28/3/10

Ειρήσθω 286 Μ.Τ.Π. Διδάγματα προς αποφυγήν

Σχης (ΠΖ), ΜΠΟΥΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΙΧΑΗΛ, 31048, 286 Τ.Π. 3.8.1974, Τραυματίστηκε στο χωριό Κοντεμένος Κύπρου και απεβίωσε στο 401 ΓΣΝΑ
«Η συμμετοχή του 286ΜΤΠ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του 1974 παρουσιάζει τόσες πολλές παραβιάσεις αρχών του πολέμου και κανόνων διεξαγωγής των επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να αποτελεί διδακτικό παράδειγμα προς αποφυγήν»,

Π Ο Λ Υ Π Λ Ε Υ Ρ Α ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το βιβλίο «286 ΜΤΠ - Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού - Πολεμικό Ημερολόγιο 1974», που συνέγραψε ο καθηγητής Δημήτρης Ταλιαδώρος και εξέδωσε ο δραστήριος Σύνδεσμος Πολεμιστών 286ΜΤΠ, με πρόεδρο τον Χρίστο Τουφεξή. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία την Τρίτη, όπου μίλησε και ο νυν Υπουργός Δ&ΔΤ Λουκάς Λουκά, που υπήρξε ο ίδιος πολεμιστής - πολυβολητής του 286ΜΤΠ στην τραγωδία του 1974. Είναι, κατά γενική ομολογία, το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για μονάδα της ΕΦ, η οποία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του ’74.

Ε Ν Α ΑΠΟ τα σημαντικότερα κεφάλαια των 560 σελίδων του βιβλίου, το επίμετρό του, είναι η Στρατιωτική Κριτική επί της πολεμικής δράσης του 286ΜΤΠ που έγραψε, όπως και τον πρόλογο του βιβλίου, ο στρατηγός Φοίβος Κλόκκαρης, πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπαρχηγός ΓΕΕΦ. Τα είπε ο κ. Κλόκκαρης και στην τελετή της Τρίτης, η δε ομιλία του μεταδόθηκε την Πέμπτη 25.3.10 από το «Ράδιο Πρώτο»: «Η συμμετοχή του 286ΜΤΠ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του 1974 παρουσιάζει τόσες πολλές παραβιάσεις αρχών του πολέμου και κανόνων διεξαγωγής των επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να αποτελεί διδακτικό παράδειγμα προς αποφυγήν», είπε. Και αναφέρθηκε αναλυτικά - σε όλους τους παράγοντες, χουντικό πραξικόπημα, τουρκική εισβολή, εγκατάλειψη από την Αθήνα, εγκληματική αδράνεια και καταστροφικές ενέργειες του τότε χουντικού ΓΕΕΦ, που παρήγαγαν την καταστροφή του ’74: «Το ογκώδες βιβλίο των πολεμιστών του 286ΜΤΠ φωτίζει ένα μέρος του προδομένου αγώνα και της καταστροφής που υπέστη ο Ελληνισμός το 1974 […] Θα μπορούσε να αποτελέσει διδακτικό βοήθημα για τα στελέχη της ΕΦ και των Ενόπλων Δυνάμεων στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδος, στις οποίες ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν διδάσκεται η μάχη της Κύπρου, η τελευταία Εθνική Καταστροφή του Ελληνισμού.[…]

Το βιβλίο επαναβεβαιώνει γι' άλλη μια φορά ως δίδαγμα προς πολιτικούς, στρατιωτικούς, ιστορικούς και διπλωμάτες, τη διαχρονική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τις συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφει. Τις αντιμετωπίζει ως ενδιάμεσους σταθμούς για υλοποίηση του τελικού της στόχου: Τον ΑΦΑΝΙΣΜΟ του Ελληνισμού της Κύπρου.[…] Διδάσκει επίσης ότι μια στρατιωτική νίκη προϋποθέτει ΗΘΙΚΟ και σκληρή ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από τον καιρό της ειρήνης, ιδιαίτερα στους τομείς: Οργάνωση - Ηγεσία - Εκπαίδευση - Πειθαρχία και Εκσυγχρονισμός των μέσων και οπλικών συστημάτων. Για να έχουμε λιγότερο αίμα στον πόλεμο. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να βλέπουμε σήμερα το ΑΞΙΟΜΑΧΟ της ΕΦ»… Θα το μελετήσουν άραγε οι νυν ιθύνοντες;
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Η απάντηση στο Λάζαρο Μαύρο αν οι ιθύνοντες θα διαβάσουν το αξιόλογο βιβλίο για το 286 Μ/Κ ΤΠ είναι ΟΧΙ. Δεν το έκαναν για 35 χρόνια και δεν θα το κάνουν ούτε τώρα. Η προδομένη μάχη της Κύπρου είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Ντροπή και πάλι ντροπή και κατάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διερωτάται ο Λάζαρος Μαύρος αν οι ιθύνοντες θα μελετήσουν το αξιόλογο βιβλίο για το 286 Μ/Κ ΤΠ. Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Για 36 χρόνια δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Η μάχη της Κύπρου είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Ντροπή και πάλι ντροπή και κατάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Kύριοι Πάτε για Υπνο", του Ελευθ. Σταμάτη, το πρώτο εμπνευσμένο βιβλίο για την δράση των ειδικών δυνάμεων στην διάρκεια του πραξικοπήματος και της εισβολής το 1974. Αποτελεί εγχειρίδιο ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν οι ηγήτορες μικρών κλιμακίων πεζικού.


    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. JTR Να μην συγκρουστούν με φίλιες δυνάμεις ιδιαίτερα κατα την διάρκεια της ημέρας.Πολύ καλό βιβλίο, σημαντικό βοήθημα στην κατανόηση της Κυπριακής Τραγωδίας και παράλληλα της τραγωδίας ολάκερου του Ελληνισμού.

    Ομως πρέπει να πούμε και τα αρνητικά της προσπάθειας αυτής του Κου.Σταμάτη.Δεν έχει θέση η προσωπική του ζωή σε ένα τέτοιο έργο ούτε η αναδρομή στην Σκουληκαριά όσο ένδοξη κιαν είναι ως τόπος.

    Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ του ταξίαρχου Γεωργιου Σεργη στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.