2/7/09

Ο Γεώργιος Γρίβας μέσα από... τα μάτια του Διγενή

Επρόκειτο για έναν αγνό πατριώτη που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και την ιδέα της Ένωσης, όμως είχε στο τέλος εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση απ' όπου δεν μπορούσε να ξεφύγει, διότι οι δυνάμεις έξω από τον ίδιο ήταν πιο δυνατές απ' ό,τι εκείνος. Αλλά επιμένω και λέω ότι καμιά πολιτική επίπτωση και συνέπεια δεν είχε οποιαδήποτε πράξη του Διγενή στην Κύπρο ή άλλού. Τις πολιτικές αποφάσεις τις έπαιρναν άλλοι. Ο Διγενής έκανε κάποιες στρατιωτικές κινήσεις που δεν είχαν επιπτώσεις πάνω στην εξέλιξη του Κυπριακού και την τραγωδία που ακολούθησε έξι μήνες μετά το θάνατό του. Εκείνοι που έπαιρναν τις πολιτικές αποφάσεις ήταν οι υπεύθυνοι για τις πολιτικές συνέπειες.
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μετά από ένα μακρύ πνευματικό ταξίδι για τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, που κράτησε 22 ολόκληρα χρόνια, ο ερευνητής-συγγραφέας Λεωνίδας Λεωνίδου έφτασε αυτές τις μέρες στον προορισμό του. Δηλαδή στη συγγραφή και την έκδοση των δύο τελευταίων τόμων της βιογραφίας του Αρχηγού του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και Αρχηγού και ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β΄.

Την περασμένη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, 2009 παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας (Britannia Road, North Finchley, London N12, 9RU), οι δύο ογκώδεις τόμοι που καλύπτουν τα ταραχώδη και συγκλονιστικά, για τον κυπριακό λαό και για τον ίδιο το Γρίβα, χρόνια 1959-1974, την περίοδο δηλαδή από τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι και το θάνατό του. Προηγήθηκε το 1995 η έκδοση, από τον κ. Λεωνίδου, του πρώτου Τόμου της Βιογραφίας του Γρίβα, που καλύπτει τα πρώτα 53 χρόνια της ζωής του, από το 1897 που γεννήθηκε, μέχρι το 1950 και περιλαμβάνει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τη φοίτησή του στη Σχολή Ευελπίδων, τη γνωριμία και το γάμο του με την Κική, τη συμμετοχή του στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως Ανθυπολοχαγός, τη συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Επιτελάρχης της 2ης Μεραρχίας στην Πίνδο και γενικά τη σταδιοδρομία του ως στρατιωτικού. Το 1997 εκδόθηκε ο δεύτερος Τόμος που καλύπτει τα χρόνια 1950-1959, δηλαδή την περίοδο της προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Συνάντησα το Λεωνίδα Λεωνίδου στο σπίτι του στο Palmers Green του βόρειου Λονδίνου και μου μίλησε γι’ αυτό το κοπιώδες τετράτομο έργο ζωής και για τους λόγους που τον ώθησαν να το αναλάβει, δεδομένων των τεράστιων δυσκολιών στην εξεύρεση αξιόπιστων πηγών αντικειμενικής πληροφόρησης και έρευνας, αλλά και των πολιτικών δυσκολιών που προκύπτουν λόγω της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Γρίβα, κυρίως σε σχέση με την ίδρυση και τη δράση της ΕΟΚΑ Β΄.

