17/7/09

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Συνάντηση στη Σμύρνη ‘για λύση στο Αιγαίο’» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι οι πιέσεις, τις οποίες ασκούν οι ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας την τελευταία περίοδο, είχαν ως συνέπεια Τούρκοι και Έλληνες αρμόδιοι την επόμενη εβδομάδα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, προκειμένου να βρουν μια λύση στους αιθέρες του Αιγαίου, όσον αφορά τις «αερομαχίες».
Ο ανταποκριτής γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Αμερικανού Διοικητή του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη McFann, στις 21 – 22 Ιουλίου, με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών ειδικών των αεροπορικών δυνάμεων.
Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να αποδεχθεί το στρατιωτικό αυτό διάλογο, τον οποίο μέχρι σήμερα ηρνείτο, κατόπιν «έντονων πιέσεων των ΗΠΑ».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει κάποια απτή λύση όσον αφορά τη διένεξη στο Αιγαίο, με τη συνάντηση της Σμύρνης θα αφήσει τη θέση του στο στρατιωτικό διάλογο.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η αμερικανική διοίκηση, αναζητώντας μια λύση στην ένταση που συνεχίζεται στους αιθέρες του Αιγαίου, και στις διενέξεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση μια μυστική έκθεση με εισηγήσεις του τύπου: «Οι διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες ρυθμίζουν το καθεστώς του Αιγαίου, πρέπει να επανεξεταστούν».
****
Η Cumhuriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Το Αιγαίο τίθεται επί τάπητος» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι το κουβάρι των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας στο Αιγαίο, το οποίο τον τελευταίο καιρό ολοένα και διογκώνεται, μετά από πρωτοβουλίες των ΗΠΑ τίθεται επί τάπητος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα, τα προβλήματα θα συζητηθούν πρώτα με συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ των στρατιωτικών. Στρατιωτικοί αρμόδιοι των δύο χωρών μεταξύ 21 – 22 Ιουλίου θα συναντηθούν στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης, προκειμένου να συζητήσουν στο πλαίσιο των ΜΟΕ τι είδους νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν. Στις συναντήσεις αυτές πρόκειται να παρευρεθούν αρμόδιοι των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Στις αναμενόμενες συνομιλίες θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν κυρίως μεταξύ των δύο Αεροπορικών Δυνάμεων.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης από στρατιωτικής σκοπιάς θα συζητηθεί περιορισμένα. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των στρατιωτικών θα διαβιβαστούν στους διπλωμάτες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συζήτησή τους από αρμοδίους των ΥΠΕΞ
.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, υπονοείται ότι η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να μην μεταβεί στην Τουρκία. Αναφέρεται, επ’ αυτού, ότι η κ. Μπακογιάννη λόγω των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της επανεξέτασης της επίσκεψης, την οποία θα πραγματοποιούσε στην Τουρκία μεταξύ 16 – 17 Αυγούστου. Όμως, διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας προσεγγίζουν την είδηση αυτή με αμφιβολίες.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας, αναφορικά με τις “δήθεν” παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, επέδωσε Νότα στο Τ/ΥΠΕΞ στον Υφυπουργό Χαϊντάρ Μπερκ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπαρό, Επίτροπος της Ε.Ε. επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας, θα φέρει τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα, στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου ΥΠΕΣ.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, την τελευταία περίοδο, και με τον ισχυρισμό ότι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών πηγάζει από τη χαλαρή στάση, την οποία τηρεί η Τουρκία, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες προκειμένου το θέμα αυτό να μεταφερθεί στα διεθνή φόρα. Για το σκοπό αυτό, οι διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στα Η.Ε., όσο και στην Ε.Ε., μετατρέπονται σε πλατφόρμες, στις οποίες με πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της “ε/κ διοίκησης” συζητείται το θέμα των προβλημάτων της λαθρομετανάστευσης.
****
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ένταση πτήσεων και πάλι στο Αιγαίο» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, εδώ και μια βδομάδα, με αυξανόμενο ρυθμό στις σελίδες τους αφιερώνουν όλο και περισσότερο χώρο στις χαμηλές πτήσεις, τις οποίες πραγματοποιούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τα νησιά. Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας διαβίβασε στο Τ/ΥΠΕΞ τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, την Τρίτη, σύμφωνα με ισχυρισμούς των ελληνικών Αρχών, παρατηρήθηκαν ακόμη περισσότερες χαμηλές πτήσεις, με συνέπεια τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων να καλύπτονται με την αεροπορική κρίση στο Αιγαίο. Ευρείας έκτασης έτυχαν οι δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων αναφορικά με τις χαμηλές πτήσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν τα τουρκικά αεριωθούμενα πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Το ΕΘΝΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του έγραψε: «Τα τουρκικά αεριωθούμενα πραγματοποιούν εικονικό βομβαρδισμό πάνω από το Φαρμακονήσι. Οι Τούρκοι εξαντλούν την υπομονή μας». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ελληνικές πηγές και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν, αναφέρεται ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη σκέπτεται «να θέσει στο περιθώριο» την επίσημη επίσκεψη, την οποία είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα τον προσεχή Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό, ανέφερε: «Το Αιγαίο είναι μια μάζα νερού που μας ενώνει».
****
Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ισχυρισμός για εικονικό βομβαρδισμό στο Αιγαίο» γράφει ότι στην Αθήνα ξέσπασαν φωνασκίες πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δήθεν πραγματοποιούν άσκηση «εικονικού βομβαρδισμού» πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς των ελληνικών ΜΜΕ, την Τρίτη τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν μια ανάλογη πρωτοβουλία με συνέπεια να αποσταλούν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και επί 5΄ να διεξαχθούν «αερομαχίες». Οι ελληνικές εφημερίδες παρουσιάζουν το γεγονός γράφοντας ότι «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια κάθε είδους πρόκλησης». Σημειώνουν, επίσης, ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Τ/ΥΠΕΞ και υπογραμμίζουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη στην Άγκυρα της Ντόρας Μπακογιάννη τον Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, αφού διευκρίνισε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνον εφόσον οι δύο χώρες δουν η μια την άλλη «ως δύο μελλοντικούς εταίρους» και εντός του πλαισίου της Ε.Ε., πρόσθεσε: «Εμείς βλέπουμε το Αιγαίο ως μια μάζα νερού, η οποία μας ενώνει».
****
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από την Αθήνα με τίτλο «Ανακοίνωση ‘για το Αιγαίο’ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Δελαβέκουρας, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, οι οποίες πραγματοποιούνται πάνω από το Αιγαίο, δεν συνάδουν με τις καλές προθέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεών μας. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να επηρεάσουν το καθεστώς του Αιγαίου. Η μοναδική ξεκάθαρη και απλή λύση είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Η.Ε. του 1982, στο σύνολό του. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για παραπομπή του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο πλαίσιο του σεβασμού των ανωτέρω, το Αιγαίο μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης και γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας».
Στο τηλεγράφημα σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου υπάρχουν ισχυρισμοί πως «η αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο» εκ μέρους των τουρκικών αεροσκαφών μπορεί να δημιουργήσει «ένα θερμό επεισόδιο». Παράλληλα, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «διενεργούν ασκήσεις βομβαρδισμών» πάνω από τα ελληνικά νησιά. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν χθες τέσσερις φορές τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Ανιχνεύσεις

