31/3/10

Δημοσίευμα - φωτιά της "Βολκάν"

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας " Βολκάν", σχετικά με το περιεχόμενο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό , αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται σε επτά κεφάλαια με τα συμφωνηθέντα σημεία τα οποία σύμφωνα με την " Βολκάν " είναι τα εξής:

Κεφάλαιο κυριαρχίας:
Δεν έχει εξασφαλιστεί τελική συμφωνία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνεί για τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της προτεινόμενης λύσης και προσεγγίζει την ιδέα του ομόσπονδου κρατιδίου. Σύμφωνα με την ¨Βολκάν¨ ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναμένει ¨κατευθυντήριες γραμμές¨ από έλληνες νομικούς και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κεφάλαιο εξωτερικών σχέσεων:
Δεν έχει εξασφαλιστεί τελική συμφωνία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει αυξημένες αρμοδιότητες στα ομόσπονδα κρατίδια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει γερμανικό μοντέλο και επιμένει στην κεντρική θέση της κεντρικής κυβέρνησης.

Ομοσπονδιακές εξουσίες:
Επιτεύχθηκε συμφωνία στα εξής σημεία: Τελωνεία, φόροι, Κεντρική Τράπεζα, μετεωρολογία, ενιαίος εναέριος χώρος (FIR), θαλάσσιο δίκαιο και εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, υπηκοότητα, διαβατήρια, μετανάστευση, απελάσεις, ζητήματα που αφορούν την αστυνομία, αμνηστία, αρχαιολογία, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωματία, διάφορα κοινωνικά, ποινικά και οικονομικά ζητήματα και θέματα που αφορούν τις υποδομές. Ο κ. Ταλάτ επιμένει στην ίση εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων στο σώμα της αστυνομίας.

Αντιπροσώπευση:
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει για κατώτερο όριο τουρκοκυπριακών ψήφων για την ψήφιση κάθε νόμου.

Κυβέρνηση:
Οι δυο πλευρές συμφωνούν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας. Παραμένουν σημεία ασυμφωνίας σε διάφορα πεδία.

Ομοσπονδιακός μηχανισμός επίλυσης ασυμφωνιών:
Δεν έχει συζητηθεί ακόμη διεξοδικά. Ο κ. Χριστόφιας επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των κομμάτων.

Ιεραρχία Νόμων:
Συμφωνήθηκε η ανωτερότητα του ευρωπαϊκού δικαίου και του ομοσπονδιακού συντάγματος.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.