21/7/09

Απορρίπτει η Άγκυρα τις πρωτοβουλίες Οτσαλάν


Την άμεση αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η είδηση ότι τον ερχόμενο μήνα ο αρχηγός των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρόκειται να παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Η Τουρκία θα αναπτύξει λύσεις (...) η ίδια. Οι χώροι όπου συζητούνται τα ζητήματα αυτά είναι γνωστοί, είναι το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό Τύπο.
«Δεν πρέπει να αναζητήσουμε άλλες πλατφόρμες», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των προτάσεων, που θα διατυπωθούν από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στις προσπάθειες της Άγκυρας για μια διευθέτηση της σύγκρουσης.
Την περασμένη εβδομάδα, το PKK ανακοίνωσε ότι ο Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σ' ένα νησί - φυλακή στη βορειοδυτική Τουρκία, θα ανακοινώσει τον Αύγουστο έναν «οδικό χάρτη για μια δημοκρατική λύση».
Οι αντάρτες παρέτειναν επίσης ως την 1η Σεπτεμβρίου μια μονομερή κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοίξουν το δρόμο για τις προτάσεις του αρχηγού τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

12 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη, μας ενημερώνεις για τα πάντα πλήν της ουσίας: Τί γίνεται με την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Ελλάδος ο αγαπημένος σου Οτσαλάν, χάριν του οποίου και κατέστρεψες την σταδιοδρομία σου στον Ελληνικό Στρατό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειλικρινα δεν ξερω καθολου πως ειναι οι συνθηκες κρατησης του Οτσαλαν και πολυ θα ηθελα να μαθω αν βεβαια υπαρχουν πληροφοριες γι'αυτες.

    ομως ο Οτσαλαν για να βγαλει αυτον τον οδικο χαρτη θα πρεπει να εχει πληροφορηση για το πως εχουν διαμορφωθει οι καταστασεις ολα αυτα τα χρονια κρατησης του.

    ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ?
    ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ?
    ΕΧΕΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ?
    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ?

    Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ?

    δε θελω να θεωρησει καποιος οτι κανω πλακα αλλα ρωταω σοβαρα και κυριολεκτικα (χωρις κανενα υπονοουμενο)

    Η ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ?

    κανω αυτη την ερωτηση γιατι η επιστημη σε αυτο τον τον τομεα κανει 'θαυματα' .
    απο τα λευκα κελια περναμαι σε παραισθησιογονα αλλα και σε ουσιες που προκαλουν εθισμο

    τελικα οτι και να πει ο Οτσαλαν μπορει να ληφθη σοβαρα υποψη ?
    ηδη οι τουρκοι κερδιζουν χρονο με τις καταπαυσεις πυρος ,
    σκεψου να μπουμε σε διαδικασια τι θα πει ο Οτσαλαν μετα πο 6 μηνες κτλ

    ο Οτσαλαν θεωρω οτι εχει καιρο που εχει χασει την επαφη με την πραγματικοτητα ,
    ειναι εκ των συνθηκων αναξιοπιστος για τη συγκεκριμενη κινηση,
    και ουτε του δινει το υπολοιπομενο κυρος οι διαμαρτυριες της αγκυρας γιατι παντα ετσι σκουζουν οι 'γατοι'

    ο Οτσαλαν διατηρηθηκε ζωντανος για να μην χαρισουν οι τουρκοι ενα συμβολο στον αγωνα των κουρδων.

    ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ στο θεατρο των σκιων.

    λυπαμαι δεν του αξιζε τετοια τυχη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας Κε Καλντερίδη,

    είχα την ευκαιρία να σας μιλήσω λίγο μετά το τέλος της ημερίδας στον Κορυδαλλό τις προάλλες. Ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν ήμασταν πολλοί...

    Σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν πάντως, η κοινή γνώμη στο εξωτερικό που ζούσα εκείνη την περίοδο δεν είναι και πολύ διαφορετική από την γνώμη του "μέσου" ¨Ελληνα.

    Από μία κοινή γνωστή επίσης έμαθα πως τα ίχνη της γραμματέως του Οτσαλάν, κας Ρόζα Καγιά έχουν χαθεί εντελώς από τότε που άφησε την Ιταλία πριν λίγα χρόνια για να επισκεφτεί τους γονείς της στην Γερμανία...

