30/8/13

Ο συριακός κόμβος δεν θα κοπεί με τους Τόμαχωκ

Σεργκέι Ντουζ
Британия США Сирия Великобритания флаг
© Κολάζ: «Η Φωνή της Ρωσίας»
Στη Συρία έχουν περιπλεχθεί πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα των βασικών παγκόσμιων και περιφερειακών γεωπολιτικών παικτών. Η προσπάθεια επίλυσης του συριακού προβλήματος με τους πυραύλους Κρουζ Τόμαχωκ δεν θα βοηθήσει καθόλου τη Δύση να επιτύχει τους στόχους της.

Η Ουάσιγκτον με την υποστήριξη του Λονδίνου και του Παρισιού εξακολουθεί να δημιουργεί συνασπισμό των υποστηρικτών της ένοπλης επέμβασης. Μάλιστα, οι ΗΠΑ, όπως και οι σύμμαχοί τους στη Δύση και τη Μέση Ανατολή είναι πρόθυμοι, αν χρειαστεί, να παρακάμψουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Ντοβούτογλου, συζητούνται σήμερα διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Απ. ότι φαίνεται, ο Τούρκος υπουργός εννοεί τη γνωστή συνάντηση στο Αμμάν, όπου από το βράδυ της Κυριακής οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά προσπαθούν να αποφασίσουν για τα περαιτέρω τους βήματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των συμμετεχόντων του συνασπισμού κατά του Άσαντ διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που ο συνασπισμός αυτός φαίνεται ενιαίος. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, βρίσκεται καταφανώς σε σύγχυση και δεν ξέρει τι να κάνει στη συνέχεια.
Μετά την ιστορία με τη Λιβύη οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι χωρίς την χερσαία επιχείρηση δεν θα φτάσουν ως τον τελικό τους σκοπό. Ο ΄Ασαντ, ωστόσο, είναι πιο σκληρό καρύδι από το συνταγματάρχη Καντάφι. Ο Ομπάμα, που το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά, θα χρονοτριβεί έως ότου η αδράνειά του θα γίνει προκλητική για τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες καταδεικνύουν πιο αδιάλλακτη θέση σε σύγκριση με τον Λευκό Οίκο. Να, τι είπε σχετικά ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βενιαμίν Ποπόφ:
- Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Δύση φοβάται την αναβίωση του ισλαμικού κόσμου. Πάρα πολλοί πόροι συγκεντρώνονται στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και οι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει από καιρό ότι δεν τους συμφέρει η ηρεμία σ΄αυτή την περιοχή. Δεν θέλουν να έχουν ανταγωνιστή, που μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον πολλά προβλήματα.
Η τουρκική θέση κατά του Άσαντ εξηγείται πολύ εύκολα,- θεωρεί ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Βλαντίμιρ Ισάεφ.
- Για την Τουρκία είναι τρομακτικό το παράδειγμα του Ιράκ (ή, με ακρίβεια του Κουρδιστάν). Φόβους στους Τούρκους προκάλεσε το γεγονός ότι η Δαμασκός παραχώρησε ευρύτερη αυτονομία στους Κούρδους.
Η θέση του Ιράν είναι ξεκάθαρη: η Τεχεράνη βλέπει την επίθεση εναντίον του Άσαντ από τα έξω ως πρόκληση εναντίον της, - είπε ο Βλαντίμιρ Ισάεφ.
- Το Ιράν είναι ένα από τα λίγα κράτη όπου επικρατεί ο σιϊσμός. Προσπαθεί να υποστηρίξει τους σιΐτες όπου είναι δυνατόν. Εκτός απ’ όλα τα άλλα υποστηρίζει και το κόμμα Χεζμπολάχ, που δρα στο Λίβανο και το κάνει αυτό μέσω της Συρίας.
Ενάντια στη βίαιη αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία, εκτός από το Ιράν, τάσσονται όλες οι χώρες της BRICS - η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, καθώς επίσης και μια σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Αν κάποιος νομίζει ότι βομβαρδίζοντας τη συριακή στρατιωτική υποδομή και αφήνοντας το πεδίο της μάχης για να νικήσουν οι αντίπαλοι του καθεστώτος, θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αυτό είναι μεγάλη ψευδαίσθηση. Ακόμη και αν κερδιθεί τέτοια νίκη, ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο αυτοί που εκπροσωπούσαν την πλευρά της κυβέρνησης, θα γίνουν αντιπολίτευση».

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_08_29/238343442/

3 σχόλια:


  1. Operation Antioch
    Operation Antioch is an independently operated campaign to raise awareness about the suffering of the innocent Antiochian Greeks within the ongoing Humanitarian Crisis in Syria

    To learn more about the Campaign please visit http://operationantioch.blogspot.com

    or follow us on Facebook at /operationantioch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΟΛΥΜΠΙΑ Η ΠΗΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάνε όλοι για το ειδεχθές έγκλημα των χημικών όπλων. Εντάξει, είναι οπωσδήποτε εγκληματικά αυτά τα όπλα, μεταξύ πολλών άλλων οπλικών συστημάτων βεβαίως, βεβαίως...
    Ομως κανένας δεν μίλησε για το ειδεχθές έγκλημα εναντίον των Χριστιανών της Συρίας. Αυτό κι΄αν είναι έγκλημα!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.