26/7/09

Οι Τούρκοι στην προσάρτηση, εμείς στη διζωνική!

Όταν ο Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική πλευρά είναι 11 βήματα μπροστά από τους Έλληνες, παρουσιάζεται ολιγαρκής. Δεν είναι μόνο 11 βήματα μπροστά η Τουρκία. Είναι 111. Και το προβάδισμα δεν αποκτήθηκε στη σημερινή εποχή. Από της δημιουργίας του κυπριακού προβλήματος, οι Τούρκοι προηγούνται της εποχής τους σε διορατικότητα και στόχους. Προηγούνται κατά χρόνια πολλά, των Ελλήνων και της ηγεσίας τους.
Απαριθμούμε:

26/07/2009 | ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μεταξύ του 1955-59, ενώ ο Ελληνισμός της Κύπρου αγωνιζόταν για την Ένωση, ο τουρκικός όχλος στις κάτω συνοικίες της Λευκωσίας κατέβαινε στις διαδηλώσεις με σύνθημα: «Ταξίμ ή θάνατος». Θυμούμαι τότε, μικρό παιδί, στις μικτές συνοικίες του Αγίου Κασσιανού, τα τουρκικά λάβαρα να υψώνονται με το χάρτη της Κύπρου και στη μέση να διαχωρίζεται με κόκκινη γραμμή, το σημείο του διαμελισμού. Χάρασσε ακριβώς στο ίδιο σημείο που είναι σήμερα τη διχοτομημένη Κύπρο. Από το 55-59 οι Τούρκοι γνώριζαν πού θα κατέληγε η Κύπρος το 1974.
Όταν αργότερα, μετά το 1963-64, η ελληνοκυπριακή κοινότητα καθίστατο σχεδόν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού, η Κύπρος, με εξαίρεση κάποιους τουρκοκυπριακούς θυλάκους, ήταν ελληνικό νησί απ’ άκρου εις άκρον και οι Τουρκοκύπριοι ασφυκτιούσαν μέσα στα γκέτο τους και έφευγαν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν, όταν η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία ικέτευε την Άγκυρα να επέμβει στρατιωτικά και να σώσει τους Τουρκοκυπρίους, η ηγεσία της Τουρκίας, ο Ισμέτ Ινονού, συνιστούσε υπομονή και πρόλεγε προφητικά: «Κάμετε υπομονή. Οι Έλληνες θα φαγωθούν μεταξύ τους και τότε η Τουρκία θα επέμβει».
Η προφητική ρήση του Ινονού επαληθεύτηκε σε λιγότερο από μια δεκαετία, τον Ιούλιο του 1974.
Το 1977, όταν ο Μακάριος συμφωνούσε με τον Ντενκτάς για λύση διζωνικής διπεριφερειακής ομοσπονδίας, ο τότε κατοχικός ηγέτης άλλου είδους διζωνική είχε στο μυαλό του. Είναι η διζωνική που διεκδικεί σήμερα ο Ταλάτ. Διζωνική δύο κρατών. Και ο Ντενκτάς δεν απέκρυψε ποτέ τις προθέσεις του, όχι μόνο φραστικά, αλλά και στην πράξη. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακήρυσσε την «Ομόσπονδη Πολιτεία της Βόρειας Κύπρου» και καλούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανακηρύξει και τη δική της «Ομόσπονδη Πολιτεία της Νότιας Κύπρου», ώστε οι δύο «Πολιτείες» να συστήσουν τα δύο κράτη της Κύπρου.
Η «Ομόσπονδη Πολιτεία της Βόρειας Κύπρου» ήταν ο προπομπός της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (1983), που πήρε πια τη μορφή κρατικής οντότητας. Ούτε όταν ανεκηρύσσετο η «Πολιτεία της Βόρειας Κύπρου» ούτε όταν γεννιόταν το έκτρωμα της «Τ.Δ.Β.Κ» η ελληνοκυπριακή ηγεσία πήρε είδηση τι γινόταν, και κυρίως τι ερχόταν. Οι Τούρκοι είχαν προελάσει προ πολλών δεκαετιών, από τη διζωνική στη συνομοσπονδία δύο κρατών, και η ηγεσία μας μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ανεμίζει το ξεθωριασμένο φλάμπουρο της αποθανούσης και ταφείσας προ πολλού διζωνικής ομοσπονδίας. Οι Τούρκοι ήταν και τότε 211 βήματα μπροστά και η ηγεσία μας με το νου της έκανε μπαϊράμι...
