5/1/12

Στο παζάρι τα υπόλοιπα οικόπεδα

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Στην τελική ευθεία ο β’ γύρος αδειοδότησης.Την ερχόμενη Δευτέρα αποστέλλονται τα έγγραφα στην Ε.Ε. για μετάφραση, ενώ ετοιμάζονται και τα νέα συμβόλαια (Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου:«Ο β' γύρος αδειοδοτήσεων, πρόσθεσε, αφορά το σύνολο των οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου».)


Διαδικαστικά, κατά κύριο λόγο, θέματα συζήτησε στη χθεσινή της συνεδρία η διυπουργική επιτροπή για θέματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Στη χθεσινή συνεδρία η επιτροπή αποφάσισε να στείλει την ερχόμενη Δευτέρα τα έγγραφα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων που αφορά στα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάφραση.

Εντός των ημερών, εξάλλου, θα είναι έτοιμο και το αναθεωρημένο συμβόλαιο που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία βελτιωμένη έκδοση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού. που υπογράψαμε με τη Noble.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου ανέφερε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρίσκεται στην Κύπρο η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για θέματα μακροχρόνιου σχεδιασμού για τους υδρογονάνθρακες και θα έχει διάφορες συναντήσεις με την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, εμπειρογνώμονες και πιθανόν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Θα ενημερωθούν τα κόμματα
Ερωτηθείσα σχετικά με την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «στον βαθμό που θα υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση, πέραν των πολύ θετικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης, αυτό θα προγραμματιστεί και θα γίνει».

Κληθείσα να σχολιάσει αίτημα του ΔΗΚΟ για σύγκληση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών για το θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι «είναι θεμιτό να υπάρχει ενημέρωση του πολιτικού κόσμου και όταν θα έχουμε συγκεκριμένα θέματα για τα οποία μπορούμε να ενημερώσουμε, αυτό θα οργανωθεί με τρόπο που να είναι παραγωγικές και οι συναντήσεις που θα γίνουν με τον πολιτικό κόσμο».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν στην Υπουργική Επιτροπή θέματα υποδομών και συνεργασιών, είπε ότι στα θέματα αυτά ζητείται και η συμβολή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων «και είναι προβληματισμός που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια των συναντήσεων και με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το κράτος».
«Ο β' γύρος αδειοδοτήσεων, πρόσθεσε, αφορά το σύνολο των οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Θα φανεί το ενδιαφέρον
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το οικόπεδο 12, η Υπουργός είπε ότι οι ενδείξεις ενδιαφέροντος που έχουμε είναι από τις προηγούμενες αγορές των αποτελεσμάτων των σεισμικών δεδομένων και γεωφυσικών ερευνών, που αγοράστηκαν από «δεκάδες εταιρείες». «Το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί με την επίσημη ανακοίνωση του β' γύρου αδειοδότησης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε σε επίπεδο Κυβέρνησης ο τρόπος αντιμετώπισης ενδεχόμενων προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «κατά τη διάρκεια της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12, το κράτος προχώρησε με βάση τη διεθνή στήριξη και αναγνώριση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει στο β' γύρο αδειοδότησης».

Ερωτηθείσα εάν συζητήθηκε το θέμα της τροφοδότησης της ΑΗΚ με φυσικό αέριο, το οποίο επείγει, η κ. Αντωνιάδου απάντησε ότι «θα συζητηθεί επισταμένα στη βάση της ανταλλαγής απόψεων με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων». «Γνωρίζουμε όλοι», συνέχισε, «ότι η ΑΗΚ έχει δεσμευθεί να παράξει ρεύμα στη βάση χρήσης φυσικού αερίου μέχρι το 2015 και θα δούμε πώς αυτός ο στόχος υλοποιείται».

Σε ερώτηση πού βρίσκεται η δημιουργία εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας, η Υπουργός είπε ότι «δεν μπορούν όλα τα θέματα να συζητηθούν και να επιλυθούν στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανακάλυψης φυσικού αερίου». «Όλα αυτά», ανέφερε, «θα συζητηθούν και θα ανταλλαγούν απόψεις και στην Υπουργική Επιτροπή και με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, αλλά και ευρύτερα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ

Σύντομα οι αποφάσεις για το μέλλον
Ερωτηθείσα εάν στα θέματα στρατηγικής λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «δεν θα ήταν σοβαρό να πούμε ότι έχει παρθεί απόφαση για όλα τα στρατηγικά βήματα του μέλλοντος μέσα σε λίγες ημέρες μετά την εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρου». «Είναι τα βήματα που συζητούνται και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί η ομάδα των εμπειρογνωμόνων», συμπλήρωσε.

Η κ. Αντωνιάδου είπε ακόμα ότι αποφάσεις θα ληφθούν σίγουρα το συντομότερο δυνατό, αλλά η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι αυτή που θα επηρεάσει την ποιότητα των αποφάσεων.

Αναφορικά με το εάν θα υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου Κύπρου - Ισραήλ αναφορικά με θέματα υποδομών και συνεκμετάλλευσης, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για συνεργασία. «Αντιλαμβάνομαι ότι η συνεργασία για το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με το Ισραήλ προχωρεί. Στο βαθμό που υπάρχει ενδιαφέρον, σίγουρα ανταλλαγή απόψεων μπορεί να γίνεται», είπε.

Όσον αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι όλες οι επιλογές που αφορούν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ Κύπρου είναι τα θέματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή και ζητείται η άποψη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων. «Όλες οι επιλογές θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν σίγουρα, προτού ληφθούν αποφάσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξειδικευμένη πλατφόρμα - αγκυροβόλιο, jetty, που ετοιμάζει η εταιρεία Vittol εντός της θάλασσας και εάν αυτή χρησιμοποιηθεί για το φυσικό αέριο και το κρατικό τερματικό ή θα φτιάξουμε άλλο εμείς, η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά το αγκυροβόλιο που θα κατασκευάσει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.