20 σχόλια:

  1. Και οι δικοί μας(τρόπος του λέγειν "δικοί μας",καθότι οι πολιτικάντηδες που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο, το μυαλό τους το έχουν στην "μαμά" τους την Αμερική)σαν καλά παιδιά που είναι θα δεχτούν τα πάντα.Ποιός ξέρει τι θα ξεπουλήσουν αυτην την φορά(μήπως έμεινε και τίποτα;).Και κάποιοι απο εδω μέσα ενυπνιάζονται νέα τετραετία Καραμανλή!Στην προκειμένη περίπτωση το μόνο που ταιριάζει είναι το σύνθημα του παρελθόντος "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος".



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >> ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει κάποια απτή λύση όσον αφορά τη διένεξη στο Αιγαίο, με τη συνάντηση της Σμύρνης θα αφήσει τη θέση του στο στρατιωτικό διάλογο. <<

    παντα ισχυε αυτο kαι αντιστροφα ,
    δε μπορεις να κανεις διπλωματια χωρις στρατο ,

    η ισχυς του στρατου δινει το αναλογο ειδικο βαρος στις διπλωματικες συζητησεις

    αλλα εμεις ποιους θα στειλουμε ?

    αυτους που κανουν παρελασεις με τους τενεκεδενιους κινουμενους στοχους που τους δινουν και το μοβορικο ονομα λεοπαρντ ?

    τα 'παιδια του πειραια' που επιθεωρουν στρατευματα με τραγουδια και ζουρναδες στο ρυθμο του ομονυμου σουξε ?