Αν πρόκειται να απαριθμήσουμε πόσες φορές και από πότε, η Τουρκία, βρισκόταν χρόνια μπροστά από τις ηγεσίες εδώ και στην Ελλάδα, και πόσες φορές προέβλεψε σωστά τα γεγονότα που θα επακολουθούσαν, δεν θα μας έφταναν όλες οι σελίδες της παρούσας έκδοσης!
Όλα αυτά αποτελούν Ιστορία, τα οποία, όμως, οι σημερινοί ηγέτες ουδέποτε κάθισαν να μελετήσουν, ούτε ηθέλησαν να διδαχθούν, απλώς και μόνο διότι θα ανέτρεπαν όλο το βάθρο και υπόβαθρο της σημερινής πολιτικής τους.
Είναι εξωφρενικό από μόνο του, όλοι οι ηγέτες αυτού του τόπου να παραμένουν προσηλωμένοι σε ένα στόχο που αποφασίστηκε, υπό τις τότε συνθήκες, και τα τότε δεδομένα, αλλά εν τω μεταξύ, και με την πάροδο 35 χρόνων, ξεπεράστηκε από τα γεγονότα και δεν βρίσκεται στην «ατζέντα». Είναι τραγικό μια μορφή λύσης, που κρίθηκε υπό τις συνθήκες του 1974 ως η υπό τας περιστάσεις ολιγότερο οδυνηρή, δηλαδή η διζωνική ομοσπονδία, η οποία υπερφαλαγγίστηκε από τους Τούρκους, αλλά και από τα γεγονότα, να αποτελεί σήμερα στόχο της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Δεν κατανόησε, ακόμη, η σημερινή ηγεσία ότι η διζωνική δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας ομολόγησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αντί να αναζητήσει νέους στόχους, συνυφασμένους και σύμφωνους με τα σύγχρονα δεδομένα, όπως καθορίζονται και από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε., παραμένει προσηλωμένη σε νεκρούς στόχους.
Αλλά δεν είναι μόνο τούτο. Αυτή τη στιγμή, όπως τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αποκαλύπτουν, βρίσκεται σε εξέλιξη μεθόδευση της Τουρκίας να προσαρτήσει τις κατεχόμενες περιοχές στην τουρκική επικράτεια. Ούτε η Κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ούτε η πολιτική ηγεσία «φακκούν πενιά». Ούτε φαίνεται να γνωρίζουν τι συντελείται στα κατεχόμενα, ούτε και αν γνωρίζουν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Ούτε καν καταγγέλλουν έγκαιρα τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Αγρόν ηγόρασαν. Ακόμη αυτοί συζητούν, πώς θα επιτύχουν τη διζωνική, όταν οι κατεχόμενες περιοχές μας βρίσκονται στον προθάλαμο ενσωμάτωσης στην Τουρκία. Ακούσατε κανέναν πολιτικό αρχηγό, στην προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να θέτει θέμα καταγγελίας της Τουρκίας για την προετοιμαζόμενη προσάρτηση; Ακούσατε κανένα να ζητά μέτρα αντίδρασης; Τίποτε. Όπως συνέβη και με την περίπτωση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα μάθουμε για τη νέα εφιαλτική εξέλιξη. Και η ηγεσία μας θα συζητά, ακόμη, πώς θα επιτύχουμε τη διζωνική...
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
antoniouc@simerini.com

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που κρατάω από το συγκεκριμένο άρθρο της Σημερινής, είναι η ρήση του Ισμέτ Ινονού, ότι δηλ. "μην ανησυχείτε, οι ΈΛληνες θα φαγωθούν μεταξύ τους"...
    Ας το σκεφτούμε λίγο, τούτες τις μέρες που φτάσαμε στο σημείο να τσακώνονται η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη γρίπη των χοίρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.