25/10/10

Διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος.

Παναγιώτης Ήφαιστος / ΕΘΝΟΣ
Με ιστορικούς όρους η παρούσα οικονομική κρίση είναι ασήμαντη. Δεν δικαιολογεί την παραμικρή ολιγωρία, ενδοτισμό, κατευνασμό και αδιαφορία μπροστά στο ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής ανεξαρτησίας, που η Ιστορία και η διεθνής νομιμότητα κατοχυρώνουν στους Ελληνες τον ελλαδικό και τον κυπριακό χώρο. Η Εθνική Ανεξαρτησία, κοντολογίς, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Εντούτοις, πολλοί εκτιμούν πλέον ότι προ των θυρών τίθενται ως ενδεχόμενα:

α) κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δημιουργηθεί ένα προβληματικό κρατίδιο εγγενώς συγκρουσιακό και υπό τουρκική επικυριαρχία,

β) «κυπροποίηση» της Θράκης με εξωγενώς υποκινούμενες δραστηριότητες,

γ) απώλεια πλούτου και κυριαρχίας στο Αιγαίο, όπου η αποτρεπτική ισχύς μας μπορεί εντούτοις να διασφαλιστεί αδιατάραχτα.

Για να παραφράσω τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρόκειται για πλούτο και κυριαρχία που ανήκουν στα παιδιά και στα εγγόνια των σημερινών Ελλήνων και που δεν δικαιούμαστε να εκχωρήσουμε κάτω από θλιβερές μεταμφιέσεις, όπως «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο ή «συνομοσπονδία» στην Κύπρο. Κυριαρχία χάνεται μόνον όταν ένα κράτος ηττηθεί έπειτα από έναν επιθετικό πόλεμο. Οι Ελληνες, όμως, δεν επιτέθηκαν ποτέ σε κανέναν.

Η πίστη-νομιμοφροσύνη στο ελληνικό εθνικό συμφέρον αποτελεί, εξάλλου, νομική και ηθική υποχρέωση όλων. Ακόμη και πάμπτωχη να είναι μια χώρα, επιπλέον, οι ηγέτες και ο λαός αντιτάσσουν πάντοτε «ΟΧΙ» κατά όσων απειλούν την επικράτειά της και την εθνική ανεξαρτησία τους. Απώλεια του Αιγαίου, της Θράκης και της Κύπρου θα είναι η αρχή του τέλους της εθνικής ανεξαρτησίας μας. Η οικονομική κρίση σίγουρα δεν δικαιολογεί την παραμικρή βιασύνη.

Είναι λοιπόν καιρός οι Ελληνες να εκσυγχρονιστούν ως προς τουλάχιστον ένα ζήτημα: Οπως και στον υπόλοιπο κόσμο, να σταθεροποιήσουν κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις για το εθνικό συμφέρον, που θα οριοθετούν θέσφατα, έσχατες λογικές και αδιαπραγμάτευτες στάσεις. Χωρίς ορισμό και οριοθέτηση του εθνικού συμφέροντος, εξάλλου, εθνική στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει.

Τελειώνω λοιπόν αναφέροντας τους ορισμούς και τις ιεραρχήσεις εθνικού συμφέροντος, σύμφωνα με την τυπολογία που όλα τα υπόλοιπα κράτη ρητά θεωρούν αυτονόητη. Οι ακριβείς ορισμοί και οριοθετήσεις, ασφαλώς, εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες περιστάσεις κάθε κράτους.

Τα ιεραρχημένα μεν, αλλά αλληλένδετα δε εθνικά συμφέροντα είναι τα εξής: Συμφέρον επιβίωσης: Ακεραιότητα της επικράτειας και όταν υπάρχει απειλή, αποτρεπτική στρατηγική που αντιμετωπίζεται με επαρκή στρατιωτική-διπλωματική ισχύ. Ζωτικό συμφέρον: Ισορροπία δυνάμεων, διασφάλιση κατά εξωγενών διαβρώσεων που ροκανίζουν την οικεία πολιτεία, οικονομική ισχύς, συμμετοχή σε διεθνείς θεσμούς, συμμαχίες, ομογενείς του εξωτερικού. Μείζον συμφέρον: Διαφύλαξη των πνευματικών αγαθών, του πολιτισμού, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Δευτερογενή συμφέροντα: δραστηριότητες ιδιωτών, εξωτερικό εμπόριο και επενδύσεις.

O Παναγιώτης Hφαιστος είναι καθηγη­τής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

11 σχόλια:

  1. Όσο υπάρχουν Ήφαιστοι, να μη φοβόμαστε τίποτα !!!
    Η λάβα που υπάρχει, θα βγει και θα κατακάψει όλους όσους επιβουλεύονται με διάφορους τρόπους τον Ελληνισμό.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κυρ . Παπ. δεν έχει δηλώσει ότι προτιμότερο είναι να εκχωρίσμουμε μερικά στρέματα γής στους γείτονες για να έχουμε ως αντάλλαγμα την ησυχία μας και ραγιάδικη ειρηνική συνύπαρξη λές και η χώρα είναι περουσιακό του στοιχείο που όποτε θέλει το ξεπουλάει;

    Διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος δεν μπορούμε να έχουμε με πρωθυπουργό που κάνει συμφωνίες μυστικές και κάτω από το τραπέζι με οθωμανούς γείτονες πίσω από την πλάτη του ίδιου του λαού του χωρίς να εγκαλείται να δόσει λογαριασμό σε κανένα λές και η χώρα είναι ατομικό του τσιφλίκη .
    Το παρελθόν του ιδίου δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό στα εθνικά θέματα καθώς στίριξε λύση τύπου Ανάν στην Κύπρο, την Μαδρίτη του κυρ. Σημίτη ,υποστίρηξε το υποτιθέμενο δικαιο των μουσουλμάνων να αποκαλούνται Τούρκοι ,ενώ τον ίδιο τον πατέρα του τον έπιασαν κορόϊδο στα εθνικά θέματα ο Οζάλ στο Νταβός.

