3/7/09

Kοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία για Αφγανιστάν. Μέσω ρωσικού εδάφους ο ανεφοδιασμός των Αμερικανών

ΜΟΣΧΑ. Eνα βήμα πριν από τη συμφωνία για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από το έδαφος της Ρωσίας φέρονται να βρίσκονται Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, υποστήριζαν χθες ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Μόσχα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ροϊτερς, Ασ. Πρες
Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει ανάψει «πράσινο φως» μόνο για τη μεταφορά μη θανατηφόρων εφοδίων προς το Αφγανιστάν, φέρεται διατεθειμένη να αποδεχτεί το αίτημα του προέδρου Ομπάμα, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία της αμερικανικής προσπάθειας για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν θα ενισχύσει τις πιθανότητες εξάπλωσης της ισλαμικής εξέγερσης στα σύνορά της. Θεωρείται δεδομένο ότι οι Αμερικανοί θα παράσχουν συγκεκριμένα οικονομικά και όχι μόνο ανταλλάγματα στη Μόσχα, πλην όμως, οι λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα γνωστές.

Παράλληλα ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας μπορεί να επιτελέσει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του σχεδίου Ομπάμα για το Αφγανιστάν, δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν χθες δυσφορία για τη «πενιχρή» συμμετοχή των Ευρωπαίων στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ασιατικής χώρας.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ιβο Ντάαλντερ, είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να καλύψει τα 13 από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, αλλά τα υπόλοιπα πρέπει να δοθούν από τις Βρυξέλλες. «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, αλλά οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν περισσότερα», δήλωσε ο κ. Ντάαλντερ. «Θα διαθέσουμε φέτος 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και άλλα 7,5 του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος. «Συνολικά απαιτούνται 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συντήρησή του ετησίως», εξήγησε ο κ. Ντάαλντερ. «Αν οι Ευρωπαίοι δεν καλύψουν τη διαφορά τότε η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ικανής αφγανικής δύναμης θα κινδυνεύσει με αποτυχία», κατέληξε ο ίδιος.

Δηλώσεις του Κράντοκ

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο απερχόμενος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Κράντοκ, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την κοινή γνώμη των κρατών που εκπροσωπούν προκειμένου να μην εμπλακούν στο Αφγανιστάν. «Διεξάγεται μια συζήτηση στην Ευρώπη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με γνώμονα δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για το ζήτημα», τόνισε ο στρατηγός Κράντοκ. «Δυστυχώς, η νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν υπόκειται σε πάρα πολλούς περιορισμούς», συμπλήρωσε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Ελληνική σημαία γιατί δεν υπάρχει σ'αυτόν τον χάρτη;Γιατί μας έχουν τόσο χεσμένους οι σύμμαχοι μας;Με τόσο καλούς σφουγγοκωλάριους-τσανακογλύφτες πολιτικούς που διαθέτουμε, έπρεπε τουλάχιστον η σημαία μας να υπάρχει.Απαράδεκτον!Θα διαμαρτυρηθώ στο ΥΠΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπηρετούν Έλληνες εκεί; Έστω και ένας μόνο να ήταν θα έπρεπε να αναφέρεται. Αλλά τι να πει κανείς όταν στις τελετές για την απόβαση στην Νορμανδία ή στις μάχες της ερήμου δεν αναφερόταν πουθενά η Ελληνική συμμετοχή, ούτε καν ότι είμασταν με την πλευρά των νικητών του Β'ΠΠ και τα τελευταία χρόνια μόνο έγιναν ενέργειες να αποκατασταθεί η αδικία και να αναφέρεται και η Ελλάδα, αναγράφηκε το όνομα της χώρας στις αναμνηστικές πλάκες 50τόσα χρόνια μετά και κυματίζει και η σημαία της μεταξύ των άλλων χωρών... Ώρες είναι με την φόρα που έχουν πάρει οι Τούρκοι να βλέπουμε Τούρκικες σημαίες στο Τομπρούκ ή στην Νορμανδία ή στο Ρίμινι και με την αντιφόρα που έχουμε εμείς να μην βλέπουμε Ελληνικές...όλα τα περιμένω...και δεν είναι σχήμα λόγου, έχει φοβηθεί το μάτι μου τις πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπετε τι ωραία τα έχουν σχεδιάσει οι Σιωνιστές. Όλα τα κράτη πολεμούν υπέρ του ισραήλ και αυτοί δε στείλαν ούτε ένα φαντάρο.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως,η καταρα της φυλης μας βλεπει παντα τους αλλους ολους κακους.Μας φταινε οι ισραηλητες,οι αμερικανοι,οι τουρκοι,οι σκοπιανοι κλπ.Αυτοι κανουν την δουλεια τους,εμεις γιατι δεν κυτταμε το εθνικο μας συμφερον αλλα σκοτωνομαστε για τα δικαια των αλλων,οι οποιοι μολις πετυχουν τον σκοπο τους μας ξεχνανε.Ατελειωτα παραδειγματα στην Ιστορια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.