12/3/10

Έτοιμη η προίκα για τον Μάιο

«Οι συγκλίσεις είναι όπως τα μανιτάρια που μεγαλώνουν στο σκοτάδι».
«ΟΙ συγκλίσεις στο Κυπριακό είναι όπως τα μανιτάρια, μεγαλώνουν στο σκοτάδι». Αυτό ανέφερε με νόημα ξένος πολιτικός, η χώρα του οποίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με Κύπριο αξιωματούχο.

ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«ΟΙ συγκλίσεις στο Κυπριακό είναι όπως τα μανιτάρια, μεγαλώνουν στο σκοτάδι». Αυτό ανέφερε με νόημα ξένος πολιτικός, η χώρα του οποίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με Κύπριο αξιωματούχο. Η αναφορά αυτή παραπέμπει ευθέως σε όσα λέγονται τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει συγκλίσεις σε μια σειρά ζητήματα, τα οποία ωστόσο δεν ανακοινώνονται. Όπως προσφάτως έχει αναφερθεί και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά και την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των συναντήσεων, που χρονικά τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου.

Είναι προφανές ότι από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και των εν δυνάμει μεσολαβητών ο στόχος είναι διττός: Πρώτο, να δημιουργήσουν κινητικότητα και να παρουσιάσουν πρόοδο με τη λήξη του νέου κύκλου συνομιλιών, ώστε να βοηθηθεί και ο Ταλάτ ενόψει των ψευδοεκλογών. Δεύτερο, να διαμορφώσουν προϋποθέσεις για να παραχθεί έτοιμη προίκα όταν θα επαναρχίσει η διαδικασία μετά τις ψευδοεκλογές της 18ης Απριλίου.

Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Ο κ. Μορατίνος, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, συνοδεύει ως γνωστό τη Βασίλισσα Σοφία, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για την έκθεση έργων του Ισπανού καλλιτέχνη Χουάν Μιρό (την έκθεση εγκαινίασε χθες βράδυ).

Στις συζητήσεις του κ. Μορατίνος με τους Κύπριους αξιωματούχους θα συζητηθεί το Κυπριακό και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Προεδρία στις προσπάθειες λύσης. Αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Μαδρίτη, όπως πληροφορούμαστε, αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να ανοίξει ένα τουλάχιστον ενταξιακό κεφάλαιο για την Τουρκία. Η Λευκωσία αναμένει, πάντως, να ακούσει κατά πόσο ισχύουν ή όχι οι πληροφορίες ότι η Ισπανική Προεδρία της Ε.Ε. προτίθεται να προτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό πριν τις ψευδοεκλογές. Μέχρι σήμερα η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο αυτό.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την περασμένη Παρασκευή ο Μάρκος Κυπριανού είχε συνάντηση στη Μαδρίτη με τον κ. Μορατίνος και ο τελευταίος δεν ήγειρε ένα τέτοιο ζήτημα. Τη συνταγή της πενταμερούς ή διεθνούς διάσκεψης φαίνεται σε αυτή τη φάση να ευνοεί η Άγκυρα για δικούς της λόγους.

«Θα δώσουμε χρήμα για τον Λιμνίτη…»
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣπρέσβης στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ, διαψεύδει τους γερουσιαστές της χώρας του, οι οποίοι κατάγγειλαν πως άναψε κόκκινο στη χρηματοδότηση του έργου για το άνοιγμα οδοφράγματος στο Λιμνίτη. Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, επιχείρησε να ανατρέψει την εικόνα που δημιουργήθηκε ότι ο ίδιος, παρά τη θετική προσέγγιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάγωσε το κονδύλι που εγκρίθηκε.

Είπε στις δηλώσεις του ότι «οι ΗΠΑ ήταν πάντοτε υποστηρικτές της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής και ήταν πάντοτε σύμφωνες να βάλουν τα χρήματα που θα τους ζητηθούν ώστε να συμβάλουν. Εμείς μέσα σε 24 ώρες δεσμεύσαμε το ποσό των 900 χιλιάδων δολαρίων, το οποίο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος ΑΙD για τη χρονιά, και ήμουν στην ευχάριστη θέση να δεσμεύσω αυτά τα χρήματα». Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε πως τα χρήματα αυτά δεν είχαν ποτέ αποσυρθεί και δεν πρόκειται να αποσυρθούν, και ότι μόλις τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την υλοποίηση της οικοδόμησης, αυτά τα λεφτά θα δοθούν. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», τόνισε.

Επίσης, ο κ. Ουρμπάντσικ εξέφρασε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο ανοικοδόμησης του μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα. «Αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό για αρκετό καιρό και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Ουρμπάντσικ δήλωσε ακόμη ότι με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο Κυπριακό, ενώ όπως είπε η χώρα του στηρίζει την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης τον διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και «οι υποχρεώσεις που ανέλαβαν παραμένουν ως έχουν, σταθερές και συνεπείς και ότι με κάθε τρόπο επιδιώκει έτσι ώστε οτιδήποτε συμφωνείται μεταξύ των δύο ηγετών, ιδιαίτερα σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να είναι θετικοί στη συμβολή υλοποίησής των.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Τίς υποχωρήσεις,τόν ενδοτισμό και τήμ Τουρκολαγνία τήν ονομάζουμε...σύγκληση...
    Τι καλά!!!!
    Τά παράπονα μας στόν Τούρκο πρόεδρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το μόνο πραγματικό εμπόδιο για συμφωνημένη λύση, ένα νέο Αναν, είναι, ακόμα, ο κόσμος, οι Κύπριοι. Όλα τα άλλα ρυθμίστηκαν, ρυθμίζονται, θα ρυθμιστούν, όσα απομένουν. Ο αρύθμιστος, ακόμα, παράγων είναι ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.