30/3/10

Βανδαλισμοί σε μνημεία ηρώων στη Λακατάμια

Συνθήματα και υβρεολόγια στο μνημείο του Κυριάκου Μάτση, στην προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου και στο μνημείο Ηρώων. Έκτακτη σύσκεψη του Δήμου με Αστυνομία, γονείς και σχολικές διευθύνσεις.

Ασχήμιες σε μνημεία από ανεγκέφαλους
Ο τοπικός δήμος συγκαλεί επείγουσα σύσκεψη για αντιμετώπιση του θέματος
ΤΟΥΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ

Ημάχη των συνθημάτων που ξέσπασε προ καιρού στη Λακατάμια, καλά κρατεί. Ο τοπικός δήμος, που δεν προλαβαίνει να τα σβήνει, αρνείται να σηκώσει τα χέρια μπροστά στο φαινόμενο και μελετά διάφορους τρόπους για πάταξη του.

Ξημερώματα της Δευτέρας, τα συνεργεία του δήμου Λακατάμιας, βρέθηκαν για άλλη μια φορά, μπροστά στο αποτέλεσμα της νυκτερινής παράνομης δράσης των γνωστών αγνώστων. Το Μνημείο Ηρώων της Λακατάμιας και η προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου έγιναν στόχος βανδαλισμών. Όπως πιστεύεται, οι δράστες, αφού πρώτα κατέβασαν την ελληνική σημαία, στη συνέχεια με μαύρη μπογιά έγραψαν διάφορα συνθήματα. Πριν από λίγες μέρες, εντοπίστηκαν ασχήμιες και στην προτομή του ήρωα Κυριάκου Μάτση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μνημεία στη Λακατάμια γίνονται στόχος τέτοιων πράξεων. Τόσο ο δήμαρχος Λουκάς Ιατρού, όσον και οι Αστυνομία, καταδίκασαν την συγκεκριμένη πράξη και απηύθυναν έκκληση στους δημότες για συνεργασία, στις προσπάθειες τερματισμού τέτοιων φαινομένων, όμως μέχρι σήμερα, καμία κίνηση δεν έχει γίνει που να δίνει ελπίδα για οριστική επίλυση του προβλήματος.

Όπως δηλώνει ο δήμαρχος στον «Φ», οι δράστες δεν δείχνουν διάθεση για να σταματήσουν τις παράνομες πράξεις τους. «Στις αρχές, είπαμε να κάνουμε υπομονή… Τα πρώτα συνθήματα μαζί με ζωγραφιές εμφανίσθηκαν πίσω από μνημείο και αποφασίσαμε να μην στείλουμε συνεργείο για να τα σβήσει, με την ελπίδα ότι δεν θα τους προκαλέσουμε και να αντιδράσουν, λερώνοντας και μπροστά το μνημείο. Τελικά όμως δεν μας σεβάστηκαν και το βράδυ της Κυριακής, έγραψαν συνθήματα και στο μπροστινό μέρος του μνημείου» λέει ο κ. Ιατρού.

Το φαινόμενο της αναγραφής συνθημάτων, είναι συχνό στη Λακατάμια, όπως βεβαίως και σε όλες τις πόλεις και σε αρκετά χωριά. «Πρόσφατα μας έγραψαν συνθήματα στον ανδριάντα του Κυριάκου Μάτση. Συνθήματα γράφουν παντού ακόμη και σε δημόσια κτίρια, σε γήπεδα, σε σωματεία, σε σπίτια παλιά και καινούργια», τονίζει ο δήμαρχος.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τα άτομα που συνηθίζουν να αναγράφουν συνθήματα και να λερώνουν τοίχους και μνημεία, ο δήμαρχος Λακατάμιας είπε ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση. «Η Αστυνομία ασχολείται με πιο σοβαρές υποθέσεις και δεν κυνηγά όπως θα έπρεπε τα άτομα που αναγράφουν συνθήματα. Όπως είπα και στον σταθμάρχη της περιοχής, πρέπει να προχωρήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη ενός τουλάχιστον ατόμου, για να φοβηθούν και οι υπόλοιποι και έτσι να σταματήσει το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της αναγραφής συνθημάτων», υποστήριξε. Παρόλα αυτά, πολλές φορές στο παρελθόν, ο Δήμος Λακατάμιας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον εντοπισμό συνθημάτων σε διάφορα σημεία της επικράτειάς του και αυτό για να μην ενθαρρυνθούν και άλλα άτομα να πράξουν το ίδιο.

Αυτή η ενέργεια όμως, δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, πρόσφατα άγνωστα άτομα άνοιξαν το αμφιθέατρο και έκλεψαν διάφορα αντικείμενα που βρήκαν εκεί. Διέρρηξαν επίσης άλλα δωμάτια του αμφιθεάτρου, στα οποία όμως δεν υπήρχαν αντικείμενα αξίας για να κλαπούν και έτσι οι δράστες αποχώρησαν άπραχτοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αμφιθέατρο δεν υπάρχει κλειστό σύστημα παρακολούθησης των επισκεπτών και έτσι, ήταν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών αφού δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Ζητούμε τη βοήθεια και της Αστυνομίας αλλά και της οικογένειας για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα. Σημαντική επίσης βοήθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, μπορούν να προσφέρουν τα σχολεία, αλλά και τα σωματεία. Όλα αυτά που αναγράφονται έχουν συνήθως σχέση με το ποδόσφαιρο, γι’ αυτό οφείλουν τα σωματεία να καλέσουν τους φιλάθλους τους να μην προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις», λέει ο κ. Ιατρού. Όπως αποκαλύπτει, αμέσως μετά τις γιορτές θα συγκαλέσει σε ευρεία σύσκεψη όλα τα οργανωμένα σύνολα της Λακατάμιας και μαζί με το δημοτικό συμβούλιο, να λάβουν από κοινού αποφάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι και δεξιοί και αριστεροί, καταδικάζουν την αναγραφή συνθημάτων» τονίζει.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο δήμαρχος Λακατάμιας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το πόστο του, δείχνει κατανόηση και υποστηρίζει ότι οι νέοι χρειάζονται και αυτοί τους δικούς τους χώρους για να συγκεντρώνονται. Πρόσφατα πήγε για δύο βράδια στον Αρχάγγελο, κοντά στο έβδομο δημοτικό σχολείο και συνάντησε τους νέους που συγκεντρώνονται εκεί. Του είπαν ότι θέλουν οικήματα στα οποία να συχνάζουν και έτσι άρχισε μαζί τους διάλογο για προώθηση λύσεων στα προβλήματα που τους απασχολούν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. π α ρ α κ μ ή...

    μα απ'αυτήν την παρακμή,θα βγούνε σύντομα νέοι ήρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.