3/7/09

Επίθεση στην κοιλάδα του οπίου


Τουλάχιστον 4.500 Αμερικανοί πεζοναύτες υποστηριζόμενοι από αέρος ξεκίνησαν χθες την αυγή μεγάλη επίθεση σε βάσεις των Ταλιμπάν στο Νότιο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Χατζάρ», σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους αντάρτες από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες οπίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου.

Δεκάδες ελικόπτερα προερχόμενα από διάφορες βάσεις του Αφγανιστάν αποβίβασαν στρατιώτες στην κοιλάδα, στη μεγαλύτερη αερομεταφορά Αμερικανών πεζοναυτών μετά τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Η επιχείρηση «Χτύπημα σπαθιού» στην κοιλάδα του ποταμού Χελμάντ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, βάσει του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του Μπαράκ Ομπάμα, επειδή στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες οπίου που αποφέρουν μεγάλα έσοδα στους Ταλιμπάν. Την ώρα που ξεκινούσε η επιχείρηση «Χατζάρ» ένας Αμερικανός στρατιώτης από βάση στο Ανατολικό Αφγανιστάν εξαφανίστηκε και οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για απαγωγή.

Οι καιρικές συνθήκες
Οι αντάρτες σε πρώτη φάση επέλεξαν να αποσυρθούν και να μη δώσουν μάχες με τους στρατιώτες, οι οποίοι όμως θα συναντήσουν μεγάλα προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών- η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς και ήδη δύο αναφέρθηκε ότι έπαθαν ηλίαση. Η πρώτη, ιδιαίτερα επιθετική, φάση της επιχείρησης προβλέπεται να διαρκέσει 36 ώρες. «Η διαφορά της επιχείρησης “Χατζάρ” από τις προηγούμενες», δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων ταξίαρχος Νίκολσον, «είναι το μεγάλο μέγεθος των στρατευμάτων και η ταχύτητα με την οποία μετακινούνται». Οι Αμερικανοί στρατιώτες πρόκειται να παραμείνουν στις καθορισμένες περιοχές μέχρις ότου γίνει δυνατή η μεταβίβαση του ελέγχου τους στις αφγανικές δυνάμεις. Από το 2001 και μετά, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας Χελμάντ.

Μετά και τις νέες ενισχύσεις που αποφάσισε να στείλει στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος Ομπάμα ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα φθάνει τους 21.000. Οι Ταλιμπάν δεν αναμένεται να παραδώσουν εύκολα τον έλεγχο μιας περιοχής που αποτελεί γι΄ αυτούς χρυσωρυχείο, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δεν πρόκειται και να δώσουν ανοιχτές μάχες. Όπως διευκρίνισε ο ταξίαρχος Νίκολσον, «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ειδικές ομάδες που θα καθαρίζουν τους δρόμους από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Ταλιμπάν». Παράλληλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα διατεθούν για την παρακολούθηση των περιοχών όπου διεξάγεται η επιχείρηση.

Επικίνδυνη ζώνη
Η κοιλάδα Χελμάντ είναι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Αφγανιστάν και αρχικά είχαν αποσταλεί Βρετανοί στρατιώτες οι οποίοι, όπως διηγούνται, σπανίως έβλεπαν καθαρά τους Ταλιμπάν να επιτίθενται. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς- μερικοί από τους οποίους κατασκευάζονται με λιπάσματα που μοιράζονται στους Αφγανούς αγρότες, προκειμένου να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια οπίου.


«Ψυχροπολεμικές προσεγγίσεις, τέλος»

ΤΗΝ ΩΡΑ που το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι η ανεργία έφθασε στο 9,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, ο πρόεδρος Ομπάμα έδινε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Ρress. «Δεν έχω συμβιβαστεί με την ιδέα να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα μέσα σε έναν χρόνο», είπε ο Ομπάμα, «καθώς μια τέτοια προοπτική θα οδηγήσει σε έναν έντονο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στην ήδη ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει συνταγή πιθανής καταστροφής».

Όσον αφορά το θέμα του Αφγανιστάν, διευκρίνισε ότι θα επανεξετάσει πιθανή ανάγκη αποστολής και άλλων αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο. Στην ερώτηση πώς ορίζει την επιτυχία στο Αφγανιστάν, ο Ομπάμα απάντησε ότι κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι να εμποδίσουν την Αλ Κάιντα να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο οποίο θα μπορεί να εκπαιδεύει μαχητές και απ΄ όπου θα εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων της. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βοηθήσει τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία και να διευκολύνει το γειτονικό Πακιστάν να προστατεύσει τα σύνορά του από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν ως κάποιον που «ακόμα βρίσκεται με το ένα πόδι στους παλιούς τρόπους διακυβέρνησης και με το άλλο πόδι στους καινούργιους».

Τόνισε ότι ένας λόγος για τον οποίο θα συναντηθεί με τον Πούτιν και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, είναι επειδή θέλει να μάθει ο Πούτιν ότι «οι παλιές ψυχροπολεμικές προσεγγίσεις» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ «είναι ξεπερασμένες».

ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Σοβαρολογεί ο ηλιοκαμμένος !
    Μιλάει για ψυχροπολεμικές προσεγγίσεις ενώ του στήνει πυραύλους στην κεντρική Ευρώπη,τους πρτοκαλί στην Ουκρανία,τον Σακασβίλι στη Γεωργία,εξευτελίζει την τιμή του βαρελιού πετρελαίου για μείωση των εισροών συναλλάγματος στο Ρωσσικό κράτος κλπ
    Θα σε κάνει στιφάδο ο κοντός κυρ Χουσείν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου θυμιζουν ντουεττο σε συναυλια.Μια τραγουδαει ο ενας,μια τραγουδαει ο αλλος.Στην ιδια ορχηστρα παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.