    εκει που κρεμαγαν οι καπεταναιοι τ'αρματα κρεμανε τωρα οι γυφτοι τα νταουλια,

    οσο για την επισκεψη της ΥΠΕΞ στη τουρκια σιγα μην τολμησει να ακυρωσει τετοια φιεστα που εχουν ετοιμασει οι γειτονες για το αιγαιο

    πληροφοριες λενε οτι θα παιζει

    'τα ομορφοτερα θα σουχα αγορασμενα ,
    μαργαριταρια στο βυθο (του αιγαιου)που ειναι κρυμμενα ...'

    με τετοια δεδομενα λοιπον δεν ειναι λογικο οι συμμαχοι μας να λενε να το επανεξετασουμε το θεμα του αιγαιου ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καθηγητής κύριος Ι. Μάζης στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» έκανε μια πολύ σοβαρή πρόταση την οποία επαναλαμβάνω εδώ μιας και πρέπει διάφοροι πολιτικοί που έχουν προκρίνει τον διάλογο σαν το «άγιο δισκοπότηρο» της διπλωματίας των χαμόγελων κάθονται και συζητούν ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο των «φίλων» αμερικανών.

    Λοιπόν ο κύριος καθηγητής είπε το εξής: από το 1974 ακόμα η Ελλάδα έχει υποστεί τις μύριες όσες οικονομικές θυσίες για να αγοράσει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (τα οποία απ’ ότι φαίνεται οι πολιτικοί μας τα παίρνουν για να εξασκούν αστυνομικό έργο, ανθρωπιστικό έργο, ή για να τα βλέπουμε στις παρελάσεις – συμπληρώνω εγώ). Λοιπόν είπε ο κύριος καθηγητής ότι ίσως θα ήταν σκοπιμότερο να σταματήσουμε σαν χώρα κάθε προσπάθεια εξοπλισμού και να δηλώσουμε στον ΟΗΕ ότι είμαστε ανοχύρωτη χώρα επισήμως και να παραχωρήσουμε την υπεράσπιση των συνόρων μας στην διεθνή κοινότητα. Βέβαια αυτή είναι μια πολύ ξεκάθαρη πρόταση την οποία κατά την γνώμη μου αξίζει να συζητήσουμε σοβαρά. Δεν θα γονατίσουμε οικονομικά. Άνθρωποί μας δεν θα κινδυνεύουν ανά πάσα να σκοτωθούν γνωρίζοντας ότι η επόμενη εντολή των ανωτέρων τους θα είναι «απεμπλοκή» και «αυτοσυγκράτηση». Ενώ ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις μιας χώρας περιορισμένης κυριαρχίας επίσημα δηλωμένης δεν θα είναι διαφορετικές από τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε τώρα.

    Λοιπόν ίσως η πολιτική ελίτ της Ελλάδας να είναι καιρός να σκεφτεί και αυτό το ενδεχόμενο. Αφού δεν έχουν την τόλμη να διατάξουν στρατιωτικά μέτρα για την αποτροπή της στρατιωτικής απειλής που προβλέπει την χρήση πυρών ας έχουν την τόλμη να δηλώσουν την αδυναμία τους.

