11/7/09

Τουρκικοί ελιγμοί για ασφάλεια


Η Άγκυρα παρουσιάζεται ανυποχώρητη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουν επεξεργασθεί ιδέες στο κεφάλαιο αυτό, που παρόλο ότι δεν διαφοροποιούν τις στρατηγικές επιδιώξεις της, δημιουργεί την εικόνα της κινητικότητας.

Προσπάθεια να κλειδώσει εγγυήσεις με «ανταλλάγματα»
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει την εντύπωση πως θα ανταλλάξει τη διασφάλιση που επιδιώκει για τη διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένους διπλωμάτες, το «αντάλλαγμα» θα αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας και πιο συγκεκριμένα τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς που και σήμερα είναι μέλος (ΟΗΕ, ΕΕ). Χωρίς αυτό να σημαίνει ακύρωση της πολιτικής της για παρθενογένεση. Δείγμα αυτής της θέσης δόθηκε και στην ομάδα εργασίας για την ασφάλεια, όταν συμφωνήθηκε πως η Κύπρος θα μπορεί να συμμετέχει σε διεθνή φόρα χωρίς να ενημερώνει τις εγγυήτριες δυνάμεις, όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας εν γένει, η Τουρκία έχει διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε ιδέα που θα διαφοροποιεί τις σχετικές πρόνοιες του 1960.
Όπως τόνιζαν ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση αυτή ενεργοποιώντας συμμάχους της, οι οποίοι υποδεικνύουν στους εμπλεκόμενους στη διαδικασία, ότι δεν θα πρέπει να κολλήσει η διαπραγμάτευση σε ένα ζήτημα παραπέμποντας στο γεγονός ότι «η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και δεν πρέπει να ανησυχεί από τις τουρκικές εγγυήσεις». Και βεβαίως η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση είναι πως «εφόσον δεν έχουν σημασία οι εγγυήσεις λόγω ΕΕ, γιατί επιμένει η Τουρκία;».
Είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με ρυθμίσεις που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Γι’ αυτό και οι θέσεις που παρουσιάζει στην παρούσα φάση παραπέμπουν μεν στο σχέδιο Ανάν, ωστόσο θεωρούνται πιο προχωρημένες και μαξιμαλιστικές.
Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, είχε στο παρελθόν προβάλει παρασκηνιακά μια φόρμουλα στο θέμα των εγγυήσεων. Είχε προτείνει την εγκατάσταση στο νησί, μετά τη λύση, νατοϊκής δύναμης, στην οποία θα μετέχουν ελληνικό και τουρκικό απόσπασμα. Η στρατιωτική δύναμη θα εγγυάται τόσο την ανεξαρτησία της Κύπρου όσο και την εφαρμογή της συμφωνίας. Οι Σουηδοί, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει και σεμινάρια και συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών για την ασφάλεια, έχουν διαβιβάσει τις σκέψεις τους και στα Ηνωμένα Έθνη.
Ενόψει του γεγονότος ότι η Σουηδία ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται ότι στα πλαίσια των παρεμβάσεών της να θέσει εκ νέου το θέμα της ασφάλειας, καταθέτοντας τις ιδέες τους.

Από τον Οκτώβριο στο χορό η Ε.Ε.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΈνωση ενδιαφέρεται για το θέμα της ασφάλειας. Πέραν του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ένωσης και οποιαδήποτε ρύθμιση στο ζήτημα τούτο την επηρεάζει, υπάρχει ένα ακόμη θέμα: Η μη επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, υπό την έννοια ότι το βέτο που ασκεί η Άγκυρα στη συμμετοχή της Λευκωσίας, επειδή δεν την αναγνωρίζει, επηρεάζει πρακτικά τη συνεργασία των δυο οργανισμών. Το θέμα θα απασχολήσει τις Βρυξέλλες όταν θα αρχίσει το πάρε-δώσε, όταν δηλαδή χρονικά θα εισέλθουν, όπως πιστεύεται, οι συζητήσεις σε τροχιά συμφωνίας. Αυτές οι συζητήσεις θα συμπέσουν με την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.