2/7/09

Σουηδός ΥΠΕΞ: Παρέπεμψε σε αποχώρηση ΟΥΝΦΙΚΥΠ εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό

ΣΚΗΝΙΚΟ ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στήνουν στο Κυπριακό οι εν δυνάμει μεσολαβητές συνδέοντας την αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο με την κατάληξη των προσπαθειών στο Κυπριακό. Τόσο οι Αγγλοαμερικανοί όσο και η Σουηδία, που αναλαμβάνει σήμερα την Προεδρία της Ε.Ε., κάνουν λόγο για «τελευταία ευκαιρία». Την ίδια ώρα, που οι Τούρκοι επιμένουν σε λύση δύο κρατών.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος μίλησε σε ομάδα δημοσιογράφων χθες στη Στοκχόλμη άφησε να αιωρείται ο μπαμπούλας της απόσυρσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί, εάν μέχρι τα τέλη του 2009 δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο κ. Μπιλντ, δήλωσε ότι «το μέλλον της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης μέρος των ζητημάτων που βρίσκονται στο τραπέζι αυτής της διαπραγμάτευσης». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν υπάρξει κατάρρευση των συνομιλιών θα βρεθούμε σε μια εντελώς νέα κατάσταση», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να συζητήσουμε εάν αυτό αποτελεί την τελευταία ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου ή όχι».
Κρεσέντο απειλών Καρλ Μπιλντ
Κάνει λόγο για «τελευταία ευκαιρία» και παραπέμπει σε αποχώρηση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Σε κρεσέντο απειλών επιδόθηκε ο προεδρεύων της ΕΕ Καρλ Μπιλντ παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και σε αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εάν και εφόσον δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η υφιστάμενη διαδικασία των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» στο ορατό μέλλον, ενώ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει προοπτική συνέχισης των διαπραγματεύσεων «για 10 ή για 10 χιλιάδες χρόνια».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η οποία αναλαμβάνει σήμερα την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι «το μέλλον της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης μέρος των ζητημάτων που βρίσκονται στο τραπέζι αυτής της διαπραγμάτευσης», φωτογραφίζοντας αφενός το σενάριο αποχώρησης σε περίπτωση αποτυχίας, μήνυμα το οποίο εισπράττει η Λευκωσία, αλλά και το σενάριο διαφοροποίησης των όρων εντολής ή και της σύνθεσής της σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία.
Οι υποδείξεις του κ. Μπιλντ άγγιξαν τη διαπραγμάτευση της πτυχής της ασφάλειας, μήνυμα που εισπράττει η Τουρκία, η οποία ως γνωστό θέτει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων του 1960.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπιλντ είπε ότι «η Τουρκία είναι βέβαια παρούσα στο νησί με στρατό (σ.σ. που εξακολουθεί να είναι εκεί) και αυτό της δίνει ένα ρόλο ο οποίος ξεπερνά κατά κάποιο τρόπο τον συνηθισμένο, πηγαίνοντας πίσω στο 60 και στις εγγυήτριες δυνάμεις».
Ο Σουηδός υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να εξεταστεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση». Ωστόσο, αν και υποδεικνύεται η ανάγκη εξέτασης του εν λόγω ζητήματος, όπως προκύπτει από τις αναφορές του κ. Μπιλντ, στην περίπτωση της Άγκυρας απουσιάζει το κόστος, κάτι που υφίσταται στην περίπτωση της Λευκωσίας και παραπέμπει στον μπαμπούλα της αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Άλλωστε, ο Καρλ Μπιλντ επεδίωξε και κράτησε την Τουρκία στο απυρόβλητο σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του σε δημοσιογράφους που προσκάλεσε η σουηδική Προεδρία στη Στοκχόλμη. Κληθείς από το ΒΒCνα αναφέρει ποιο θα είναι το κόστος της Τουρκίας εάν δεν υλοποιήσει την υποχρέωση για άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο κ. Μπιλντ απέφυγε να κάνει λόγο για κυρώσεις.
Επανέλαβε μεν ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, παραπέμποντας στις εισηγήσεις της Κομισιόν, αλλά και στο αποτέλεσμα των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Επί του προκειμένου, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να αναφέρει ότι υπάρχουν τρία σενάρια. Εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν τότε θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στην Κύπρο, κάτι που ισχύει και στην ενδεχόμενη περίπτωση κατάληξης σε οριστική διευθέτηση, είπε ο κ. Μπιλντ, προσθέτοντας ότι εάν απλώς η διαδικασία συνεχίζεται, τότε η όλη κατάσταση θα τύχει αξιολόγησης.
Κινδυνολογία για το τέλος του δρόμου
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟτης τακτικής κινδυνολογίας που επιστράτευσε ο Καρλ Μπιλντ φρόντισε να προειδοποιήσει ότι η διαδικασία των συνομιλιών αποτελεί το τέλος του δρόμου για τη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν υπάρξει κατάρρευση (σ.σ. των συνομιλιών), θα βρεθούμε σε μια εντελώς νέα κατάσταση», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να συζητήσουμε εάν αυτό αποτελεί την τελευταία ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου ή όχι, εάν η προοπτική ενώπιόν μας είναι τα 10 ή 10 χιλιάδες χρόνια». Διεμήνυσε δε, ότι «ξεκάθαρα όμως, αυτή είναι (σ.σ. η τελευταία ευκαιρία) για το ορατό μέλλον», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν θέλω να εξετάσω τι θα κάνουν οι δύο κοινότητες ή οι κοντινές τους χώρες» και υπογραμμίζοντας ότι «θα βρεθούμε όμως σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση για το μέλλον του νησιού», κάτι που όπως είπε «αντιλαμβάνονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων».
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ ανέφερε ότι προσδοκά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, προκειμένου να δοθεί ώθηση και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, ο Βοηθός ΥΦΕΞ, Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στη Λευκωσία, εξέφρασε την ανησυχία του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ζήτησε όπως διευκολυνθεί. Ο κ. Μπράιζα, πέραν των επαφών του, επισκέφθηκε τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα και την Αμμόχωστο.