Ένα όνομα που προκαλεί αλλεργία
«Είναι γεγονός», είπε ο κ. Λεωνίδου, «ότι σήμερα, 35 χρόνια μετά το θάνατό του, το όνομά του προκαλεί αλλεργία σε πολλούς και είχα πολλά προβλήματα μέχρι να διεκπεραιώσω την εργασία μου. Όμως έβαλα πείσμα να κάνω την έρευνα και ουσιαστικά αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτήν, με μοναδικό κίνητρο να φτάσω στην ιστορική αλήθεια που αφορά στο Διγενή. Ως νεαρός φοιτητής στην Αθήνα, από το 1967 μέχρι το 1971, ήμουν μέλος των αντιχουντικών ομάδων που ίδρυσε ο Γρίβας εκεί στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, τον γνώρισα προσωπικά και τον επισκεπτόμουν συχνά στο σπίτι του, αφού σπούδαζα με υποτροφία του δημόσιου Ιδρύματος που ίδρυσε εκείνος στην Ελλάδα και ήξερα πολύ καλά ότι ήταν αντίπαλος και όχι συνεργάτης της Χούντας, όπως τον κατηγορούν. Ήμουν παρών στις δύο δημόσιες αντιχουντικές ομιλίες που έκανε το 1970 και το 1971 σε κινηματοθέατρα της Αθήνας ενώπιον εκατοντάδων Κυπρίων φοιτητών, τις έχω μαγνητοφωνήσει και διασώσει και δεν μπορώ να δέχομαι τις ανοησίες που λέγονται εκ των υστέρων από διάφορους για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Έχεις μια σαφή συναισθηματική προσέγγιση στο θέμα «Γρίβας». Αυτό δεν υπονομεύει την αντικειμενικότητά σου ως ιστορικού ερευνητή, για το έργο που τον αφορά;
Καθόλου. Άλλο η κρίση μου ως πολιτικό άτομο και άλλο η ιδιότητά μου ως ερευνητής-συγγραφέας. Το έργο μου για το Γρίβα είναι στηριγμένο σε στοιχεία, μαρτυρίες και πληροφορίες από το προσωπικό αρχείο και το αδημοσίευτο ημερολόγιό του, από πρόσωπα που τον έζησαν από κοντά, συγγενείς, φίλους, συναγωνιστές, αλλά και σε ντοκουμέντα από τα βρετανικά και τα αμερικανικά κρατικά αρχεία, σε εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα και σε δημοσιεύματα από τον κυπριακό και τον ξένο Τύπο της εποχής. Νομίζω ότι με τους δύο καινούργιους τόμους που εξέδωσα και παρουσιάζω σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα της Κύπρου, ξεκαθαρίζω ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Γρίβας, τι έκανε και τι πίστευε. Με το έργο αυτό, πιστεύω, διαλύονται μύθοι που επικράτησαν σε βάρος του για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ιδιαίτερα με τον τέταρτο τόμο που ασχολείται με τα τραγικά τρία τελευταία χρόνια της ζωής του και μέσα από συνταρακτικά ντοκουμέντα γραμμένα από τον ίδιο, δίνονται πειστικά και αδιάσειστα στοιχεία των θέσεων και προθέσεών του και ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα επικρατούντα σενάρια. Ο τέταρτος Τόμος της σειράς περιέχει ένα τρομερό υλικό για την ΕΟΚΑ Β΄ από τα αρχεία του Διγενή και απαντάται το ερώτημα γιατί κατέβηκε ο Διγενής στην Κύπρο, γιατί ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β΄, ποιοι ήταν οι στόχοι του και ποιοι χρηματοδοτούσαν την ΕΟΚΑ Β΄.

Ποιοι τη χρηματοδοτούσαν;
Οι τότε τρεις Μητροπολίτες Άνθιμος, Κυπριανός και Γεννάδιος, γνωστοί Κύπριοι μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλοι οπαδοί του Διγενή που τάσσονταν υπέρ του αγώνα της Ένωσης, τα μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ και ο ίδιος ο Διγενής.

Τους κατονομάζεις στο βιβλίο;
Τους αναφέρω όπως τους ανέφερε στο ημερολόγιό του ο Διγενής.