    Το ίδιο το άτομο είναι άπατρις με μειωμένη ή μηδενική εθνική συνείδηση , εμποτισμένο και εθισμένο σε νεοταξίτικους ιδεολογικούς μηχανισμούς μιλά για παγκόσμια διακυβέρνηση και μοιάζει περισσότερο με εκπρόσωπο τύπου της Bilderberg παρά της χώρας της οποίας τα συμφέροντα έχει ταχθεί να υπηρετεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας από τους τελευταίους έλληνες πανεπιστημιακούς.

    Πράγματι. Όσο υπάρχουν έλληνες σαν το Κο Ήφαιστο δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.

    Πάντα λίγοι ήμασταν……….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστείται τι πανεπιστημιακούς θα βγάλει η γενιά η σημερινή ... μάλλον Ο κ. Ηφαιστος είναι από τους τελευταίου που μιλάνε έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες σχετικά με την ικανοποίηση που μπορεί να νοιώθει ένας λαός έχοντας στις τάξεις του τέτοιους πανεπιστημιακούς.
    Σε ότι αφορά τις ιεραρχήσεις σύμφωνα με την διεθνή τυπολογία, θα ήθελα να παρατηρήσετε όλοι σας πως η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να τις τηρεί αλλά απο την ανάποδη. Τα δευτερεύοντα ενδιαφέροντα μάλλον τα θεωρεί ως πρώτη ιεράρχηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αὐτὰ πρὸς αὐτοὺς ποὺ διακατέχονται ἀπὸ ἐξωελληνικὲς νοοτροπίες.
    Καὶ νὰ γνωρίζουν πολὺ καλῶς ὅτι εὐρωπαϊκὴ οὐσιαστικὴ ἕνωσις, ἴσως νὰ μὴν γίνη ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος ελληνας μπορει ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με τον Κυριο Ηφαιστο ?

    Ολοι μας συμφωνουμε (και χαιρομαστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ οταν βλεπουμε διπλα μας καποιον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, γιατι τις τελευταιες 2-3 δεκαετιες ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΤΕΣ που παριστανουν τους καθηγητες) και μοιραζομαστε τις ιδιες σκεψεις , ανησυχιες και αγωνιες , το θεμα ομως ειναι ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...

    Ο χρονος ομως πιεζει και ειναι αδυσωπητος.... οσο οι ελληνες περιμενουν καποιο θαυμα ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλά τα λέει και ο Ηφαιστος,Σαρρής,καργάκος,Φίλιας, Γιανναράς κλπ, αλλά οι εκάστοτε κυβερνώντες τους έχουν γραμμένους και χρησιμοποιούν σε θέσεις κλειδιά πανεπιστημιακούς ή άλλους που είναι ενδεδυμένοι με τη κοματική ΄΄ΠΡΟΒΕΙΑ΄΄.
    Εάν δεν νοιώσουν στο ΄΄πετσί΄΄ τους το φόβο του λιντζαρίσματος(πχ Αλαβάνος) σε υπερθετικό βαθμό,τότε θα θρυνήσουμε και άλλες απώλειες τύπου Ιμια,Κύπρου κλπ.
    Βλέπετε μια φορά βρέθηκε ένας αρχηγός με ΄΄Παντελόνια΄΄(ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ),έστησε στο ΓΟΥΔΙ τους 6 με ταχύτατες διαδικασίες για να μην προλάβουν τα διεθνή λαμόγια να τους απελευθερώσουν.Έτσι και έγινε ώστε όταν ήρθε η εντολή απο υην Αγγλία στην τότε Κυβέρνηση για απελευθέρωση ήταν πολύ αργά.
    Για μένα έπρεπε στο Γουδί να στηθούν πολύ περισσότεροι,διότι δεν μπορεί κάποιος να αναλαμβάνει
    εξουσία και να εξαργυρώνει κοματικές επιταγές σε βάρος της Εθνικής αξιοπρέπειας και Κυριαρχίας.
    Ειδικά σε μιά Εθνική καταστροφή δεν υπάρχει δικαιολογία του τύπου,΄΄οι προηγούμενοιδεν τα παρέδωσαν καλά΄΄κλπ.Ούτε υπάρχουν λιγότερο ένοχοι.
    Όλοι πρέπει να στήνονται στο τοίχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Που καταντήσαμε,να χρειάζεται ολόκληρος καθηγητής Ήφαιστος να φωνάζει αγωνιωδώς για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Να καταλαβουμε ότι φοβούνται, ιδιως τώρα που έχουν αρχίσει να κατρακυλάνε. Χαρακτηριστικό έιναι ότι η Δραγώνα παραιτείται διότι ήθελε προαιρετικό μαθημα την Ιστορία. Η Διαμαντοπουλου θυμηκε τι έγινε μετη Ρεπουση και φοβαται. Υπολογίζουν την αντίδρασή μας. Αρκει να είναι μαζική και λογική, ωστε να είναι πειστική. Ηψηφος στις εκλογές (και όχι η αποχή)θα κρίνει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ζήτημα δεν είναι ότι φοβούνται. Οι Εφιάλτες και οι δειλοί πάντα ζούνε μέσα σε σύνδρομα ενοχής και φόβου. Αυτοί καταστρέφουν τους εαυτούς τους γροθοκοπώντας καρφιά αλλά την ίδια στιγμή προκαλούν ζημιά στην Ελλάδα. Και ζημιά -
    ζημιά μέχρι που θα φτάσουμε δεν ξέρω πια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.