Βασική έγνοια της Ουάσιγκτον είναι η ομαλή συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Μέσα σε αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τούτο συνάγεται από τις εδώ επαφές του Βοηθού ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, στη Λευκωσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε και χθες, με πιο προσεκτικές διατυπώσεις, ότι η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού έχει ημερομηνία λήξης, παραπέμποντας στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, επανέλαβε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν στις προσπάθειες λύσης. Είπε, ακόμη ότι ιδέες υπάρχουν (που διαμορφώθηκαν από «φωτισμένα μυαλά» στις ΗΠΑ) και εάν ζητηθούν θα υποβληθούν.
Ο Βοηθός ΥΦΕΞ ανέφερε, όπως πληροφορούμαστε, πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία στις Βρυξέλλες για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και υπέδειξε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχισθεί η διαδικασία. Ο κ. Μπράιζα ήταν σαφής ως προς το ενδεχόμενο να προβούν οι ΗΠΑ σε πιέσεις προς την Άγκυρα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, όπως είπε ενώ παραδέχθηκε το ρόλο της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει στους συνομιλητές του ότι ο Ταλάτ έχει ευχέρεια κινήσεων στο τραπέζι του διαλόγου.
Στις δηλώσεις του, ο Μπράιζα παρέπεμψε στην Ε.Ε. για τη μη εφαρμογή από την Τουρκία του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Μπράιζα χαρακτήρισε το θέμα “ως εμπορικό και νομικό’’, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει λόγο αυτό να επηρεάσει τη διαδικασία.
Σε ερώτηση αν δεν ανησυχεί από τις τουρκικές απειλές, ο κ. Μπράιζα είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τη διαμάχη. «Πάνω απ’ όλα θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού δεν θα χαθεί για κανένα παράγοντα, είτε νομική ή εμπορική διαμάχη, είτε πολιτικό, μια απλή παρεξήγηση», είπε.
Έδωσε δε κάλυψη στην τουρκική κυβέρνηση, για τη στάση της στο κυπριακό: «Αυτή η τουρκική Κυβέρνηση φαίνεται να εργάζεται για μια λύση και γνήσια επιθυμεί μία λύση. Μπορώ να σας πω ότι σε συναντήσεις -δεν θα σας πω με ποιους ή το ακριβές λεκτικό που χρησιμοποιούν - όταν έχουμε συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους, φαίνεται ότι πράγματι υποστηρίζουν την ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα επανενώνει το νησί», είπε, προσθέτοντας ότι «το τι λένε δημόσια οι πολιτικοί, αυτό διαφέρει μερικές φορές».
Σε ερώτηση αν τα μέρη τού ζήτησαν κάποια βοήθεια, ο κ. Μπράιζα απάντησε αρνητικά.
Σε Απ. Ανδρέα και Αμμόχωστο
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Βοηθός ΥΦΕΞ, Μάθιου Μπράιζα επισκέφθηκε προχθές τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα ενώ χθες την Αμμόχωστο. Οι επισκέψεις δεν ανακοινώθηκαν.
Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές φιλοσοφίας
Ο ΜΑΘΙΟΥΜπράιζα, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον ΥΠΕΞ, Μάρκο Κυπριανού, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο που είναι αρκετά δύσκολο να επιλυθούν. Είπε πως οι δυο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τη συνέχιση του κράτους, το σχεδιασμό του ομόσπονδου κράτους και το πώς τα συνιστώντα κρατίδια θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει ισορροπία της πολιτικής εξουσίας που να σέβεται τα μειοψηφικά και τα πλειοψηφικά δικαιώματα.
Ο κ. Μπράιζα είπε παράλληλα ότι σε ορισμένα θέματα οι δυο πλευρές έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους και έχουν καταλήξει σε μια κοινή γλώσσα και εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Ταλάτ έχει την ελευθερία να ελιχθεί τουλάχιστον στα θέματα που έχουν συζητηθεί ως τώρα, προσθέτοντας πως τώρα απομένουν κάποια δύσκολα θέματα για να επιλυθούν.
Στα όσα ανέφερε περί χρονοδιαγραμμάτων ο κ. Μπράιζα έτυχε σχολιασμού από τον Μάρκο Κυπριανού. Οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια στο Κυπριακό ή θα καταλήξει σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων ή σε μια λύση που θα αποτύχει και θα καταρρεύσει σημειώνοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά δεν χρειάζεται παραινέσεις από τρίτους για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.
Υπενθύμισε ότι υπάρχει σαφής συμφωνία και δέσμευση όλων των πλευρών, εντός και εκτός Κύπρου, ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι χωρίς χρονοδιαγράμματα «διότι έχει αποδειχθεί ότι χρονοδιαγράμματα, ειδικά τεχνητά χρονοδιαγράμματα, δουλεύουν αρνητικά και είναι αντιπαραγωγικά και ότι βεβαίως δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία, ότι πρόκειται η λύση να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

