31/8/13

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ WSJ: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο «πακέτο» στήριξης για να πληρώσει τα προηγούμενα

WSJ: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο «πακέτο» στήριξης για να πληρώσει τα προηγούμενα
Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το «χρηματοπιστωτικό κενό» και το υψηλό χρέος της χώρας, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal.
Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στα σχέδια προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε τρία προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τους ερχόμενους μήνες, με αφορμή την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας για τρίτη φορά, «μια προοπτική που ενδέχεται να αναφλέξει εκ νέου την κατάσταση στη σχετικώς ήρεμη ευρωζώνη». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συντηρηθεί έως το 2016, την ίδια στιγμή που το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό.
Συγκεκριμένα, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε συνέχεια της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας που θα επισκεφτούν την Αθήνα, κατά τον ερχόμενο μήνα.
Και ενώ ένας Έλληνας αξιωματούχος σχολιάζει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένας Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος αντιτείνει ότι τα χρήματα αυτά είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν σε μελλοντικές κεφαλαιακές «ενέσεις», πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους.
Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού δανείου, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2014, στην πραγματικότητα θα επαρκέσει για την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, θα απαιτηθεί νέο πακέτο δανειακής βοήθειας για τη στήριξη της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2014 έως τα τέλη του 2016.

Σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει η WSJ, η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο. Φέτος ξεκίνησε να αποπληρώνει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ 2014 και 2016, θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.