18/7/18

Τουρκία: Τι μπορεί να σημαίνει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

  • (Φωτ.: DHA)
Ενισχυμένες εξουσίες για τις διωκτικές Αρχές προβλέπει το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το κυβερνών AKP στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το νομοθέτημα αυτό ουσιαστικά θα «αντικαταστήσει» την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και δύο χρόνια και αναμένεται να αρθεί απόψε.
Ο νόμος, που στην ουσία διατηρεί κάποια από τα στοιχεία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τα επόμενα τρία χρόνια, εξουσιοδοτεί τις τοπικές Αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων που θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Ακόμα θα τους δίνεται το δικαίωμα να παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των υπόπτων μέχρι και δώδεκα ημέρες εάν υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, ή αν η υπόθεση θεωρείται πολύ σημαντική.
Επιπλέον, θα υπάρξει αναδιαμόρφωση των ποινών κράτησης για αδικήματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα του κράτους, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Σε άλλο σημείο του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου αναφέρεται ότι το κράτος θα συνεχίζει να διορίζει τους επικεφαλής των οργανισμών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παραμένει η πρόβλεψη για αφαίρεση των διαβατηρίων από όσους καταδικάζονται για τρομοκρατικές πράξεις.
Σύμφωνα με το Anadolu το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 28 άρθρα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σύντομα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτές οι αλλαγές στην Τουρκία με την κατάργηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και τον νέο νόμο ενδεχομένως να φέρουν εξελίξεις στην υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Χθες το δικαστήριο είπε το έκτο κατά σειρά «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους, ωστόσο αν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να τους αποδοθούν κατηγορίες καθώς οι Αρχές δεν θα έχουν το δικαίωμα να τους κρατούν προφυλακισμένους.
Ενδεχομένως, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, το επόμενο διάστημα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και εν τέλει ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο Άγγελος Μητρετώδης, που παραμένουν προφυλακισμένοι από την 1η Μαρτίου χωρίς να κατηγορούνται για κάτι συγκεκριμένο, να δικαστούν συντομότερα. Κατά την αγόρευση του ο Τούρκος εισαγγελέας τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή υποψία ότι τελέστηκε το αδίκημα της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, για το οποίο η κατώτατη ποινή είναι δύο έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.