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγεις για τον άνθρωπο και στρατιωτικό Γρίβα;
Επρόκειτο για έναν αγνό πατριώτη που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και την ιδέα της Ένωσης, όμως είχε στο τέλος εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση απ' όπου δεν μπορούσε να ξεφύγει, διότι οι δυνάμεις έξω από τον ίδιο ήταν πιο δυνατές απ' ό,τι εκείνος. Αλλά επιμένω και λέω ότι καμιά πολιτική επίπτωση και συνέπεια δεν είχε οποιαδήποτε πράξη του Διγενή στην Κύπρο ή άλλού. Τις πολιτικές αποφάσεις τις έπαιρναν άλλοι. Ο Διγενής έκανε κάποιες στρατιωτικές κινήσεις που δεν είχαν επιπτώσεις πάνω στην εξέλιξη του Κυπριακού και την τραγωδία που ακολούθησε έξι μήνες μετά το θάνατό του. Εκείνοι που έπαιρναν τις πολιτικές αποφάσεις ήταν οι υπεύθυνοι για τις πολιτικές συνέπειες.
Μόνο και μόνο ότι ήρθε τον Αύγουστο 1971 κρυφά από την Ελλάδα στην Κύπρο, ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β΄ και αντιπαρατάχθηκε ένοπλα στην εκλελεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση Μακαρίου, θεωρείται ένα τεράστιο λάθος και για πολλούς ένα έγκλημα που δεν του το συγχωρούν. Πώς τοποθετείται το βιβλίο σου σε αυτές τις πεποιθήσεις;
Ο Διγενής θεωρούσε ότι οδηγήθηκε στην κατάσταση εκείνη λόγω του κατατρεγμού της ενωτικής παράταξης. Το 1971 υπάρχει στην Κύπρο μια ενωτική παράταξη που καταπιέζεται. Υπάρχουν επισκέψεις αγωνιστών στην οικία του στην Αθήνα, που του περιγράφουν τα πάνδεινα που υποφέρουν. Το ενωτικό κίνημα και το όραμα με το οποίο μεγάλωσε και ανδρώθηκε και για το οποίο αγωνίστηκε και θυσιάστηκε με τους άλλους, πάει να πεθάνει. Δεύτερο, γίνονται συνομιλίες και σκευωρίες για υπογραφή διχοτομικής συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, μεταξύ της Χούντας και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία θα απέκλειε εσαεί την Ένωση. Ο Διγενής στα τελευταία του χρόνια θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει το Κυπριακό στην ορθή οδό, ήταν η οδός του δημοψηφίσματος, δηλαδή της αυτοδιάθεσης, για να αποφασίσει η πλειοψηφία του λαού τι θα γίνει με το μέλλον του. Προσπάθησε, λοιπόν, να πείσει το Μακάριο να προχωρήσουν μαζί προς την πορεία του δημοψηφίσματος και να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της αυτοδιάθεσης, ελπίζοντας ότι θα επερχόταν η Ένωση. Αλλά γράφει κάπου ότι, αν ο κυπριακός λαός αποφάσιζε διαφορετικά, τότε αυτός θα παραιτείτο. Έρχεται, λοιπόν, στην Κύπρο και ο τρόπος που το έκανε ήταν στρατιωτικός, γιατί δεν μπορούσε να βγει στο πεζοδρόμιο και να δημιουργήσει κόμμα υπό τις συνθήκες που υπήρχαν τότε. Ο μόνος τρόπος που γνώριζε, ήταν να έχει μια στρατιωτική οργάνωση. Ο Γρίβας έφτασε μυστικά στην Κύπρο στις 31 Αυγούστου 1971, αφού είχε ενημερώσει σχετικά το Βασιλιά Κωνσταντίνο και τον αυτοεξόριστο στο Παρίσι Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Μακάριος γνώριζε ότι θα ερχόταν, αλλά όχι πότε ακριβώς. Αρχικά δεν εκδήλωσε καμιάν αντίδραση, γιατί δεν αντιλαμβανόταν ότι ο Διγενής θα ερχόταν να κάνει στρατιωτική οργάνωση. Νόμιζε ο Μακάριος ότι με την παρουσία του Διγενή στην Κύπρο, οι χουντικοί στην Αθήνα θα φοβούνταν να επιβάλουν λύση. Αυτό συμπέρανα, τουλάχιστον εγώ, μέσα από την έρευνα που έκανα. Ενώ ο Διγενής ήρθε στην Κύπρο για ν' αντιμετωπίσει μια ισχυρή στρατιωτική οργάνωση, τυχόν στρατιωτικό κίνημα της Χούντας μέσω της ελεγχόμενης από αυτούς Εθνικής Φρουράς.


