7/7/09

Τουρκία: Αποσύρονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από το φράγμα Ιλισού

To φράγμα Ιλισού πρόκειται να καλύψει με νερά μια ευρύταη περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Ανάμεσα στις επριοχές αυτές είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Χασάνκεϊφ (φώτο), ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στην ιστορία του ανθρώπου.

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Ιλισού στον ποταμό Τίγρη στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση τριών ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών ότι αποσύρονται από το έργο λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι τρεις εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, μετά την αποτυχία της Τουρκίας να εκπληρώσει τα περιβαλλοντικά κριτήρια που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα για το αξίας 1,2 δισ. ευρώ υδροηλεκτρικό φράγμα.
Τον προηγούμενο χρόνο, οι εν λόγω εταιρείες - η γερμανική Euler Hermes Kreditversicherung AG, η αυστριακή Oestereichische Kontollbank AG και η ελβετική Schweizerische Exportrisikoversicherung - είχαν αναστείλει τη χρηματοδότηση του προγράμματος λόγω του ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε εκπληρώσει τα περιβαλλοντικά κριτήρια μέχρι το Δεκέμβριο του 2008. Στη γείτονα δόθηκε διορία 180 ημερών, η οποία έληξε στις 6 Ιουλίου.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αν και συντελέσθηκε πρόοδος ως προς τη συμμόρφωση σε ορισμένα κριτήρια, η συμμόρφωση δεν ήταν πλήρης ως προς το σύνολο των περιβαλλοντικών κριτηρίων.
Το πρόγραμμα Ιλισού περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Τίγρη και υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 1.200 μεγαβάτ, στο πλαίσιο δικτύου άρδευσης των νοτιοανατολικών περιοχών της Τουρκίας, αξίας 32 δισ. δολαρίων.
Το εμβαδόν της τεχνητής λίμνης θα υπερβεί τα 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η λίμνη θα καλύψει το υψηλής αρχαιολογικής σημασίας Χασάνκεϊφ και θα οδηγήσει σε μετεγκατάσταση των 10.000 κατοίκων του.
Σύμφωνα με την τουρκική κατασκευαστική εταιρία Yuksel Insaat, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, οι προτεινόμενες πιστώσεις για το πρόγραμμα Ιλισού είναι 450 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις εξαγωγικών δανείων και 750 εκατ. ευρώ σε εμπορικά δάνεια.
Την 1η Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος είχε πει σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα ότι στην περίπτωση διακοπής της δανειοδότησης από το εξωτερικό η Τουρκία θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με ίδιους πόρους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.