    Εγώ φυσικά και δεν πιστεύω στην «αδυναμία» μας ως έθνος και ως κράτος αλλά αυτό είναι μια εντελώς προσωπική άποψη που απ’ ότι φαίνεται είναι σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη των πολιτικών ελίτ και στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και σε σημαντικό μέρος των μικρότερων κομμάτων της Βουλής. Ας το ομολογήσουν τουλάχιστον δημόσια λοιπόν ότι είμαστε χώρα υπό κηδεμονία. Αν δεν πιστεύουν ότι είμαστε τέτοια χώρα ας πράξουν το χρέος τους όπως το πράττει κάθε μέρα ο τελευταίος ανθυποσμηναγός ουσιαστικά άοπλος, παρά τα όπλα που κουβαλάει, πάνω απ’ το αιγαίο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NA MHN ΔΩΣΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ. ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ CUCULOFORS ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ...!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που η Αριστερά της να συμπλέει να συμμαχεί να προμοτάρει τους φασίστες των γειτονικών της χωρών... Ίσως μόνο οι πουρκουάδες στην Γαλλία το 1939...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΟ ΜΟΓΓΟΛΟΛΑΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΘΗΚΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.....ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ,ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ...ΑΝ ΟΜΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ ΛΑΘΟΣ.....ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΕΔΩ.....ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΤΠΤ....ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελευθεριε Β.,μην βαζεις ιδεες στο μυαλο των θλιβερων πολιτικαντηδων,περι ανοχυρωτης χωρας.Εχουμε καει απο την προστασια των ΟΗΕδων,ΝΑΤΟ,Ε,Ε,και λοιπων λαμογιων.Τετοιο σεναριο ουτε ο σπιλμπεργκ δεν θα το φανταζοτανε.Σκεψου στους προστατες μας να προστιθονται και αλβανοι νατοικοι,σκοπιανοι οηεδες.Σε 15 ημερες ο πληθυσμος της Ελλαδος θα εφτανε τα 3,5 δις [τοσοι υπολογιζονται οι αναξιοπαθουντες].Ο καθηγητης αυτος δεν πρεπει να γραφει,ιδιως τωρα το καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τό εἶχα γράψει σέ παλαιότερο σχόλιό μου. Τό ἐπαναλαμβάνω λοιπόν, ὅπως μᾶς λένε τό εἶπε ἡ ΕΕ γιά τούς νέους φόρους. ἔτσι καί τώρα θά μᾶς λένε γιά τή συνδιαχείρηση τοῦ Αἰγαίου, ἐπειδή τό εἶπαν οἱ ΗΠΑ. Ἐπίσης θά μᾶς ρωτάνε πόλεμο θέλετε; Αὐτό πού πάει νά συμβεῖ σέ μᾶς δέν θά εἶναι πόλεμος ἀλλά ἠ ξεφτίλα. Δέν εἶναι τυχαῖο ὅτι σημαντικές ἀποφάσεις λαμβάνονται μέσω θέρους, οὐσιαστικά ὅταν ὁ ἑλληνικός λαός πλατσουρίζει στίς παραλίες. Ἀκόμα κι ἄν ἡ Τουρκία πάρει αὐτά πού θέλει, τήν ἑπομένη ἡμέρα θά ἐγείρει γιά καινούργια καί θά πηγαίνει λέγοντας. Οἱ πολιτικοί μας εἶναι φερέφωνα τῶν ΗΠΑ καί τότε θά σκάσει μύτη ὁ Βγενόπουλος. Μή τό γελᾶτε καθόλου... ὁ ἀλήτης καί ὁ κλέφτης στήν ἀναμπουμπούλα χαίρονται.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιόλαε αυτό δεν πρόκειται να γίνει, μακάρι ο ήλιος ν'αρχίσει να ανατέλλει απο την δύση.Η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία.Εκτός αυτού θα πρέπει να προηγηθεί μια επιχείρηση "καθαρά χέρια" με εναν αντίστοιχο Ελληνα "Ντι Πιέτρο" για να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Αλλά ετσι όπως ειναι στημένο το σύστημα δικαιοσύνης στην χώρα μας ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 250 ΧΡΟΝΙΑ.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τί νά σοῦ πῶ Μίνω; Αὐτά ἀκούγονται στήν πιάτσα. Μπορεῖ ὁ Βγενόπουλος νά σκάσει μύτη μέ κάποιους πολιτικούς καί νά ἔχει σημαντική θέση. Ἐπίσης δέν εἶναι ἀπαραίτητο νά ἔχουμε κι ἐδῶ μιά ἐπιχείρηση «καθαρά χέρια». Οἱ Τοῦρκοι θεωροῦν ὅτι τό μέγιστο ἀγαθό εἶναι οἱ σφαγές, τό αἷμα τῶν ἀπίστων. Ἐδῶ μιλοῦν γιά προσέγγιση καί φιλίες μέ τούς Τούρκους. Ἔχει κανένας μας φίλο, κολλητό, πού νά θέλει νά μᾶς σφάξει καί κάθε στιγμή νά προσπαθεῖ νά μᾶς δημιουργεῖ προβλήματα;

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχουμε ως χώρα σοβαρότατο πρόβλημα εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας. Όσο αφορά την πρώτη, τα προβλήματα προέρχονται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή διπλωματία από το 1912 (επισήμως) και μέχρι σήμερα (ανεπισήμως) θεωρεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις στις αρχές του 20 ου αιώνα ήσαν απασχολημένες με τους ανταγωνισμούς τους, με συνέπεια να μην μπορούν να ελέγξουν τα γεγονότα στην Νότια Βαλκανική, που οδήγησαν στην «ατυχή για αυτούς» εδαφική επέκταση της Ελλάδος. Επί παραδείγματι, όλοι όσοι έχουν θητεύσει στα διεθνή fora πάντα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στο (ανεπίσημο) σχόλιο : «τα Ελληνικά νησιά είναι πολύ κοντά στην Τουρκία».

