1/7/09

Ενισχύουν τις θέσεις του άλλοτε «στρατηγού» οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ

Της Ιωαννας Mανδρου
Η πρώτη υπόθεση χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων που έφθασε να απασχολεί τη δικαιοσύνη με αφορμή την εμπλοκή του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου στο σκάνδαλο της Siemens σηκώνει την αυλαία των κομματικών ταμείων και φέρει στην επιφάνεια τις διαδικασίες επιχορήγησης των εκλογικών αναμετρήσεων, που πολλοί τις θεωρούν δεδομένες, ελάχιστοι όμως τις έχουν δημόσια παραδεχθεί. Δύο μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν χθες στον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό, ενόψει της σημερινής απολογίας του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ αλλά και το υπόμνημα Τσουκάτου που κατατέθηκε «εν σχεδίω» από χθες στον ανακριτή, επιβεβαιώνουν την πάγια, όπως αναφέρεται, πρακτική χρηματοδοτήσεως των πολιτικών κομμάτων.
Η κατάθεση μάλιστα του υπευθύνου, το 2000, του κομματικού ταμείου κ. Σπ. Αυγερινού χθες στον ανακριτή, δεν αφήνει αμφιβολία ότι ποσά, όπως το ένα εκατομμύριο μάρκα -για τα οποία κατηγορείται ο Τσουκάτος- έφθασαν πολλές φορές στο ταμείο του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αυγερινός στη σαφή ερώτηση του ανακριτή «αν έφθασαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ το ένα εκατομμύριο μάρκα», δίδει την απάντηση: «Κατά καιρούς, ξέρω ότι ο κ. Τσουκάτος, όπως και το 1999, είχε φέρει χρήματα της αυτής τάξεως με το ποσό που με ρωτάτε».
Για το 1 εκατ. μάρκα εξετάστηκε και η τότε υπάλληλος της γραμματείας του ΠΑΣΟΚ κ. Δήμητρα Παπαχρήστου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί και περισσότερα να ήταν τα χρήματα», αλλά πρόσθεσε πως «δεν θυμάται γιατί έχουν περάσει δέκα χρόνια».
Και οι δύο εξετάστηκαν ύστερα από αίτημα του ιδίου του κ. Τσουκάτου, ενώ είχαν καταθέσει το περασμένο καλοκαίρι και στον εισαγγελέα κ. Παν. Αθανασίου. Ωστόσο, το περιεχόμενο εκείνων των καταθέσεων δεν υπήρξε τόσο συγκεκριμένο και σαφές. Οι δύο καταθέσεις, κυρίως εκείνη του κ. Σπ. Αυγερινού, επιβεβαιώνουν την πάγια θέση του κ. Τσουκάτου ότι τα χρήματα στο σύνολό τους κατέληξαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσουκάτος, εκτός από το απολογητικό του υπόμνημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει προσκομίσει στον ανακριτή τον ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 2000, όπου αναγράφεται συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων 540 εκατ. δραχμές, στα οποία υποστηρίζει ότι περιλαμβάνονται και το ένα εκατ. μάρκα. Επίσης έχει προσκομίσει αναλυτικά τους λογαριασμούς του ιδίου και των μελών της οικογενείας του την περίοδο εκείνη, όπου τα ποσά που φέρονται ότι έχουν διακινηθεί είναι συνήθη. Στο απολογητικό του υπόμνημα άλλωστε υποστηρίζει ότι:
- Τα χρήματα δόθηκαν με πρωτοβουλία του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου για την προεκλογική ενίσχυση των εκλογών του 2000.
- Η τακτική της χρηματοδότησης ακολουθείτο από τα κόμματα και συνέχισε να ακολουθείται και μετά το 2000. Ηταν πάγια τακτική, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
- Τα χρήματα προορίζονταν για την προεκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και ουδεμία σχέση είχαν με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση της Siemens, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, που συνδέει τον κ. Τσουκάτο με την υπόθεση του ΟΤΕ.
Ουδέποτε, υποστηρίζει, είχε ο ίδιος σχέση με τον ΟΤΕ ούτε κατείχε κάποια κυβερνητική θέση για να απευθυνθούν σε αυτόν στελέχη της Siemens.
Μετά την απολογία του κ. Τσουκάτου, ο ανακριτής θα συνεχίσει την έρευνά του με τη λήψη απολογιών άλλων κατηγορουμένων από τον ΟΤΕ, υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου ή μέλη των επιτροπών που ενεπλάκησαν στις διαδικασίες εισήγησης και αξιολόγησης της προσφοράς της Siemens.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.