«ΕΟΚΑ Β΄, μια κίνηση για την Ένωση»

Ήρθε, λοιπόν, για να στηρίξει την κυπριακή κυβέρνηση και όχι για να την καταλύσει;
Ακριβώς. Και με απώτερο σκοπό να προχωρήσουν προς την Ένωση, εφόσον αυτό θελήσει ο κυπριακός λαός μέσω δημοψηφίσματος. Η ΕΟΚΑ Β΄ ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου επιβολής λύσης ανθενωτικής ή λύσης μη αποδεκτής στον εθνικόφρονα κόσμο και στο Διγενή. Ο Διγενής δεν την έβλεπε ως κίνηση αντιμακαριακή, αλλά ως κίνηση για να επιτευχθεί η Ένωση. Όμως, ανάμεσα στα μέλη της ΕΟΚΑ Β΄, υπήρχαν πολλοί που υπέφεραν κατά τη δεκαετία 1960-1970 και διακατέχονταν από αντιμακαριακό μένος (Στη διάρκεια της δεκαετίας 1960 έγιναν από την κυβέρνηση Μακαρίου δολοφονίες αγωνιστών της ΕΟΚΑ που έμειναν ανεξιχνίαστες, έγιναν ξυλοδαρμοί και απαγωγές αντιφρονούντων δημοσιογράφων, έγινε μεγάλος κατατρεγμός της ενωτικής παράταξης). Αυτοί ήθελαν να συνεχιστεί ο αγώνας της ΕΟΚΑ, τάχθηκαν εναντίον των Συμφωνιών της Ζυρίχης και εναντίον του Μακάριου, γιατί έβλεπαν με καχυποψία ότι το καθεστώς τότε δεν οδηγούσε την Κύπρο προς την Ένωση, αλλά διαιώνιζε μια κατάσταση όχι ποθητή γι’ αυτούς.


Η δημοκρατία στα πέτρινα χρόνια
Γιατί δεν είχαν τη δημοκρατικότητα να δεχτούν και να σεβαστούν το γεγονός ότι η εκλελεγμένη κυβέρνηση είχε άλλη άποψη, ότι έκλεισε το θέμα της Ένωσης και ότι η πολιτική δεν γίνεται με κρησφύγετα και με πραξικοπήματα;
Ο Διγενής δεν έκανε πραξικόπημα. Παρόλο που η δημοκρατική ζωή της Κύπρου δεν είχε μπει στην τροχιά της, εντούτοις αυτό δεν δικαιολογούσε πραξικοπήματα. Η επιρροή αιώνων σκλαβιάς και καταπίεσης κάτω από διάφορους κατακτητές, δεν επέτρεψαν την κανονική λειτουργία του νέου κράτους. Πολλοί που είχαν πάρει αξιώματα, ήταν επηρεασμένοι από τις μεθόδους του απελευθερωτικού αγώνα. Όσοι δεν ευνοούσαν το καθεστώς, διώκονταν και δεν έπαιρναν θέσεις. Όσοι κρατούσαν εφημερίδα της αντιπολίτευσης, εθεωρούντο προδότες.
Η αντίληψη της δημοκρατίας, τότε, δεν έχει σχέση με την αντίληψη της δημοκρατίας σήμερα. Ήταν μια περίοδος εξέλιξης προς τη δημοκρατία και όχι δημοκρατία. Οποιοσδήποτε διαφωνούσε με το Μακάριο, διωκόταν ή φυλακιζόταν. Ο ψυχίατρος Τάκης Ευδόκας, που ήταν πολιτικός εκπρόσωπος της ενωτικής παράταξης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών για ένα αντιπολιτευτικό άρθρο του, που έγραψε το 1970 στην εφημερίδα «Γνώμη».
Ο Ευδόκας υπήρξε, ίσως, ο μοναδικός πολιτικός που τον αποφυλάκισαν οι Αρχές διά της βίας, αφού την ημέρα των βουλευτικών εκλογών θα ήταν κλεισμένος στη φυλακή, πράγμα που θα έβλαπτε την εικόνα της κυβέρνησης. Ο ίδιος ήθελε να εκτίσει την ποινή του για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στις αντιδημοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης. Ο Μακάριος έφτασε στο σημείο να στείλει τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την υπουργό Στέλλα Σουλιώτου να τον παρακαλούν να φύγει από τη φυλακή και αυτός να αρνείται! Μου είπε, λοιπόν, ο Ευδόκας ότι οι υπεύθυνοι των φυλακών τον μετέφεραν διά της βίας έξω από τις φυλακές και τον κλείδωσαν απέξω!