    Οι θέσεις αυτές της Ευρωπαικής διπλωματίας υπηρετήθησαν με συνέπεια σε όλη την διάρκεια του 20 ου αιώνα. Επίαυτής της αρχής, οι δυνάμεις του άξονα κατά τον Β΄ Παγκοσμίου πολέμου διαμέλισαν ην Ελλάδα προσαρτώντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην Βουλγαρία και τα Επτάνησα, την Σάμο και την Θεσπρωτία στην Ιταλία. Οι Ιταλοί επιπροσθέτως δημιούργησαν το ανεξάρτητο Κουτσοβλάχικο κράτος στην Πίνδο με Βασιλέα τον περιβόητο Αλκιβιάδη Διαμάντε, (όσοι από τους φίλους είναι καλά πληροφορημένοι, θα γνωρίζουν ότι αυτό που σήμερα εκφράζεται ως «Quartenio» μπορεί να κακοφορμίσει επικίνδυνα στην χώρα μας ), ενώ σκόπευαν μετά την νίκη του άξονα να προσαρτήσουν όλα τα Ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα η Αγγλική Κυβέρνηση εξασκούσε πίεση στην εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου για να συναινέσει στην κατάληψη των νήσων του Αιγαίου από την Τουρκία ενώ αρνήθηκαν κατηγορηματικά στην Κυβέρνηση και τον βασιλέα να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Σχεδίαζε επίσης να προσάρτηση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ήδη από τον 19 αιώνα είχαν προνομιακή σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανταγωνιζόμενες αλλήλων για την απόκτηση εμπορικών προνομίων, ενώ η Ρωσία και η ΕΣΣΔ θεωρούσε την ισχυροποίηση της Ελλάδος σημαντικό εμπόδιο της παρουσίας της στην Μεσόγειο.

    Βεβαίως τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, σήμερα έχουν μεταφερθεί από το πεδίο της μάχης στον άκρατο οικονομικό ανταγωνισμό εντός της Ευρωπαϊκής ’Ένωσης, όπου όλοι στρέφονται εναντίων όλων. Οι βασικές αρχές όμως της εξωτερικής πολιτικής και των ανταγωνισμών παραμένουν αναλλοίωτες.
    Όλοι αυτοί ευρίσκονται σε εποικοδομητική συνεργασία με την νέο- φεουδαρχική «Ελληνική» τάξη των βουλευτών-βολευτών, πολιτικών, αριστερών εθνομηδενιστών και «κουλτουριάρηδων», όπου οι σχέσεις τους συσφίγγονται περαιτέρω μέσω της κοινής τους αγάπης και θαυμασμού για την Τουρκία, τα Σκόπια, τους μετανάστες τους μουσουλμάνους….!
    Ο έχων αντίθετη άποψη, χαρακτηρίζεται εθνικιστής, (κατόρθωσαν να πείσουν τους Έλληνες ότι η φιλοπατρία είναι το υπέρτατο κακό), ρατσιστής και βεβαίως φασίστας.

