31/3/10

Κλείνει ο ιστορικός κύκλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε στο παρελθόν τον ευρωπαϊκό βραχιόνα του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε ο ρόλος της

Ολοκληρώθηκε και επίσημα ο ιστορικός ρόλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, του πρώτου συλλογικού αμυντικού οργανισμού που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργώντας ως πρόδρομος και μετέπεια ευρωπαϊκός βραχίοντας του ΝΑΤΟ.
Τα 10 κράτη-μέλη της ΔΕΕ έδωσαν την Τρίτη στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη που ανακοινώνει τη διάλυση του θεσμού, καθώς η ΕΕ αναλαμβάνει πλέον όλες τις αρμοδιότητες της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση ήταν επί μακρόν «εν υπνώσει» και έγινε πλεονάζουσα ως θεσμός αφότου η ΕΕ συμφώνησε να συγκροτήσει το δικό της κέντρο διαχείρισης κρίσεων και να λάβει μέρος σε κοινές στρατιωτικές αποστολές.
«Η ΕΕ αναλαμβάνει στο μέλλον όλες τις αποστολές και τις λειτουργίες της ΔΕΕ χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009. Επομένως ο ιστορικός ρόλος της ΔΕΕ ολοκληρώθηκε» δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώτος συλλογικός αμυντικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το 1948 σε απάντηση στις σοβιετικές κινήσεις που είχαν στόχο την επιβολή ελέγχου στην κεντρική Ευρώπη.
Η Δευτικοευρωπαϊκή Ένωση ήταν επίσης πρόδρομος του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το επόμενο έτος υπό την προστατευτική ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.