29/3/10

Νέα Διεύθυνση "Αποδήμων Τούρκων" και για τη Θράκη;

Νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενικών Ομάδων» υπερψήφισε χθες η Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η διεύθυνση θα ασχολείται με τα ζητήματα των Τούρκων υπηκόων που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και θα καλλιεργεί τις σχέσεις με τις ομάδες που θεωρούνται «ομοεθνείς» και «συγγενικές» προς το τουρκικό έθνος (όπως και εάν θεωρηθεί πως καθορίζεται η εν λόγω συγγένεια).

Η διεύθυνση θα επιχειρεί, μέσω δικτύου επαφών με τις εν λόγω ομάδες, να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά τους, ενώ θα ενεργεί για να προωθεί τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές τους σχέσεις με την Τουρκία. Θα μεριμνά παράλληλα ώστε οι φοιτητές από τις εν λόγω κοινότητες να συνεχίζουν, εφόσον επιθυμούν, τις σπουδές τους στα δημόσια πανεπιστήμια της Τουρκίας, παρέχοντάς τους υποτροφίες και στέγη.

Η νέα διεύθυνση θα λειτουργεί υπό το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ θα αποτελεί ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, θα διαθέτει ιδιαίτερο προϋπολογισμό και θα απασχολήσει 101 άτομα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα η διεύθυνση να ανοίξει τοπικά γραφεία στην αλλοδαπή, τα οποία θα συντονίζουν τις δράσεις της και θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής τουρκικής ή «συγγενικής» κοινότητας.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση της διεύθυνσης στήριξε το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης, αλλά και πολλοί βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης. Πέραν του εύλογου ενδιαφέροντος για τα εκατομμύρια των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη, θεωρείται από τώρα βέβαιο ότι η διεύθυνση θα αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Αζέρων, ενώ ανάμεσα στις «συγγενικές» κοινότητες που θα περιέλθουν στο πεδίο δράσης της συγκαταλέγονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων, οι τουρκόφωνοι της Κεντρικής Ασίας και οι Τουρκμένοι του Ιράκ.

Η σύσταση της επιτροπής αποτελεί άλλη μία εκδήλωση της «νεο-Οθωμανικής» πολιτικής της κυβέρνησης Έρντογαν. Ένα από τα ζητήματα που προκαλεί νευρικότητα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι το κατά πόσον η κυβέρνηση Έρντογαν σκοπεύει να «χρησιμοποιήσει» τις μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων, τουρκόφωνες και μη, για να αυξήσει την πολιτική της επιρροή στο εσωτερικό των χωρών όπου διαμένουν.

Ελληνική διπλωματική πηγή ήδη εξέφρασε στο newstime.gr την ανησυχία της για την εξέλιξη. «Δεν αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει υπό τον ολοκληρωτικό της έλεγχο τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» εκτίμησε η εν λόγω πηγή. Ταυτόχρονα, ισχυρίσθηκε πως οι συνεχείς παρεμβάσεις της διεύθυνσης στον κυπριακό βορρά θα έθεταν ένα ακόμη εμπόδιο στην όρθωση ανεξάρτητης τουρκοκυπριακής φωνής.

Το ενδεχόμενο η διεύθυνση να εστιάσει την προσοχή της στους μουσουλμάνους των Βαλκανίων, τους Τουρκοκυπρίους και Αζέρους και τους Τουρκμένους του Ιράκ ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κατορθώσει να οικοδομήσει στις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας όσο ισχυρά πολιτικά και οικονομικά ερείσματα όσο θα επιθυμούσε. Παρά τη σχετική φιλοδοξία και τις προσπάθειες της περιόδου Οζάλ, η περιοχή παραμένει υπό την ακλόνητη επιρροή της Μόσχας.

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=38030

2 σχόλια:

  1. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ???ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ!!ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΘΛΙΑ ΜΠΟΥΡΔΑ....ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΜΕ???ΣΗΜΑΙΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΥΡΟΣ Η΄ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ.....ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ???????ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι,η "σημαία" μάλλον περιττεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.