    Οι κίνδυνοι από την ρήξη του εσωτερικού μετώπου που έχει δημιουργήσει ο εθνομηδενισμός, είναι πολύ πιο σοβαροί από τους εξωτερικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τι προτείνετε όλοι εσείς οι αμερικανοφάγοι;ούτε εγώ συμπαθώ τους αμερικάνους (κι ούτε κανέναν άλλο) αλλά δεν βλέπω και κάτι άλλο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε!γιατί αν βγούμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όπως κραυγάζετε (τα ίδια καλά παπανδρεϊκά των αρχών του 80 που οι αρχιπασόκοι τα ακούν και γελάνε εδώ και χρόνια) δεν βλέπω άλλη προοπτική!η Ρωσσία δεν έχει καμία μα καμία διάθεση να μας στηρίξη,αντίθετα και με την Τουρκία τα πάει μια χαρά και προσπαθεί για ακόμα καλύτερα και δεν θα διακινδύνευε για μας ρίξη με την Αμερική!σε καμία περίπτωση!απλά γιατί δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της!η δε Κίνα είναι και δικτατορική και μακριά!και ούτε αυτή θα διακινδύνευε τέτοιο πράγμα!με ποιον να συμμαχήσουμε λοιπόν με το ετοιμόροπο Ιράν;ή με την ανύπαρκτη Συρία που μια χαρά τα βρήκε και με την Αμερική και με την Τουρκία;εμένα αυτό που λέτε δεν μου φαίνεται καθόλου λογικό!
    Αν γίνει λοιπόν αυτό που λέτε,την επόμενη μέρα η Τουρκία με την στήριξη της Αμερικής και του Ισραήλ και την απόλυτη σιωπή των Ρώσσων, θα μας επιτεθεί σε τρία μέτωπα και χάνουμε αυτόματα μισό Αιγαίο,Θράκη και την όποια σύνδεση με την Κύπρο που θα πέσει τελείως στα χέρια της Τουρκίας!Μην πω ότι θα βρει ευκαιρία και η Αλβανία με τα Σκόπια,ακόμα και η Βουλγαρία,ακόμα και η αδελφή Σερβία...
    Θα σας προκαλούσα λοιπόν να πείτε μια λογική εναλλακτική λύση που να στηρίζει την άποψή σας αυτή,ειδάλλως μένουμε στο επίπεδο του πυροτεχνήματος!
    Μακάρι να βρισκόταν κάτι άλλο πιο συμφέρον αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται1
    Θα συμφωνήσω με την άποψη του Κίμωνα.Καμία μα καμία δύναμη δεν ήθελε ισχυρή Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Θα συμφωνήσω με την άποψη του Κίμωνα.Καμία μα καμία δύναμη δεν ήθελε ισχυρή Ελλάδα"



    Και αλήθεια να ειναι αυτό που γράφεις(που ειναι τελικά η μαύρη αλήθεια), θα πρεπει εμείς οι Έλληνες να έχουμε μια ζωή το καφάλι κατεβασμένο και τον κώλο έτοιμο για να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις της κάθε τυχάρπαστης εθνότητας που τυγχάνει να έχει την υψηλή προστασία της ΑΜΕΡΙΚΗΣ;Εσυ ως Ελλην, ως πατριώτης και ως δεξιός(μιας και η παράταξη σου κάποτε είχε ως πρόταγμα την εθνικοφροσύνη)θα δεχόσουν κάτι τέτοιο;Και αν ναι, σε τι χρονικό βάθος θα έφτανε η ανοχή σου(και η αντοχή σου βεβαίως-βεβαίως, διότι όπως και να το κάνουμε,το να σε σοδομίζουν συνεχώς θέλει και κάποιες αντοχές βρε αδελφέ!)σε μια τέτοια κατάσταση;Η μήπως "μπρος στα κάλη(της εξουσίας)τι είναι ο πόνος";Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΜΩΣ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ.



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για προτείνετε εναλλακτική κατάσταση!για προτείνετε εναλλαλτική συμμαχία!και ευχαρίστως να συμφωνήσω αν είναι σωστή η πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Sapphire,
    Πιστεύω ότι η εναλλακτική λύση είναι: 1) Η δημιουργία ισχυρού εσωτερικού μετώπου εναντίων του εθνομηδενισμού. 2)Η καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσία μέσω της παιδείας στα σχολεία (αυτοί που στα Δεκεμβριανά 2008 άκουσαν τα «αντικάλαντα» να ψάλλονται στο Σύνταγμα από μαθητές καταλαβαίνουν τι εννοώ...). 3) Η πάταξη του μαφιόζικού κράτους και των δομών που έχει δημιουργήσει ο πολιτικός αμοραλισμός και η δημιουργία δημοκρατικών δομών διοίκησης και ίσων ευκαιριών για όλους. 5) Η παραδειγματική τιμωρία των κλεπτών του δημοσίου χρήματος. 4) Η εμπέδωση του αισθήματος στους νέους «ότι ύψιστο καθήκον είναι να υπηρετήσουν στον Στρατό».5) Η ανάπτυξη τεχνικής παιδείας που θα στελεχώσει την αναγκαία αμυντική βιομηχανία που χρειάζεται η χώρα. 6) Η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής συνοχής. 7) Η απέλαση των λαθρομεταναστών. 8) Η σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, π.χ. κατάρριψη τουρκικών αεροσκαφών που υπερίπτανται του Εθνικού χώρου. 9) Η απομάκρυνση των κομματικών στελεχών του SIRIZA από σημαντικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού. 10) Η αυστηρή τήρηση των νόμων από τους πάντες. 11) Η ενασχόληση με την πολιτική εντίμων και καταξιωμένων επαγγελματικά ατόμων.

