29/3/10

ΝIΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨIΝ

Ήρθε η ώρα να νίψουμε τα ανομήματά μας και να δούμε μπροστά. Ο χρόνος είναι ο χειρότερός μας εχθρός, πρέπει να τον κάνουμε τον καλύτερό μας σύμμαχο και για να γίνει αυτό, χρειάζεται κόπος και αλλαγές, που θα είναι επίπονες αλλά πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΜΙΧΑΗΛ
Β’ Μέρος

Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται… Οι πολιτικοί, ακλουθώντας το ρεύμα, έχουν γίνει έρμαια της λαϊκής βουλιμίας, που δεν ικανοποιείται ποτέ. Πολιτικοί πουλούν και την ψυχή τους για μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας, ώστε να πουν μιαν ατάκα και σπαταλούν το χρόνο τους στους γάμους και τα πανηγύρια, αντί να μελετούν και να κάνουν το λειτούργημα που τους έθεσε το σύνταγμα.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής παρακμής αποτυπώνεται στο τέλμα στο οποίο έφτασε σήμερα η πατρίδα μας. Οι πολίτες που προσπαθούν να δουλέψουν παραγωγικά και τίμια, χωρίς να περιμένουν από κανέναν τίποτα, οι επιχειρηματίες που ρίσκαραν τα πάντα για να δημιουργήσουν, οι νέοι που έκαναν όνειρα πως θα παραδώσουν κάτι καλύτερο απ' ό,τι πήραν, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και είναι βέβαιο ότι κάποιοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν, αν μη τι άλλο, να μην πηγαίνει ο κόπος τους χαμένος.

Η κακή πολιτική μας κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά κρατιέται ζωντανό με το ζόρι, μόνο και μόνο για να πάρουμε τις περιούσιες μας πίσω, για να γίνουμε ξαφνικά όλοι εκατομμυριούχοι και δυστυχώς οι πολιτικοί μας ακλουθούν αυτή τη γραμμή, του όλα ή τίποτα. Βασικά είτε όλοι εκατομμυριούχοι είτε όπως είμαστε και βλέπουμε. Αυτή η νοοτροπία μας τυφλώνει, από το να δούμε πόσες ευκαιρίες θα είχαμε αν το Κυπριακό είχε λυθεί, να ανεβάσουμε αυτό το νησί στην πραγματική του αξία, να εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική μας θέση, το γνωσιακό πλούτο των νέων μας, χωρίς να σπαταλούμε τεράστια ενέργεια και πόρους στη διαχείριση του Κυπριακού, και χωρίς να χρειαζόμαστε πολιτικούς να μας χαϊδεύουν τα αφτιά για εθνικά οράματα που μόνοι μας ήδη έχουμε ξεφτιλίσει σε μερικά εκατομμύρια, που τάχα θα πάρουμε από το «χωραφούιν» στην Κερύνεια.

Ο κόσμος προχωρεί, είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς, και δημιουργεί σκληρές πραγματικότητες σε αυτούς που μένουν πίσω, η Τουρκία μέρα με τη μέρα προχωρεί στο μέλλον, ο στρατός χάνει τη δύναμή του και η χώρα μεταλλάσσεται πλέον σε ουσιαστική δύναμη πλούτου. Σε λίγα χρόνια, η Τουρκία θα έχει αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη, που το σκληρό σύνορο που θα έχουμε στη διχοτομημένη πλέον Κύπρο θα καταρρεύσει, δημιουργώντας τεράστιες δημογραφικές αλλαγές και ουσιαστική τουρκοποίηση.

Η γεωγραφική μας θέση μάς δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε τις αλλαγές και γι' ακόμα μια φορά να γίνει η Κύπρος ένα νησί όπου όλοι οι κάτοικοί του θα ευτυχούν στην ειρήνη και τον ήλιο μας. Ήρθε η ώρα να νίψουμε τα ανομήματά μας και να δούμε μπροστά. Ο χρόνος είναι ο χειρότερός μας εχθρός, πρέπει να τον κάνουμε τον καλύτερό μας σύμμαχο και για να γίνει αυτό, χρειάζεται κόπος και αλλαγές, που θα είναι επίπονες αλλά πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ.

Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από την καρκινώδη φούσκα του δημόσιου τομέα και απελευθερώσουμε πόρους για τους πολίτες να διαχειριστούν. Πρέπει να βοηθηθεί η οικονομία να εντοπίσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Πρέπει να εξελιχθεί η παιδεία μας σε μια πιο οικουμενική και ανθρώπινη, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, οι οποίες δημιουργούν καχυποψία, μίσος και θυμό για τους πάντες.

Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, αλλιώς ούτε τα «χωραφούθκια» μας που έχουμε στις ελεύθερες περιοχές δεν θα έχουν καμία αξία (όπως γίνεται τώρα στην Πάφο λόγω της οικονομικής κρίσης) και μαζί με αυτό θα έχουμε ουρές ανέργων και θα χρωστάμε στους ξένους τεράστια ποσά.

Πρέπει, επιτέλους, να δούμε την πραγματικότητα, η όποια μας οδηγεί στον γκρεμό, όπως γίνεται τα τελευταία 70 χρόνια.Αλήθεια, αν έμπαινε κάποιος στο σπίτι του παππού σας το 1950, και του έλεγε ότι με την πορεία που ακλουθούμε σε 24 χρόνια θα φύγει ως πρόσφυγας στη Λεμεσό και θα πεθάνει στην προσφυγιά, θα τον έλεγε τρελό και προδότη.

* Οικονομολόγος Οικονομικός Διαχειριστής Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων
argyros@cytanet.com.cy
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Τι ακριβώς εννοεί ο αρθρογράφος και πως εννοεί τη λύση και την πραγματικότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.