31/8/13

ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Συμφωνία ΟΛΠ - Cosco για επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ

Συμφωνία ΟΛΠ - Cosco για επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ
Σε φιλικό διακανονισμό για νέες επενδύσεις στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, ύψους 230 εκατ. ευρώ, κατέληξαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής και έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ-Cosco).
Με βάση το πρακτικό της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, ο ΣΕΠ Α.Ε. αναλαμβάνει να κατασκευάσει το δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ, να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. το νέο τερματικό σταθμό Προβλητών Πετρελαιοειδών και τα δίκτυα του, να αναβαθμίσει τον Προβλήτα ΙΙ με 12 μηχανήματα ανύψωσης E-RTG's, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του, και να αναβαθμίσει τον Ανατολικό και τον Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ με εξοπλισμό, κατ' ελάχιστον με επτά γερανογέφυρες Super Post Panamax και 16 μηχανήματα ανύψωσης κοντέινερ RMG's, ώστε να δέχεται τα νέας γενιάς πλοία.
Επίσης, θα χρηματοδοτήσει όλα τα πιο πάνω έργα με ποσά ύψους 230 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει να καταβάλλει στον ΟΛΠ Α.Ε. τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα.
Παράλληλα, το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΣΕΠ στον ΟΛΠ δεν καταργείται αλλά προσαρμόζεται βάσει οικονομικών δεικτών του ΑΕΠ, λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής σύμβασης.
Ακόμα, ο ΣΕΠ (COSCO) θα πρέπει να προσκομίσει ή να επεκτείνει τις εγγυητικές επιστολές για την κάλυψη της κατασκευής του έργου του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ και με τα πιο πάνω έργα και να αυξήσει τη δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ/ΣΕΠ ετησίως από 3.700.000 TEU's σε 6.200.000 TEU's.
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης παραμένει αμετάβλητη για όλα τα έργα (μέχρι το 2044), ενώ ο νέος δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ θα είναι λειτουργικά έτοιμος το 2020.
Η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού αναμένεται να τεθεί υπόψη των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των δύο εταιρειών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να παρασχεθούν πληροφορίες στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και φυσικά να κατατεθεί στη Βουλή, αφού προηγουμένως συνδιαμορφωθεί ως ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης από τους νομικούς συμβούλους των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη νέα επένδυση και τη διαμόρφωση της Σύμβασης Παραχώρησης μέσω φιλικού διακανονισμού, η οποία μετατρέπει το λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης.
ΟΜΥΛΕ: Χαριστική πράξη προς την Cosco
Για «χαριστική πράξη προς την COSCO που υπονομεύει την οικονομική θέση του Δημόσιου ΟΛΠ, καθώς και τα Δημόσια Έσοδά του», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), με αφορμή το φιλικό διακανονισμό στον οποίο κατέληξαν το απόγευμα οι δύο εταιρείες, προκειμένου ο ΣΕΠ (COSCO) να προχωρήσει σε μια σειρά επενδύσεων στο λιμάνι, με την προϋπόθεση το εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ να διαμορφωθεί με τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2013 που έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
«Παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων» τονίζει η ΟΜΥΛΕ και προαναγγέλλει νομική διερεύνηση ως προς τη νομιμότητά τους.
«Η απαίτηση της COSCO να αποκτήσει το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και η αποδοχή της απαίτησης από την κυβέρνηση, όπως διοχετεύεται στον Τύπο, οδηγεί σε τέλειο ξεπούλημα και σε σκανδαλώδη ενέργεια» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.