    Η ύπαρξη κρατικών δομών δημοκρατίας και δικαίου θα καταστήσει την Ελλάδα, σύγχρονη, ισχυρή, αξιόπιστη και αξιοπρεπή χώρα, σεβαστή από όλες τις χώρες, που δεν θα χρειάζεται συμμαχίες και προστάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα συμφωνήσω σε όλα τα σημεία που απαρίθμησες!εκτός φυσικά από το ότι έτσι δεν θα χρειαζόμαστε συμμάχους.Συμμάχους ακόμα και η υπερδύναμη χρειάζεται!
    Εσύ μια χαρά απάντησες και σεβαστές οι απόψεις σου με τις οποίες σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ,οι κύριοι οι κραυγάζοντες δεν μας έχουν πει ακόμα τι θα τους άρεσε ως εναλλακτική λύση!ξέρουν οι κύριοι αυτή τι θα συνέβαινε εάν βγαίναμε από τις ευρωατλαντικές δομές την αμέσως επόμενη μέρα;μην μου πείτε ότι η Ρωσσία και η Κίνα θα μας προστάτευαν ή ότι θα τα έβαζαν με την αντίπαλη πλέον Αμερική για χάρη μας γιατί τέτοιο μεγάλο συμφέρον δεν έχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αμάν Σάπφειρε με τις Ευωατλαντικές δομές. Κόλησε η βελόνα!! Πουθενά δεν είδα κανέναν να λέει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Το αποτόλμησε ο Καραμανλής ο Α' και ακόμα τρέχουμε. Όμως ο πόνος είναι τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τις δομές αυτές. Πώς μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και όσο γίνεται ανεξάρτητοι, γιατί 100% ανεξάρτητος δεν είναι κανένας και όχι κατά το "σφάξε αγά μου ν' αγιάσω" να έχουμε την σύγχρονη εκδοχή, το "σφάξε με ευρωατλαντική δομή μου ν' αγιάσω". Περιμένω ακόμα τις προτάσεις σου για αλλαγή του κλίματος χωρίς να φύγουμε από πουθενά και μέσα από τις υπάρχουσες δομές. Παρατίθεσαι σε όλους που βρίζουν τους πολιτικούς μας οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα και λες ότι δεν έχουμε προτάσεις. Δείξε μας λοιπόν το φως το αληθινόν!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Καμία μα καμία δύναμη δεν ήθελε ισχυρή Ελλάδα"

