23/7/09

Ο Γιώργος Μελισσανίδης επενδύει σε αγορές πλοίων


Του Κώστα Νάνου
Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η διεθνής κρίση στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων, εκμεταλλεύεται στο έπακρον η Aegean Shipping, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, ο 29χρονος Γιώργος Μελισσανίδης παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη αναλάβει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του ναυτιλιακού ομίλου Aegean. Βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Aegean Shipping που ανήκει στον όμιλο Aegean. Μια ναυτιλιακή εταιρεία με σημαντική, αν μη τι άλλο παρουσία, στην αγορά των τάνκερ που διαθέτει ένα στόλο 11 δεξαμενόπλοιων.
Με τις αξίες των secondhand πλοίων να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οι έχοντες κεφαλαιακή ρευστότητα εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που «γεννά» η κρίση στη ναυτιλία.
Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η Aegean Shipping του Γιώργου Μελισσανίδη, η οποία σε διάστημα ενός σχεδόν μήνα εμφάνισε ιδιαίτερη κινητικότητα, αποκτώντας δύο διπλού τοιχώματος δεξαμενόπλοια έναντι 51 εκατ. δολαρίων.
Προ ημερών στο στόλο της Aegean Shipping προστέθηκε το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου Fairway Express, χωρητικότητας 45.737 τόνων που ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 2004. Το πλοίο αγοράστηκε έναντι 25,5 εκατ. δολαρίων.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Μελισσανίδη είχε «χτυπήσει» και πάλι στην αγορά των αγορά των secondhand πλοίων, αγοράζοντας με το ίδιο τίμημα ένα αντίστοιχο δεξαμενόπλοιο που μετονομάστηκε σε “Jenny”. Μάλιστα, ενώ το πλοίο ήταν εγγεγραμμένο σε ξένο νηολόγιο, η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να υψώσει την ελληνική σημαία.
Η Aegean Shipping αποτελεί θυγατρική του ομίλου Aegean που κυριολεκτικά γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια με τον ετήσιο τζίρο της να ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια.
Ναυαρχίδα του ομίλου η Aegean Marine Petroleum με 14 σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων ανά τον κόσμο, που διαθέτει τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο ανεφοδιαστικών δεξαμενόπλοιων διπλού τοιχώματος και ακολουθεί η Aegean Oil με 550 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα.
capital

11 σχόλια:

  1. Τώρα θα καταλάβουν πολλοί τι ρόλο παίζει το blog σας: Πατριωτικές ειδησούλες με απώτερο σκοπό να προβάλλονται οι οικονομικέες δραστηριότητες του πετρελαιά Μελισσανίδη, που είναι ο βασικός χρηματοδότης του Καλεντερίδη. Σάββα, σε καταλάβαμε: "Ετσι χοντραίνω κι εγώ", λέμε στο χωριό μου, ό εστί μεθερμηνευόμενον "έτσι γίνομαι κι εγώ πατριώτης". Να μας πείς πότε θα ξαναστείλει ο Μελισσανίδης το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να κάνει ταξιδάκια ο πρώην υπολοχαγός του Τουρκικού Στρατού Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, που το παίζει πνευματικός ηγέτης του Γένους (των Ρωμηών, εννοείται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    άσχετα με το που το πας, εγώ πρέπει να απαντήσω.
    Πρώτα απ' όλα, η είδηση δημοσιεύθηκε στο http://www.capital.gr/Articles.asp?id=781301 και εγώ την αναδημοσιεύω.
    Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί στο ιστολόγιο χιλιάδες αναρτήσεις και είναι η μόνη που αναφέρεται στις επιχειρήσεις του Μελισσανίδη, ο οποίος είναι εργοδότης και όχι χρηματοδότης μου, όπως λες.
    Το ιστολόγιο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ είναι δικό μου, όπως δική μου είναι η εταιρεία ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.
    Από την Άνοιξη του 2009 στο ιστολόγιο συμμετέχουν ως συνδιαχειριστές άλλοι τρεις φίλοι και ο καθένας από εμάς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής των αναρτήσεων, ενώ την νομική ευθύνη φέρω αποκλειστικά εγώ.
    Όσον αφορά το δημοσίευμα για τον Μελισσανίδη, είναι δική μου επιλογή και θα έλεγα είναι τιμή και για το ιστολόγιο που φιλοξενεί ένα άρθρο για έναν νέο έλληνα επιχειρηματία, που συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία με 4 δισεκατομμύρια δολάρια συνάλαγμα που φέρνει κάθε χρόνο απο δουλειές που κάνει στο εξωτερικό.
    Να θυμίσω στους φίλους του ιστολόγίου ότι ο Μελισσανίδης επέλεξε την ελληνική σημαία για το δεξαμενόπλοιο που αγόρασε πρόσφατα, ενώ θα μπορούσε να πάει αλλού, εκεί που οι φόροι είναι λιγότεροι.
    Όσο για τον Πατριάρχη, κράτα την άποψή σου και άσε τους άλλους να έχουν τη δική τους.
    Εγώ έχω απλά να υπενθυμίσω στους φίλους του ιστολογίου ότι ο φάκελος που είχε η μυστικιστική-φασιστική-τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν παραφουσκωμένος, με σχέδια για τη δολοφονία του και με εναντίον του καμπάνιες στην Τουρκία και το εξωτερικό.
    Όσο για πως επιλέγει ο καθένας να γίνει πατριώτης, αυτό αποτελεί ελεύθερη επιλογή του καθενός.
    Άλλος παλεύει καθαρά και επώνυμα και άλλος σέρνεται στους υπονόμους της ανωνυμίας, της αθλιότητας και της βλακείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντί άλλης απάντησης εγώ έχω να πω τα εξής:
    Τα τρολ* θα είναι πάντα τρολ*. Ότι κι αν κάνει κανείς ότι κι αν πει κανείς αυτά θα προσπαθούν να κάνουν αυτό που τους επιβάλλει η φύση τους. Μην ταΐζετε τα τρολ*. Αφήστε τα στην δυστυχία τους.-

