25/10/10

Έγινε φιλική χώρα η Τουρκία;

Με τον Δρ. Νικία Λειβαδά
Η Τουρκία επέλεξε τις παρούσες ευνοϊκές για εκείνη συγκυρίες να λύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα, σύμφωνα πάντοτε με το δόγμα Νταβούτογλου, που λέει: «Μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες».

Είχε εδώ και λίγο καιρό ξεκινήσει μια υποκριτική εκστρατεία φιλίας με γειτονικές της χώρες. Στα πλαίσια αυτά καταπιάστηκε και με την Ελλάδα -επιλέγοντας τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη κρίση της πρόσφατης ιστορίας της- με τελικό σκοπό να λύσει προς όφελός της μια σειρά από προβλήματα που χωρίζουν τις δυο χώρες. Αφού κάνει πρώτα τις δήθεν φιλικές προσφορές της, περιμένει θετική ανταπόκριση στις μυστικές ή φανερές συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης που διεξάγονται σε διπλωματικό επίπεδο.

Ανοίγει το μοναστήρι της Παναγίας του Σουμελά στον Πόντο μια φορά το χρόνο στη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, θέτοντας συγχρόνως περιορισμούς στον εγκλωβισμένο Πατριάρχη. Κι εκείνος, όταν στο λογο του αναφέρεται στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, τους αποκαλεί «ρωμιούς» και δίνει εύσημα στους σουλτάνους, που δήθεν υπεστήριξαν διαχρονικά το μοναστήρι. Στη συνέχεια η Τουρκία προαναγγέλλει ότι ανοίγει τις πύλες της Σχολής της Χάλκης για μια εικαστική έκθεση της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, αφήνοντας ανοιχτή κάποια πιθανότητα να συζητήσει και το άνοιγμα της Σχολής.

Αφήνει να νοηθεί ότι συζητά και την κατάργηση του «casus belli» κάτω από ορισμένες (απαράδεκτες) προϋποθέσεις. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση στην Άγκυρα να συζητήσει για το Αιγαίο και ο Νταβούτογλου προσκαλεί τον Δρούτσα, να καθίσει δίπλα του στο γήπεδο του μπάσκετ. Και ο κ. Ερντογάν, δικαιολογούμενος για τις παραβιάσεις της πολεμικής του αεροπορίας, μας διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τις υπερπτήσεις στα νησιά μας, αλλά αυτές γίνονται για να ικανοποιήσουν τις ευαισθησίες του στρατού, ομολογώντας έτσι ότι στην Τουρκία υπάρχουν δυο εξουσίες.

Καμιά προσφορά της Τουρκίας δεν είναι ειλικρινής. Όπως δεν ήταν και οι προσφορές της προς τις άλλες χώρες που πλησίασε με τους ιδίους σκοπούς, τη Συρία, την Αρμενία, τη Γεωργία, όπως και η προσπάθειά της να εμπλακεί στο Μεσανατολικό. Οι φιλοδοξίες του Νταβούτογλου, να επαναφέρει τη δόξα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν δείχνουν να προχωρούν πειστικά, αφού οι ενέργειες τής δήθεν «καλής θέλησης» της Τουρκίας προς τους γείτονες παραμένουν στα χαρτιά. Ζούνε όμως στις κρυφές σκέψεις του Νταβούτογλου, που όρισε το 2023μΧ ως το έτος της επαναφοράς της δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ανακήρυξης της χώρας του σε Μεγάλη Δύναμη, στα πλαίσια της οποίας θα έχει μια Ελλάδα και μια Κύπρο σε καθεστώς «φινλανδοποιημένης» εξάρτησης.

Γι’ αυτό κι εμείς οι Έλληνες, που γνωρίζουμε καλύτερα παντός άλλου την Τουρκία, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τής δήθεν καλής πρόθεσής της.