    Και καμμία μα καμμία δύναμη δεν ήθελε ισχυρή κάποια άλλη δύναμη και όχι μόνο την Ελλάδα βέβαια. Η γερμανία π.χ. απλώς ανέχθηκε την Γαλλία, η Αγγλία απλώς ανέχεται την Γερμανία κ.ο.κ και όλοι οι μεγάλοι ανέχονται τους άλλους μεγάλους (ενώ θα ήθελαν να τους φάνε ζωντανούς) όταν μετά από ποταμούς αίματος παγιώθηκαν οι σημερινές ισορροπίες, γιατί κανείς δεν ήθελε να είναι υποχείριο του άλλου και μόνη της η κάθε σημερινή μεγάλη χώρα άνοιξε τον δρόμο της με ιδρώτα και αίμα δικό της και άλλων, με τους επιστήμονές της, με την αξιοποίηση κάθε ικμάδας του έθνους της, με τον πολιτισμό της με την κουλτούρα της με τις συμμαχίες της με άλλους μικρότερους λαούς γειτονικούς ή υπερπόντιους που σ' αυτήν εκόντες άκοντες έβλεπαν ένα στήριγμα κλπ. Και η Ελλάδα ευρισκόμενη στην δεύτερη αυτή κατηγορία χωρών έπαιξε με τις συμμαχίες με μεγάλες πολλές φορές επιτυχίες κατ' αρχάς που δυστυχώς δεν εξελίχτηκαν ικανοποιητικά στην πορεία κι εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και τα βόδια. Συνεπώς η κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα είναι αποκλειστικά ευθύνη δική μας που δεν κρατήσαμε και δεν επεκτείναμε αυτά που κερδίσαμε, που μας δόθηκαν αν θέλετε μέσα από τις συγκεκριμένες συμμαχίες. Οι ηγεσίες μας επαναπαύονταν πρόσκαιρα στις επιτυχίες και δεν τις περιχαράκωναν δεν τις κλείδωναν, αέρα πατέρα πολιτική από ένα σημείο και μετά. Για δεκαετίες μετά την λήξη του Β'ΠΠ δεν υπήρχε χώρος για νέες υπερδυνάμεις εκτός από τις γνωστές κλασσικές. Τώρα βλέπουμε ότι ξεπετιούνται και άλλες αξιοποιώντας όλους τους πόρους τους και το δυναμικό τους και ανοίγουν τον δρόμο τους breaking through, σπρώχνοντας, τσαλαπατώντας αμφισβητώντας!! Καμμιά από τις "παληές" δυνάμεις δεν τους στρώνει μονοπάτι με ροδοπέταλα προς αυτήν την κατεύθυνση, αν μπορούσαν να τους εξαφανίσουν θα το έκαναν. Όμως το γεγονός ότι αυτές οι χώρες προχωρούν σημαίνει ότι έχουν ηγεσίες πατριωτικές με ανθρώπους κωλοπετσωμένους και αποφασισμένους και με αύρα που πείθει τους ξένους ανταγωνιστές ότι αν τους σταθούν εμπόδιο θα γίνει το έλα να δεις και δεν συμφέρει σε κανέναν και που στο εσωτερικό εμπνέουν με παράδειγμα και σίγουρα όχι με φληναφήματα τύπου "το νόμιμο είναι και ηθικό" και ο λαός τις αγκαλιάζει και συμμετέχει. Όλοι ανέχονται όλους μέσα από ισορροπία τρόμου. Αλλά για να μπεις σε αυτήν την ισορροπία πρέπει να είσαι παίκτης με αποφασιστικότητα. Τα άλλα βρίσκονται στην πορεία. Εδώ δεν υπάρχουν άνθρωποι που να τολμήσουν να "παίξουν". Οι οικονομικές και πολιτικές μας ελίτ ελέγχοντας ασφυκτικά τον χώρο και μη επιτρέποντας σε δραστήριους από κάθε άποψη ανθρώπους να δημιουργήσουν, κάνουν το ο,τιδήποτε για να κρατήσουν για πάρτη τους την εξουσία σαν το λιοντάρι που τρώει τα μικρά του και κρατάν τον τόπο όμηρο της ακαμψίας τους. Μιλάτε για προτάσεις; Θέλετε εδώ τον κάθε έναν που ποστάρει να είναι συγχρόνως πυρηνικός επιστήμων, να έχει νόμπελ στην οικονομολογία, να είναι εξπέρ στα στρατιωτικά; στην τεχνολογία; Μα είναι δυνατόν τον άνθρωπο που δουλεύει και κάνει αυτόν τον τόπο να ζει να του ζητάτε τέτοια πράγματα; Και παρ' όλ' αυτά προτάσεις αξιόλογες έχουν διατυπωθεί εδώ, όπως όμως πολύ σωστά λέχθηκε από άλλον, για προτάσεις λύσεις κλπ έχουμε την Ντόρα τον Παυλόπουλο τον Γιώργο τον Κώστα τον Πάγκαλο τον Τσίπρα τον Αλαβάνο, τον Καρατζαφέρη, την Αλέκα και πάρα πολλούς άλλους. Και με όλους αυτούς βλέπουμε πού πάμε. Και μετά έρχονται εδώ και μας κουνάν το δάχτυλο για...προτάσεις. Ναι Σάπφειρε, για σένα το λέω. Έχω την εντύπωση ότι εξελίσσεσαι σε αρωγό της Ντορικής χαμογελειάδας. ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ιόβιε,ευχαριστώ για την αναφορά στο πρόσωπό μου αλλά μάλλον κάνεις λάθος...όταν αρχίζεις να προτείνεις κάτι τόσο ριζοσπαστικό για παράδειγμα την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ τότε αυτομάτως πρέπει να ολοκληρώσεις την πρόταση έστω για τα αρχικά στάδια αλλιώς είναι ελλειπης!σαφώς και οι κυβερνήτες είναι υπεύθυνοι για όλα τα άλλα,αλλά εδώ διάλογο κάνουμε οπότε αν δεν κάνετε μια στοιχειώδη έστω τεκμηρίωση απλά δεν καταλαβαίνουμε τι λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ποιος πρότεινε έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ; Σου ξαναείπα, ούτε εγώ έχω προτείνει κάτι τέτοιο ούτε είδα να το κάνει κάποιος άλλος. Εδώ γράφουν πολλοί, ίσως από κάποιους σποραδικά να έχει διατυπωθεί τέτοια θέση αλλά η γενική εικόνα που βγάζει το μπλογκ δεν έχει καμμία σχέση με αποχωρήσεος από ΕΕ και ΝΑΤΟ, οπότε μην εστιάζεις σε αυτό την επιχειρηματολογία σου.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.