24/7/09

H γυναίκα στην κλασσική Αθήνα


Της Ελίνας Γαληνού
Η λάμψη της γυναικείας παρουσίας στην Κλασική Αθήνα, ενέπνευσε το θέμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε από τον Δεκέμβριο 2008 έως τον Μάιο 2009 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Υόρκης. Περίπου εκατονπενήντα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλων μεγάλων μουσείων του κόσμου όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης, το Βατικανό, το Λούβρο κά, διηγούνται την σύνθετη ιστορία του ρόλου της γυναίκας της κλασσικής εποχής. Η πρώτη ενότητα της έκθεσης, αφιερώνεται στις "Θεότητες και Ηρωίδες". Είναι η Αθηνά, η Δήμητρα, η Περσεφόνη και άλλες βασικές γυναικείες θεότητες της Αθήνας και της Αττικής, στις οποίες είχαν αφιερωθεί λατρείες και εορτές όπου οι γυναίκες είχαν τον πιό ενεργό ρόλο. Οι τελετουργικές πράξεις όπως οι σπονδές, οι θυσίες και οι πομπές, προβάλουν στην δεύτερη ενότητα τον ρόλο της γυναίκας στη διαδικασία της λατρείας αναδεικνύοντας την σημασία της "ιέρειας". Η γέννηση, ο γάμος και ο θάνατος, συνθέτουν την τρίτη ενότητα όπου περιγράφει την παρουσία της γυναίκας στα βασικά στάδια της ζωής της... Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα αγάλματα της Αρτέμιδας και της Αθηνάς, μια ερυθρόμορφη υδρία που απεικονίζει την ιέρεια της Τροίας Θεανώ (που υποδέχτηκε τους Ελληνες της Τροίας) και η επιτύμβια στήλη της Πολυξένης με το αφιερωματικό ανάθημα. Αυτά τα θαυμάσια έργα τέχνης μαζί με άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα, συνιστούν τις θρησκευτικές πρακτικές της Κλασσικής Αθήνας, τονίζοντας ότι ο ρόλος των Αθηναίων γυναικών αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι των λατρευτικών διαδικασιών. Παράλληλα καταδεικνύεται πόσο ουσιαστική υπήρξε η γυναικεία παρουσία στην διατήρηση της θείας εύνοιας, πράγμα που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αίγλη των Αθηνών. Η έκθεση διοργανώθηκε επ΄ευκαρία του εορτασμού δέκα χρόνων από την ίδρυση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Υόρκης, με την επιμέλεια του Δ/ντή Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ν. Καλτσά και του Δρ. Alan Shapiro, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins. Θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως το τέλος Νοεμβρίου.

4 σχόλια:

  1. Τέτοιες δημοσιεύσεις να τις διαβάζουν κάτι ελληνίδες, που τους κάνει εντύπωση η 'μεγάλη' πίστη (υποταγή) των μουσουλμάνων. Αν ενισχυθεί το μουσουλμανικό στοιχείο στην Ευρώπη θέλω να δω που θα πάνε οι ελευθερίες των γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρών επιφανών πάσα γυνή τάφος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >> Η έκθεση διοργανώθηκε επ΄ευκαρία του εορτασμού δέκα χρόνων από την ίδρυση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Υόρκης, με την επιμέλεια του Δ/ντή Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ν. Καλτσά και του Δρ. Alan Shapiro, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins <<

    το Ωνασειο για αλλη μια φορα προβαλει τον Ελληνισμο στο εξωτερικο,
    η προβολη του πολιτισμου ειναι και αυτο πολιτικη αλλα οι Ελληνες πολιτικοι συνεχει την υποτιμουν

    βαλαμε το σακη να καλεσει να ζησουμε το ονειρο μας στην Ελλαδα ...

    με αφορμη το Ωνασειο ηθελα να θυμισω

    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ?

    ενας ξυπολητος προσφυγας καταφερε να τους χαρισει μια ανερχομενη αεροπορικη εταιρεια με ΕΛΛΗΝΙΚΟ ονομα

    και καταφεραν αυτοι που γιορταζουν την γιορτη της δημοκρατιας
    να την χρεωκοπησουν και το μονο που να διαφωνουν μεταξυ τους ποιος θα την ξεπουλησει σε καλυτερη τιμη

    μια εταιρια δεν μπορεσαν να συντηρησουν , ειναι ικανοι να σχεδιασουν και να υλοποιησουν σχεδια για το μελλον της Ελλαδας?


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    "ενας ξυπολητος προσφυγας καταφερε να τους χαρισει μια ανερχομενη αεροπορικη εταιρεια με ΕΛΛΗΝΙΚΟ ονομα 24 Ιούλιος"

    2009 9:04 μμ


    Καλησπέρα σε όλους σας.

    Μια παρατήρηση στον φίλο που γράφει αυτά τα λόγια..

    Είπαμε να κοροϊδευόμαστε, αλλά όχι και μεταξύ μας!!!!

    Ποιος ξυπόλητος και κουραφέξαλα????
    Σιγά μην ήτανε και γυφτάκι που τον βοήθησε ο θεός, να πάει στην Αμερική για να Γ@μ!σε! την γυναίκα του Κένεντι, και να λέμε εδώ στην Ελλάδα "GREEK LOVERS"
    Χαλαρώστε τέκνα μου φαντασμένα...

    Γιος μεγαλοκαπνέμπορα ήταν ο Ωνάσης..
    Αυτό δεν είναι κακό, αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια και όχι ότι μας πασάρουν και ύστερα να πλάθουμε ιστορίες για αγρίους...

    Βέβαια και ήταν και παραμένει ένας σύγχρονος Έλληνας μεγιστάνας που τον λάτρεψε-λατρεύει όλοι η Ελλάς..."+ Εγώ"

    Αλλά άμα πιστεύεται "δικαίωμα σας είναι" σε μαρμαρωμένους βασιλιάδες, σε άγια φώτα, σε θεούς, σε σε σε σε σε, και δεν βλέπετε και αγγίζετε την πραγματικότητα, ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΠΟΤΈ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΜΑΣ, ΠΟΤΈ..


    Λέμε πάντα την αλήθεια και όχι αυτά που ονειρευόμαστε, ακόμα και οι "θεοί" κονομάνε από εμάς τα κορόιδα...

    Η αλήθεια πάντα πονάει..
    Κύριοι διαχειριστές συγνώμη για τα γραφόμενά μου "γενικός"
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.