅλη μέρα, κάθε μέρα νά μή κάνεις τίποτα; Οἱ τεμπέληδες, οἱ ἀνίκανοι, οἱ ἀγύρτες, οἱ λεχλέδες καί λοιποί ἔχουν ἀναγάγει τό τίποτα σέ ὑπέρτατο τίποτα. Ἐφόσον ἀπό τήν ἄλλη μεριά τοῦ Αἰγαίου ἔχουμε κάποιους πού κάνουν κάτι. Λογικό εἶναι νά ἔχουμε πρόβλημα. Ἡ Ντόρα δέν ἀνήκει σέ καμμιά ἀπό τίς παραπάνω κατηγορίες, εἶναι Τουρκάλα.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Ντόρα τουρκαλα ο Γιωργακης αμερικανος. Αντε να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.