14 σχόλια:

  1. Ας μην λυθεί ποτέ, ας υποστηρίζουν ότι θέλουν οι "μεγάλοι". Αυτό που αρμόζει στην ελληνική πλευρά είναι να σταθεί στο ύψος της και να συνδέσει άμεσα την ένταξη της Τουρκίας με το ευνοϊκό για εμάς αποτέλεσμα του Κυπριακού.

    Στεγνά, μη αποδεκτή λύση ίσον άμεση παύση με βέτο της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται οικονομικά, στρατιωτικά κλπ η Ελλάδα, οι δυνατότητα βέτο στην Τουρκία είναι το τελευταίο χαρτί που έχουμε.
    Άπαξ και μπεί στην Ευρώπη μία Τουρκία όπως είναι σήμερα να είστε σίγουροι για το ποιός θα είναι το αγαπημένο παιδί των "φίλων" μας Ευρωπαίων.

    Ν.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε όχι και οι Σουηδοί μεγάλοι...αλλά θα μου πεις μέσα από την ανυπαρξία μας και το Λιχτενστάϊν υπερδύναμη μας φαντάζει
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια ειναι ευνοικη λυση για μας?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. all I have to say is the swedes should consider themselves lucky not neighbouring the turks, cos if they did their views would have been different...bloody assholes

    Cyprus should offer a permanent bases to the french and the russians...that would throw a spanner in the works...

