31/3/10

Η προοπτική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Του Θανου Π. Ντοκου *
Αν το μέτρο σύγκρισης είναι η περίοδος Μπους, τότε η προεδρία Ομπάμα είναι σίγουρα μια καλύτερη εποχή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το ύφος. Ας μην θεωρήσουμε όμως ως δεδομένο ότι θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, παρά τα πρόσφατα θερμά λόγια Ομπάμα και Κλίντον κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ουάσιγκτον θα κρατήσει μια στάση σχετικής ουδετερότητας, προτρέποντας Αθήνα και Αγκυρα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ενώ θα ασκήσει ήπιες πιέσεις για τη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο. Μια ρεαλιστική ελληνική προσέγγιση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει ευήκοον ους στην Ουάσιγκτον, ενώ θα συνεχιστούν τα αιτήματα για ποσοτική και ποιοτική αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Σε όλα αυτά τα ζητήματα θα ήταν πολύ χρήσιμη η αποτελεσματική αξιοποίηση της ελληνικής ομογένειας.

Η ουσιαστική βελτίωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων (αλλά και η ανάκτηση ενός ουσιαστικού ρόλου στο πλαίσιο της Ε.Ε. ή η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία) θα εξαρτηθεί και από την ικανότητα της Αθήνας να αναλάβει περιφερειακές πρωτοβουλίες και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εταίρο στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας παράλληλα συγκεκριμένα ανταλλάγματα στα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τα ελληνικά συμφέροντα. Γεωγραφικά η Ελλάδα βρίσκεται πλησίον περιοχών (Μέση Ανατολή, Βαλκάνια) που βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο και χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, ταχύτητα εξελίξεων και υψηλό ενδιαφέρον εξωτερικών δυνάμεων. Ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ (οργανισμών που επίσης μετεξελίσσονται), έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της περιθωριοποίησης και της επιδίωξης ενός ειδικού ρόλου σε κάποια ή ενδεχομένως και στις δύο αυτές περιοχές.

Οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρους σε διάφορες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος για τα αμερικανικά συμφέροντα. Στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα αποτελεί έναν φυσικό εταίρο και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο -παρά την οικονομική κρίση- με τρόπο που να κατοχυρώνει τόσο τα ελληνικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όσο και τη σταθερότητα της περιοχής. Βεβαίως, για όσο διάστημα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παραμένει ανοιχτό, αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ελληνική βαλκανική πολιτική.

Σε αντίθεση με τα Βαλκάνια, πιο στενή σύμπλευση με τις ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα είχε δυνητικά υψηλότερο κόστος, ενώ και τα πιθανά οφέλη-ανταλλάγματα δεν είναι ξεκάθαρα και θα πρέπει να οριστούν με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί ένας ελληνικός -έστω και επικουρικός- ρόλος στην περιοχή. Θα μπορούσαν, επίσης, να αναζητηθούν και άλλες ιδέες «χαμηλού κόστους» και δυνητικά υψηλής αποτελεσματικότητας τόσο για τη διεθνή επιρροή και ρόλο της χώρας, όσο και για τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, π.χ. ο ρόλος μας σε θέματα ναυτικής ασφάλειας. Χρειάζεται λοιπόν να ξεκινήσει άμεσα μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσπάθεια συσσώρευσης διπλωματικού κεφαλαίου, μέσω στοχευμένης εμπλοκής σε μια σειρά θεμάτων γεωγραφικού και λειτουργικού χαρακτήρα.