Αμοιβαία καχυποψία και πάθη στο απροχώρητο
Πώς τα πράγματα πήραν αυτή την άσχημη τροπή, με την ανοικτή σύγκρουση Γρίβα - Μακάριου, το διχασμό του λαού, την ένοπλη βία και αντιβία, τις ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών από την ΕΟΚΑ Β΄ και τις εμφύλιες δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων;
Το Σεπτέμβρη του 1971, ένα μήνα μετά που ήρθε στην Κύπρο ο Γρίβας, ο Μακάριος μαθαίνει ότι θα κάνει μυστική οργάνωση και τον Οκτώβρη τού εξαπολύει δριμύτατη δημόσια επίθεση, ότι «η Ένωσις δεν επιτυγχάνεται δι’ εκδηλώσεων και πράξεων ηρωικής μωρίας». Τον ίδιο μήνα ο Διγενής πληροφορήθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση Εφεδρικού Σώματος Αστυνομίας, όχι υπό τις εντολές του υπουργού, αλλά απευθείας του Μακαρίου. Τρίτον, τον Ιανουάριο 1972 υπήρξε πληροφορία ότι ο Μακάριος εισήγαγε μυστικό οπλισμό από την Τσεχοσλοβακία, τον οποίο αποθήκευσε στο υπόγειο της Αρχιεπισκοπής. Ανάμεσα στα όπλα υπήρχαν και αντιαρματικά, που σημαίνει ότι δεν είχε στόχο να κτυπήσει Τούρκους που δεν είχαν άρματα, αλλά την Ε.Φ. ή οποιονδήποτε άλλον μπορούσε να κινηθεί εναντίον του και ότι, με άλλα λόγια, ίδρυε δικό του στρατό παράλληλα προς την Ε.Φ. Όλα αυτά επιδείνωσαν το βαρύ κλίμα και παρά τη μυστική συνάντηση Γρίβα - Μακάριου στις 26 Μαρτίου 1972 στη Λευκωσία, για εκτόνωση της κρίσης, οι δύο άντρες δεν κατάφεραν να άρουν την καχυποψία που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο. Μετά από τρίμηνη αναμονή, ο Μακάριος τα βρίσκει με το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, αποφασίζει να πατάξει την ΕΟΚΑ Β΄ και καλεί τον Παπαδόπουλο να καταδικάσει την ΕΟΚΑ Β΄. Ενισχύεται το Εφεδρικό και αρχίζει η καταδίωξη της ΕΟΚΑ Β΄ και ο σκληρός πόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Διγενής σκληραίνει τη στάση του μετά που ο Μακάριος αγνόησε την υπόδειξή του να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του 1973 και να υποδείξει άλλον ως υποψήφιο Πρόεδρο. Η ενωτική παράταξη απέσυρε την υποψηφιότητα Ευδόκα, οπότε ο Μακάριος εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο, ενώ άρχισαν τρομερά βασανιστήρια σε αστυνομικούς σταθμούς, όσων συλλαμβάνονταν ως μέλη της ΕΟΚΑ Β΄. Ο Διγενής κατάρτισε το σχέδιο «Ανταπόδοσις» που εφάρμοσε το Φεβρουάριο - Μάρτιο 1973 για ανατίναξη αστυνομικών σταθμών όπου εφαρμόζονταν βασανιστήρια. Τα πάθη είχαν πλέον φτάσει στο απροχώρητο, υπήρξαν μερικές εκτελέσεις αντιπάλων και από την ΕΟΚΑ Β΄ και από το μακαριακό παρακράτος. Ήταν μια ατυχής περίοδος για την Κύπρο. Η πιο κρίσιμη περίοδος ήταν το καλοκαίρι 1973 οπότε είχαν συλληφθεί οι περισσότεροι των μελών της ΕΟΚΑ Β΄, ενώ στο αρχείο του ο Διγενής αναφέρει ότι είχε πληροφορίες ότι ο Μακάριος έδωσε εντολή να εκτελέσουν και τον ίδιο!
SIGMALIVE

6 σχόλια:

  1. Ο εθνικός αγωνιστής κατά των Γερμανών, πολιτευτής και διακεκριμένος λογοτέχνης, Χρήστος Ζαλοκώστας στο βιβλίο του "Το Χρονικό της Σκλαβιάς" (2), περιγράφει τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, ως έναν άκρως ολιγαρκή και έντιμο άνθρωπο, ο οποίος έτρωγε με την συζυγό του για βραδυνό γεύμα ένα ξεροκόμματο, ενώ είχε δίπλα του έναν τενεκέ γεμάτον χρυσές λίρες τον οποίο είχαν διαθέσει οι Άγγλοι για τον αγώνα (καθυστερημένα βέβαια, διότι ενίσχυαν διαρκώς τον "ΕΛΑΣ" και το ΕΑΜ προετοιμάζοντας τον νέο εθνικό διχασμό.

