20/7/09

'Εορτασμοί' τουρκικής εισβολής


‘Επίσημοι εορτασμοί’ πραγματοποιούνται σήμερα στα κατεχόμενα ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής για να τιμηθεί η λεγόμενη «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας».

Οι ‘εορτασμοί’ ξεκίνησαν το πρωί με 21 χαιρετιστήριες βολές και με ‘ομιλία προς το έθνος’ εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, «η 20η Ιουλίου δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα σύμβολο της μη λύσης του Κυπριακού αλλά ως ένα άνοιγμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στο νησί».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ‘η πλειοψηφία των πολιτών στο κράτος μας’ είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη στάση της ε/κ πλευράς κυρίως διότι έγιναν μάρτυρες, όπως είπε, «των άδικων και επιθετικών ενεργειών της ε/κ διοίκησης στη διεθνή κοινότητα».

«Η διεθνής αναγνώριση που έχουν (οι Ε/κ) ως αντιπρόσωποι της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και η άδικη συμμετοχή τους στην ΕΕ, την οποία χρησιμοποιούν συχνά κατά της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, είναι μια από τις πολλές πηγές αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης», ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ.

Υποστήριξε επίσης ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα των Τ/κ δεν αποτελούν απειλή για την ε/κ πλευρά.

Κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως από την ιδεολογία που εκφράζουν, να στηρίξουν «την εξωτερική πολική που διαμορφώνεται από κοινού με την Τουρκία».

Οι Τ/κ, είπε, αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος τους είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό και η εξασφάλιση της θέσης που τους ανήκει εντός της ΕΕ.

“Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε πλέον τα γεγονότα του 1974 μέσα από το φακό του πολέμου και της διένεξης αλλά από ένα φακό που θα μας βοηθήσει να πάρουμε μαθήματα ειρήνης και φιλίας», συνέχισε.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν αγνοείται η πολιτική ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τ/κ και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές παράμετροι που άλλαξαν με την 'ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου' έδωσαν συγκεκριμένες αποδείξεις για αυτό τόσο στην ε/κ πλευρά όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι το ψευδοκράτος, το οποίο, όπως είπε, ‘εδράζεται πάνω σε ισχυρές βάσεις’ επέτρεψε στους Τ/κ να διαπραγματεύονται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αφού επανάλαβε τη θέση για σύσταση ενός νέου συνεταιρικού κράτους στο οποίο οι Τ/κ θα είναι πολιτικά ίσοι με τους Ε/κ, είπε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε οι Τ/κ να αντιπροσωπεύονται στη διεθνή κοινότητα.
SIGMALIVE

1 σχόλιο:

  1. Εορτασμοί απο κει, θρήνος απο εδώ.
    Πότε θα αντιστραφούν οι όροι, ώστε να μάθουν και αυτοί να κλαίνε, να θρηνούν και να αδικούνται ;

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.