    Ακόμα και 10 χρόνια μετά και σε συνδυασμό με την ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες στην Τουρκία (και την πολιτική τους χρησιμότητα), το Κουρδικό ζήτημα παραμένει επίκαιρο...

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο και μόνο την υπόθεση Οτσαλάν να θυμηθεί κανείς, αρκεί για να αναρωτηθεί αν την υπηρεσία χαρακτηρίζει περισσότερο ο ερασιτεχνισμός ή η βλακεία. Επί σειρά ετών ξοδεύονταν απροσδιόριστα ποσά από χρήματα του ελληνικού λαού για να χρηματοδοτηθούν διά της «δεσποινίδος Κατεχάκη» είτε «η προσέγγιση με τους Κούρδους» είτε «η αναζήτηση των αγνοουμένων της Κύπρου», αλλά κυρίως αυτοί που (υποτίθεται) δραστηριοποιούνταν για το ένα ή για το άλλο. Και τελικά, εκτός από τους αγνοουμένους της Κύπρου, λέγεται ότι αγνοείται και μια βαλίτσα με δολάρια που εκταμιεύτηκαν για να βρει φιλόξενη χώρα υποδοχής ο αρχηγός του ΡΚΚ. ΒΗΜΑ 19-7-09 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ (Αν υπερχει σχολιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλιο υπάρχει:
    Ότι προφανώς κάποιοι αντιλαμβάνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το συμφέρον της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ωφέλιμο να βάλλουν κατά της "Υπηρεσίας", όπως τη χαρακτηρίζουν. Ανεξάρτητα αν έχουμε ή δεν έχουμε ηθικούς ενδοιασμούς για το αν στην πολιτική θα έπρεπε εκτός από τη σκηνή να υπάρχει και παρασκήνιο, έχω την εντύπωση ότι κάθε κράτος έχει τέτοιες υπηρεσίες που δρουν προς το συμφέρον του και ότι δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον των υπηρεσιών αυτών, εφόσον βέβαια δεν έχουν βάση, αλλά γράφονται μόνο για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες (π.χ. να θέσουν στο απυρόβλητο κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή να εκφράσουν την προσωπική αντιπαλότητα του συντάκτη τους ή κάποιου άλλου προς κάποιο στέλεχος της υπηρεσίας), μάλλον βλάπτουν την ίδια τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι αντιλαμβάνομαι τα ΄΄περίεργα΄΄ σχόλια κάποιων ΄΄ανωνύμων΄΄ και σε αυτή την ανάρτηση και σε μία προηγούμενη ως ένα τρόπο να μειωθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Σάββα. Φίλε Σάββα το ιστολόγιό σου άρχισε να ενοχλεί κάποιους πολύ σοβαρά. Αυτό βέβαια για μένα σημαίνει οτι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Συνέχισε δριμύτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το γεγονος με τον Οτσαλαν ηταν το σημειο καμπης της εξωτερικης μας πολιτικης ,

    απο το σημειο εκεινο ηταν που αρχισε η κατρακυλα και το μακροχρονιο φλερτ μεταξυ αγκυρα και αθηνας αρχισε να επισημοποιηται ,

    οι τουρκοι ηθελαν αποδειξεις και τι πιο χειροπιαστο ?
    ο Οτσαλαν σε συσκευασια δωρου .
    Δωσαμε τον Οτσαλαν (ουτε καν βαλαμε να τον δωσουν αλλοι ...), επρεπε να ειναι σιγουροι και οι κουρδοι οτι ΕΜΕΙΣ τον δωσαμε γκρεμιζοντας τις γεφυρες πισω μας σε ενα δρομο χωρις επιστροφη ,

    Η ΛΕΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗς ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗς ΤΟΥΡΚΙΑς
    τα σχεδια αναν , τουρκοι στη λαρισα , συνδιαχειριση στο αιγαιο κτλ ,

    απο εκει και μετα ξεκινησαμε την υπονομευση των υποδομων ,
    ακουω για 'υπηρεσια' και εχει καταντησει ΑΛΛΗ μια δημοσια υπηρεσια που στρατιωτικοι διοριζουν τις γυναικες τους , δημοσιογραφοι τις δικες τους και γενικα μια αποκατασταση δεδομονου και των μυστικων κονδυλιων που προαναφερθεισαν και συνεχιζουν φανταζομαι να λειτουργουν,

    δεν θα πρεπει να ειναι λειτουργικο τιποτα εδω στην Ελλαδα , μην μας προκυψει απο καμια τερατογεννηση και κανας πατριωτης και εχουμε αλλα μπλεξιματα