    Ελευθέριος Β.

    * Όπου τρολ θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει το ελληνικότατο και περιγραφικότατο «καλικάντζαρος»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 2:36 δεν τα ξερω όλα αυτά που κατηγορείς τον κ. Σάββα αλλά εφόσον λες ότι έτσι είναι γιατί δεν βγαίνεις επώνυμα να τα πεις με αποδείξεις...Δλδ εγώ στο δικό μου μπλογκ αν ανεβάσω αναδημοσιεύσεις της σέχτα πάει να πει ότι έχω γιάφκα;Εγώ απλά αναρωτιέμαι γιατί ενοχλεί τόσο πολύ ο κ. Σάββας και μου κάνει εντύπωση πως όσοι γνωρίζουν την νοοτροποία των Ελλήνων δεν σκέφτονται ότι όσο τον χτυπάτε τόσο θα αυξάνονται αυτοί που τον στηρίζουν..Λάθος τακτική ακολουθείται στο θέμα Καλεντερίδη...
    Χριστίνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμοι και τρωκτικά σαν κι αυτόν φίλε Σάββα και όλοι όσοι γράφετε και συμμετέχετε στο Blog, υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλοί.
    Βλέποντας λοιπόν ότι όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι συμμετέχουν, ασχολούνται, γράφουν και ψάχνονται τέτοια τρωκτικά θα κάνουν την εμφάνιση τους όλο και συχνότερα στα διάφορα πατριωτικά blog, πάντα καλλυμένοι με το μανδύα της ανωνυμίας.
    Ενα έχω να σας πω φίλοι μου. Μην τσιμπάτε και και μην δείχνετε κανένα ενδιαφέρον για όλους αυτούς.
    ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝ.
    Και φίλε μου ανώνυμε, αφού καταλαβαίνεις τι ρόλο παίζει το blog, γιατί λες ανάρτησε το δικό σου σχόλιο και δεν το "εξαφάνισε" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανωνυμε 2.36.Και φυσικα εχεις το δικαιωμα να λες οτι θελεις και οπου το θελεις,εμεις οι αλλοι κρινουμε και αξιολογουμε.Ειναι ακρως υπερηφανο για Ελληνες να μαθαινουν ειδησεις για την προοδο ενος ανθρωπου που ξεκινησε απο χαμηλα για να γινει ενας πανισχυρος επιχειρηματιας,στηριζομενος στο μυαλο και την εργατικοτητα του,δινοντας δουλεια σε Ελληνοπουλα και υψωνοντας την Ελληνικη σημαια στα πλοια του σε αντιθεση με πολλους αλλους που μονο τα τσεπωνουν απο το υστερημα των Ελληνων και την κανουν στο εξωτερικο μεταφεροντας ακομη και τα γραφεια τους για να μην αφησουν δραχμη στον τοπο.Αφηνουμε να μας καθοριζουν τις τυχες των παιδιων μας,ανικανοι πολιτικοι που ακομα και ο τελευταιος Ελληνας επιχειρηματιας δεν θα τους προσελαμβανε ουτε για να του φερνουν καφε και καταφερομαστε εναντιον αυτοδημιουργητων επιχειρηματιων.Αν δεν υπηρχε η ναυτιλια,θα ειμαστε πολλα χρονια πριν γιουσουφακια των τουρκων,γιατι πρεπει να μαθεις οτι πριν το ευρω,τα οπλικα συστηματα της πατριδας μας πληρωνοντουσαν σε δολλαρια και μαλιστα σκληρα.Δολλαρια που μονο η ΝΑΥΤΙΛΙΑ και ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ εφερναν και οχι οι καφετεριες και τα σουβλατζιδικα.Νοιωθω πολυ υπερηφανος που με την ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗ μου ενασχοληση με την θαλασσα,εβαλα και εγω ενα μικρο λιθαρακι σ'αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΛΝΤ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο ΡΙΚ ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα προς τη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών Κάρλ Μπίλντ, ο οποίος επιχείρησε να εξισώσει την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή με το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών στην Κύπρο το 1974 και την απόρριψη το 2004 του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κύριος Στεφάνου είπε ότι έγιναν πολλές δηλώσεις, που έχουν ενοχλήσει. Αναφέρθηκε στο θέμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι ο κύριος Μπίλντ εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι το θέμα αυτό μπορεί να ειδωθεί υπό το πρίσμα σειράς άλλων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν το εμπόριο. Πρόκειται, είπε ο εκπρόσωπος, για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα ως τιμωρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κύριος Στεφάνου χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντιφατική την πολιτική αυτή και τόνισε ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τυγχάνει της αλληλεγγύης των κρατών μελών και η ετυμηγορία του λαού της να γίνεται σεβαστή. Οι αντιδράσεις της Λευκωσίας, είπε ο κύριος Στεφάνου, στόχο έχουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, αλλά και να τονίσουν την αποφασιστικότητά της να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
    ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΧΛΕΙ..ΑΡΑ ΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ....ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως είπε και ο Αϊνστάιν: Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...