Είναι βέβαιο ότι οι προσφορές της και πολλές άλλες κινήσεις των φιλικών δήθεν ανοιγμάτων συμπεριλαμβάνονται σε μια σειρά από προγραμματισμένες ενέργειες της Τουρκίας, για να κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο διεθνώς όσο και στην ΕΕ, και μετά να απαιτεί ειδικούς χαριστικούς χειρισμούς στις ενταξιακές της διαδικασίες, με άνοιγμα καινούργιων κεφαλαίων προς συζήτηση. Ακόμη περιμένει να πετύχει τους σκοπούς της στην Κύπρο, όπως και να πάρει μερίδιο από το Αιγαίο, και την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία δεν στάθηκε ποτέ για μας φίλη χώρα, ούτε σκοπεύει να γίνει. Γι' αυτό οι «φιλικές» προτάσεις της και οι πρωτοβουλίες της πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και ιδιαίτερη προσοχή από τους πολιτικούς μας. Ήταν ο κατακτητής μας για τριακόσια χρόνια και συνεχίζει, και τώρα, στη νεότερή μας ιστορία, να απαιτεί να μείνει κατακτητής.

3 σχόλια:

  1. Γράφει ο Δρ. Νικίας Λειβαδάς ότι:

    Γι’ αυτό κι εμείς οι Έλληνες, που γνωρίζουμε καλύτερα παντός άλλου την Τουρκία, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τής δήθεν καλής πρόθεσής της.

    Δυστυχώς, έως σήμερα παρατηρώ ότι πάντα διαχρονικά «πέφτουμε στην παγίδα ….» της Τουρκίας!

    Δεν γνωρίζω τους ακριβείς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, ενδεχομένως να μας το επιβάλουν τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας μας, ή οι Μεγάλοι μας Σύμμαχοι (Sic!), ίσως και τα απολύτως προσωπικά συμφέροντα των εκάστοτε κυβερνώντων.....!

    Η Τουρκία δεν στάθηκε ποτέ για μας φίλη χώρα, ούτε σκοπεύει να γίνει.

    Αν θυμηθούμε το φοβερό «βαρλίκι» που επέβαλαν στους ομογενείς μας τα καθάρματα κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην σπαραζομένη σκλαβωμένη Ελλάδα, της απαιτήσεις της απόλεμης Τουρκίας πρίν και μετά το πέρας του Β΄ Π.Π, την συμπεριφορά της στις Νήσους ΄Ιμβρο και Τένεδο, καθώς και τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1955, μάλλον οφείλουμε να την θεωρούμε άκρως εχθρική χώρα.

    Γι' αυτό οι «φιλικές» προτάσεις της και οι πρωτοβουλίες της πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και ιδιαίτερη προσοχή από τους πολιτικούς μας. Ήταν ο κατακτητής μας για τριακόσια χρόνια και συνεχίζει, και τώρα, στη νεότερή μας ιστορία, να απαιτεί να μείνει κατακτητής.

    Αν ένας ιστορικός αναλύσει τις «φιλικές» προτάσεις της και τις πρωτοβουλίες της θα φρίξει από το απύθμενο θράσος της!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Η ΤΟυρκία υπερτονίζει ότι θέλει ειρηνικη λυση των προβλημα΄των μετους γειτονες. Καλως. Τουτο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή έιναι η λιγότερο κατάλληλη (γι αυτήν)να μας απειλησει μετα όπλα. Κατα συνέπεια ουδέις΄λόγος να διαπραγματευτούμε ότιδήποτε μαζι της, αφού είμαστε σε αδυναμη θέση. Μια κυβέρνηση που δεν είναι υποτελης δεν θα άρχιζε τώρα καμία συζήτηση για οτιδήποτε.
    Να σπασει τη σιωπη του ο Σαμαρας και τα άλλα κόμματα και να μιλησουν για τα εθνικά, ευθεωςκαι σταράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν δεν τα μαζέψουν να φύγουν από την Κύπρο οι Τούρκοι, δεν πρέπει ούτε καλημέρα να τους λέμε !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.