29/3/10

Τέλος εποχής στην "ειδική σχέση" με τις ΗΠΑ

Η περίοδος της "ειδικής σχέσης" μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου έχει παρέλθει, υποστηρίζει η Επιτροπή Εξωτερικών της βρετανικής Βουλής, η οποία ζητεί από τη Βρετανία να είναι πιο πρόθυμη να υψώσει ανάστημα λέγοντας "όχι" στις ΗΠΑ.

Σε έκθεση της επιτροπής που δημοσιεύεται την Κυριακή, οι βουλευτές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το Λονδίνο θα πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό και να είναι πιο πρόθυμο να πει "όχι" στην Ουάσιγκτον όταν τα συμφέροντά του αποκλίνουν.

Οι Βουλευτές συμφωνούν, ωστόσο, πως ο δεσμός των δύο χωρών είναι βαθύς και πολύτιμος, αλλά ο όρος της ειδικής σχέσης με την ιστορική της έννοια, για να περιγράψει τη συνολική σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, μπορεί να παραπλανήσει, γι' αυτό και συνιστούμε να την αποφύγετε.

Ο όρος δημιουργήθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ λίγο μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, έχοντας επίγνωση των ορίων της και των εθνικών της συμφερόντων, συνεχίζουν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η κοινή γνώμη συσχετίζει τη συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας με την υποστήριξη στον πόλεμο στο Ιράκ.

Τέλος, οι βουλευτές υποστηρίζουν πως η αντίληψη ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα δουλοπρεπές σκυλάκι στην αμερικανική κυβέρνηση κατά τον πόλεμο στο Ιράκ είναι διαδεδομένη τόσο εντός της Βρετανίας όσο και στο εξωτερικό και προσθέτουν ότι πρόκειται γα αντίληψη που βλάπτει σοβαρά το βρετανικό κύρος και τα βρετανικά συμφέροντα.
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Επικαιρο καθ' οτι οι Αγγλοι λογαριαζουν χωρις τον "Ξενοδοχο".

    Για το ποιος ειναι ο "Ξενοδοχος" μας ομιλει ο Ερζα Παουντ σχεδον εναν αιωνα πριν.


    ...Εντάξει, ας πούμε ότι ο Franklin Delanο (Ρούσβελτ) εκμεταλλεύεται όλη την Αμερικανική ήπειρο – μέχρι ποιού σημείου; Και καταστρέφει σταδιακά και τις ΗΠΑ καθώς το κάνει αυτό. Τι σημαίνει αυτό για σας;
    Δεν είναι η σωτηρία της Αγγλίας. Θα κοιτάξετε ποτέ επιτέλους την ιστορία των αυτοκρατοριών; Δεν είστε ούτε καν εμπλεκόμενοι στο εμπορικό σύστημα αλλά σε ένα πλαστό εμπορικό σύστημα που δεν είναι καν εμπορικό! Ήταν για κάποια εποχή που λεγόταν εμπόριο ή εμπορικό σύστημα και όριζε ότι η ευτυχία ενός έθνους αποτελούνταν από το ποσό των χρημάτων που διέθετε και στις μηχανορραφίες του στο να κλέψει, να απομυζήσει και να καρπωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων μπορεί από άλλα έθνη.

    Και στο παρελθόν ήταν ένα μονοπάτι αίματος και αχρειότητας. Προσλάβατε μισθοφόρους για να εξαλείψουν το δικό σας αίμα στην Αμερική. Τους αγοράσατε από έναν βρωμερό φεουδαρχικό ηγεμόνα, ο οποίος ήταν στα χέρια του Ρόθτσιλντ: αυτό είναι ΙΣΤΟΡΙΑ. Στρέψατε τους Αμερικανούς ιθαγενείς ενάντια στους ίδιους σας τους συγγενείς. Αλλά τώρα οι Eden και Cripps έχουν φωνάξει τους Μοσχοβίτες να βανδαλίσουν και να καταστρέψουν όλη την Α. Ευρώπη και να ρημάξουν την Φιλανδία για χάρη των βρωμερών εβραϊκών ορυχείων νικελίου. Η αθλιότητα σας είναι συνδεδεμένη με την Ιουδαία. Πίσω από οποιαδήποτε πληγή ή ντροπή στης Αυτοκρατορία σας κρύβεται ένας Mond, ένας Sassoon ή ένας Goldsmid. Δεν έχετε αφήσει ίχνος της ράτσας σας στην κυβέρνηση σας. Ένας θεός ξέρει αν μπορεί να βρεθεί ακόμα διασκορπισμένη κάπου στην Αγγλία. Αλλά πρέπει να βρεθεί! Τα απομεινάρια αυτής της φυλής πρέπει να βρεθούν και να βρουν ένα τρόπο να ανασυγκροτηθούν, διαφορετικά ίσως μόνοι σας θα θαφτείτε στους τάφους σας.....


    Και ο νοων νοειτω.


    Κωστας-Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A)Οσον αφορα τουσ Αμερικανους η "ειδικη σχεση δεν υπηρξε ποτε! για τους Αγγλους οπως ειχα την ευκαρια να διαπιστωσω δεν ηταν παρα μια "Ατλαντιστικη φαντασιωση" και αυτο θα επρεπε να το ειχαν καταλαβει απο το 1956 (Σουεζ)
    Β)ΠΡΟΣ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΡΑ Μηπως¨"ξεχνας" να πεις οτι ο Εζρα Παουντ ηταν ΑΚΡΙΒΩΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡΑΣ του Μουσολινι (και οτι ποτε δεν καταδικασε την εισβολη των Ιταλων στην Ελλαδα) και επισης οτι γλιτωσε την κρεμαλα στο τελος του πολεμου για προδοσια γιατι ηταν αμερικανος πολιτης βαζωντας τουσ δικηγορουσ του να τον δηλωσουν ωσ "φρενοβλαβη"?Αλλη μια τερανη αποδειξη οτι φασιστας και πατριωτης αποκλεοιθν τρο ενα το αλλο! Αντε και του χρονου να αναφερεις τουσ Μπιν Λαντεν και Γκαιμπελς!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.