29/8/13

"Προληπτική" (η "Προκλητική;") Αποστολή βρετανικών καταδιωκτικών στο Ακρωτήρι Κύπρου

Ως «προληπτικό μέτρο προστασίας των συμφερόντων της Βρετανίας»
Αποστολή βρετανικών καταδιωκτικών στο Ακρωτήρι Κύπρου
Έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη Typhoon της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εστάλησαν το πρωί της Πέμπτης στο Ακρωτήρι ως «προληπτικό μέτρο για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων», όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Έξι αεροσκάφη Typhoon αναπτύχθηκαν το πρωί στο Ακρωτήριο, στη Κύπρο. Πρόκειται απλώς για ένα μέτρο [...] πρόληψης για την προστασία των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ζωνών της εθνικής μας κυριαρχίας σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια κίνηση αμυντικών στοιχείων που επιχειρούν μόνο σε ρόλο αέρος-αέρος. Δεν αναπτύσσονται για να λάβουν μέρος σε όποια στρατιωτική δράση, η οποία μπορεί να αναληφθεί εναντίον της Συρίας» βάσει της σχετικής ανακοίνωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο.

Τριγμούς προκαλεί στην Κύπρο η χρήση των βρετανικών βάσεων

Χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη επίσημο βρετανικό αίτημα, το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για επικείμενη επέμβαση στη Συρία, έχει δημιουργήσει ήδη στην Κύπρο μείζον πολιτικό θέμα, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (με πρώτο το ΑΚΕΛ) να ζητούν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε εμπλοκή των βάσεων.

Το θέμα προέκυψε από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν καθημερινώς τις αναφορές τους για χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων (Δεκέλειας και Ακρωτηρίου- Επισκοπής) για επιθέσεις κατά της Συρίας.

Η Κύπρος λόγω της θέσεώς της (απέχει μόλις 40 μίλια από τη Συρία) καθίσταται προνομιακός χώρος για τους συμμάχους των ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Συρίας, αφού πέραν των δύο βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, διαθέτει και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφου, ενώ στο λιμάνι της Λεμεσού μπορούν να ελλιμενιστούν πολεμικά σκάφη.

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο στη Λευκωσία το γεγονός ότι μόλις προσφάτως η Ρωσία υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Λευκωσία (μεσούσης μάλιστα της συριακής κρίσεως) για να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση της Κύπρου για μεταστάθμευση ρωσικών μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών, αίτημα το οποίο η Λευκωσία επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Στο θέμα της χρησιμοποίησης των βρετανικών βάσεων παρενέβη προ ημερών και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι.Κασουλίδης, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι οι βρετανικές βάσεις δεν θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση για πιθανή χρησιμοποίηση των βάσεων.

Τόνισε τέλος ότι βρίσκεται σε επαφή με διάφορες χώρες και ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Το ζήτημα της χρησιμοποίησης ή μη των βρετανικών βάσεων πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο, με το ΑΚΕΛ να ανακοινώνει «ιαχές ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία», το ΔΗΚΟ να ζητεί διεθνή νομιμότητα με προβολή του εθνικού συμφέροντος, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε να καταγγελθούν οι βρετανικές προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει.

Κυπριακές διευκολύνσεις σε ξένους που θα εγκαταλείψουν τη Συρία

Σε περίπτωση σύρραξης στη Συρία, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εστία», το οποίο προνοεί την παροχή διευκολύνσεων για όσους ξένους υπηκόους θα χρησιμοποιήσουν ως διαμετακομιστικό σταθμό την Κύπρο.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Σταύρος Αυγουστίδης, δήλωσε ότι θα φιλοξενηθούν για μικρή χρονική περίοδο πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών, ώστε ακολούθως να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν αναμένεται κύμα προσφύγων από τη Συρία.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστίδη, στη Συρία βρίσκονται περίπου πενήντα Κύπριοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα, και το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να τους βοηθήσει να φύγουν από τη χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.