    Let Christofias allow russian bases and sit tight watching the yanks running around like a chook without a head...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. another thing...cyprus should grow some balls and veto turkey outright...this pasive policy is working against us...

    veto the bastards, the mongols, once and for doing a favour to Europe in the long run...

    something tells me the europeans haven't gor a clue with what they are dealing here...when you have Bryza saying that no one can tell turkey what to do...then what do you think will happen once these mongols get to become?...If no one can tell them what to do then the eu will be good as buried...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 3:23
    why do you speak in English will it is clear to us that you are able to read in Greek? In that way there may be blogers that won't be able to read you opinion?Ιn case your keyboard doesn't support Greek just use Greeklish .

    Oσο αφορά την Σουηδία και τους ΣΟυηδούς και γω αν είχα γείτονες του Φιλανδούς και τους Νορβηγούς θα ήμουν τουλάχιστον χαλαρή και θα έκανα φιλοσοφικές αναζητήσεις μέσω Discovery Channel ..

    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια χαρά τα είπε και στα εγγλέζικα, πόνο έβγαλε ο άνθρωπος, ίσως να είναι Έλληνας τρίτης γενιάς και βάλε εκεί που είναι όπου νά 'ναι καλή του ώρα και δεν καταλαβαίνει ή γράφει καλά τα Ελληνικά ακόμα και με μορφή γκρηκλις και να τα μεταφράζει αυτά που διαβάζει με κανένα ειδικό πρόγραμμα αλλά πονάει όπως εμείς, όλοι οι μπλογκερς τον καταλαβαίνουν...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελευταία ευκαιρία επίλυσης μιας εισβολής και κατοχής,τελευταία ευκαιρία παραγραφής και αθώωσης του παρελθόντος.... Η κλασσική ευρώπη ή δύση που όλοι αγαπάμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω ειδα τα αγγλικα και δεν προχωρησα ,

    σκεφτηκα

    ΩΧ θα αρχισε παλι ο δρουγος τα αμερικανικα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. A special apology and respect to the board for the continuous use of the english language, but I am unable to read/write/speak Greek...I get these articles translated by a family member...

    At the ripe age of 50, :LoL: it's a bit late in turning the clock back, hence, making this old puppy unable in learning a new trick...

    Take care everyone...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. l'd also like to add that Bryza is really insulting our intelligence here...when he says no one tells Turkey what to do...Turkish foreign policy is run by Washington not by Brussels, that much is well known everywhere...

    So it makes one wonder what the hell qualifications are needed to apply for an undersecretary's job in thhe US?...maybe just maybe a turkish wife?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ποιος θα διώξει από κει βρε Τουρκολακέ Μπιλντ την UNFICYP; Εσύ; Με ποια εξουσία; Γιατί δέχεσαι να παπαγαλίζεις όσα σου υπαγορεύουν; Άλλη μια απόδειξη ότι κανένας δεν πρόκειται να μας υπερασπιστεί αν δεν το κάνουμε εμείς. Αλλά με τους εσκυμμένους που μας..."κυβερνάνε"...όλο τέτοια θα ακούμε και θα σκύβουμε
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι Σουηδοί δεν έχουν το ιστορικό και ηθικό δικαίωμα να "ομιλούν". Στον πόλεμο Ιραν-Ιράκ η Νόμπελ είχε στήσει εργοστάσια πυρομαχικών και στις 2 πλευρές.... κα;ι η Μπόφορς έδωσε μίζα 28α το μεταφράσω5 000 000 $$$ στον Ρατζίπ Γκάντι για την αγορά των αυτοκινούμενων πυροβόλων.Δεν έχουν το ηθικό ανάστημα για να επιβάλλουν λύσεις εκεί όπου έχει χυθεί αίμα.Αϊ σιχτίρ,λοιπόν,που λένε και οι γειτονές μας και δεν μπορώ να το μεταφράσω.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ορθή επανάληψη :Εδωσαν μιζα 285 000 000 $$$ μέσω ελβετικής τράπεζας,στον-θεός σχωρέστον-Ρατζιπ. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.