    τιποτα τελικα δεν ειναι τυχαιο
    βαλτα σε μια σειρα και θα δεις το σκοπο τους

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και δω προδοσία έπεσε, και σήμερα μερικοί-μερικοί, μετά το αυχαριστώ στίς ΗΠΑ κάνουν τον...κινέζο, καθώς και κάποια μοσχαροκεφαλή που είχε παππού δικτάτορα.εμ τι περιμένεις απ έναν τέτοιο εγγονό.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν ενημερώνεται από ένα ραδιόφωνο του οποίου η άντυγα είναι καρφωμένη σε έναν κρατικό σταθμό και από μερικές εφημερίδες που του δίδονται με καθυσ΄τερηση μερικών ημερών και με τα επίμαχα άρθρα κομμένα.
    Επίσης, ενημερώνεται από τους δικηγόρους του, που τον επισκέπτονται κάθε εβδομάδα.
    Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω από τα κουρδικά ΜΜΕ, η ψυχική του υγεία είναι καλή.
    Την περίοδο αυτή προετοιμάζει στη φυλακή το πλαίσιο λύσης του Κουρδικού, το οποίο θα ανακοινώσει στις 15 Αυγούστου.
    Για το κείμενο το ΒΗΜΑΤΟΣ έχω να πω ότι ο δημοσιογράφος έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Φυσικά, αυτά που άκουσε, ήθελε να τα πιστέψει, γιατί έχει ψυχολογική ανάγκη να πάρει εκδίκηση από τον γράφοντα, για το έγκλημα που έκανε ο τότε πρωθυπουργός, παραδίδοντας τον Άπο στους Τούρκους.
    Όμως, έστι δίκης οφθαλμός, ός τα πανθ' ορά.
    Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους ,
    Διαβάζοντας προσεκτικά το κείμενο και τα σχόλια πλην το κ. Σάββα (καλημέρα άργησα ) θα πω το απλό που ξέρω με την απλή κοινή λογική...στον ανώνυμο που είπε ότι ο κ. Σάββας έδωσε τον Οτζαλάν ...Από μικρή έμαθα ότι στον στρατό κανείς δεν κάνει τίποτα αν δεν πάρει διαταγή απο ανώτερο και εφόσον πολιτικά στοιχεία διοικούν στις τελικές αποφάσεις τον στρατό δεν νομίζω ότι ο κ. Καλεντερίδης έδωσε τον Οτζαλάν μάλλον κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες.Οσο για το αν του στοίχισε την στρατιωτική του καριέρα θα έλεγα ότι μάλλον τους στοίχισε η στρατιωτική του απουσία αλλά σε μια κοινωνία δοσίλογων ο διαφορετικός φαίνεται σαν την μύγα μες το γάλα που πρέπει να την σκοτώσουμε.
    Κλείνοντας για τον Οτζαλάν θα πω πως δεν βόλευε τους αμερικάνους και εφόσον η πολιτική μας δίοικηση είναι αμερικανοπροσκυνητές λογικό ήταν να φτάσουν εκεί τα πράγματα.

    Χριστίνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δράκων,skal,Χριστίνα
    Μακράν εμού η...μομφή οτι ασπάζομαι τα γραφόμενα του ...Πρετεντέρη.Όπως επίσης οτι θέλω να... "μειώσω το κύρος και την αξιοπιστία του Σαββα". Ναι οι αξιωματικοί εκτελουν διαταγες...
    Παρολα αυτα να μένουν αναπάντητα τέτοια κείμενα είναι επικίνδυνο και διαβρωτικό για το site σας και την προσπάθεια σας να φωτίσετε τα σκοτεινα κομματια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η αλήθεια είναι πρώτιστη εθνική αναγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 7:53 πιστεύεις πως μπορούν όλα να απαντηθούν στο χρονικό διάστημα που εμείς επιλέγουμε να αναρωτηθούμε; Πιστεύεις πως αν απαντηθούν θα οφελήσει επι του παρόντος σε τίποτα; Νομίζεις ότι ο Ελληνικός λαός αυτή τη χρονική στιγμή έχει την ωριμότητα να σκεφτεί όταν κατα συρροή αποδεικνύει την νοοτροπία της μάζας του ωχαδερφισμού και του παρτακισμού;
    Χριστίνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.