28/8/13

"H Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων"

Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι
Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποίησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι η Συρία "θα γίνει ο τάφος των εισβολέων" σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων", υποστήριξε ο Σύρος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση.
"Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί", συνέχισε.
Ο Ουάελ αλ Χάλκι επανέλαβε την θέση του συριακού καθεστώτος από τότε που κατηγορήθηκε για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα, ότι οι δυτικές χώρες ψεύδονται αποδίδοντας την επίθεση στις συριακές αρχές, το οποίο θα τους προσφέρει το πρόσχημα για ένα πλήγμα.
"Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει (...) ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία", μετέδωσε επίσης η κρατική συριακή τηλεόραση.

"Oι τρομοκράτες θα πλήξουν την Ευρώπη με χημικά"

Με "χείρα βοηθείας" από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία οι "τρομοκράτες" χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Συρία και είναι οι ίδιες αυτές τρομοκρατικές οργανώσεις που θα χρησιμοποιήσουν σύντομα τα όπλα αυτά εναντίον της Ευρώπης, υποστήριξε υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μοκντάντ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έξω από το ξενοδοχείο "Φορ Σίζονς" στη Δαμασκό, ο Φάιζαλ Μοκντάντ δήλωσε πως παρουσίασε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στοιχεία ότι "ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις" χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε όλους τους τόπους των φερόμενων επιθέσεων. "Επαναλαμβάνουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι αυτές που χρησιμοποίησαν (χημικά όπλα) με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και αυτό πρέπει να σταματήσει", δήλωσε.

"Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χημικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύντομα από τις ίδιες οργανώσεις εναντίον του λαού της Ευρώπης", πρόσθεσε.

ΝΑΤΟ: Όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν χρήση χημικών από τον Άσαντ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως μία πλειάδα από πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν δήλωσε πως η χρήση τέτοιων όπλων είναι «απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», μολονότι δεν είπε το παραμικρό για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η απάντηση.

«Αυτό αποτελεί μία οφθαλμοφανή παραβίαση των μακρόχρονων κανόνων και της εφαρμογή της. Όσοι είναι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», επισήμανε.

Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε πως η Συμμαχία θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στη Συρία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκκενώνουν τα σημαντικότερα στρατηγεία τους στη Δαμασκό

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, είπαν κάτοικοι και πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά με παρελκόμενα, προφανώς για να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, πιθανόν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Δαμασκό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ των κτηρίων που έχουν εκκενωθεί μερικώς είναι αυτό του Γενικού Επιτελείου Δυνάμεων στην πλατεία Ουμαγιάντ, το παρακείμενο στρατηγείο της Αεροπορίας και το συγκρότημα διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στο προάστιο Δυτικό Κφαρ Σούσεχ, τόνισαν κάτοικοι της περιοχής και πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Αναζητούν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι της Δαμασκού

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι της Δαμασκού καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Σε μια πόλη όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ανάμεσα στις κατοικημένες συνοικίες, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Δαμασκός θα εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη ζώνη για να ζει κανείς εάν η Δύση αποφασίσει τελικά να απαντήσει με στρατιωτικά πλήγματα στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στα προάστια της πρωτεύουσας.

Στα παντοπωλεία οι πολίτες έκαναν σήμερα προμήθειες: αγόραζαν ψωμί, ξηρά τροφή και κονσέρβες, φοβούμενοι ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση πάντως είχαν οι μπαταρίες και το νερό.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι Σύροι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αιματοχυσία και τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών και των εκρήξεων παγιδευμένων οχημάτων. Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από τον εμφύλιο που άρχισε ως μια "ειρηνική κινητοποίηση" εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ξεπερνούν τις 100.000. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και ζουν σε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες.

Τώρα, όσοι δεν έφυγαν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν πού να κρυφτούν. "Αρχίζω να βλέπω το φόβο στα μάτια των ανθρώπων", είπε μια κάτοικος της πόλης, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. "Αφότου ξεκίνησε η σύρραξη οι άνθρωποι απέκτησαν τη συνήθεια να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα, όμως πλέον αγοράζουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και νερού", πρόσθεσε.

Σε όλη την πόλη, οι τράπεζες σήμερα ήταν γεμάτες από κόσμο ενώ δεκάδες σχημάτιζαν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Διαβάστε ακόμη:

*Μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία θα χρειαστεί την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας"
*Σε κατάσταση ετοιμότητας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αφορμή τη Συρία

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.