* O κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. "Οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρους σε διάφορες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος για τα αμερικανικά συμφέροντα": συγγνώμη, το ΕΛΙΑΜΕΠ "παράγει" στρατηγική για την Ελλάδα ή για τις ΗΠΑ; Ο τυπάκος αυτός που πληρώνω και από τους φόρους μου, δεν θα έπρεπε να σκέφτεται πάνω απ' όλα ποιους εταίρους και με ποιά κριτήρια αναζητά η Ελλάδα σε περιοχές υψηλού ενδιαφέρονττος για τα Ελληνικά συμφέροντα;_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν παραγει τιποτα παρα προπαγανδιζει θεσεις εξωελληνικες. πρεπει αμεσα να τερματιστουν οι χρηματοδοτησεις απο το κρατος. σκοπος καθε διεθνολογου και καθε κεντρου ειναι να προπαγανδιζει τις θεσεις της χωρας..απο την στιγμη που αυτο δεν γινεται τερμα το χρημα. το ΕΛΙΑΜΕΠ να παει να βρει οπου θελει λεφτα αλλωστε και τωρα τα παιρνουν χοντρα απο το εξωτερικο οι "επιστημονικοι" συνεργατες και συνεκορακια εκειμεσα.

    Xιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μπειτε λιγο στο site του ΕΛΙΑΜΕΠ, δειτε τους χρηματοδοτες του και θα καταλαβετε πολλα για το ρολο του.
    Στη λιστα λοιπον με τους χρηματοδοτες υπαρχουν το ιδρυμα ΣΟΡΟΣ, το ιδρυμα ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ και αλλα ευαγη ιδρυματα σαν και του λογου τους....
    Οι Τσουκαλης και Βερεμης του ΕΛΙΑΜΕΠ εχουν συμμετασχει και οι δυο σε συνεδριασεις της περιβοητης λεσχης Μπιλντερμπεργκ.
    Και κατι ακουγεται για σχεση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τις "κυριες" Δραγωνα και Ρεπουση, γνωστες στο πανελληνιο για το "συνωστισμο" στη Σμυρνη και αλλα τετοια χαριτωμενα.....
    Και ειναι μετα να αναρωτιεται κανεις ποιος ειναι ο ρολος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ειναι ολοφανερο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Έχουν δίκιο οι προηγούμενοι 2.32. και 2.36. Πέραν αυτού όμως ο κ. Ντ΄κος συνιστά "ρεαλισμό" στο Σκοπιανό. Δηλαδή; Να εγκαταλείψουμε το "όνομα για ΟΛΕΣ τις χρήσεις"; Γιατί δεν το λέει; Αν ο Καραμανλης δεν είχε βάλει εκείνο το βέτο θα το είχαμε λύσει το Σκοπιανό αλλά αυτός ο τρισκατάρατος τη χάλασε τη δουλειά. Να του ρίξουμε αλάτι να μην ξαναγυρίσει.
    Επίσης συνιστά να μην πολυανακατευτούμε στο Μεσανατολικό επειδή (λέω εγώ)οι ΗΠΑ το έχουν παραχωρήσει στην Τουρκία και δεν κάνει να την ενοχλούμε.
    Τέλος συνιστά να δραστηριοποιηθούμε στα Βαλκάνια και ειδικότερα να υποστηρίξουμε τηνένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, όπωςθέλουν οι ΗΠΑ. Το κάνουμε ήδη. Μόνο που το πληρώνουμε λίγο ακριβά για΄τι οι Γερμανοί που έχουν δικάτους σχέδια, μας αλλάζουν τον αδόξαστο. Αλλά δεν πειράζει. Εμείς θυσιαζόμαστε για τους φίλους μας ακόμα και όταν βοηθάνε ΟΛΟΥΣ τους εχθρούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανακάλυψη Της Αμερικής: Ανακάλυψη της Αμερικής ήταν μια τεράστια ΜΑΛΑΚΙΑ που έκανε ένας τυχάρπαστος ναύτης κάπου από την Ιταλία θέλοντας να "κόψει δρόμο" (ο μαλάκας) για να πάει στην Ινδία. Με την κατά τύχη ανακάλυψη ο Κολό(μβος) άνοιξε τον δρόμο στους κατάδικους Ευρωπαίους να υδρύσουν ένα κράτος που δα ζεί εις βάρος όλων των υπολοίπων.
    Η κακή αυτοκρατορία βλέπε "κράτος των ΗΠΑ"


    TIS malakies pou leo min tis dimosiebete,dimosieuste auta pou einai sobara.
    m
    akis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=92kbqA39M80

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.