    Σάββα αγνόησέ τους, άσε τους να ζουν στη μιζέρια τους.

    Ελευθέριε Β. πολύ εύστοχο το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδη διαπιστωσα οτι η μεγιστη πλειοψηφια σχολιασε θετικα το μεγααααλο εργο του κ.Σαββα,τον προκαλω να απαντησει,ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.Λοιπον κ. Σαββα αληθευει η'οχι οτι σε συμμαθητη σου Διοικητη Κλιμακιου της ΕΥΠ σε νησι του Ανατολικου Αιγαιου που την "επεσε" σε γυναικα συναδελφου του-σου(πρωην),ανικανου που τελικα για τον λογο αυτο εκδιωχθηκε απο την Υπηρεσια(ανικανοτητα)με τα αρχικα ΠΑ Η'ΑΠ, γνωριζεις εσυ,εδινες "πληροφοριες"για να "σταθει"στην ΕΥΠ?ΝΑΙ Η' ΟΧΙ?Αυτα προς το παρον.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 27 Ιούλιος 2009 6:44 μμ
    από το Μάιο του 1999 έχω φύγει από την υπηρεσία και έκτοτ δεν έχω καμία απολύτως σχέση και ανάμειξη σε οτιδήποτε γίνεται εκεί.
    Δεν καταλαβαίνω τί λες.
    Ψάξε, ρώτα καλύτερα και μετά αν θέλει επενέρχεσαι.
    Σε παραπληροφόρησαν.
    Επαναλαμβάνω, από το Μάιο του 1999 μέχρι σήμερα, δεν έχω καμία σχέση με την υπηρεσία. Μην κουράζεσαι άδικα.
    Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι η κριτική μας θα πρέπει να γίνται σε ό,τι γράφει, λέει ή πράττει κάποιος και όχι σε ότι διαδίδεται ως φήμη ή ως πληροφορία.
    Αν έχεις να κάνεις κριτική για το ιστολόγιο, κάντην, είναι ευπρόσδεκτη.
    Αν έχεις να κάνεις κριτική για τη στάση μου στην υππόθεση Οτζαλάν, κάντην, είναι ευπρόσδεκτη.
    Αν έχεις να κάνεις κριτική στη δημόσια παρουσία μου, στο δημόσιο λόγο μου, κάντην, είναι ευπρόσδεκτη.
    Τί ανακατεύουμε γυναίκες συναδέλφων και τέτοια πράγματα, με τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχω καμία απολύτως σχέση.
    Ενδιαφέρουν αυτά το ισολόγιο και όσους μας διαβάζουν;
    Δεν σε καταλαβαίνω ειλικρινά.
    Γίνε πιο σαφής και θα σου απαντήσω ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.