    Οι αείμνηστοι Στρατηγοί, Γεράσιμος Λάμαρης και Θεόδωρος Βασιλόπουλος, τον περιέγραφαν ως έναν άριστο αξιωματικό και εξαιρετικά ολιγαρκή.

    Ένα άοκνο υπηρέτη της Ελληνικής Πατρίδος, ο οποίος μπορούσε να εργάζεται για την Πατρίδα σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο με ένα ποτήρι νερό και ένα κομμάτι ψωμί!

    Όπως περιγράφει στο βιβλίο του "Το Απόρρητο Ημερολόγιο της Κ.Υ.Π. για την Κύπρο" (1) ο εκλεκτός Δημοσιογράφος και Στρατιωτικός Αναλυτής κ. Μάνος Ηλιάδης, ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Α΄με 400 αγωνιστές της Ελευθερίας, ενίκησαν κατά κράτος την Βρετανική Αυτοκρατορία (παρ' όλο τον Στρατό της, έναν Στρατάρχη, τρείς Στρατηγούς, 40.000 άνδρες, καθώς και τις μυστικές της υπηρεσίες και την συνδρομή των Η.Π.Α.).

    Την ήττα που υπέστη από την ΕΟΚΑ η Βρετανική Αυτοκρατορία παραδέχθηκε ακόμη και ο Στρατάρχης Μοντγκόμερυ (βλέπε Σελ. 71)

    Ο Μακάριος γνώριζε που εκρύβετο κατά την ΕΟΚΑ Β΄αλλά δεν τον επείραζε!

    Ο Γρίβας ουδέποτε έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον Μακάριο!

    Στην ηγεσία της ΕΟΚΑ Β΄, τον διεδέχθη ο θρυλικός (για όσους είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν και να υπηρετήσουν υπό τις διαταγές του !) Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος, ο οποίος θέλησε να αποφύγει και να σταματήσει τον εθνικό διχασμό προβλέποντας ότι μόνον οι εχθροί της Ελλάδος θα ωφελούντο από αυτόν, οπότε "Τα Συμφέροντα" τον εξεδίωξαν από την Κύπρο κάτω από άθλιες συνθήκες.....

    Όταν αρρώστησε ο Γρίβας, ο Μακάριος έστειλε στο κρυσφύγετό του, τον ιδιαίτερό προσωπικό του ιατρό να τον επισκεφθεί και να τον βοηθήσει....

    Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η περιγραφή της αναχώρησης του Γεωργίου Γρίβα Διγενή από την Κύπρο μας το 1959, για την έντονη μνησικακία και την μικροψυχία των Άγγλων έναντί του καθώς και την αισχρά αντιδεοντολογική συμπεριφορά των, απάδουσα σε έντιμους στρατιωτικούς οι οποίοι υποτίθεται ότι σέβονται τον βαθμό τους τον εαυτό τους και την πατρίδα τους την Αγγλία (Σελ. 72)!

    Θα διαβάσετε πως οι Άγγλοι προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να τον υποβιβάσουν και να τον χλευάσουν(Σελ. 72-73)!

    Αγγλικό "fair play" ....;;;

    Η Ακαδημία Αθηνών στάθηκε στο ύψος της και τον ετίμησε, ως όφειλε, σαν πραγματικό ήρωα.

    Οι αείμνηστοι γονείς μου ήσαν παρόντες, όταν ο διακεκριμένος Λογοτέχνης Σπύρος Μελάς, Ακαδημαϊκός, Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών τότε, κατέβηκε από το βάθρο του ομιλητή και επήγε και στάθηκε απέναντι από τον Γρίβα Διγενή για να τον προσφωνήσει.

    Άρχισε να τον προσφωνεί ... "Στρατηγέ Γεώργιε Γρίβα Διγενή η Πατρίς Σε ευγνωμονεί...!!!, ενώ η αίθουσα εσείετο από τις ζητωκραυγές και όλων τα μάτια ήσαν υγρά!

