28/8/13

Θρίλερ με τη Συρία - OHE: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο» - «Ο κόσμος δεν θα περιμένει άλλο» λένε οι Βρετανοί

Θρίλερ με τη Συρία - OHE: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο» - «Ο κόσμος δεν θα περιμένει άλλο» λένε οι Βρετανοί
Aντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι σε άμυνα καθώς βομβαρδίζονται οι θέσεις τους από τον στρατό του Ασαντ.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν πέρα από το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να νομιμοποιήσουν μια στρατιωτική απάντηση κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ στη Συρία, που θα χαίρει της μεγαλύτερης δυνατής διεθνούς στήριξης.

Μολονότι ο ΟΗΕ ζήτησε «περισσότερο χρόνο» ώστε οι επιθεωρητές που έχουν σταλεί στη Συρία να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών από το καθεστώς του Ασαντ, οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν υπεύθυνη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη Τετάρτη στη Δαμασκό και υποστηρίζουν ότι αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να μην τύχει στρατιωτικής απάντησης.

Στο Λονδίνο, το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και οι αρχηγοί των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων συμφώνησαν ομόφωνα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Παρά τις επιφυλάξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως του Βελγίου, αλλά και του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν που ζήτησε περισσότερο χρόνο για τους επιθεωρητές του, το Λονδίνο διαμήνυσε ότι «ο κόσμος δεν θα περιμένει άλλο» για την ανάληψη δράσης κατά του Ασαντ.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μέσω Twitter: «Το Βρετανικό Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα συμφώνησε ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ ήταν απαράδεκτη και ότι ο κόσμος δεν θα περιμένει άλλο».

Στην Τουρκία και στο Ισραήλ οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα για να αναχαιτιστούν πιθανά αντίποινα που θα εξαπολύσει εναντίον τους η Δαμασκός.

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ενώ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, DPA.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

«Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο Πρόεδρος», είπε.

Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες, Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρει το DPA.

«Ο Πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμια ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ», είπε. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ προειδοποίησε ότι η χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ότι ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε πόλη λίγο έξω από τη Δαμασκό, κατά την οποία η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι.

Οι συζητήσεις δεν επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο έγινε χρήση χημικών όπλων αλλά ποια θα πρέπει είναι η κατάλληλη πορεία δράσης, δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Πρέπει να υπάρξει μια απάντηση», πρόσθεσε.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.

«Έχουμε ενημερωθεί για μια πιθανή επίθεση από τις παγκόσμιες δυνάμεις ώστε να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς, αλλά δεν ξέρουμε περαιτέρω λεπτομέρειες», δήλωσε ο Μονσέρ Μακχούς, απεσταλμένος της συριακής αντιπολίτευσης στο Παρίσι. «Αυτό που απομένει είναι να λάβουν μια απόφαση οι παγκόσμιες δυνάμεις. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση τιμωρήσει ένα τέτοιο καθεστώς που σκοτώνει τον ίδιο του τον λαό και παραμένει στην εξουσία με κάθε κόστος», πρόσθεσε.

Η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.

Το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση με πυραύλους εναντίον της Συρίας από την Πέμπτη, ωστόσο μια 20μελής ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται στη χώρα για να εξετάσει τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Το έργο της ομάδας αναβλήθηκε την Τρίτη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία έχει την «ευθύνη» να «αναζητήσει την πλέον κατάλληλη αντίδραση στις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος, μόνο όταν το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ έχει ολοκληρωθεί».

Όπως αναφέρει το DPA, οι δυτικές χώρες δεν περίμεναν τα αποτελέσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να θέσουν τις βάσεις για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το NBC επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, χωρίς όμως να τους κατονομάζει, αναφέρει ότι η επίθεση πιθανώς θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 ημέρες και θα έχει ως στόχο μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Κάρνεϊ, ωστόσο τόνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Ο σύρος υπουργός, Αλ-Μαλέμ, δήλωσε ότι «είτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», αναφέρει το DPA επικαλούμενο δηλώσεις του.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι «έτοιμος για παν ενδεχόμενο που αφορά στη Συρία» και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.

Παρά το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.

Σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτιο του 2011, οπότε και ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις κατά του Άσαντ, οι οποίες γρήγορα κατέληξαν σε εμφύλιο πόλεμο.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.