28/3/10

Τουρκία: Αλλαγές στην ιεραρχία των μειονοτικών σχολείων

Σημαντική αλλαγή στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία περιλαμβάνει εγκύκλιος του τουρκικού υπουργείου παιδείας με την οποία περιορίζονται αισθητά οι εξουσίες του Tούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία αυτά, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε περισσότερες υπηρεσιακές εξουσίες σε σχέση με τον - μειονοτικό - διευθυντή της κάθε σχολής.

Με εγκύκλιό του που φέρει την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2010, η διεύθυνση ιδιωτικών σχολών του τουρκικού υπουργείου παιδείας αλλάζει το τμήμα εκείνο της "οδηγίας περί υπηρεσιακών και πειθαρχικών ζητημάτων" των συγκεκριμένων μειονοτικών σχολείων. Με βάση την οδηγία αυτή, μέχρι σήμερα ο υπ' αριθμόν 1 υπηρεσιακός προϊστάμενος ήταν ο υποδιευθυντής, όπως επίσης ήταν υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών τουρκικών μαθημάτων, αλλά και των μειονοτικών εκπαιδευτικών.

Με τη νέα ρύθμιση, άμεσος υπηρεσιακός προϊστάμενος του Τούρκου υποδιευθυντή έγινε ο μειονοτικός διευθυντής, ο οποίος έγινε δεύτερος στη σειρά υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών, κατάσταση η οποία δεν υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς. Τέλος ο μειονοτικός διευθυντής έγινε πρώτος στη σειρά προϊστάμενος των μειονοτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο υποδιευθυντής ορίστηκε δεύτερος. Ο θεσμός όμως του Τούρκου υποδιευθυντή παραμένει.

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επιστολή που είχε επιδώσει στον Τούρκο υπουργό παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ στις 30 Οκτωβρίου 2003 σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, είχε αναφερθεί και στα προβλήματα που προκαλεί ο εν λόγω θεσμός.

Ο διορισμός Τούρκου υποδιευθυντή στα (ελληνικά, αρμενικά και εβραϊκά) μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη είχε θεσμοθετηθεί το 1937, για να καταργηθεί το 1949 και να επανέλθει το 1962 με σχετικές εγκυκλίους της διεύθυνσης ιδιωτικών σχολών.

athina984.gr

4 σχόλια:

 1. Μήπως υπάρχει κάτι παράξενο στον χάρτη της Milliyet ή κάνω λάθος??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν υπάρχει κάτι παράξενο, υπάρχουν πολλά παράξενα.
  Η Θράκη, το Αιγαίο, η Κύπρος, το Κουρδιστάν και η Αρμενία παρουσιάζονται ως μέρος της τουρκικής επικράτειας.
  Είναι χάρτης που κυκλοφόρησε το τουρκικό υπουργείο παιδείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. KALA AS KANOUN ONEIRA OTAN THA TOUS DIALISOUN TOUS MOUSOULMANOUS THA DEI KAI I TOURKIA TO MELLON THS

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτή η χώρα στο χάρτη καμία σχέση δεν έχει με Τούρκους και Τουρκία. Είναι η μελλοντική διεθνής συνομοσπονδία Ευρωανατολία. Οι δε Τούρκοι αγοράζουν οικόπεδα στο κοκκινάδι, όπου θα πάνε να ζήσουν, και το οποίο θα ονομάσουν Τουρκιστάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.