    Βέβαια, ούτε ο Βασιλεύς Παύλος καθώς ούτε και όλοι οι επίσημοι ήσαν παρόντες, μην τυχόν και θιγούν από τηνπαρουσία τους οι Βρετανοί....!

    Δηλαδή, μην στάξει του γαϊδάρου η ουρά!

    Το όνομα του ήρωος Γεωργίου Γρίβα Διγενή και των ηρωϊκών παλικαριών της ΕΟΚΑ, θα κοσμεί αιώνια την Ελλάδα και την πολυαγαπημένη ιδιαιτέρα Πατρίδα του την Κύπρο, εις την οποία ετάφη !!

    Ίσως ήταν τυχερός που πέθανε και δεν έζησε για να δεί όσα αισχρά διαδραματίζονται σήμερα εις βάρος της ιδιατέρας του Πατρίδος της Κύπρου και της Ελλάδος!


    Πηγές:
    (1) "Το Απόρρητο Ημερολόγιο για την Κ.Υ.Π. για την Κύπρο", Μάνος Ηλιάδης,Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2007.
    (2) "Το Χρονικό της Σκλαβιάς", Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ.

    Με τιμή
    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υστερόγραφο Σημείωμα

    Ζητώ συγνώμη από τον Συνταγματάρχη κ. Καλεντερίδη και τους αναγνώστες των γραφομένων μου για τα ορθογραφικά και συντακτικά μου λάθη, αλλά ήμουν λίγο συγκινημένος όταν έγραφα τα όσα έγραφα.

    Είναι γαρ η εποχή του Κυπριακού Αγώνος, που ο νεαρός τότε Ναξάκης, αριστούχος της τάξης του στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο Ι. Παναγιωτόπουλου και Ελευθεριάδη, νυν Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε. α., έρριχνε από το παράθυρό της δύο σακκούλες "φούμο" στην Βιβλιοθήκη του Βρετανικού Σύμβουλίου.....!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο και μόνο ότι ήρθε τον Αύγουστο 1971 κρυφά από την Ελλάδα στην Κύπρο, ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β΄ και αντιπαρατάχθηκε ένοπλα στην εκλελεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση Μακαρίου,

    Τα υπόλοιπα σχόλια περιττεύουν.
    Υπηρετης των Αγλλων και βραχίονας τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλος ήρωας παρά τα λάθη του!για την ΕΟΚΑ Β' υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία για το κατά πόσον στην αρχή τουλάχιστον είχε συνεργασία με το Μακάριο,οπότε αφήστε τα περί δημοκρατιών κτλ,που αν κι ο Μακάριος εργαζόταν για την Ένωση τότε καλά έκανε και είχε συνεργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επί διοικήσεως της Εθνικής Φρουράς Κύπρου από τον Στρατηγό Γρίβα, κάθε φορά που οι Τούρκοι άρχιζαν μια άσκηση και έβγαιναν από τα λιμάνια τους, ο Γρίβας αμέσως έθετε την Εθνική Φρουρά της Κύπρου σε συναγερμό.

    Μόνον όταν επανέκαμπταν στις βάσεις τους και έληγε η άσκησή τους, ο Γρίβας ακύρωνε την κατάσταση συναγερμού.

    Αυτά, για τους Γεωργίτση, Κομπούκη και λοιπούς, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε, αλλά αποκοίμιζαν με τις εντολές τους τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Κερύνεια!!

    Τι να σας πω τους λυπάμαι! Θα πρέπει να έχουν τέτοιες τύψεις...!

    Εγώ στην θέση τους θα είχα αυτοκτονήσει από τις τύψεις μου...!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. -"Μεγάλος ήρωας παρά τα λάθη του!για την ΕΟΚΑ Β' υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία για το κατά πόσον στην αρχή τουλάχιστον είχε συνεργασία με το Μακάριο,οπότε αφήστε τα περί δημοκρατιών κτλ,που αν κι ο Μακάριος εργαζόταν για την Ένωση τότε καλά έκανε και είχε συνεργασία"-

    Τους Μακάριο και Γρίβα όρκισε στο όνομα της ΕΝΩΣΗΣ, στο σπίτι του, ο αείμνηστος Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κονιδάρης!

    Ουδέποτε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής υπήρξε υπηρέτης των Άγγλων ή άλλου τινός, πλην της Ελλάδος!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.